«Ανεμβολίαστοι» από αύριο (7/2) θα θεωρούνται 300.000 πολίτες

Ελλάδα
Tools

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται και πάλι από αύριο (7/2) όσοι πολίτες δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αφού δεν θα ισχύει πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Μάλιστα, οι πολίτες που επηρεάζονται από τη λήξη της ολιγοήμερης παράτασης που είχε δοθεί φαίνεται να ανέρχονται γύρω στους 300.000.

Πρόκειται για εμβολιασμένους πολίτες που παρήλθε το επτάμηνο μετά την δεύτερη δόση χωρίς να προχωρήσουν στην αναμνηστική ή παρήλθε τρίμηνο από το μονοδοσικό εμβόλιο χωρίς να υπάρξει επαναληπτική δόση.

Η παύση ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού συνεπάγεται αδυναμία εισόδου σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καλύπτουν πλέον με δικά τους έξοδα το κόστος των τεστ που απαιτείται για την προσέλευση στην εργασία τους.

Η μικρή παράταση στη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών είχε δοθεί λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα», αφού πολλά ραντεβού ακυρώθηκαν.

Παράλληλα, από αύριο Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου διατηρούνται σε ισχύ για ακόμη μια εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Από την 31η Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και χώρων διασκέδασης, επιτράπηκε ξανά η μουσική, ωστόσο οι χώροι αυτοί υποχρεούνται να λειτουργούν μόνο με καθήμενους με αποστάσεις και 6 άτομα ανά τραπέζι το μέγιστο.

Η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση εξακολουθεί να επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και όσους νόσησαν τους τελευταίους 3 μήνες.

Πιστοποιητικά νόσησης

Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης.

Επίσης από αύριο Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό –έχει ισχύ 9 μηνών– δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα.

Το μέτρο αφορά στους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ισχύει ό,τι ίσχυε, δηλαδή θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα. 

Reporter