Τετ08212019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 21 Αυγ 2019 12am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αρθρα Αρθρα

Ενα λάθος στρατηγικής

syriza bathro adeio

Για πολλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Βαρουφάκη, αλλά όχι για άγνοια του προς τα πού πάει το κύμα.

Το δίλημμα είναι στρατηγικό, θα έπρεπε κανονικά να απασχολεί σοβαρά την Κουμουνδούρου, αν και όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, μάλλον προχείρως, προς ικανοποίηση του Μαξίμου. Ο λόγος αφορά στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν από Σεπτέμβριο, ενάντια στο μέτρο της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Με μια πρώτη ματιά, η εξέλιξη συνιστά βούτυρο στο ψωμί του κ. Τσίπρα, των συν αυτώ και του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Με μια δεύτερη, όμως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αποτελεί μια πρώτης τάξεως παγίδα, στην οποία, αν πέσει, κινδυνεύει να σπαταλήσει το μισό από το «λίπος» της ανήσυχης αντιπολίτευσης που επαγγέλλεται σχεδόν με το καλημέρα.

Ο λόγος; Ας υποθέσουμε ότι οι εν λόγω κινητοποιήσεις, που σχεδόν προαναγγέλλονται, τελικώς πραγματοποιούνται, με τη στήριξη, αν όχι την κάλυψη, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αποτυγχάνουν, υπό την έννοια ότι δεν χαρακτηρίζονται από το μέγα πλήθος των διαδηλωτών που προσδοκούν στην Κουμουνδούρου ότι θα συμμετέχει και κυρίως το μέγα πάθος στο οποίο ελπίζουν και επενδύουν. Και ολοκληρώνονται χωρίς να θυμίζει η Πλατεία Συντάγματος «δρόμο που του περνούν καλώδια», όπως κάποιοι λένε δεξιά κι αριστερά. Τότε, τι γίνεται;

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν χάσει από πολύ νωρίς:

α) ένα από τα ισχυρότερα μέσα πίεσης που θεωρούν ότι διαθέτουν απέναντι στην κυβέρνηση, όταν «απειλούν» κάθε φορά ότι «θα κατεβάσουν κόσμο στους δρόμους», ενώ παράλληλα θα χάσουν και

β) ένα από τα ισχυρότερα συγκολλητικά μέσα που διαθέτουν, για να διατηρούν τον κομματικό τους μηχανισμό σε εγρήγορση, στη βάση της λογικής ότι «θα τους τελειώσουμε στους δρόμους και στις πλατείες» και θα επιστρέψουμε στην εξουσία, ακολουθώντας το μονοπάτι του 2014.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο κρίσιμο ζητούμενο: Υπάρχει ακόμα αυτό το μονοπάτι ή έχει χορταριάσει; Αν πιστέψουμε έναν από τους «βετεράνους της πλατείας», που έκαναν καριέρα αξιοποιώντας το κλίμα εκείνων των ημερών, δηλαδή τον Γιάνη Βαρουφάκη, όχι μόνο δεν υπάρχει μονοπάτι, αλλά έχουν χαθεί προ πολλού και τα τελευταία ίχνη του.

Ηταν αυτός, άλλωστε, που σε ανύποπτο τηλεοπτικό χρόνο, δίνοντας συνέντευξη σε κάποιο κανάλι, είχε προειδοποιήσει τους πρώην συντρόφους του ότι αν ελπίζουν σε νέο πάλης ξεκίνημα, στη βάση εκείνου του μοντέλου, απλώς θα απογοητευθούν.

Για προφανείς, αντικειμενικούς λόγους, με τον σημαντικότερο να έχει να κάνει με το γεγονός ότι από το 2015 έως σήμερα μεσολάβησαν 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον ένα Μνημόνιο κ.λπ., κ.λπ. Και για πολλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Βαρουφάκη, αλλά όχι για άγνοια του προς τα πού πάει το κύμα. Αλλωστε, καβαλώντας το, βρίσκεται σήμερα στη Βουλή, στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ...

Γιώργος Μαντέλας

Γιατί ο Πρωθυπουργός θα ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου

pavlopoulos mitsotakis

Ανάμεσα στις «στρατηγικές» αποφάσεις που παίρνει μετεκλογικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να είναι και η ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου- τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ο ίδιος δεν ΄ψήφισε στη πρώτη εκλογή του.’

Η απόφαση του Πρωθυπουργού, που υποδηλώνει και τη νέα περίοδο τις σχέσεις τους, πέραν των πολιτικών κριτηρίων που την καθιστούν ορθή και αναμενομένη, θα έλεγε κανείς ότι θεμελιώθηκε και με τη μέθοδο της «εις άτοπον απαγωγής». Δηλαδή με την αφαίρεση όσων θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το ρόλο του αρχηγού του κράτους.

Κατ’ αρχάς ο υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιος Κώστας Καραμανλής αποσαφηνίζει σε όσους τον ρωτούν ότι δεν ενδιαφέρεται -ούτε θα επιδίωκε την εγκατάστασή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Παν. Πικραμένου έκλεισε με την ανάληψη ρόλου αντιπροέδρου στην κυβέρνηση, με βαρύνοντα λόγο.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, που φέρονταν ως ενδιαφερόμενος, δεν μπορεί να γίνει λόγος πλέον. Όχι μόνο γιατί οι σχέσεις των δυο ανδρών έχουν επιδεινωθεί, αλλά και γιατί η θέση του στο Μακεδονικό γενικώς και η θεωρία «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» τον καθιστά ακατάλληλο -όπως άλλωστε συνέβη και με το ενδιαφέρον του για την Κομισιόν.

Άλλες εν δυνάμει υποψηφιότητες δεν υπάρχουν. Κάποια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να ανέλαβε πρωτοβουλία για τον τραπεζίτη και πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αλλά αποκλείσθηκε για λόγους που αφορούν και τη σύνδεση της πρωθυπουργικής θητείας του με το PSI.

Για παρεμφερείς λόγους αλλά και για τις προ εξοφλημένες εσωκομματικές αντιδράσεις δεν γίνεται συζήτηση για υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη, ή του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Στην ουσία η απόφαση του Πρωθυπουργού περιέχει τη σοφία της ενσωμάτωσης πολλών πολιτικών και συμβολικών προϋποθέσεων στο πρόσωπο του σημερινού προέδρου. Ειδικότερα:

-Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναγνωρίζεται εντός και εκτός της χώρας ως επιτυχημένος Πρόεδρος. Με την επιπρόσθετη αποδοχή ότι σε κρίσιμες στιγμές άσκησε το ρόλο του υπέρ των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, αλλά και για την εσωτερική πολιτική ομαλότητα με αποφασιστικό τρόπο και επάρκεια, με σωφροσύνη, ενίοτε και καρτερία. Πρωτίστως με προσήλωση στη συνταγματική τάξη, τον τύπο και την ουσία της- που γνωρίζει άριστα.

Εκ παραλλήλου η επανεκλογή του εγγράφεται στην βούληση του πρωθυπουργού να συμβολίζει ο ρυθμιστής του πολιτεύματος την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Αυτό συνδέεται με την προαναγγελία την Αλέξη Τσίπρα ότι θα ψηφίσει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου, αλλά και με την υπέρ του δημόσια τοποθέτηση της μισής τουλάχιστον Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ- χωρίς να υπάρχει κομματική απόφαση.

Σε ό,τι αφορά την παρατήρηση ότι θα προέρχονται ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός από το ίδιο κόμμα, πέραν του ότι ίσχυσε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, απαντήθηκε ήδη με την επιλογή του Τσίπρα ως πρωθυπουργού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν – με την επικείμενη συνταγματική μεταρρύθμιση- στην εκάστοτε κυβερνητική παράταξη το προνόμιο να αναδεικνύει πρόεδρο και από τους κόλπους του.

Άλλωστε στην πραγματικότητα ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθε άλλο παρά «κομματικός» Πρόεδρος μπορεί να θεωρηθεί καθώς τήρησε στο ακέραιο τους θεσμικούς κανόνες. Π.χ. συνέδραμε την προηγουμένη κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, κατάφερε με δεξιοτεχνία να μην δημιουργεί σε καμία περίπτωση πολιτειακή κρίση, αλλά και δεν αποδέχθηκε προβληματικές επιλογές, όπως στην περίπτωση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που δεν υπέγραψε, χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις του με τον κυβερνητικό η τον μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως -χωρίς να εκφεύγει από τα όρια του συνταγματικού ρόλου του- πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες και με τη πείρα, τις γνώσεις και τις διεθνείς επαφές του στην προηγουμένη κυβερνηση υπέρ της χώρας, συνεχίζει και με τη σημερινή. Άλλωστε στους κόλπους της πέρα από παλιούς ομοϊδεάτες και φίλους του βρίσκονται και πρώην φοιτητές του ή πανεπιστημιακοί παράγοντες που ανέδειξε ο ίδιος και συχνά σπεύδουν να τον συμβουλευτούν.

Η «οικουμενικότητα» Παυλοπούλου συμπληρώνεται με τις θετικές αναφορές στη λειτουργία του από την πλευρά του ΚΚΕ και ειδικότερα του Δημ. Κουτσούμπα, όπως και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, προσωπικότητες του δημοσίου βίου και οργανώσεων της κοινωνίας.

Έτσι στο πρόσωπό του συνεχίζεται η παράδοση με τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Κάρολο Παπούλια που έμειναν για δυο θητείες στο νεοκλασικό που έχτισε ο Ερνέστο Τσίλλερ στα τέλη του 19ου αιώνα...

Του Γιώργου Λακόπουλου

Τα δολοφονικά μερεμέτια

xalkidiki katastrofes

Ταβέρνες, σπίτια, κοτέτσια, αποθηκευτικοί χώροι και στάνες έχουν προεκτάσεις που έγιναν με δουλειές του ποδαριού και λαμαρίνες της συμφοράς.

Στήθηκαν σε μία άλλη εποχή, όταν ένα απλό μπουρίνι εθεωρείτο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο και σε μία χώρα που, ένα χρόνο μετά το Μάτι, δεν έχει διαθέσιμο το 112, ο πανευρωπαϊκός αριθμός ειδοποίησης για καταστάσεις εκτακτης ανάγκης  

Στις φωτογραφίες από τις καταστροφές στη Χαλκιδική, βλέπουμε, μεταξύ άλλων, μία στέγη που φέρει πάνελ φωτοβολταϊκών. Δεν την βλέπουμε στην επιφάνεια του κτιρίου, αλλά επάνω σε ένα αυτοκίνητο.

«Ποιος άραγε μελέτησε αυτή τη στέγη;» αναρωτιέται η κυρία Φυλλίτσα Καραντώνη επίκουρος καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Και όπως επισημαίνει η ίδια, αυτά συμβαίνουν όταν οι μάστορες αντικαθιστούν τους μελετητές. Και το πάει ακόμα πιο πέρα, στην εκπαίδευση των πολιτικών μηχανικών: «Λίγοι επιλέγουν το Μάθημα των Ξύλινων Κατασκευών γιατί έχει εργασία που ξεκινάει από τον προσδιορισμό φορτίων ανέμου και τελειώνει με υπολογισμό των συνδέσεων των μελών. Κοινώς απαιτεί πλήρη μελέτη και αρκετή δουλειά».

Όποιος έχει γνώση και εικόνα της περιοχής που επλήγη, μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τις επισημάνεις που κάνει η καθηγήτρια αν και στην πραγματικότητα αφορούν το σύνολο της χώρας, ειδικά την περιφέρεια, όπου ο τοπικός μάστορας αντικαθιστά τον μηχανικό και το μερεμέτι την ολοκληρωμένη μελέτη.

Δεν τιμωρείται κανείς. Πώς να τιμωρήσεις μία ολόκληρη χώρα; Μην πάτε μακριά, βγείτε λίγο έξω από μία ελληνική πόλη, ειδικά σε καμιά παραλία με ταβέρνες ή σε μεγάλους οικισμούς αυθαιρέτων, όπως η Νέα Καλλικράτεια στη Χαλκιδική που βρίσκεται και πολύ κοντά στο σημείο μηδέν της καταστροφής. Καταστήματα εστίασης, σπίτια, κοτέτσια, αποθηκευτικοί χώροι και στάνες έχουν προεκτάσεις που έγιναν με δουλειές του ποδαριού και λαμαρίνες της συμφοράς.

Στήθηκαν σε μία άλλη εποχή, όταν ακόμα ένα απλό μπουρίνι εθεωρείτο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Και στήθηκαν με την προχειρότητα που επέβαλε αφενός η έλλειψη οικονομιών πόρων και αφετέρου η απουσία ελέγχων.

Οι νόμιμες και καλά μελετημένες κατασκευές δεν υπέστησαν, ούτε προκάλεσαν περιφερειακές ζημιές. Τα μερεμέτια απεδείχθησαν δολοφονικά.

Τι μπορεί να γίνει; Όχι και πολλά στη χώρα όπου τα πάντα νομιμοποιούνται αν υπάρχει πολιτική βούληση. Είναι άλλωστε ανέφικτος ο έλεγχος και η παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας.

Εδώ ανέχονται τα τέρατα μπροστά στα μάτια τους, θα ασχοληθούν με φωτοβολταϊκά στη στέγη; Ενδεχομένως να είχαν γλιτώσει κάποιες ζωές αν λειτουργούσε το σύστημα προειδοποίησης δια του 112, με το οποίο όλα τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν σε συγκεκριμένη περιοχή, λαμβάνουν σχετικό μήνυμα.

Την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επιβλέψει τη δοκιμή του συστήματος. Αν το είχε ετοιμάσει ο Νίκος Παππάς, καλό είναι να βγει να μας το πει, να του αποδώσουμε τα εύσημα. Αλλιώς θα πρέπει να τον ρωτήσουμε γιατί επί ένα χρόνο δεν λειτούργησε κάτι που λειτούργησε σε μία μέρα.

Κώστας Γιαννακίδης, Protagon

Επιχείρηση-πειθώ στους δανειστές ξεκινά η νέα κυβέρνηση

ypourgiko fakeloi

Πού ποντάρει και τι προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου, στην προσπάθεια να περάσει το φορολογικό πακέτο. Τα επιχειρήματα και η στάση των θεσμών. Οι προτροπές Μητσοτάκη προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για ταχύτατες κινήσεις.

Μπορεί το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου και των αρμόδιων υπουργείων να είναι στραμμένο στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ήδη τον προγραμματισμό του για τους επόμενους μήνες.

Όπως άλλωστε έχει και ο ίδιος αναγνωρίσει, θα είναι καθοριστική αυτή η περίοδος, προκειμένου να μπει η χώρα στην κανονικότητα και η κυβέρνησή του να δώσει τα αναγκαία... διαπιστευτήρια στους εταίρους, ενόψει της επόμενης μέρας.

Ένας από τους άμεσους στόχους, μέσω του οποίου το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να συνδυάσει ουσία και συμβολισμούς, είναι το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που, όπως έγινε γνωστό, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, αφού θα έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Θα αφορά το μεγάλο πακέτο της μείωσης φόρων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, για το οποίο, προσώρας τουλάχιστον, οι θεσμοί δεν έχουν συμφωνήσει, με τα παζάρια πάντως να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού, με φόντο και τις θετικές τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία (π.χ. την πτώση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου), διαπιστώνει χαλάρωση της σκληρής στάσης των δανειστών σε σχέση με πριν και εκφράζει την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Προσδοκώντας και στην περαιτέρω στήριξη της οικονομίας μας με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, κάνει λόγο για «θετική ώθηση που μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε περισσότερο.

Οι θεσμοί δεν έχουν τη δυσπιστία που έδειχναν στην αρχή, δεδομένου ότι είχαν να αντιμετωπίσουν κάτι νέο. Πλέον αντιλαμβάνονται ότι αυτά που έχουμε δεσμευτεί, όσον αφορά την τήρηση των στόχων και τη βούληση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τα προχωράμε με γοργούς ρυθμούς».

Κλίμα αναμονής

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η στάση των δανειστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα ανοίγματα στους στόχους της πρώην και της νυν κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο επικαλέστηκε το «1,5 δισ.» που -όπως λένε- ξέφυγε η κυβέρνηση Τσίπρα σε γνώση των εταίρων, ενώ τώρα ζητούμενο είναι ένα άνοιγμα της τάξεως των σχεδόν 200 εκατομμυρίων εξαιτίας της μείωσης του ΕΝΦΙΑ από φέτος.

«Υπάρχει ένα κλίμα αναμονής από το εξωτερικό. Μας δίνουν... χώρο δράσης, αλλά εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να δώσουμε προσοχή στην πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού», αναφέρει η κυβερνητική πηγή.

Φόβος για τυχόν δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία δεν υπάρχει εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου. Όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό το προηγούμενο διάστημα, είναι η χαρακτηριστική φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, «έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες. Η νέα κυβέρνηση γυρίζει σελίδα. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, η χώρα θα έχει ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο», εκτιμά.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, όπως προτρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους υπουργούς του, είναι «κάθε μέρα που περνάει, να την αξιοποιούμε για να μπορούμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας, να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας».

Με γνώμονα αυτό, αλλά και το δεδομένο πως όλοι οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου είναι «προσωρινοί», δίνει το έναυσμα για ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Σχετικές προτροπές αναμένεται να απευθύνει και κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, του δεύτερου της νέας κυβέρνησης και του πρώτου που θα λάβει χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιδίωξή του, μεταξύ άλλων, είναι να αποσυνδέσει την εκτελεστική από τη νομοθετική εξουσία και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε να μην ξαναγίνει άλλη συνεδρίαση στη Βουλή.

Φίλιππος Πανταζής, euro2day

Έσπασε πλέον το «φράγμα» του 2% το 10ετές Ελληνικό ομόλογο - Ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα

Ρότζερ Κόεν: "Αν ψάχνετε μία αισιόδοξη ιστορία στην Ευρώπη, δοκιμάστε την Ελλάδα"

mitsotakis ptd ypoyrgoi orkomosia

«Η Ελλάδα είναι η καλή είδηση της Ευρώπης», είναι ο τίτλος άρθρου του δημοσιογράφου των New York Times, Ρότζερ Κόεν, σχετικά με τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα.

«Αν ψάχνετε για μία αισιόδοξη ιστορία στην Ευρώπη, δοκιμάστε την Ελλάδα. Ναι, καλά διαβάσατε. Έχοντας χάσει το ένα τέταρτο της οικονομίας της κατά τη διάρκεια μίας καταστροφικής ύφεσης, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, με τη Δημοκρατία της άθικτη, τους εξτρεμιστικούς πειρασμούς ηττημένους και τον αντιαμερικανισμό ξοφλημένο», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε στη σφαίρα του λαϊκισμού και η πρώτη που τον εγκατέλειψε.

Αναφερόμενος στον νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Κόεν τονίζει ότι έχοντας σπουδάσει στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, και έχοντας εργαστεί στη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να υπερνικήσει τις αντιλήψεις που τον ήθελαν πολύ «Αμερικανό» και πολύ τεχνοκράτη για την ελληνική πολιτική σκηνή, ώστε να καταφέρει να εκλεγεί.

«Μέσα από μια εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, να ξεκολλήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να αναμορφώσει ψηφιακά την οικονομία, να προσελκύσει επενδύσεις και να καταστήσει τον δημόσιο τομέα πιο αποτελεσματικό, ο Μητσοτάκης κατάφερε να πείσει τους Έλληνες, ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, που μπορεί να μετατρέψει τις εκλάμψεις ανάκαμψης σε βιώσιμη ανάπτυξη. Έχοντας αυτοδυναμία στη Βουλή, έχει τα μέσα για να επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κόεν.

Εντούτοις, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, καθώς η Ελλάδα «παραμένει δέσμια των δημοσιονομικών περιορισμών που της έχει επιβάλει η Γερμανία και άλλοι πιστωτές της, αναφορικά με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Επίσης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να επιβληθεί στις «παλαίες δυνάμεις» του νεποτισμού στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και να δώσει προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, καθώς, όπως αναφέρει, «το παλιό μοντέλο δεν θα δουλέψει».

Ωστόσο, ο Κόεν εμφανίζεται αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «ο νέος πρωθυπουργός είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους προκλήσεις» και υπενθυμίζοντας μία συνάντηση που είχε μαζί του το 2013, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη σύντομη συζήτηση που είχαν, ο πρωθυπουργός του είχε τονίσει, ότι «η χώρα έχει τεντωθεί στα όρια της», με τον Κόεν να προσθέτει, ότι αυτά τα όρια δεν ξεπεράστηκαν λόγω της δικλείδας ασφαλείας των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι απέτρεψαν τον δρόμο προς την καταστροφή.

kathimerini

Ελπίδα για νέο πνεύμα στην πολιτική