Κυρ10212018

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 21 Οκτ 2018 3pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα

Καμμένος: Φεύγουμε από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών

kammenos
Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι. Μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία θα αποχωρήσουμε» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος τα πρώτα λεπτά της εισηγητικής ομιλίας του, στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε ο Πάνος Καμμένος, η συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα μια «εντιμη και ανοιχτη συνεργασία, μία δημόσια συνεργασία». «Δεν συνεργάστηκα με τον Αλέξη για να καλύψουμε τις κομπίνες του παρελθόντος, όπως έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεργαστήκαμε για να σώσουμε την πατρίδα μας. Ο,τι έχουμε να πούμε το λέμε δημόσια και καθαρά», υπογράμμισε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.

Και συμπλήρωσε: «Οπως είπε ο Τσίπρας στη συνεργασία μας δεν υπήρχε πουθενά το θέμα των Σκοπίων και της ονομασίας. Το θέμα για μας αποτελεί δέσμευση καταστατική. Οι ΑΝΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση, δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία, τέλος. Δεν το κρύψαμε, δεν θα υποχωρήσουμε».

«Ποτέ δεν είχαμε καμία συνεργασία με αυτούς που θέλουν να κλέψουν την ιστορία μας. Δεν μπορεί να μην μιλήσουμε δημόσια για τις διαδικασίες που γίνονται στα Σκόπια αυτή τη στιγμή για να περάσει η συμφωνία. Πολλοί «καμμενολόγοι» μιλούν για τα tweet μου. Εδώ είναι Βαλκάνια να το συνειδητοποιήσουν όλοι, δεν είναι απλή υπόθεση. Από εδώ ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και άναψαν πολλές φωτιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας: «Θα τα ξαναπούμε τον Μάρτιο όποτε και αν έρθει η Συμφωνία. Η συμφωνία έχει ακόμα δρόμο μπροστά».

Αναφερόμενος σε στελέχη του κόμματός του που διαφοροποιούνται από την γραμμή των ΑΝΕΛ για τη Μακεδονία, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «μακεδονοκλάστες», που ο ίδιος έκανε «τζάμπα μάγκες» στο παρελθόν. Αυτοί έχουν πια τελειώσει, υπογράμμισε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» (Αίθουσα Α΄) που βρίσκεται στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

eleftherostypos

Το Νοέμβριο η απάντηση της Κομισιόν για την περικοπή ή όχι των συντάξεων

ee

Η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των χωρών, που πήραν χθες το «ραβασάκι» από την Κομισιόν, για το σχέδιο Προϋπολογισμού που έστειλαν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες άναψαν πράσινο φως στις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και τις συντάξεις.

Στις 15 του μήνα, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, τα κράτη- μέλη έστειλαν στην Κομισιόν τα σχέδια Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Κάπως έτσι ξεκίνησε κι επισήμως η κόντρα των Βρυξελλών με τη Ρώμη, καθώς ο ιταλικός Προϋπολογισμός ξεφεύγει από τα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αυτή η προκαταρκτική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κομισιόν έστειλε επιστολές σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, ζητώντας διευκρινίσεις επί της αρχής, για εξώφθαλμες αποκλίσεις από τις γραμμές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, καλείται να δώσει διευκρινίσες για την πρόβλεψη αύξησης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,2%, όταν η ενδεδειγμένη αύξηση είναι 1,6%, ενώ ανάλογο είναι το περιεχόμενο και στις υπόλοιπες περιπτώσεις. νΟ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλαβε τέτοια επιστολή.

Σημαίνει αυτό ότι έγινε δεκτός ο σχεδιασμός για τις συντάξεις; Όχι.

Η Ελλάδα όντας σε διαδικασία «ενισχυμένης εποπτείας» ήταν και παραμένει σε στενή συνεργασία με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, προκειμένου οι κατευθύνσεις του Προϋπολογισμού να μην αποκλίνουν από τους εξαιρετικά απαιτητικούς δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου, το ότι δεν πήραμε επιστολή δεν συνιστά είδηση.

Είδηση θα ήταν να μας ζητήσουν διευκρινίσεις επί της αρχής (στην πραγματικότητα διορθώσεις) π.χ. για την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών, χωρίς να μπουν στην ουσία των αριθμών.

Ειδικά, δε, ως προς το επίμαχο θέμα των συντάξεων, υπάρχει ακόμα δρόμος. Γι’ αυτό, εξάλλου, αναμένονται τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να «χτενίσουν» τα νέα στοιχεία του Προϋπολογισμού, για να δουν αν παραμένει η διαφορά εκτίμησης για το υπερπλεόνασμα (περίπου 300 εκατ. Ευρώ), η οποία θα κρίνει αν περνάει ως έχει το ελληνικό σχέδιο ή πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Το άρθρο 7 του Κανονισμού 473/2013 προβλέπει, εξάλλου, τα εξής:

«Η Επιτροπή εκδίδει γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση έως τις 30 Νοεμβρίου.

Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου, μετά τη διενέργεια διαβούλευσης με το σχετικό κράτος μέλος εντός μιας εβδομάδας από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος, η Επιτροπή εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρή απόκλιση από τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπονται στο ΣΣΑ, η Επιτροπή εκδίδει την γνώμη της εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος.

Στη γνώμη της, η Επιτροπή ζητά να υποβληθεί αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός τριών εβδομάδων από την ημερομηνία της γνώμης της. Το αίτημα της Επιτροπής αιτιολογείται και δημοσιοποιείται.»

Συμπερασματικά, προφανής η επιθυμία του Πρωθυπουργού να τελειώνει με το «καυτό» θέμα των συντάξεων μια ώρα αρχύτερα, αλλά η ετυμηγορία των Ευρωπαίων δεν ήρθε ακόμα...

 

Ολοκληρώθηκε με τις 80 ψήφους το 1ο βήμα της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ. Τι προηγήθηκε

skopia vouli

Πέρασε επιτυχώς στις 11:35 μμ της Παρακευής η πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ογδόντα βουλευτές, η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ και 39 ψήφισαν κατά, που σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αποφεύγει πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση είχε «παγώσει» την έναρξη της συνεδρίασης για περίπου 10 ώρες, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους που χρειαζόταν από έδρες της αντιπολίτευσης.

Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Θρίλερ με την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, αφού μέχρι στιγμής πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή η προγραμματισμένη συνεδρίαση της βουλής  για την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να προχωρήση η συμφωνία των Πρεσπών. 

Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η συνεδρίαση αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος), η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος πριν από λίγο του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

ΕΛΚ: Καλεί την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

 "Η αντιπολίτευση" στην πΓΔΜ "έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές" δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ στα Σκόπια διεξάγεται από τη Δευτέρα σκληρή κοινοβουλευτική συζήτηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην ευρω - ατλαντική συμμαχία.

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, David McAllister και Eduard Kukan απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της πΓΔΜ "έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας", αναφέρουν σε νότα, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς - σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης - να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω - ατλαντικού μέλλοντος» των Σκοπίων.

 Αναβολή της συνεδρίασης 

Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) , όμως μετατοπίστηκε κατά τρεις ώρες. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως μεταδίδει το «Sloboden Pecat» στη σημερινή συνεδρίαση επέστρεψαν και οι βουλευτές του VMRO-DPMNE οι οποίοι είχαν αποχωρήσει την Τετάρτη. Απόντες από τη σημερινή συνεδρίαση είναι οι βουλευτές Βασίλι Πίσεφ, Νικόλα Πόποφσκι, Νίκολα Γκρουέφσκι, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση, μετά τα γεγονότα της 27ης Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Σάσα Βασίλεφσκι, ο οποίος κατηγορήθηκε για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου, απελευθερώθηκε μετά την κατ 'οίκον κράτηση με εγγύηση 400 χιλιάδες ευρώ μετά και τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι προσφέρει συμβιβασμό για την «αιματηρή Πέμπτη». Μάλιστα, σε δήλωση του στο πρακτορείο «Makfax» δεν ακολούθησε την γραμμή του κόμματος και ανέφερε ότι δεν ξέρει αν θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Επίσης, ένας ακόμη βουλευτής του VMRO, o Κρίστο Μουκόσκι, απελευθερώθηκε σήμερα μετά την κατ 'οίκον κράτηση του. Το ίδιο συνέβη και με έναν ακόμη βουλευτή του VMRO,τον Λιούμπεν Αρναούτοφ. Σε ερώτηση για το τι θα ψηφίσει στη Βουλή  απάντησε: «Δεν το έχουμε σκεφτεί μέχρι στιγμής, αλλά σίγουρα θα εργαστούμε αποκλειστικά για το συμφέρον της Μακεδονίας και του μακεδονικού λαού». 

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του SPM, Στόγιαν Μιλάνοφ, το οποίο συνεργάζεται με το VMRO, δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι σύμφωνα με την κομματική απόφαση του VMRO.

Όπως είπε έχει ήδη αποφασίσει αλλά θα τον παρουσιάσει στην ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος ενώ παραιτήθηκε από το δικαίωμα συζήτησης κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας μαζί με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE.

Το αντίθετο θα πράξει η Βλάντανκα Αβίροβικ, επίσης βουλευτής του SPM, η οποία δήλωσε πως θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές προκειμένου να δώσει μια ευκαιρία στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το πρακτορείο «MakFax», επικαλούμενο πηγές κοντά στη βουλευτή.

Την άμεση διεξαγωγή ψηφοφορίας ζητά το VMRO 

«Έχουν περάσει 19 μέρες από το αποτυχημένο δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση που να δίνει εντολή για συνταγματικές αλλαγές. Η κυβέρνηση καθυστερεί την ψηφοφορία επειδή γνωρίζει ότι η λαϊκή βούληση είναι πιο σημαντική από τις πιέσεις σε βουλευτές.

Ζητάμε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να βάλει το θέμα σε ψηφοφορία ώστε η κυβέρνηση να δει ότι δεν υπάρχει η πλειοψηφία των δύο τρίτων», ανέφερε ο Αντόνιο Μιλοσόσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με βουλευτές του κόμματος πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας..

Σύμφωνα με το «MakFax» στη συνέντευξη τύπου δεν ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές του VMRO.

SDSM: «Οι ηγέτες του VMRO-DPMNE θέλουν με κάθε κόστος να εμποδίσουν το μέλλον της Μακεδονίας»

«Οι ηγέτες των VMRO-DPMNE και o Χρίστιαν Μίκοσκι επανέλαβαν σήμερα ότι με κάθε κόστος θέλουν να εμποδίσουν το μέλλον της Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ»αναφέρει το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του. 

«Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να ενεργούν ελεύθερα και να αντιταχθούν στον αντιδυτικό κομματικό παίκτη Μικοσκι και την αντι-δυτική ηγεσία του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του VMRO-DPMNE, έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να δουν την ξεκάθαρη πλειοψηφίας του 80% των πολιτών και να δώσουν ένα μέλλον στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τις συνταγματικές αλλαγές».

ΑΠΕ

Επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο μέχρι την Κρήτη ανακοίνωσε ο Ν. Κοτζιάς

kotzias vima ypex

Κατά την ομιλία του στην τελετή παραλαβής παράδοσης στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης από τους Οθωνούς μέχρι και τα Αντικύθηρα. Μάλιστα αναφέρθηκε σε δύο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας στα 12 μίλια.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε.

«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

«Το σχέδιο», όπως τόνισε, «είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση».

Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως προσέθεσε, δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη γνώμη μας είναι να μην κάνουμε «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία.

Μιλώντας για τη σημασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, τόνισε πως επεκτείνεται ο εθνικός χώρος κυριαρχίας της χώρας, ότι ως παράκτιο κράτος, η χώρα μας μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα του νόμου.

Επίσης, ανέφερε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει «για όλους τους φίλους μας και συμμάχους ότι για οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη δραστηριότητα εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε την άδεια από εμάς, ενώ δεν τη ζητούσαν μέχρι τώρα, και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει η κάθε συμφωνία».

Δημοσκόπηση της RASS: Προβάδισμα 9,7 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - 5 κόμματα στη Βουλή

dimoskopisi

Προβάδισμα 9,7% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ,  τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της RASS για το ACTION24.

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην εκπομπή BrainStorming με τον Γιώργο Πιέρρο και τον Σταμάτη Ζαχαρό είναι η πρώτη που περιλαμβάνει την παραίτηση Κοτζιά, καθώς διενεργήθηκε από τις 15 έως 18 Οκτωβρίου.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 30,4 %, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, το ΚΙΝΑΛ 9,8% , η Χρυσή Αυγή 7,4% το ΚΚΕ 7,2%, η Ένωση Κεντρώων 2,7%, οι ΑΝ.ΕΛΛ 2,1%, η Ελληνική Λύση 1,1% ενώ τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο του 1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,1% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση ποιος εκφράζει καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς το 41,9% των ερωτηθέντων απαντούν το ΚΙΝ.ΑΛ και η Φώφη Γεννηματά το 29% ο ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας και το 25,7% κανείς.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 41,9%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 39,6% και ακολουθούν:

Δημήτρης Κουτσούμπας 30,4%

Βασίλης Λεβέντης 26,5%

Αλέξης Τσίπρας 26,5%

Σταύρος Θεοδωράκης 24,5%

Πάνος Καμμένος 14,1%

Νίκος Μιχαλολιάκος 8,7%

Αναλυτικά η έρευνα της RASS που παρουσιάστηκε στην εκπομπή BrainStorming από την πολιτική αναλύτρια Μαρία Καρακλιούμη ΕΔΩ 

Nέα δημοσκόπηση της Pulse: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ - Σε άνοδο το κόμμα Βελόπουλου