Σε επιτήρηση από την ΕΕ η οικονομία της Γαλλίας!! Αντιδράσεις, από Γαλλία και Ιταλία

Κόσμος
Tools

eyro ekt

Σε διαδικασία επιτήρησης έβαλε η Κομισιόν, τη Γαλλία, ενώ Γαλλία και Ιταλία αντιδρούν έντονα για πρώτη φορά ενόψει ευρωεκλογών. Η Γαλλία δεν είναι μία οικονομία, είναι η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών...

Η διαδικασία επιτήρησης ήταν η αφετηρία του δρόμου για τη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια στην Ελλάδα. Τώρα η Κομισιόν, αναγγέλλει διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης για τη Γαλλία, έχοντας ήδη βάλει στο στόχαστρο και την Ιταλία.

Αλλά οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας, αντιδρούν πρώτη φορά τόσο έντονα, ενόψει ευρωεκλογών και κρίσης με τη Ρωσία, όπου η Γαλλία, εμφανίζεται πιο σκληρή από τη Γερμανία και πιο κοντά στη γραμμή των ΗΠΑ, μαζί με τη Βρετανία.

Έτσι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει τη Γαλλία υπό ενισχυμένη επιτήρηση, εστιάζοντας στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, τα δημοσιονομικά και το χρέος, η αντίδραση ήρθε άμεσα.

Γαλλία και Ιταλία απορρίπτουν τα νέα μέτρα.

Το Παρίσι υποβαθμίζει τις ανησυχίες των Βρυξελλών λέγοντας πως δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα, ενώ και η Ρώμη δεν βλέπει ανάγκη «διορθωτικών μέτρων» και αντιδρά: «Φτάνει, ξέρουμε τι να κάνουμε».

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, απέρριψε την ανάγκη ενίσχυσης της λιτότητας και υπογράμμισε πως η γαλλική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης. «Η Γαλλία δεν είναι μία οικονομία, είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν το 1% και εκτιμώ ότι θα το ξεπεράσουν» είπε ο Γάλλος υπουργός.

Στο μεταξύ ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, είπε ότι η Ιταλία «γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει» για την οικονομία, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, όπου είχε την πρώτη του συνάντηση με τους υπόλοιπους ηγέτες.

«Δεν χρειάζεται να δώσουμε διαβεβαιώσεις» είπε ο Ρέντσι μιλώντας στα ΜΜΕ, λέγοντας πως «φτάνει πια με τις συστάσεις να "τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας"».