Δευ06172019

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 17 Ιουν 2019 1am

Το State Department απορρίπτει το plan B Καμμένου. Ισχυρή στήριξη στη Συμφωνία Πρεσπών

STATE DEPARTMENT2018

Την ισχυρή στήριξη και την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογράμμισε με έμφαση αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε αποκλειστική δήλωση του στο real.gr., απορρίπτοντας στην ουσία την εναλλακτική πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για το ονοματολογικό σε περίπτωση ναυαγίου.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε αιχμές για την κίνηση του Έλληνα ΥΠΕΘΑ να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες προσωπικών διπλωματικών συνομιλιών.

Σε ερώτηση που έθεσε το real.gr στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ποια είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρόταση Καμμένου, ότι θα πρέπει σε περίπτωση εμπλοκής της Συμφωνίας των Πρεσπών να υπάρξει ένα plan Β, δηλαδή μια αμυντική συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία) που εξασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή, o αξιωματούχος του απάντησε:

«Δεν ανακοινώνουμε δημόσια τις λεπτομέρειες των προσωπικών μας διπλωματικών συνομιλιών, αλλά η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα αυτό είναι σαφής: χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις 30 Σεπτεμβρίου, στο οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την αποδοχή της Συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.

Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να αναλάβει τη νόμιμη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία».

Τσίπρας: Δεν έχω μιλήσει με τον Καμμένο - Στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά ....δεν λέγεται Πάνος

Σε μια χιουμοριστική δήλωση προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όταν ο πρωθυπουργός βγήκε από την Κουμουνδούρου οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν μίλησε με τον υπουργό Αμυνας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για το plan B στο Σκοπιανό, τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στην αντιπολίτευση.

«Στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται... Μάικλ» απάντησε χαμογελαστός ο Αλέξης Τσίπρας και αποχώρησε.

Νωρίτερα πάντως, ομαδικά ήταν τα πυρά εναντίον του Πάνου Καμμένου από βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βολές και τα "αδειάσματα" για τις δηλώσεις και τις διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ξεκίνησαν από χθες με τον αναπληρωτή του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον πρόεδρο της Πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ συνεχίστηκαν σήμερα με σειρά δηλώσεων και αιχμών.