Κυρ10212018

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 21 Οκτ 2018 3pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Καταναλωτες Τροφιμα

Tο βιολογικό superfood από τον Πλατύκαμπο Λάρισας που έχει κατακτήσει την αγορά της Ευρώπης

skordo mayro

Ένα σχετικά άγνωστο -στην Ελλάδα- superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και στην Ελλάδα.

Όμως, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του μαύρου σκόρδου καθώς πρόκειται για υπερτροφή (superfood). Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 4πλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο, τόσο από υγρασία όσο και από θερμοκρασία, περιβάλλον αλλά και από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς όμως να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα.

Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.

«Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.

Η εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, λειτουργεί από το 1996. Πρόκειται για μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως είναι το σκόρδο, το οποίο στην περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργείται περισσότερο από έναν αιώνα. Το προϊόν καλλιεργείται σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων και όπως λέει ο κ. Μακατός όταν «αυτή δεν μας φτάνει παίρνουμε και κάποια από περιοχή της Ορεστιάδας».

Τα προηγούμενα χρόνια η εμπορία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο γινόταν με τη γνωστή σε όλους «πλεξούδα». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακατό έγινε έρευνα που είχε ως στόχο να δοθεί αξία στο προϊόν, αλλά και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και να ανοίξουν και νέες πόρτες σε διαφορετικές, από την εγχώρια, αγορές. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουν στο στάδιο της μεταποίησης, στην οποία βρίσκονται σήμερα.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην οποία υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή, φάνηκε ότι αυτή η ιδέα είχε μέλλον και προοπτική γιατί άρχισε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο» υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακατός και συνεχίζει «μέσα από πολλή προσωπική δουλειά, μέσα από εκθέσεις σταδιακά είχε μια ανοδική τάση. Τώρα τελευταία αυτό αυξάνει πολύ μέσα από εκθέσεις του εξωτερικού».

Ήδη, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία , Σλοβακία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος) ενώ ετοιμάζεται να μπει και στη αγορά της Ρωσίας.

Παρόλο που σήμερα η περισσότερη παραγωγή καταναλώνεται εντός των ελληνικών συνόρων, παρατηρείται μια αυξητική τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Κυριότερος λόγος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Κάτι που φαίνεται και σε έρευνα που έχει κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη), συγκρινόμενα με εκείνα της Κίνας, της Ισπανίας της Αργεντινής κλπ.

Βέβαια οι ίδιοι, μετά από αυτή την επιτυχία δε σταματούν εδώ. Περιμένουν την ανακοίνωση του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Μέτρο 4.2.1) που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή τους.

Παράλληλα ετοιμάζουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου τη δημιουργία ενός ηλιακού θερμοκηπίου για να παράξουν λιαστό αποξηραμένο σκόρδο, προϊόν που δεν παράγει η Ελλάδα. «Με τη δημιουργία του ηλιακού θερμοκηπίου θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, θα ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρεύμα, τα ορυκτά καύσιμα» κάτι που όπως δηλώνει ο κ. Μακατός θα επιφέρει τεράστια μείωση στο κόστος παραγωγής και θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των τοπικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. «Να αναδειχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας, ο οποίος έχει τεράστια πλεονεκτήματα και μαζί με τον τουρισμό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας» τονίζει σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μακατό «πρέπει να δούμε πιο οργανωμένα, σε εθνικό επίπεδο τη διοργάνωση μιας έκθεσης, στα πρότυπα των διεθνών, που μέσα από αυτές να αναδείξουμε τη διαφορετική μας κουλτούρα, την παραγωγή μας και να συνδυάσουμε την τοπική γαστρονομία με τα τοπικά εδέσματα, με τον τουρισμό».

απε-μπε

Πώς θα απαλλάξετε τα φρούτα και τα λαχανικά από εντομοκτόνα φάρμακα και μικρόβια (vid)

FROUTA20182

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, μύκητες και υπολείμματα εντομοκτόνων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση;

Φυσικά, δεν μπορούμε να τα πλύνουμε όπως τα... ρούχα ή τα πιάτα, υπάρχει όμως ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να απομακρύνουμε υπολείμματα και μικρόβια.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μεγάλο μπολ με νερό και μερικές κουταλιές μαγειρική σόδα. Τοποθετήστε μέσα στο μπολ τα φρούτα ή τα λαχανικά σας, αφήστε τα για 12-15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πασπαλίσετε λίγη μαγειρική σόδα επάνω σε ένα νωπό σφουγγάρι, να τρίψετε απαλά τα φρούτα ή τα λαχανικά και στη συνέχεια να τα ξεπλύνετε.

Χάρη στο διττανθρακικό νάτριο που περιέχει, η μαγειρική σόδα έχει ήπια απολυμαντική δράση και παράλληλα απομακρύνει υπολείμματα.

ourlife

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένα λαχανικά του LIDL HELLAS

freshona efet

Στην προληπτική ανάκληση μίγματος κατεψυγμένων λαχανικών, το οποίο ενδέχεται να περιέχει τον παθογόνο μικροοργανισμό «Listeria monocytogenes» προχώρησε η εταιρεία «LIDL HELLAS & ΣIA OE».

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από την εταιρεία για την ανάκληση μίγματος κατεψυγμένων λαχανικών. Πρόκειται για προϊόν με εμπορική ονομασία «Freshona» σε συσκευασία των 1000 γρ., ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, το οποίο διακινήθηκε μέσω του βελγικού ομίλου «Greenyard NV».

Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση του ανωτέρω προϊόντος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Κίνδυνος-θάνατος στα Lidl! Αποσύρονται άμεσα 43 προϊόντα – Δείτε ποια είναι

lidl

Mεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως οι Tesco, Lidl, Aldi κ.α. έχουν αποσύρει σειρές κατεψυγμένων λαχανικών καθώς διατυπώνονται φόβοι ότι ενδέχεται να περιέχουν θανατηφόρα βακτηρίδια.

Η Υπηρεσία Τυποποίησης των Τροφίμων (FSA) προειδοποίησε ότι το κατεψυγμένο γλυκό καλαμπόκι είναι η πιθανή πηγή λιστερίωσης που πλήττει πέντε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου Lidl, σύμφωνα με την MEN.

Η λιστερίωση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή διατροφική ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes που μπορεί να είναι πιο σοβαρό για εκείνα τα άτομα που έχουν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες και τα βρέφη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την εν λόγω ασθένεια έχουν χάσει τη ζωή τους 9 άτομα.

Σε μια δήλωσή της η Αρχή σημείωσε:

«Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος για να εντοπίσουν την πηγή τροφής, η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι περιοριζόταν στον κατεψυγμένο καλαμπόκι». Από τις 8 Ιουνίου, σε 47 περιπτώσεις ασθένειας καταγράφηκαν εννέα θάνατοι. Τα ίδια στελέχη του L. monocytogenes έχουν ανιχνευθεί σε κατεψυγμένα λαχανικά που παράγονται από την ίδια ουγγρική εταιρεία το 2016, το 2017 και το 2018»

Τώρα η FSA έχει εκδώσει έναν μεγάλο κατάλογο 43 κατεψυγμένων ειδών διατροφής που αποσύρονται από την πώληση Lidl. Ακολουθεί η λίστα:

Pinguin Frozen Sweetcorn

Pack size – All
Batch code – All
Best before – July 2020

Pinguin Supersweet Sweetcorn

Pack size – All
Batch code – All
Best before – July 2020

Tesco Frozen Broccoli, Carrot and Sweetcorn Steamer

Pack size – All
Batch code – All
Best before – All codes to Jan 2020

Tesco Frozen Every Day Value Sweetcorn

Pack size – All
Batch code – All
Best before – All codes to Jan 2020

Ross Mixed Vegetables

Pack size – 12x450g
Batch code – All
Best before – July 2021

One Stop Frozen Sweetcorn

Pack size – AllBatch code – All
Best before – All codes to Jan 2020

Aldi Four Seasons Frozen Vegetable Steamers

Pack size – All
Batch code – All
Best before – All codes to Jan 2020

Aldi Frozen Four Seasons Mixed Vegetables

Pack size All
Batch code All
Best before All codes to Jan 2020

Pinguin Sweetcorn

Pack size – 1×10 kg
Batch code – All
Best before – July 2020

Aldi Four Seasons Supersweet Sweetcorn

Pack size – All
Batch code – All
Best before – All codes to Jan 2020

Waitrose Essential Supersweet Sweetcorn

Pack size – E1kg
Batch code – All
Best before – Oct 2019, Nov 2019, Aug 2019

Waitrose Essential Mixed Vegetable

Pack size – E1kg
Batch code – All
Best before – All up to Dec 2019

Tesco Frozen Mixed Vegetables

Pack size – All
Batch code – All
Best before – All codes to Jan 2020

Waitrose Fine Cut Vegetable Steamer
Pack size – E640g (4x160ge)
Batch code – All
Best before – All up to Jan 2020

Waitrose Love Life Vegetable Medley Steamers

Pack size – E640g (4x160ge)
Batch code – P6163 P7021 P7080
Best before – May 2018, Jul 2018, Sep 2018

Sainsbury Frozen Special Mixed Vegetables

Pack size – All
Batch code – All
Best before – All codes to Jan 2020

Growers Pride Mixed Vegetables

Pack size – 12x450g
Batch code – All
Best before – July 2021

Sainsbury Frozen Basic Mixed Vegetables

Pack size – All
Batch code – All
Best before – All codes to Jan 2020

Sainsbury Frozen Rice Broccoli and Sweetcorn

Pack size – All
Batch code – All
Best before – All codes to Jan 2020

Sainsbury Frozen Mixed Vegetables

Δέσμευση 2,8 τόνων ακατάλληλης ντομάτας

tomates

Στη δέσμευση ακατάλληλης για κατανάλωση ντομάτας συνολικού βάρους 2.800 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά.

Ειδικότερα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 400 χαρτοκιβώτια με ντομάτες προέλευσης Αλβανίας βάρους 2.800 κιλών, επειδή μέρος της ποσότητας του προϊόντος παρουσίαζε εμφανείς και εκτεταμένες μακροσκοπικές αλλοιώσεις (ευρωτιάσεις και σήψεις).