Δευ06172019

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 17 Ιουν 2019 1am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κοσμος Eλεύθερος από τους Τούρκους ο Αμερικανός πάστορας - Επιστρέφει στις ΗΠΑ - Ο Τραμπ πανηγυρίζει

Eλεύθερος από τους Τούρκους ο Αμερικανός πάστορας - Επιστρέφει στις ΗΠΑ - Ο Τραμπ πανηγυρίζει

andrew brunson

Την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο στη Σμύρνη μετά την εισήγηση του εισαγγελέα για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του.

Τρεις από τους μάρτυρες κατηγορίας είχαν αλλάξει νωρίτερα τις προηγούμενες καταθέσεις τους ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή του Μπράνσον, που κρατείτο στις τουρκικές φυλακές ή κατ' οίκον εδώ και δύο χρόνια με κατηγορίες για τρομοκρατία και αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή 35ετούς κάθειρξης.

Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον Μπράνσον σε τρία χρόνια κι έναν μήνα φυλακή για παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Μπράνσον είναι ελεύθερος αν επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς το δικαστήριο δεν του επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

«Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον αναμένεται να επιστρέψει πίσω στις ΗΠΑ με αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού», ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματικοί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας εκ των αξιωματούχων επισήμανε ότι ο Άντριου Μπράνσον θα επιστρέψει στη χώρα του σήμερα Παρασκευή.

Από την πλευρά της μια εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου είπε στο Ρόιτερς ότι ο πάστορας θα επιστρέψει αεροπορικώς στις ΗΠΑ με στάση στη Γερμανία, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή χρόνο της πτήσης του.

Το αμερικανικό δίκτυο NBC ανέφερε χθες ότι ο Μπράνσον θα απελευθερωθεί και θα του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο μυστικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. «Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ασαφής, αλλά όσοι έχουν γνώσει των συνομιλιών είπαν ότι περιλαμβάνει δέσμευση από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν την οικονομική πίεση στην Τουρκία», ανέφερε το NBC.

Ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιλνούρ Τσεβίκ σε σημερινό άρθρο γνώμης στην φιλοκυβερνητική Daily Sabah σημειώνει ότι η διευθέτηση του ζητήματος του πάστορα θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Έτσι τελειώνει μια δικαστική περιπέτεια, που την είχαν πάρει προσωπικά εκτός από την οικογένεια του Μπράνσον και κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής υβέρνησης. Ο Μπράνσον είναι «υπέροχος Χριστιανός, οικογενειάρχης και άνθρωπο», είχε πει ο Ντόναναλντ Τραμπ στις 28 Ιουλίου. Ενώ εν αναμονή της απόφαση σήμερα ανέφερε στο Twitter: «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για τον πάστορα Μπράνσον!»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλιμάκωσε τις πιέσεις στην Τουρκία για την υπόθεση, επιβάλλοντας κυρώσεις σε δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους και δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου, κινήσεις που οδήγησαν την λίρα σε μεγάλη πτώση και οδήγησαν σε ύφεση την τουρκική οικονομία. Δεν αποκλείεται, πλέον, να άρει η Ουάσιγκτον κάποιες ή όλες τις κυρώσεις αυτές.

Ο Τραμπ πανηγυρίζει για την απελευθέρωση του πάστορα -«Εργασθήκαμε σκληρά γι' αυτό»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η διοίκησή του «εργάστηκε πολύ σκληρά» στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, λίγο αφότου τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της απελευθέρωσής του.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά (στην υπόθεση) του πάστορα Μπράνσον!» έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Λίγο μετά ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει ο Μπράνσον να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα».