Σαβ07202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 20 Ιουλ 2019 9pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

ΥΠ.ΕΣ.: Απόδοση ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ΣΔΙΤ και ενίσχυση ρόλου των Επιτροπών ΟΤΑ

dimarxeio ilioypolis

Ως πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σε παρέμβασή του (μέσω Skype), στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 3ης Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Jean Monnet, που διοργάνωσε χθες το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου περιέγραψε τις προτεραιότητες του υπουργείου και οι οποίες αφορούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας που δημιούργησε σε δήμους και περιφέρειες η εφαρμογή της απλής αναλογικής, την φορολογική αποκέντρωση με απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους, την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα.

Για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η κεντρική ιδέα είναι η ενίσχυση της Οικονομικής και Εκτελεστικής Επιτροπής ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να μπορούν εκείνα να διασφαλίσουν την πλειοψηφία που εκφράζει η παράταξη που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια.

Είπε συγκεκριμένα:

Ειδικότερα ο υπουργός ανέφερε ότι «για την κυβέρνησή μας η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και ασφαλώς πυλώνα εξυπηρέτησης των πολιτών. Με βασικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν την ανάγκη να δημιουργήσουν και να προσφέρουν πολύ περισσότερο στον τόπο τους.

Ο βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού το οποίο θα είναι φιλικό στον πολίτη. Θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, θα δρα και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και θα προσφέρει μέσα από όλο αυτό καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες»

Για την επίτευξη των παραπάνω ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι εξής τρεις άξονες:

απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
συνεχής αξιολόγηση
αξιοκρατία, στην πολιτική επιλογής των ανθρώπων στις υπεύθυνες θέσεις αλλά και στο σύνολο της εργασίας και της δημιουργίας του δυναμικού που ασχολείται στην αυτοδιοίκηση.
Επίσης υπογράμμισε ότι μια βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους. Αλλά και ανάμεσά τους επίσης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη και την φορολογική αποκέντρωση.

«Στις προθέσεις της Κυβέρνησής μας, είπε, είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2021, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το προωθήσουμε. Θα το προωθήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους, με την Κεντρική Ένωση των Δήμων, ώστε να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και στην πράξη να ενισχύσει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Και συμπλήρωσε ότι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης «φυσικά δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ο ιδιωτικός τομέας. Προκαταλήψεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος δεν μπορούν να χτίσουν το αύριο. Στη δική μας φιλοσοφία είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ιδέα να την προωθήσουμε και να την κάνουμε πράξη και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι πριν από όλα αυτά να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και στην Τοπική και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εξαιτίας της εφαρμογής της απλής αναλογικής και στους δύο αυτούς θεσμούς.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς την πρόνοια οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που τελικά έχουν εκλεγεί να διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, δημιουργεί έναν τεράστιο κίνδυνο ακυβερνησίας, τον οποίο είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αμέσως, ώστε οι νέες αρχές από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά.

Πρόκειται λοιπόν να πραγματοποιήσουμε τη σχετική παρέμβαση. Για το σκοπό αυτό συναντώμαι με εντατικό ρυθμό με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας. Η κεντρική ιδέα είναι η ενίσχυση των επιτροπών -της οικονομικής επιτροπής και της εκτελεστικής επιτροπής- ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να μπορούν εκείνα να διασφαλίσουν την πλειοψηφία που εκφράζει η παράταξη που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια».

airetos

Πάμε σε κυβερνησιμότητα των Δήμων με Οικονομική Επιτροπή αυξημένων εξουσιών-αρμοδιοτήτων

dimarxeio ilioypolis

Με αυξημένες εξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή και με σύνθεση που θα φτιάχνει ο Δήμαρχος θα εξασφαλιστεί όπως φαίνεται τελικά η κυβερνησιμότητα των δήμων. Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο της πρώτης συνάντησης του νέου Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη.

Ο κ. Θεωδορικάκος μίλησε για συναντίληψη στο πρόβλημα της κυβερνησιμότητας και ο κ. Πατούλης στις δικές του δηλώσεις απέδωσε ένα κλίμα συναίνεσης και κατανόησης.

Δυστυχώς ή ευτυχώς αφού η επιλογή είναι να μην δοκιμαστεί το νέο σύστημα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε καμία διαφορετική πρόταση παρά το να πάρει συμβουλευτικό χαρακτήρα το Δημοτικό Συμβούλιο όπως λειτουργούσαν οι δήμοι και πριν το ’96 με την Δημαρχιακή Επιτροπή, αυξάνοντας λίγο παραπάνω τις αρμοδιότητες.

Το ζητούμενο είναι να διευκρινιστεί πως ακριβώς θα προκύπτει η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής που το πιθανότερο είναι να επικρατήσει η λύση της πλειοψηφίας των αντιδημάρχων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών εντός ολίγων ημερών προφανώς αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Βουλή θα βγει στον αέρα το σχέδιο νόμου.

Τρομοκρατικά μηνύματα ανεξέλεκτων αναρχικών σε δημοτικές πινακίδες: Ραντεβού στα οδοφράγματα

anarxikoi tampeles dimotikes

Ανεξέλεκτοι αναρχικοί αντιεξουσιαστές βρήκαν τρόπο να περάσουν τρομοκρατικά μηνύματα ενάντια στις εκλογές.... μέσω των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων του Δήμου Ζωγράφου.

Μία έκπληξη περίμενε όσους περνούσαν από την πλατεία Ελευθερίας στους Ζωγράφου εχθές το βράδυ.

Στις δημοτικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων του Δήμου της περιοχής, περνούσαν μηνύματα αναρχικών που τάσσονταν ενάντια στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή.

«Φωτιά στις κάλπες - Ραντεβού στα οδοφράγματα», «Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες», αλλά και «Σαμποτάζ στις εκλογικές διαδικασίες» ήταν μερικά από αυτά.

Gazzetta

Στις άμεσες προτεραιότητες ΥΠ.ΕΣ.να λύσει το «πρόβλημα» κυβερνησιμότητας των Δήμων

YPES

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζει τις προτεραιότητες τους για το υπουργείο Εσωτερικών και ταυτόχρονα εξηγεί ποιο είναι το “χρέος” της πρώτης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος θέτει ως πρώτους στόχους του ΥΠΕΣ

— Την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

— Την ολόπλευρη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης

— Το νέο εκλογικό νόμο που θα υλοποιήσει και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ουσιαστικά ο νέος υπουργός Εσωτερικών βάζει ως άμεσους στόχους νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» της κυβερνησιμότητας των δήμων, όπως θεωρεί η ΝΔ, μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Καθώς και την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επαναφορά άλλου εκλογικού συστήματος αλλά και τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημειώνει με νόημα τα εξής:

“Καλημέρα!Ενας κύκλος έκλεισε κι ενας νέος αρχίζει σήμερα.Τεσσερα χρονια με την ευθύνη της στρατηγικής του Κυριακου Μητσοτακη.Του μεταρρυθμιστή πολιτικού του μέτρου και της λογικής ,που πανάξια έγινε αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός.Στρατηγικη ενότητας,ανανέωσης,διεύρυνσης της παράταξης .

Μέσα από πολλές μαχες αποδείχθηκε νικηφόρα και συμπαγής ,δίνοντας αυτοπεποίθηση στον κόσμο της ΝΔ.

Από σήμερα αναλαμβάνω τις ευθύνες του υπουργείου εσωτερικών.Θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω και αυτή την απόφαση του πρωθυπουργού.Στοχος,η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών,η ολόπλευρη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ,ο νέος εκλογικός νόμος που θα υλοποιήσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σκληρή δουλειά,διαφάνεια και αποτελέσματα για την πατρίδα μας.

Αυτό είναι το χρέος μας!”.

Πλήρης αποτυχία ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τα αντιαυτοδιοικητικά σχέδιά του βάζοντας χέρι στα Ταμειακά Διαθέσιμα Δήμων

dimarxeio ilioypolis
 
Νέο επεισόδιο στο σίριαλ για τη σάρωση των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημειώθηκε την 1η Ιουλίου, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικής Απόφασης του Αν.Υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη (Φ.Ε.Κ. Β’ 2680/1.7.2019). 

Η νέα Υ.Α. καταργεί την προηγούμενη του Ιανουαρίου 2019   (που είχε ξεσηκώσει θύελλα αυτοδιοικητικών αντιδράσεων), της οποίας η ισχύς είχε προσωρινά παγώσει έως την 1η Ιουλίου.

Ο Γ. Χουλιαράκης ουσιαστικά αντικαθιστά όλα τα άρθρα της καταργούμενης και ορίζει πως η νέα Απόφαση ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου 2019. 

Με απλά λόγια, το σίριαλ των ταμειακών διαθεσίμων - που ξεκίνησε με την ΠΝΠ του 2015 και συνεχίστηκε με αλλεπάλληλες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να επέμβει στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ  - κλείνει με ολική αποτυχία του στο να εφαρμόσει τα αντιαυτοδιοικητικά σχέδιά του.

Η αντικατάσταση της Απόφασης και, ιδίως, η δεύτερη παράταση για τον Σεπτέμβριο, αναμφίβολα αποτελεί νίκη των αγώνων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, που – όπως αποδεικνύεται – τελικά κατάφεραν να αποτρέψουν την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων. 

Υπενθυμίζεται πως οι συλλογικές Αποφάσεις και αντιδράσεις των Αιρετών υπήρξαν σθεναρές όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε κάθε νομοθετική και κανονιστική κίνηση που επιχειρούσε να αλώσει τη διαχείριση των πόρων των ΟΤΑ. 

Ως προς την ουσία της Απόφασης, εντοπίζουμε μεταβολές εν συγκρίσει με την προηγούμενη, οι οποίες προφανώς δεν έχουν σημασία στο παρόν χρονικό σημείο, καθώς επίκειται αλλαγή Κυβέρνησης και έως την 1η Σεπτεμβρίου (που ορίζεται ως χρόνος έναρξης ισχύος), οι νέοι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών ενδεχομένως επανεξετάσουν το περιεχόμενό της.

Για την ιστορία, αρκεί να σημειωθεί ότι στις τροποποιήσεις περιλαμβάνεται η εισαγωγή ρητών αναφορών στα διαθέσιμα που τηρούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, μείζον ζήτημα που είχε θέσει μετ’ επιτάσεως από την πρώτη στιγμή η Παράταξη “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” στην ΚΕΔΕ.

Δείτε, για παράδειγμα, πως διαμορφώθηκε στην παρ.1 του αρ.4 η πρόβλεψη για τους πόρους των ΟΤΑ: 

ΠΡΙΝ (Απόφαση Χουλιαράκη Ιανουάριος 2019)

“Τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται, βάσει των σχετικών Αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, στους OTA Α΄ και Β΄ Βαθμού, αποδίδονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από την ως άνω ημερομηνία, με μεταφορά από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.” 

ΜΕΤΑ (Απόφαση Χουλιαράκη 5 μέρες πριν τις εκλογές)

“ Ειδικά τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, ΔΥΝΑΝΤΑΙ  ΝΑ αποδίδονται από την ως άνω ημερομηνία, με μεταφορά από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος  Ή  ΣΤΟ  ΤΑΜΕΙΟ  ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ  ΚΑΙ  ΔΑΝΕΙΩΝ.” 

Σε κάθε περίπτωση πάντως το συνταγματικό αυτοδιοικητικό ζήτημα περί ταμειακών διαθεσίμων πηγάζει από το ίδιο το περιεχόμενο του μνημονιακού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ,

δηλαδή το αρ.69Α του ν.4270/2014 που νομοθετήθηκε το 2015 (με την παρ.24 του αρ.10 του ν.4337/2015), εν συνεχεία τροποποιήθηκε το 2016 (με την παρ.10 του αρ.24 του ν.4386/2016) και αντικαταστάθηκε το 2018 (με την παρ.1 του αρ.80 του ν.4549/2018  ).

Μένει να δούμε εάν η Κυβέρνηση που ο λαός θα αναδείξει στην κάλπη της Κυριακής, προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική τροποποίηση, σεβόμενη την Αυτοδιοίκηση, ή εάν εμμείνει στην εφαρμογή του.

Το πλήρες κείμενο της νέας Υπουργικής Απόφασης είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

airetos