Παρ10192018

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 19 Οκτ 2018 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Ψήφισμα ΚΕΔΕ για τα ακίνητα των δήμων που η κυβέρνηση έδωσε στο Υπερταμείο

kede gs

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σε συνέχεια του ομόφωνου ψηφίσματός του στις 05/10/18, για την παραχώρηση των ακινήτων του δημοσίου στις τοπικές κοινωνίες και όχι στο υπερταμείο, προχώρησε σήμερα στην έκδοση νεότερου ομόφωνου ψηφίσματος.

Μέσω του ψηφίσματος η ΚΕΔΕ ζητά από τις Δημοτικές Αρχές να προβούν στην άμεση κατάθεση αίτησης ακυρότητας στο ΣτΕ προκειμένου να μην ισχύσει το ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018 με το οποίο παραχωρούνται στην Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ακίνητα που ανήκουν στην αυτοδιοίκηση ή έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να περάσουν στην ιδιοκτησία τους.

Επιπλέον στο ψήφισμα προτείνεται τα Δημοτικά Συμβούλια να κοινοποιήσουν το αργότερο μέχρι την 25η Οκτωβρίου 2018 την απόφασή τους στην ΚΕΔΕ, ώστε να αναληφθεί και να υποστηριχθεί από την Ένωση η σχετική νομική διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση του ΔΣ υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού θα πράξει ότι είναι αναγκαίο και σε επίπεδο δικαιοσύνης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος η ακίνητη περιουσία να αξιοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο του ομόφωνου ψηφίσματος

Ομόφωνο Ψήφισμα

Σε συνέχεια του ομόφωνου ψηφίσματός μας την 05/10/18, για την παραχώρηση των ακινήτων του δημοσίου στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες και όχι στο Υπερταμείο, απαιτούμε από την κυβέρνηση την ακύρωση του ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018 με το οποίο παραχωρούνται.

Επίσης καλούμε τις δημοτικές αρχές όλης της χώρας, να λάβουν απόφαση για αίτηση ακυρότητας στο ΣΤΕ, για τους Κ.Α.Ε.Κ. που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018 και αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία τους ή υπάρχουν δρομολογημένες διαδικασίες να περάσουν στην ιδιοκτησία τους.

Καλούνται τα Δημοτικά Συμβούλια αυστηρά έως την 25η Οκτωβρίου 2018 να έχουν αποστείλει την απόφασή τους στην ΚΕΔΕ, ώστε να αναληφθεί και να υποστηριχθεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος η σχετική νομική διαδικασία προσφυγής.

ΚΕΔΕ-13ος,14ος μισθός: Καταθέτει νομοθετική ρύθμιση -Ποιοι δήμοι πληρώνουν

kede ds

Έντονος προβληματισμός επικράτησε ανάμεσα στους δημάρχους στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, σε ότι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους σε ότι αφορά την καταβολή των κομμένων αποδοχών των 13ου – 14ου μισθού.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι ήδη έχουν καταβάλλει χρήματα δώρων σε εργαζομένους μετά από δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι χρήματα έχουν δώσει οι δήμοι Αμαρουσίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Περιστερίου κ.α.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τους εργαζομένους και οι δήμοι , καθώς πλέον έχουν το δικαίωμα, δεν άσκησαν έφεση, και στη συνέχεια υπήρξε έγκριση επιτρόπου και έγιναν οι πληρωμές. Παράλληλα, τονίσθηκε (πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης) ότι εφόσον η πρωτόδικη απόφαση είναι αρνητική, υπάρχει η δυνατότητα δικαστικού συμβιβασμού στο Εφετείο υπέρ των εργαζομένων.

Ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε αγωνία από τους δημάρχους, αφού, όπως ανέφεραν, πλήθος δήμων δεν διαθέτει αποθεματικά προκειμένου να πληρώσει τα δώρα εργαζομένων αν υπάρξουν νέες δικαστικές αποφάσεις.

Παράλληλα υπήρξαν προτάσεις να πληρωθούν τα δώρα από τους κομμένους πόρους των ΚΑΠ (επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Α. Κοιμήσης), είτε να αναλάβει η πολιτεία την αποπληρωμή για όλους τους ΙΔΑΧ αλλά και τους μόνιμους, μετά από νομοθετική ρύθμιση (επικεφαλής «Νέας Αυτοδιοίκησης» Γ.Ιωακειμίδης).

Τελικώς, το ΔΣ της ΚΕΔΕ δεν κατέληξε σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, μεταφέροντας το βάρος των σχετικών αποφάσεων για το αν θα ασκήσουν έφεση ή θα υλοποιούν θετικές για τους εργαζόμενους πρωτόδικες αποφάσεις, στους δήμους, με βάση τις γνωμοδοτήσεις των νομικών υπηρεσιών τους και των οικονομικών δυνατοτήτων τους.

Aποφασίστηκε, ωστόσο, ομόφωνα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να αναλάβει η ΚΕΔΕ, με τη συνδρομή της νομικής της υπηρεσίας, την κατάρτιση προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης η οποία θα προβλέπει την καταβολή, από τον κρατικό προϋπολογισμό, του συνόλου των μεικτών αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα αναδρομικά.

aftodioikisi

Περιφέρειες: «Κλείνουν» οι υποψήφιοι -Πού συγκλίνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΝΔ

DIMOSKOPISI KALPI

To τοπίο των υποψηφιοτήτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας αποτυπώνει στο σημερινό ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr. 

Στο ρεπορτάζ καταγράφονται οι βασικές υποψηφιότητες που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αλλά και ανεξάρτητοι υποψήφιοι που θα παίξουν ρόλο στις εκλογικές ισορροπίες. Να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ προκρίνει αυτόνομη κάθοδο, σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι φαίνεται ότι θα είναι κοινοί με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Είτε γιατί το κυβερνών κόμμα θα στηρίξει τις επιλογές του ΚΙΝΑΛ είτε γιατί οι τοπικές οργανώσεις των δύο κομμάτων συγκλίνουν στα ίδια πρόσωπα. Όσον αφορά τις προσπάθειες, κυρίως από τη ΝΔ, για κοινούς υποψήφιους με το ΚΙΝΑΛ, δεν φαίνεται να προχωράει.

Αττικής

Στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που σήμερα έχει περιφερειάρχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου, μετά τις πιέσεις που δέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται ότι δεν έχει άλλη λύση και θα είναι εκ νέου υποψήφια. θα είναι εκ νέου υποψήφια. Πάντως, στην απίθανη περίπτωση που η κ. Δούρου δεν είναι τελικώς υποψήφια, είναι πιθανόν το κυβερνών κόμμα να ακολουθήσει και εδώ την πεπατημένη άλλων περιφερειών και να στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. 

Από την πλευρά της ΝΔ, εκτός μεγάλου απροόπτου, μετά από πολλές παλινωδίες, αναμένεται να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Όσο για τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, αν και το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του δεν έχει κλείσει ακόμη, μετά τις δικαστικές περιπέτειες που έχει φαίνεται να αδυνατίζει σημαντικά. Υποψήφιος, πάντως, θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα της Ρένας Δούρου, Σπύρος Τζόκας.  

Κεντρικής Μακεδονίας

Υποψήφιος της ΝΔ θα είναι αυτή τη φορά ένας και όχι δύο όπως το 2014: Ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συζητούνται ονόματα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και πρώτου σε σταυρούς βουλευτή στη Β΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015,  Σωκράτη Φάμελου,του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και δεύτερου στη σειρά βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, Γιάννη Αμανατίδη, αλλά και του διαδόχου του στο υπουργείο Εξωτερικών, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, επίσης βουλευτή της Α΄Θεσσαλονίκης Μάρκου Μπόλαρη. 

Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το όνομα της νέας υφυπουργού Μακεδονίας Κατερίνας Νοτοπούλου τόσο για την περιφέρεια όσο και για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, έκλεισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη Χρήστος Παπαγεωργίου.

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αυτή τη στιγμή περιφερειάρχη, τον «μητσοτακικό» Χρήστο Μέτιο, τον οποίο επιχειρεί να επιβάλει η Πειραιώς, η κατάσταση στην παράταξη του αείμνηστου πρώην περιφερειάρχη ΓιώργουΠαυλίδη, είναι ιδιαιτέρως ρευστή και το κλίμα αμφισβήτησης για τον νυν περιφερειάρχη με το επιχείρημα ότι «δεν τραβάει», ολοένα και εντείνεται. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για υποψήφιοι περιφερειάρχες προαλείφονται τουλάχιστον τρεις από τους νυν αντιπεριφερειάρχες του κ. Μέτιου: Ο Κώστας Ζαγναφέρης (Ξάνθης), ο Θόδωρος Μαρκόπουλος (Καβάλας) και ο Δημήτρης Πέτροβιτς (Έβρου), ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Προκειμένου να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση στην Πειραιώς εξετάζουν το σενάριο της υποψηφιότητας ενός ισχυρού πολιτικού προσώπου που θα ενώσει την «γαλάζια» παράταξη, όπως αυτά των πρώην υπουργών Αλέκου Κοντού και Ευριπίδη Στυλιανίδη. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν να υποστηριχθεί ο υποψήφιος του 2014, Κωνσταντίνος Μορφίδης, σημερινός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος πάντως στις προ τετραετίας εκλογές είχε λάβει μόλις 11,4%, ενώ τις τελευταίες ημέρες προέκυψε και το όνομα του πρώην εκτελεστικού γραμματέα της περιφέρειας επί διοίκησης Άρη Γιαννακίδη, πρώην αντινομάρχη Ροδόπης και αντιδημάρχου Κομοτηνής, του αρχιτέκτονα Κώστα Κατσιμίγα. 

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση στο δήμο Κομοτηνής και στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ για υποψήφιοι προαλείφονται οι πρώην βουλευτές Γιώργος Ντόλιος και Γιώργος Πεταλωτής, ενώ ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σημιτσής και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπακοσμάς.

Δυτικής Μακεδονίας

Για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει «κλειδώσει» ο νυν περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, για τον οποίο το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγκαστεί να αποσύρει τη στήριξή του, μετά την αποκάλυψη δηλώσεων του με αντισημιτικό περιεχόμενο. Για τη ΝΔ προτεραιότητα φαίνεται πως έχει ο νυν βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος πιέζεται από την Πειραιώς να μετακινηθεί στην Αυτοδιοίκηση.

Αν και πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (ο επιχειρηματίας Κώστας Τόττης, οι πρώην δήμαρχοι Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, και Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιουμάρης, καθώς και ο Περιφερειακός σύμβούλος, Γιάννης Κιοσές) η μόνη εναλλακτική που σκέφτονται στην Πειραιώς είναι αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ) Γιώργου Αμανατίδη. Όσο για τον πρώην περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Κοζάνη. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη κλείσει η υποψήφια του 2014 (10,8%) Γεωργία Ζεμπιλιάδου. 

Ηπείρου

Η Νέα Δημοκρατία, μετά από πολλές παλινωδίες, στηρίζει επίσημα τον νυν «καραμανλικό» περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, ενώ από τη «γαλάζια» παράταξη με τη στήριξη στελεχών και του «μητσοτακικού» μπλοκ, κατεβαίνει ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η επιλογή του Δημήτρη Δημητρίου από την Χαριλάου Τρικούπη, μειώνει αν δεν μηδενίζει τις πιθανότητες.

Να σημειωθεί ότι στην κατεύθυνση συνεργασίας βρίσκεται και ο πρώην («παπανδρεϊκός») βουλευτής Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος πριν την επιλογή Δημητρίου, έμοιαζε μία καλή λύση για να στηριχθεί και από τα δύο κόμματα, αλλά και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΚΙΝΑΛ «Συμμαχία Ηπειρωτών», Γιώργου Ζάψα, με καλές σχέσεις με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής».

Μάλιστα, πολλοί αναρωτιούνται τι θα κάνουν τώρα οι κύριοι Οικονόμου και Ζάψας αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Συμμαχίας Ηπειρωτών», που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2014, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στον νυν περιφερειάρχη ήταν η νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ό.Γεροβασίλη η οποία πάντως δεν είχε καταφέρει, έστω και την οριακή (σ.σ. 50,83%) επικράτησή του, από τον α΄ γύρο. Παρόλ’ αυτά ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να είναι εκ νέου υποψήφια η κ. Γεροβασίλη, αν και η ίδια δηλώνει πως επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής.

Θεσσαλίας

Υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ θα είναι ο νυν περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός. Απέναντί του θα έχει και πάλι τον καρδιοχειρουργό-καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκο Τσιλιμίγκα, που είχε κατέβει το 2014 υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση. Αυτή τη φορά εκτός από το ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιθανόν να τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν μπορεί να κερδίσει τον «φθαρμένο» νυν περιφερειάρχη, από τον οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε χάσει για μερικές χιλιάδες ψήφους.

Στερεάς Ελλάδας

Τετράδα υποψηφίων αναμένεται να δώσει μάχη για τη θέση του περιφερειάρχη μετά την αποχώρηση του Κώστα Μπακογιάννη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον, προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ, γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρώην δήμαρχο Χαλκιδέων Δημήτρη Αναγνωστάκη, ενώ η ΝΔ μετά το «όχι» του Σίμου Κεδίκογλου στρέφεται στον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό. Το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει την πρώην υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, ενώ υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Δυτικής Ελλάδας

Μετά από πολλά πήγαινε έλα και στα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναμένεται να στηρίξουν τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Εφόσον κάτι στραβώσει, εναλλακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει και προς τα δικά του στελέχη, όπως τον βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπαρτινό, που το 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων. Η ΝΔ δεν έχει ακόμη καταλήξει, αναμένοντας την απάντηση του υιού του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του Ηλία Στεφανόπουλου και έχοντας ως εναλλακτική τον πρώην βουλευτή Ηλείας του κόμματος και στενό συνεργάτη του Κυρ.Μητσοτάκη, Γιώργο Κοντογιάννη αλλά και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Β.Βενιζέλου, Κώστα Σπηλιόπουλο.

Πελοποννήσου

Η υποψηφιότητα που προκρίνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του Κορίνθιου γενικού γραμματέα Υποδομών και στενού συνεργάτη του Χρ.Σπίρτζη, Γιώργου Δέδε, που το 2014 ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει μία καλή εμφάνιση, χάνοντας τη δεύτερη θέση από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη για 1230 ψήφους (15,72 έναντι 15,38%). Να σημειωθεί ότι το 2010 ο κ. Δέδες εξελέγη αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, καθώς υποδείχθηκε στο ψηφοδέλτιο του νυν περιφερειάρχη Π.Τατούλη από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν, με αποτέλεσμα στις εκλογές του 2014 αφενός να κατέβει μόνος του και αφετέρου να στηρίξει στο β΄ γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδ.Βουδούρη.

Όσον αφορά τη ΝΔ, μετά την απόφαση του Κυρ.Μητσοτάκη να μην στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και νυν δημάρχου Καλαμάτας, όλα δείχνουν ότι ο εκλεκτός της Πειραιώς θα είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα στηρίξει εκ νέου τον νυν περιφερειάρχη με ορισμένους να ρίχνουν στο τραπέζι το όνομα του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος ωστόσο δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κατέβει, αλλά και της πρώην βουλευτού Μεσσηνίας Nάντιας Γιαννακοπούλου. Τέλος, ερωτηματικό αποτελεί αν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος δεν πρόκειται να στηριχθεί από κανένα κόμμα.

Ιονίων Νήσων

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα λοξοκοιτάγματα προς την ΛΑΕ, αναμένεται να στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο. Eνω η ΝΔ μετά τα ονόματα που παρέλασαν κατέληξε στην πρώην ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα. Ωστόσο, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διεκδικήσει και ο πρώην «γαλάζιος» περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο οποίος έχει ζητήσει στήριξη από τη ΝΔ αλλά... Υποψήφιο αναζητά και το ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κάποιον. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 είχε κατεβάσει την Άντζελα Γκερέκου, η οποία είχε βγει τρίτη, μένοντας εκτός δεύτερου γύρου.

Κρήτης

Όλο και πιο κοντά πλησιάζει τις τελευταίες ημέρες η κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος προηγουμένως είχε κάνει συζητήσεις και με τη ΝΔ. Στην περίπτωση που, τελικώς, η υποψηφιότητα Αρναουτάκη προχωρήσει με τη στήριξη και του κυβερνώντος κόμματος, είναι πιθανόν η ΝΔ να στηρίξει για περιφερειάρχη τον «βενιζελικό» «πράσινο» πρώην δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. Εναλλακτική υποψηφιότητα για τη ΝΔ, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην Κρήτη λόγω και της καταγωγής του Κυρ.Μητσοτάκη, είναι ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ενώ πηγές της Πειραιώς δεν απέκλειαν στην aftodioikisi.gr και «τη μεγάλη έκπληξη», χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες.

Νοτίου Αιγαίου

Η ΝΔ θα στηρίξει εκ νέου τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται έντονα τα ονόματα Ρόδιου βουλευτή Δωδεκανήσου και νυν αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και εναλλακτικά του βουλευτή Κυκλάδων (σ.σ. με καταγωγή από τη Μήλο) . Μάλιστα, αμφότεροι έχουν εμπειρία από την Αυτοδιοίκηση, καθώς είχαν διατελέσει περιφερειακοί σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου την περίοδο 2011-2014. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν δύο υποψηφιότητες: Αυτή του πρώην υφυπουργού Τουρισμού και στενού συνεργάτη του Κ. Σκανδαλίδη, Γιώργου Νικητιάδη, ο οποίος, ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα κατέβει και του Ρόδιου γιατρού Μανώλη Γλυνού, πρώην προέδρου του νομαρχιακού και περιφερειακού Συμβουλίου.

Βορείου Αιγαίου

Αν και έχει νυν περιφερειάρχη, η ΝΔ, μέχρι πρόσφατα αναζητούσε άλλη λύση. Σε αυτό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι υπήρχαν συζητήσεις με το ΚΙΝΑΛ για κοινή στήριξη του δημοσιογράφου Σταμάτη Μαλέλη. Ωστόσο, οι συζητήσεις αυτές δεν προχώρησαν λόγω και αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, και, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η ΝΔ αναμένεται να στηρίξει τη νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, παίζουν δύο ονόματα: Του βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη, ο οποίος έχει παράδοση στην αυτοδιοίκηση, καθώς ο ίδιος είναι σήμερα και δημοτικός σύμβουλος Λέσβου, το 2010 ήταν υποψήφιος δήμαρχος, ενώ ο πατέρας του Στρατής Πάλλης είχε διατελέσει δήμαρχος Μυτιλήνης.

Και του (προβεβλημένου περισσότερο από τον κ. Πάλλη) βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος ωστόσο έχει το μειονέκτημα ότι προέρχεται από μικρό νομό της Περιφέρειας. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ο τέως γενικός γραμματέας του Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης Στρατής Ζαφείρης. Όσο για το ΚΙΝΑΛ μετά το «ναυάγιο» με τον Σταμάτη Μαλέλη υπάρχουν σκέψεις να στηριχθεί ο πρώην περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής.

Πρόσληψη 1428 πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στην Αυτοδιοίκηση – Οι θέσεις ανά Δήμο

dimarxeio

Δημοσιεύθηκε και φέτος η έγκριση κατανομής θέσεων για την πρόσληψη πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, με σκοπό τη στελέχωση των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και των νομικών τους προσώπων, που θα υλοποιήσουν Προγράμματα Άθλησης για Όλους για την περίοδο 2018-2019.

Η Κοινή Απόφαση Χαρίτση – Χουλιαράκη – Ξενογιαννακοπούλου – Βασιλειάδη περιλαμβάνει αναλυτικό Πίνακα με την κατανομή 1.428 θέσεων σε 119 ΟΤΑ ανά την Χώρα. 

Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών. 

Σημειώνεται πως η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο σε 6.727.702,475 ευρώ και θα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά από την είσπραξη εσόδων από την καταβολή αντιτίμου υπό τη μορφή διδάκτρων από τους ωφελούμενους ή από είσπραξη δωρεών και χορηγιών.

Οι υποψήφιοι επιλέγονται βάσει του Οργανωτικού Πλαισίου Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (ΦΕΚ Β’ 1774/17.6.2016). 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 του Οργανωτικού Πλαισίου αποτυπώνονται όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης(έκδοση σχετικής προκήρυξης–ανακοίνωσης πρόσληψης προσωπικού, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα κριτήρια επιλογής για τον καθορισμό της σειράς κατάταξης, τα απαιτούμενα προσόντα, οι οικονομικοί όροι απασχόληση κ.ο.κ. ). 

Ο Πίνακας κατανομής των 1.428 θέσεων στους 119 ΟΤΑ είναι διαθέσιμοςΕΔΩ

Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) Δήμων: Ο Χαρίτσης τάζει, η Κυβέρνηση... κόβει

dimarxeio

“Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια”, λέει ο λαός στη γνωστή φράση που καταφέρνει να συνοψίσει με ακρίβεια όσα παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται σε κυβερνητικό επίπεδο για τους πόρους των Δήμων.

Ο Αλέξης Χαρίτσης χθες 4/10/2018, τρεις μόλις ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου Π/Υ 2019 στη Βουλή, σε ομιλία υποσχέθηκε αύξηση των ΚΑΠ το επόμενο διάστημα.

Η εξαγγελία, ιδίως το“timing” αυτής, προκάλεσε εντύπωση και πολλά σχόλια. Θύμισε έντονα στους αυτοδιοικητικούς το “χρυσό αιώνα” της Αυτοδιοίκησης που είχε προαναγγείλει προκάτοχός του στην ίδια καρέκλα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τους ΟΤΑ να τον περιμένουν ακόμη.

Ας δούμε τι ακριβώς έταξε ο πρώτος τη τάξει Υπουργός της Κυβέρνησης και, εν συνεχεία, πως αυτό είναι αντίθετο με όσα η Κυβέρνησή του καταθέτει και ψηφίζει.

Ο κ.Χαρίτσης, συμμετέχοντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΤΑΑ, δήλωσε:

« (...) Ο πρώτος πυλώνας είναι η ΑΥΞΗΣΗ των ΠΟΡΩΝ, των ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Και επιτρέψτε μου εδώ μία παρένθεση επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσεις πάλι ένας δημόσιος διάλογος και με δηλώσεις στελεχών και παρατάξεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Αποτελεί ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑτο επόμενο διάστημαη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ κάναμε με τα προγράμματα «ΦιλόΔημος», όπως κάναμε με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που απευθύνονται αποκλειστικά στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ΤΟ ΙΔΙΟ θα κάνουμε το επόμενο διάστημα ΚΑΙ με τους ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΠΟΡΟΥΣ.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά κάνω ειδική αναφορά στον Α΄ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους που είναι τα μεγάλα θύματα της μνημονιακής κρίσης, θα δουν ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ.».

Μια λεπτομέρεια που ο Υπουργός δεν ανέφερε ότι “τα επόμενα χρόνια” της Αυτοδιοίκησης, για τα οποία υποσχέθηκε ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις των ΚΑΠ, έχουν ήδη ψηφιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθορίσει στο ΜΠΔΣ 2019-2022 που είναι ο νόμος 4549/2018, ως ΚΑΠ:

2.745 το 2020,2.745 το 2021,2.745 το 2022.

Στον Π/Υ 2018 (ν.4507/2017) είχε αντιστοίχως ψηφίσει3.193 για το 2018.

Αύξηση ΚΑΠ, δηλαδή, στον ορίζοντα δεν έχει φανεί ούτε για δείγμα.

Όσο για το 2019, που είναι “το επόμενο διάστημα”, το προσχέδιο Π/Υ που μόλις κατέθεσαν στη Βουλή,για τους ΟΤΑ προβλέπει “ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού” (περιγραφή από Απόφαση ΚΕΔΕ, 4/10/2018).

Η αντίθεση που χαρακτηρίζει τα λόγια Χαρίτση, από όσα ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει και ψηφίζει στη Βουλή,είναι οφθαλμοφανής.

Ουσιαστικά, με όσα ρητά υποσχέθηκε χθες,πρόσθεσε (στα λόγια) τρίτο σενάριο, στα δύο σενάρια που ήδη περιέχει ο Π/Υ 2019, και προεξόφλησε ότι η Κυβέρνηση θα ανατρέψει το Μεσοπρόθεσμο προς όφελος των Δήμων.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος – Χουλιαράκης άραγε έχουν ήδη ενημερωθεί και συμφωνήσει μαζί του ;

Εκτός εάν, απίθανη και απευκταία περίπτωση βεβαίως, ο κ.Χαρίτσης εμπαίζει τους αυτοδιοικητικούς και τους δημότες, στο πλαίσιο μιας ανέξοδης προεκλογικής παροχολογίας, γνωρίζοντας ότι δεν του μένει ο απαραίτητος κυβερνητικός χρόνος για να κληθεί να εφαρμόσει τα λόγια του...

airetos