Δευ11182019

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 17 Νοε 2019 11pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες

dimarxeio ilioypolis

Το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα αφορά σε νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό, σε δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στους δήμους και τις περιφέρειες με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ, στην οποία θα εκλεγεί το νέο ΔΣ και ο νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες και στους Δήμους, ενισχύοντας στην πράξη την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε «είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναθεώρηση του ίδιου του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας.

Στη δική μου αντίληψη ο θεσμός των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έτσι τουλάχιστον όπως υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Είμαι αποφασισμένος στο νόμο τον οποίο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ετοιμάσουμε, να μεταφερθούν στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στη πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος, στο πλαίσιο πάντα του Συντάγματος.

Αυτό εννοώ: ήλθε η ώρα για μια νέα μεγάλη τομή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

Όπως είπε το σχετικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και του Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και τα άλλα κόμματα, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

Νέος Πρόεδρος της Περιφ. Ενωσης Δημάρχων Αττικής (ΠΕΔΑ) ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλος

peda logo

Ένα τέταρτο, περίπου, μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής (8/11), εκλέχτηκε το νέο 25μελές του Δ.Σ., της μεγαλύτερης Περιφεριακής Ενωσης Δήμων της χώρας, της ΠΕΔ Αττικής.

Νέος Πρόεδρος της ΠΕΔΑ εκλέχθηκε ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Γεέργιος Μαρκόπουλις, εξασφαλίζοντας 149 ψήφους επί συνόλου 293 ψηφισάντων και 13 έδρες στο νέο ΔΣ της Ενωσης, επί συνόλου 25.  

Στο νέο ΔΣ της ΠΕΔΑ θα συμμετέχουν και οι Δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης & Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κ.κ Γιάννης Κωνσταντάτος και Γρ. Κωνσταντέλος

Επίσης, το Δ.Σ. θα περιλαμβάνει τους Δημάρχους

ΖΟΡΜΠΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΖΟΡΜΠΑ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΙΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
ΜΑΥΡΙΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ
ΜΠΥΡΝΟΥΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ
ΤΣΙΡΜΠΑ ΓΕΩΡΓΙΟ – ΣΤΑΥΡΟ
ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΙΩΑΝΝΗ

καθώς και τους Δημοιτκούς Συμβούλους:

ΑΞΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
ΗΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ και 
ΜΠΡΑΔΗ ΜΕΛΕΤΙΟ

 

 

Aπό το 2020, Δημοτικά Τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά που δηλώνονται στο Ε9

dimarxeio ilioypolis

Τα δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα κάθε σπιτιού θα μπορούν να καθορίζουν πλέον οι δήμοι από το νέο έτος.

Τα στοιχεία θα τα αντλούν οι δήμοι από τις δηλώσεις που γίνονται στο Ε9 και στα οποία αποκτούν πλέον πρόσβαση, ενώ μέχρι σήμερα τα αντλούσαν από τη βάση δεδομένων της ΔΕΗ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η αλλαγή αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη διασταύρωση των τετραγωνικών που δηλώνονται στο Ε9 με αυτών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Εσωτερικών με την ΑΑΔΕ.

Πάντως, ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση που υπάρχουν τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δηλωμένων τετραγωνικών στη ΔΕΗ και των πραγματικών, δεν θα πληρωθούν αναδρομικά τέλη ή πρόστιμα.

localit

Ποιοι κατεβαίνουν με τον Γρ. Κωνσταντέλλο στην Π.Ε.Δ. Αττικής (vid)

konstantelos ypopsifioi peda

Μια μεγάλη σε πλήθος εκλεκτόρων συγκέντρωση διοργάνωσε ο υποψήφιος για την προεδρίας της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλος του συνδυασμού "Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής".

Ιδιαιτέρως συγκινητική στιγμή όταν ανέβηκε στο βήμα για να προλογίσει τον κ. Κωνσταντέλλο ο τ. Δήμαρχος Π. Φαλήρου και νυν Βουλευτής κ. Διονύσης Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης αφού είπε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει όπως τα οικονομικά, τα σκουπίδια και το προσφυγικό αναφερόμενος στον κ. Κωνσταντέλλο, εξήρε τις ικανότητες του και τον δυναμισμό του που όπως είπε είναι απαραίτητα χαρακτηριστιά για να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση στην Αττικής να σταθεί στο ύψος της.

Ο ίδιος ο κ. Κωνσταντέλλος στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που έρχονται τόνισε ότι η ΠΕΔ Αττικής χρειάζεται μια στιβαρή διοίκηση. Και για να υπάρξει στιβαρή και ξεκάθαρη διοίκηση χωρίς τρικλοποδιές και εμπόδια χρειάζεται να υπάρξει ξεκάθαρος επικεφαλής. Ο κ. Κωνσταντέλος προειδοποίησε «όχι στην δισταυρία» με τον ανθυποψήφιό του κ. Μαρκόπουλο δήμαρχο Γαλατσίου. Οπως είπε αν τυχόν οι δύο τους βγουν με μικρή διαφορά στην κορυφή, αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την παράταξη και την ικανότητα διοίκησης.

Επίσης ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στον κ. Ιωακειμίδη που όπως είπε είναι ένα μεγάλο όνομα στην Αυτοδιοίκηση και μια σοβαρή υποψηφιότητα αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε “έχει μακελέψει όλα τα ψηφοδέλτια, με την πολική έννοια” κάνοντας την εκτίμηση ότι οι υποψήφιοι του Κιν. Αλ. κ. Τζουλάκης Δήμαρχος Νέας Σμύρνης και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατωπόδης θα έχουν πολύ μικρή απήχηση στο σώμα των εκλεκτόρων. Ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ότι για να αντιμετωπιστεί ο κ. Ιωακειμίδης χρειάζεται σχέδιο και σοβαρή στάση ενότητας.

Εκτίμησε όμως ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξης δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πάρει τις 13 έδρες που χρειάζονται για την πλειοψηφία στο Δ.Σ. στην ΠΕΔ Αττικής δηλαδή 156 ψήφους.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΠΕΔ Αττικής ανακοίνωσε και τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου ξεχωριστά για τους δημάρχους  όπου εξέφρασε και την επιφύλαξη για τρεις οι οποίοι έχουν ζητήσει λίγο χρόνο να το σκεφτούν, για τους δημοτικούς συμβούλους και για το εποπτικό συμβούλιο.

Δια περιφοράς από σήμερα συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για έκτακτες περιπτώσεις λήψης απόφασης

dimarxeio agiou dimitriou

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4365/2019 (Φ.Ε.Κ. Α’ 167/30.10.2019, ημερομηνία κυκλοφορίας 31.10.2019) που περιλαμβάνει δεκάδες αυτοδιοικητικές διατάξεις.

Μεταξύ αυτών, πρωταγωνιστεί ήδη η θέσπιση στο εξής της “περιφοράς” ως τρόπου συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων.

Το άρθρο 184 του ν.4365/2019 πρόσθεσε στο τέλος της παρ.5 του αρ.67 του Καλλικράτη (ν.3852/2010) νέα εδάφια.  Εκεί μέχρι χθες οριζόταν μόνο το εξής:« 5. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση το Συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων. »

Τα νέα εδάφια του νόμου (που προστέθηκαν μετά τα ανωτέρω) είναι τα κάτωθι:

« Εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, είναι δυνατόν, ύστερα από απόφαση του Προέδρου, οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα διά περιφοράς, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των 2/3 των μελών Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά το προηγούμενο εδάφιο, ανακοινώνονται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου στην πρώτη, μετά τη λήψη της απόφασης, τακτική συνεδρίαση.»

 Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη παρέμβαση έκανε ο νομοθέτης και για τις Περιφέρειες, με την παρ.2 του αρ.184, προσθέτοντας αντίστοιχες διατάξεις στο τέλος της παρ.1 του αρ.167 του ν.3852/2010.

Ολόκληρος ο νόμος 4635/2019 ΕΔΩ