Δευ06172019

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 17 Ιουν 2019 1am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) Δήμων: Ο Χαρίτσης τάζει, η Κυβέρνηση... κόβει

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) Δήμων: Ο Χαρίτσης τάζει, η Κυβέρνηση... κόβει

dimarxeio

“Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια”, λέει ο λαός στη γνωστή φράση που καταφέρνει να συνοψίσει με ακρίβεια όσα παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται σε κυβερνητικό επίπεδο για τους πόρους των Δήμων.

Ο Αλέξης Χαρίτσης χθες 4/10/2018, τρεις μόλις ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου Π/Υ 2019 στη Βουλή, σε ομιλία υποσχέθηκε αύξηση των ΚΑΠ το επόμενο διάστημα.

Η εξαγγελία, ιδίως το“timing” αυτής, προκάλεσε εντύπωση και πολλά σχόλια. Θύμισε έντονα στους αυτοδιοικητικούς το “χρυσό αιώνα” της Αυτοδιοίκησης που είχε προαναγγείλει προκάτοχός του στην ίδια καρέκλα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τους ΟΤΑ να τον περιμένουν ακόμη.

Ας δούμε τι ακριβώς έταξε ο πρώτος τη τάξει Υπουργός της Κυβέρνησης και, εν συνεχεία, πως αυτό είναι αντίθετο με όσα η Κυβέρνησή του καταθέτει και ψηφίζει.

Ο κ.Χαρίτσης, συμμετέχοντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΤΑΑ, δήλωσε:

« (...) Ο πρώτος πυλώνας είναι η ΑΥΞΗΣΗ των ΠΟΡΩΝ, των ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Και επιτρέψτε μου εδώ μία παρένθεση επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσεις πάλι ένας δημόσιος διάλογος και με δηλώσεις στελεχών και παρατάξεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Αποτελεί ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑτο επόμενο διάστημαη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ κάναμε με τα προγράμματα «ΦιλόΔημος», όπως κάναμε με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που απευθύνονται αποκλειστικά στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ΤΟ ΙΔΙΟ θα κάνουμε το επόμενο διάστημα ΚΑΙ με τους ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΠΟΡΟΥΣ.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά κάνω ειδική αναφορά στον Α΄ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους που είναι τα μεγάλα θύματα της μνημονιακής κρίσης, θα δουν ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ.».

Μια λεπτομέρεια που ο Υπουργός δεν ανέφερε ότι “τα επόμενα χρόνια” της Αυτοδιοίκησης, για τα οποία υποσχέθηκε ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις των ΚΑΠ, έχουν ήδη ψηφιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθορίσει στο ΜΠΔΣ 2019-2022 που είναι ο νόμος 4549/2018, ως ΚΑΠ:

2.745 το 2020,2.745 το 2021,2.745 το 2022.

Στον Π/Υ 2018 (ν.4507/2017) είχε αντιστοίχως ψηφίσει3.193 για το 2018.

Αύξηση ΚΑΠ, δηλαδή, στον ορίζοντα δεν έχει φανεί ούτε για δείγμα.

Όσο για το 2019, που είναι “το επόμενο διάστημα”, το προσχέδιο Π/Υ που μόλις κατέθεσαν στη Βουλή,για τους ΟΤΑ προβλέπει “ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού” (περιγραφή από Απόφαση ΚΕΔΕ, 4/10/2018).

Η αντίθεση που χαρακτηρίζει τα λόγια Χαρίτση, από όσα ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει και ψηφίζει στη Βουλή,είναι οφθαλμοφανής.

Ουσιαστικά, με όσα ρητά υποσχέθηκε χθες,πρόσθεσε (στα λόγια) τρίτο σενάριο, στα δύο σενάρια που ήδη περιέχει ο Π/Υ 2019, και προεξόφλησε ότι η Κυβέρνηση θα ανατρέψει το Μεσοπρόθεσμο προς όφελος των Δήμων.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος – Χουλιαράκης άραγε έχουν ήδη ενημερωθεί και συμφωνήσει μαζί του ;

Εκτός εάν, απίθανη και απευκταία περίπτωση βεβαίως, ο κ.Χαρίτσης εμπαίζει τους αυτοδιοικητικούς και τους δημότες, στο πλαίσιο μιας ανέξοδης προεκλογικής παροχολογίας, γνωρίζοντας ότι δεν του μένει ο απαραίτητος κυβερνητικός χρόνος για να κληθεί να εφαρμόσει τα λόγια του...

airetos