Σαβ07202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 20 Ιουλ 2019 11pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα

Τσίπρας στη Βουλή: Πέντε ένοχες σιωπές από τον πρωθυπουργό

tsipras vima voulis

Στο γεγονός ότι η Βουλή είναι η πρώτη από το 2009 χωρίς τη χώρα σε καθεστώς μνημονίου αλλά και στην απουσία της Χρυσής Αυγής από τα έδρανα στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Θα συνεχίσουμε να βάζουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε πως είναι το καλό της πατρίδας πάνω από μικροπολιτικά συμφέροντα. «Δεν θα επιλέξω κε Μητσοτάκη την αντιπολιτευτική τακτική που επιλέξατε εσείς: την αντιπαράθεση χωρίς όρια και επιχειρήματα, την διαρκή καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες από σήμερα, όπως κάνατε εσείς.

Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί μαζί σας. Διαβεβαιώνω ότι σε όποια σοβαρή προσπάθεια για διεκδικήσεις προς όφελος του λαού θα τις στηρίξουμε στο εξωτερικό. Αλλά δεν θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εντος και εκτός Βουλής θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία».

Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

- Επαναφέρετε τους κομματικούς επιτετραμμένους στις Γενικές Γραμματείες του Δημοσίου

- Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο κυβερνητικό γραφείο (ΕΡΤ, ΕΥΠ, Αθηναϊκο Πρακτορείο)

- Παύσατε τον αρχηγό της Αστυνομίας και τοποθετήσατε πολιτικό προϊστάμενο στο υπουργείο Αμυνας υποβαθμίζοντας το ρόλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Επιτελείων.

Στην αναφορά του για τη νέα κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε σας. Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Είστε η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που δεν έχετε το δικαίωμα και δεν το κάνατε, να ισχυριστείτε ότι ‘παραλάβαμε καμένη γη’», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η φορολογία

«Κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα πείσετε τους δανειστές να αλλάξουν τη συμφωνία για τα πλεονάσματα. Σήμερα ξεκινήσατε τις προγραμματικές δηλώσεις με δέσμευση προς τους δανειστές. Ότι θα τηρήσετε τη συμφωνία για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση αν τη βάλουμε μαζί με τις υπόλοιπες δεσμεύσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη έχει δυο αναγνώσεις: αυτά που είπατε και αυτά που αποκρύψατε, για ένοχες σιωπές, γιατί αν τηρήσετε τη δέσμευση για τα πλεονάσματα είτε δεν θα υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις, είτε θα προχωρήσετε σε ισοδύναμης αξίας μέτρα».

«Αποτύχατε να πείσετε για τα πλεονάσματα. Το χειρότερο όμως είναι μάλλον ότι δεν το διεκδικήσατε καν. Παραπέμπετε στο μέλλον τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα. Γιατί το κάνετε; Θα υπάρξει καλύτερη στιγμή για μια νέα κυβέρνηση από την αρχή της; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα;»

«Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε;», συμπλήρωσε.

Υπόσχεστε για 3,5 χρόνια μικρότερα πλεονάσματα και δεν τολμάτε καν να τα διεκδικήσετε, συνέχισε. «Δεν ζητούμε να προχωρήσετε σε σύγκρουση, ζητάμε να προχωρήσετε στο σχέδιο που προωθήσαμε εμείς προ εκλογών», υποστήριξε θυμίζοντας το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και την καταβολή σε ειδικό λογαριασμό ποσού 5,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

Οι πέντε ένοχες σιωπές

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πέντε ένοχες σιωπές του Κυριάκου Μητσοτάκη: δεν είπε κουβέντα για το ασφαλιστικό, για το εάν θα διατηρήσει τα επιδόματα που έχει δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για το εάν θα διατηρηθεί το δώρο Πάσχα που καταβλήθηκε ως μόνιμη 13 σύνταξη, για «την διεύρυνση της φορολογικής βάσης» που ζητούν οι εταίροι και για την εισφορά αλληλεγγύης που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δηλώσει πως θα καταργήσει για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ.

Επίθεση για Τσουβάλα

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιλογή της να βάλει γ.γ. Δημόσιας Τάξης τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», θύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει:

«Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: 'Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά του. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή'. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδια και αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας.

Οι Πρέσπες

Στην αναλυτική αναφορά του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Κύριε Μητσοτάκη, ενάμιση χρόνο τώρα είχατε πρωταγωνιστήσει, εσείς και τα στελέχη σας, στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Είχατε αγκαλιάσει ακραίους, κάποια από τα στελέχη σας μας έλεγαν μειοδότες, προδότες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τις επιθέσεις στα σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα απειλητικά σημειώματα με σφαίρες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, κύριο Κοτζιά. «Και εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. Τώρα, είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών ε;. Το λέει ο υπουργός Αμυνας και ο υπουργός επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων», είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ο Αλ. Τσίπρας.

«Η υποκρισία κάποια στιγμή πληρώνεται και θα το βρείτε μπροστά σας», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό. «Αλλά -συνέχισε- το πιο σημαντικό είναι ότι το λέτε και εσείς, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λονδίνο μετά την επικοινωνία σας με τη Βρετανή πρωθυπουργό.Βγήκε ανακοίνωση που χαιρετίζει τη δέσμευσή σας να τηρήσετε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι το σχετικό απόσπασμα εσείς επιλέξατε να το λογοκρίνετε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που, ειρήσθω εν παρόδω, έχετε πάρει και την ευθύνη. Γιατί το αποκρύψατε; Το διαψεύδετε; Είναι fake news από τη Downing Street αυτό;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη για να συνεχίσει:

«Εγώ κύριε Μητσοτάκη χαίρομαι που ως πρωθυπουργός τηρείτε την εθνική γραμμή για μια εθνικά επωφελή συμφωνία, που αναβαθμίζει τη Μακεδονία μας και τα εθνικά συμφέροντα. Αλλά σας το είχα πει και τώρα επιβεβαιώνομαι. Θα βρείτε μπροστά σας όλα όσα κάνατε και όσα είπατε για τις Πρέσπες. Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν, με αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε εσείς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος σας», έκλεισε το σχετικό απόσπασμα.

H ΔEH και το ασφαλιστικό

Για «δύο μεγάλα projects στα σκαριά», εκ μέρους της κυβέρνησης, έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Το πρώτο, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕH: «Εφαρμόζετε μια παραδοσιακή συνταγή. Δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά φυσικά το ξεπούλημα. Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο αρμόδιος υπουργός που διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε τα πεπραγμένα σας το 2010-2014. Όταν εκτοξεύσατε τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗΔΕΗ -1,33% στα 5 δισ. ευρώ, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν πολλοί τους λογαριασμούς.

Σήμερα οι ίδιοι που ευθύνονται για τα προβλήματα της εταιρίας εμφανίζονται ως σωτήρες. Σας το λέμε καθαρά, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό: Σταματήστε τα παιχνίδια με τη ΔΕH. Μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσετε το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το ασφαλιστικό, συνέχισε, «δεν είπατε τίποτα». «Μήπως σχεδιάζετε να βρείτε από το ασφαλιστικό περιθώριο για τις φορολογικές μειώσεις; Μη διανοηθείτε να φέρετε μειώσεις που εμείς αποτρέψαμε στις αρχές του 2019, οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Ελπίζω στις προγραμματικές δηλώσεις να ακούσουμε τι έχετε σκοπό να κάνετε», σημείωσε καταληκτικά.

euro2day

Γκρεμίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού - Τα πέντε μεγάλα έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

vouli olomeleia

Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων προανήγγειλε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εμβληματικά κτήρια, συγκροτήματα αλλά και ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα:

1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.

2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Αυτές οι πέντε «κύριες», όπως τις χαρακτήρισε, «παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας απαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές αλλά και εθνικές ανάγκες ενώ συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας».

Όπως υπογράμμισε, «τα εμβληματικά αυτά έργα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας ενώ θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης».

newsbomb

Τρία πύρινα μέτωπα σε Ναύπλιο, Θάσο και Πάρνηθα: Μάχη της Πυροσβεστικής για τον έλεγχό τους

Fotia2019

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με δύο πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στο Ναύπλιο και στη Θάσο. 

Στο Ναύπλιο, η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση και είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Προς το παρόν, οι κατοικίες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις από αέρος κάνουν 1 ελικόπτερο και 2  αεροσκάφη.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki
 
 

Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στα Κουτσούρια Ναυπλίου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, καθώς και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.

 
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Πυροσβεστικό Σώμα

Όπως αναφέρει το argolikeseidiseis.gr, η φωτιά αυτή την ώρα κατευθύνεται προς την περιοχή Καραθώνα - Αγία Μονή. Ο Δήμος συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης με υδροφόρες.Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, «η φωτιά πλησίασε κάποια σπίτια της περιοχής, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν ήδη στο συγκεκριμένο σημείο σταμάτησαν έγκαιρα το πύρινο μέτωπο». 

Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «η Αστυνομία διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία, προκειμένου να διέλθουν, χωρίς προβλήματα, τα πυροσβεστικά μέσα», ενώ όπως προσέθεσε, «σε όποια σημεία δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, το έργο της πυρόσβεσης το έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα».

Δεν κινδυνεύουν σπίτια στη Θάσο

Στην Θάσο, η πυρκαγιά καίει αγροτική έκταση στην περιοχή Σκάλα Πρίνου.

Η Πυροσβεστική σημειώνει ότι και αυτή η φωτιά είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ωστόσο δεν κινδυνεύουν σπίτια.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 2 οχήματα ΟΤΑ και 2 αεροσκάφη.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki
 
 

σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σκάλα Πρίνου στη νήσο Θάσο. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 2 οχήματα ΟΤΑ και 2 Α/Φ.

 
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Πυροσβεστικό Σώμα

 Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα 

Φωτιά ξέσπασε στον Κιθαιρώνα, στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία στην Πάρνηθα.

Στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Σε δύσβατο περιοχή έχει εκδηλωθεί η φωτιά. 

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki
 
 

σε δασική έκταση στην περιοχή του Κιθαιρώνα Αττικής. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 2 Α/Φ και 3 Ε/Π.

 
24 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε Ναύπλιο και Φθιώτιδα.

Στο Ναύπλιο, η φωτιά είχε ξεσπάσει το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κουτσούρια.

Οι φλόγες είχαν αρχικά πλησιάσει σπίτια ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν το μέτωπο πριν απειληθούν.

Φωτιά ξέσπασε στην Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην Τιθορέα. Στην περιοχή έσπευσαν 19 πυροσβέστες με 8 οχήματα για την κατάσβεσή της. Η φωτιά έκαψε αγροτοδασική έκταση και μετά από λίγη ώρα τέθηκε υπό έλεγχο.

Θετική έκπληξη Μητσοτάκη σε Βουλή: Από φέτος μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22%! Τι είπε για υγεία, ασφάλεια, παιδεία, γραφειοκρατία

mitsotakis vouli vima

Μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις του και για «θετικές κωλοτούμπες» πολιτικών ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο.
 
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις 120 δόσεις. Ποιες φοροελαφρύνσεις θα ψηφιστούν τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα
 
Τονίζοντας ότι υπάρχουν και «θετικές κωλοτούμπες» πολιτικών ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο, και θα ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 22%.
 
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις 120 δόσεις.

Στο νομοσχέδιο με φορολογικά θέματα που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνονται και άλλες μειώσεις φόρων, μερικές εκ των οποίων σχεδιαζόταν αν ισχύσουν από το 2020.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι θα αναιρέσω μια προεκλογική υπόσχεση. Είχα πει ότι κάποιοι φόροι θα μειωθούν από το 2020 αλλά τελικά θα μειωθούν από …φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, καρφώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που του ασκεί με αφορμή τη φορολογία για διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει και ξήλωμα του αφηγήματος της ΝΔ.

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ στα φετινά εκκαθαριστικά

Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο.

Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

– Για τις μεσαίες περιουσίες η μείωση θα είναι 20%

– Για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ) η μείωση θα είναι 10%.

Βελτίωση και στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Με το ίδιο νομοσχέδιο, που όπως προαναφέρθηκε θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα, βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο.

Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

– Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

– Διευρύνεται η ρύθμιση και μπορούν να υπαχθούν σε αυτή όλες οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

– Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, τους οποίους κάλεσε να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση, τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα και προς τις Βρυξέλλες, με μια από τις βασικές ενστάσεις της τρόικας να είναι ότι με τις συνεχείς ρυθμίσεις συντηρείται μια κακή νοοτροπία.

Τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου 2019

● Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

● Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις.

● Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

● Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

● Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

● Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Υγεία: Έμμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. ‘Αμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.

-Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. ‘Αμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.

-Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ.

Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

– Γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη. 

in

40+ μετασεισμοί σε λιγότερο από ένα 24ωρο στην Αθήνα – Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

seismos athinas ix spasmena tzamia

Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί σε λιγότερο από ένα 24ωρο – Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τη σεισμική

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστούν οι καθηγητές Ευθύμης Λέκκας και Παναγιώτης Καρύδης μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες τις επόμενες ημέρες έπειτα από τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής αναστατώνοντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου είχαν σημειωθεί 49 μετασεισμοί στον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού της Παρασκευής. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες.

«Την ώρα του σεισμού πρέπει να μένουμε ψύχραιμοι, αν είμαστε μέσα στο σπίτι, να μένουμε εκεί και γενικότερα να μην φεύγουμε από εκεί που βρισκόμαστε εκτός και αν αρχίσει να καταρρέει , που τότε πρέπει να ανέβουμε στον τελευταίο όροφο ή αν είμαστε κάτω στο ισόγειο με μεγάλη προσοχή να βγούμε έξω. Τρέχοντας και πανικόβλητοι μπορεί να τραυματίσουμε ο ένας τον άλλο», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, μέτρα θα πρέπει να λάβουν και όσοι διαθέτουν και χειρίζονται εγκαταστάσεις όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. «Είναι διεθνής προδιαγραφή να διαθέτουν ένα καταφύγιο (shelter) για κάθε είδους φυσική καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ, όταν ένα κτίριο διαθέτει αντισεισμική προστασία, προστατεύεται και από άλλου είδους φυσικές καταστροφές. «Αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα, δεν είναι άσχετη η μία προστασία με την άλλη», προσθέτει.

«Ιδιαίτερα έχουμε υποχρέωση προς τους τουρίστες μας. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε αρκετά καλά τι θα πει σεισμός, έχουμε ζήσει αρκετές φορές σεισμούς. Ξέρουμε τι είναι 5 και 6 Ρίχτερ. Οι τουρίστες όμως δεν γνωρίζουν τι είναι. Δεν πρέπει να ενημερωθούν, να τους δίνεται μία οδηγία; Το χω πει κατ΄ επανάληψη για τα ξενοδοχεία. Η απάντηση των αρμοδίων ήταν ότι αν το κάνουμε αυτό θα φανεί ότι έχουμε σεισμούς και θα πανικοβληθεί ο κόσμος», σημειώνει ο κ. Καρύδης.

«Να μην πανικοβαλλόμαστε» συμβουλεύει ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και πρόεδρος της Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, καθώς και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

«Θεωρώ ότι ο δομημένος ιστός της Αθήνας είναι πολύ ισχυρός και αντέχει πολύ πιο μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Σε ενδεχόμενο μικρού σεισμού που μπορεί να ακολουθήσει και θα ακολουθήσει θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, να μην μετακινούμαστε, να μην τρέχουμε, να μην καθόμαστε στις προσόψεις των κτιρίων. Να είμαστε μακριά από κτίρια ασυντήρητα ή ετοιμόρροπα», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας.

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού – Οδηγίες για τους κατοίκους