benizelos vouli

«Στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ενώπιον της Ολομέλειας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για μένος, που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

«Η χώρα μπαίνει σε μία νέα φάση. Σταθεροποιείται εν μέσω πολλών δυσκολιών. Να επικρατήσει ασφάλεια και αισιοδοξία στο εσωτερικό της χώρας. Οι συνασπισμένες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας» τόνισε.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας. Το ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ότι προκάλεσε την άρνηση της Βραζιλίας να συμφωνήσει για την ελληνική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είστε αμήχανοι, σε στρατηγικό αδιέξοδο, δεν έχετε πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπείει ανάμεσα στις αριστερίστικες πρακτικές και τον συμβατικό παλαιοκομματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανοχή της βίας και την αναζήτηση πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης» πρόσθεσε.

«Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια για την λίστα Λαγκάρντ» ανέφερε ακόμα, επισημαίνοντας ότι «μετατρέπει την λίστα σε μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποδώσει ποινική ευθύνη σε μένα που κατέστησα εφικτή την έρευνα στέλνοντας το στικάκι στον πρωθυπουργό» είπε. «Χάθηκε το cd, χάθηκε και το usb και ο μόνος που αντέδρασε με φυσιολογικό τρόπο ήμουν εγώ» υπογράμμισε. «Ούτε απέκρυψα ούτε υπεξήγαγα την λίστα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιον να την κρύψω; Από τον ΣΔΟΕ που την είχε ήδη για διερεύνηση;» ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε επικοινωνιακό κλίμα μέσω της αποσιώπησης και της διαστρέβλωσης» είπε. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «παραποίησαν και αντέστρεψαν τα δεδομένα για την λίστα» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «κομματικό παρακράτος» και «οργανωμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «άθλιο, οργανωμένο δίκτυο συκοφαντιών ότι στη λίστα βρίσκεται η οικογένειά μου με αυτουργούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για δημοσιογράφο-«όργανο», εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ που «είχε ήδη δημοσιεύσει 2.059 ονόματα». «Το αρχείο που μου άφησαν στο γραφείο μου είχε κατασκευαστεί στις 8 Ιουλίου του 2011, μήνες πριν ενημερωθώ για την υπόθεση. Όταν έφυγα από τη θέση του υπουργού, διέγραψα τα αρχεία που μου είχαν παραδοθεί, θεωρώντας ότι υπάρχουν αλλού», σημείωσε.

«Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπουργείο Άμυνας; Βεβαίως και έχω. Πώς πήγαινα στο ΝΑΤΟ;» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εντολή ελέγχου είχε δοθεί στον κ. Διώτη ήδη με την αποστολή του ψηφιακού υλικού στο ΣΔΟΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαβάσει τα πρακτικά της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τις καλά επιλεγμένες συνεντεύξεις του κ. Διώτη στον τύπο» δήλωσε.

«Ήταν σαφείς οι οδηγίες μου στο ΣΔΟΕ. Απευθυνόμουν στον πιο έμπειρο εισαγγελέα αξιοποίησης άτυπων πληροφοριών. Αν ο κ. Διώτης είχε επιφυλάξεις να χρησιμοποιήσει το στικάκι ως πηγή πληροφοριών δεν έπρεπε να το αντιγράψει και δεν έπρεπε να το επισκοπήσει. Ο ίδιος ο κ. Διώτης είπε πως είναι λογικό να έχει μείνει με την εντύπωση πως το υλικό υπάρχει, κρατήθηκε και αξιοποιείται» συμπλήρωσε.

Για το γιατί δεν ενημέρωσε τον διάδοχό του, Φίλιππο Σαχινίδη είπε: «Εγώ δεν ενημερώθηκα από τον προκάτοχό μου κι ορθά, γιατί το θέμα ανήκε στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ κι ο υπουργός δεν ασχολείται με έρευνες ή ελέγχους.

«Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάλυψα μεγαλοπαράγοντες. Ποιους; Αυτούς που ήδη γνώριζε το ΣΔΟΕ; Δείτε τη λίστα με τους 54 χιλιάδες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που έχω στείλει στη Βουλή. Τους εκδότες, τους επιχειρηματίες, όλο το κατεστημένο της χώρας. Όλα τα ονόματα τα έχω στείλει στη Βουλή» αναρωτήθηκε.

«Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πήγαμε σε δυο εκλογές κι εγώ γνώριζα για τη λίστα. Άρα πίεσα, εκβίασα! Το έσχατο σημείο χυδαιότητας των σκευωριών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «εκτός από την στρατηγική του ρεσάλτου και της αποσταθεροποίησης, στόχος είναι και να συγκαλυφθεί το έργο μας στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής».

«Όταν προχωρήσαμε στην άρση τραπεζικού απορρήτου γιατί καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε χωριστή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή;» συμπλήρωσε.

«Μπορείτε να διαφωνείτε πολιτικά, αλλά το κρίσιμο πολιτικά και ιστορικά είναι ότι η χώρα έμεινε όρθια, στο ευρώ, με ζωντανές τις τράπεζες. Το κρίσιμο πολίτικα είναι ότι πήραμε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, κάναμε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην διεθνή οικονομική ιστορία. Τα 'φερε έτσι η μοίρα ώστε να είμαι ο υπουργός Οικονομικών που μείωσε το χρέος κατά 110 δισεκατομμύρια» πρόσθεσε.

np

kammenos vima boulis

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών για τις κυβερνήσεις Καραμανλή, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι είναι ψέμματα.

Όπως εξήγησε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ο κ. Καραμανλής όταν πήρε τα 28 δισ. ευρώ δεν χρέωσε τον ελληνικό λαό, αλλά πήρε προνομιούχες μετοχές, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «το ισχυρό μπλοκ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να πείσει το Σώμα ότι δεν πρέπει να εξετάσει η επιτροπή περαιτέρω την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη όλων των εμπλεκομένων» αν και όπως τόνισε υπάρχουν στελέχη τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για ευθύνες του κ. Παπανδρέου.

Επισήμανε πως η ουσία είναι «ότι χάθηκαν έσοδα για το Κράτος» ενώ υποστήριξε ότι: «Την ίδια ημέρα που ο κ. Διώτης ανοίγει το usb την ίδια ημέρα βρίσκεται με τον Βενιζέλο και Παπανδρέου για να μιλήσει για την φοροδιαφυγή και μας λένε ότι δεν μίλησαν για την λίστα Λαγκάνρτ. Για όνομα του Θεού».

«Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Θα ήταν παράλογο και βλακώδες. Δεν θα το έκανα με τέτοιο τρόπο που να με ενοχοποιεί τόσο εξόφθαλμα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο», συμπλήρωσε.

«Δεν εμπλέκομαι για τον πολύ απλό λόγο ότι το usb, από το οποίο λείπουν τα ονόματα, δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην παραδοχή του κ. Διώτη ότι έκανε αντίγραφα από το usb που έλαβε στα χέρια του.

Και συνέχισε: «Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι μία παρόμοια πράξη θα ήταν αντίθετη στις δικές μου αρχές και αξίες, θα ήταν παράλογο και βλακώδες αν γινόταν με τον τρόπο που φέρεται ότι έγινε.

» Πρώτον, δεν είχα λόγο να το κάνω, αφού στις καταθέσεις τους στον οικονομικό εισαγγελέα οι συγγενείς μου προσκόμισαν στοιχεία ότι τα χρήματα αυτά ήταν νόμιμα και φορολογημένα. Και λυπάμαι ειλικρινά που υποβλήθηκαν και αυτοί τις τελευταίες εβδομάδες σε έναν απίστευτο καννιβαλισμό από ορισμένα μέσα.

» Δεύτερο, αν παραταύτα, ήθελα να κάνω τέτοια λαθροχειρία, δεν θα το έκανα με τρόπο που να με ενοχοποιεί τόσο εξόφθαλμα. Δεν θα μπορούσα για παράδειγμα να είχα αφαιρέσει όχι τα 3 ονόματα συγγενών μου αλλά 10, 20, 50, ώστε να θολώσω τα νερά; Ονόματα που να παραπέμπουν σε άλλους, όχι μόνο σε μένα;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από την Κριστίν Λαγκαρντ τη λίστα των Ελλήνων καταθετών και ότι ο ίδιος συγκάλεσε σύσκεψη στις 24 Ιανουαρίου 2011 στο υπουργείο Οικονομικών για την αξιοποίησή της.

Επίσης, ανέφερε ότι η λίστα με τα 20 ονόματα που έδωσε στον Γ. Καπελέρη αφορούσε το μισό περίπου των καταθέσεων, ενώ συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε και έδωσε όλα τα αρχεία και στον κ. Διώτη, όταν διαδέχτηκε τον κ. Καπελέρη.

Για το θέμα της πρωτοκόλλησης του αρχείου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν το έκανε επειδή ήταν ένα cd χωρίς διακριτικά και πως αν το έκανε θα έπρεπε να πρωτοκολλήσει και τα 2.000 αρχεία του cd.

Πρόσθεσε ότι, χωρίς πρωτόκολλο τα αρχεία ήταν πιο ασφαλή, ως απόρρητα, και δεν θα κινδύνευαν με διαρροή που θα ακύρωνε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Για την επιλογή των 20 ονομάτων απάντησε ότι αφορούσαν την πρώτη φάση ελέγχου και ότι το δείγμα αυτό «κάλυπτε τις μισές περίπου συνολικές καταθέσεις».

Στα σχόλια περί απώλειας του cd απάντησε: «Δεν “έχασα” το CD. Το έδωσα στη γραμματεία μου για φύλαξη. Και δεν γνωρίζω πού είναι σήμερα, αν δηλαδή παραμένει κάπου στο υπουργείο, ή τι άλλο συνέβη. Σε μία περίοδο όπου όλοι γνωρίζουν την τεράστια καθημερινή πίεση και δουλειά που υπήρχε».

Κάνοντας αυτοκριτική, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Είναι προφανές ότι αντικειμενικά -πολιτικά- πράγματι φέρω ευθύνη γι’ αυτό. Είναι προφανές ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιμέλεια. Και λυπάμαι πολύ που αυτή η αστοχία μου έχει δώσει λαβή και στο να αμφισβητηθεί συνολικά η μεγάλη προσπάθεια που έκανε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση».

benizelos papakonstantinoy

Η ΝΔ συμφώνησε με την αιφνίδια εισήγηση Βενιζέλου

Για πολιτική σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία διερεύνησης ευθυνών γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μίλησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρότεινε τελικώς να στηθούν 4 κάλπες, μία ανά πρόσωπο. Συμφώνησε και η ΝΔ.

«Δεν έχω ανάγκη προστασίας, ούτε εγώ, ούτε το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία καλείται σήμερα να συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή για την πολύκροτη υπόθεση. Ο ίδιος μίλησε για «πολιτική αθλιότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι αποσκοπεί να «ρίξει» την κυβέρνηση.

Πρότεινε τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συγκάλυψη και εξευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών. «Σηκώνουμε τον φερεντζέ της κάλπης και αποδεικνύεται η κάλπικη σκευωρία», ανέφερε -μετέδωσε την πρόταση και μέσω Twitter [https://twitter.com/EVenizelos/status/291833043667267584]

«Τέσσερις κάλπες για να προχωράμε και να τελειώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Για θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για 3 ψηφοφορίες και 7 κάλπες η οποία είναι διδακτική για όλους μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συμφωνήθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή ταυτόχρονης μυστικής ψηφοφορίας, με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, με τέσσερις κάλπες και τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα, όπως επίσης και λευκά ψηφοδέλτια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

 

Σκουρλέτης: Μπροστά στον εξευτελισμό, υπήρξε αναδίπλωση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχολίασε την απόφαση να υπάρξουν τέσσερις κάλπες και τέσσερα ξεχωριστά ψηφοδέλτια για κάθε ένα από τα πρόσωπα, στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Μπροστά στον ολοκληρωτικό εξευτελισμό τελικά, νομίζω ότι υπήρξε μία αναδίπλωση που από μόνη της συνιστά μια θετική εξέλιξη», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Θα ήταν, ειλικρινά, εντελώς τραγελαφική η πρόταση -αν ίσχυε- των επτά διαδοχικών καλπών», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα απ' ότι όπως φαινόντουσαν μέχρι το πρωί, πώς θα πηγαίνανε».

 

daniel smith presvis

Μια πρώτη «πρόγευση» για τις θέσεις των ΗΠΑ πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς χθες συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σμιθ. Η συνάντηση είχε «κλειστεί» προ πολλού - πριν από το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Γερμανία.

Ο λόγος προφανής, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ταξιδέψει στη λεγόμενη «Μέκκα του καπιταλισμού», στις ΗΠΑ.

 

Στο τραπέζι η οικονομική κρίση

Οπως μάθαμε, η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, άλλωστε πολλά είχαν να πουν και στο τραπέζι τέθηκαν θέματα που κυρίως αφορούσαν την οικονομική κρίση. Από τη μία πλευρά του τραπεζιού ήταν ο Αμερικανός πρέσβης μαζί με το επιτελείο του και από την άλλη ο Αλ. Τσίπρας, οι βουλευτές Ρ. Δούρου, Γ. Σταθάκης, ο διπλωματικός σύμβουλος Γ. Αϋφαντής -θα τον συνοδέψουν στις ΗΠΑ- και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παπάς.

 

Ολα επί τάπητος

Ολα δείχνουν πως αυτή η συνάντηση θα επαναληφθεί, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ από τις ΗΠΑ, θα ξανασυναντηθούν και θα συζητήσουν και θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Σμιθ δεν ξέρουμε αν εξεπλάγη -γιατί ο κ. Τσίπρας μιλούσε στα Αγγλικά-, πάντως του έκανε σχετικό κομπλιμέντο για τα Αγγλικά του.

 

Και με τον Φ. Κουβέλη

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα για τα προβλήματα της οικονομίας που αντιμετωπίζει η χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ενώ δεν τέθηκε το ζήτημα της τρομοκρατίας.

ethnos

oikonomikoi eisaggeleis

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης διαβίβασαν σήμερα στον προϊστάμενο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, τη δικογραφία με την λίστα Λαγκάρντ.

Η ... Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται εντός της ημέρας να διαβιβάσει, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη δικογραφία στη Βουλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

vouli

Νέα επεισόδια προστίθενται συνεχώς στο σήριαλ με τις κάλπες της Προανακριτικής μεταβάλλοντας διαρκώς τον χαρακτήρα του από κωμικό σε δραματικό –και αντιστρόφως.

Η νέα εκδοχή που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση λοιπόν μιλά για... εφτά κάλπες, δηλαδή μία ανά πρόσωπο της κάθε πρότασης!

Που σημαίνει: Τρεις κάλπες για τον Γ. Παπακωνσταντίνου (μία για κάθε πρόταση αφού είναι προτεινόμενος και στις τρεις), δύο για τον Ευ. Βενιζέλο (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και πρόταση ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής) και από μία για Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο (προτείνονται από ΑΝΕΛ-ΧΑ).

Αν δεν περάσει αυτή η παράδοξη (επιεικώς...) πρόταση, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει στις τρεις κάλπες ανά κομματική πρόταση.

Το πράγμα, ωστόσο, περιπλέκεται από μία διαρροή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία: Όταν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ψηφίσουν την πρότασή τους... να αποχωρήσουν και να μην προσέλθουν στις άλλες κάλπες.

Ο στόχος μπορεί να είναι προφανής (αποτροπή έστω και μίας διαρροής) ωστόσο μία τέτοια κίνηση καταργεί τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, καθώς θα είναι προφανές τι θα έχουν ψηφίσει οι εν λόγω βουλευτές.

Η αντιπολίτευση μιλά ήδη για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" και θα εμφανισθεί ιδιαίτερα σκληρή αύριο εάν δεν βρεθεί λύση – τουλάχιστον ως προς την διαφύλαξη της μυστικότητας.

Το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο όσο λίγες φορές.

 

Διάβημα Τσίπρα

Νωρίς το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε διάβημα στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αφενός του ζήτησε να τηρηθεί η διαδικασία που ίσχυσε σε όλες τις προηγούμενες ψηφοφορίες για παραπομπή σε Προανακριτική (κάλπη ανά πρόσωπο). Αφετέρου του "συνέστησε" να μη ταυτίσει το όνομά του με μεθοδεύσεις.

capital

Περισσότερα Άρθρα...