eyro 50

Συνεχίζεται και τον Ιούνιο η καλή πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού εξέλιξη που αποδίδεται ολοφάνερα πλέον από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο πρώην γενικός γραμματέας κ. Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο 20ημερο του Ιουνίου τα συνολικά έσοδα ήταν κατά 22% αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν άνοδο 14%.

Πάντως, το κρίσιμο διάστημα για τα έσοδα ενός μήνα είναι το τελευταίο 10ημερο του κάθε μήνα, καθώς τότε εισπράττεται ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων και ο φόρος εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων. Είναι ενδεικτικό ότι για φέτος ο στόχος του Ιουνίου για τα συνολικά έσοδα είναι 3,47 δισ ευρώ από 3,165 δισ ευρώ που είχαν εισπραχθεί πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δηλαδή των φορολογούμενων η κατάσταση δείχνει εξοντωτική με τους φορολογούμενους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ τα δάνεια των επιχειρήσεων που έχουν καταπέσει και είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου συνεχώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προκύπτει ότι μόνο τον Μάιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν ήταν 873 εκατ. ευρώ. Ετσι, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν φέτος έφθασαν 5,19 δισ ευρώ, ενώ συνολικά διαμορφώθηκαν στα 66,37 δισ ευρώ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εισπράξει μέχρι τα τέλη Μαΐου 852 εκατ. ευρώ, ενώ από τις νέες οφειλές (που δημιουργήθηκαν φέτος) έχουν εισπραχθεί 585 εκατ. ευρώ. Η πορεία αυτών των μεγεθών δημιουργεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι τα έσοδα μπορεί να στηριχθούν από τις ρυθμίσεις χρεών που είναι διαθέσιμες για τους φορολογούμενους.

Σε ότι αφορά στο σκέλος των ελέγχων που πρέπει να γίνουν, από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ φαίνεται ότι υπάρχει δρόμος ακόμα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ειδικότερα μέχρι τα τέλη Μαΐου, οι πλήρεις έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις ήταν 153, όταν ο στόχος για το πρώτο εξάμηνο είναι να φθάσουν τους 250. Επίσης, το ποσοστό είσπραξης φόρων και προστίμων σε σχέση με εκείνα που έχουν βεβαιωθεί ανήλθε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 στο 32,43% αντί του 65% που είναι ο στόχος.

Στους μερικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί η εικόνα είναι κάπως καλύτερη, δεδομένου ότι έχουν γίνει 243 από τους 340 που έχουν τεθεί ως στόχος. Σχετικά με τους ελέγχους στα άτομα μεγάλου πλούτου, στα τέλη Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί 202, αλλά στελέχη της ΓΓΔΕ αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη 1.222 έλεγχοι που θα φέρουν αποτελέσματα σύντομα.

forologisi
 
 
Παράταση μέχρι τις 15-20 Ιουλίου αναμένεται να πάρει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς έληγε στις 30 Ιουνίου. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι φορολογουμενοι έιναι η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις με πρώτη καταβολή στις 31 Ιουλίου.
 
Κατά τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα για ευχερέστερη αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς την εφορία.

 

"Καυτός" μήνας αναμένεται να είναι ο Ιούλιος για 5 εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα θα πρέπει να πληρώσουν έως και 5 διαφορετικούς φόρους για τα εισοδήματα, τα αυτοκίνητα και τα ακίνητά τους.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις θα πέσουν μαζεμένες για τα νοικοκυριά καθώς καλούνται να εξοφλήσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου την πρώτη δόση του φόρου που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που επιβάλλεται για πρώτη φορά σχεδόν σε όλα τα ακίνητα, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελείας.
 

Όσοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μπορούν να εξοφλήσουν όλους τους φόρους σε 12 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 15 ευρώ. Ουσιαστικά υπάγονται στην πάγια ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος κ.λ.π..

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να εξοφλήσουν την οφειλή, με ετήσιο επιτόκιο 8,5%, σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος υποβάλει τώρα τη φορολογική δήλωση και από την άμεση εκκαθάριση διαπιστώσει ότι το ποσό που πρέπει να πληρ΄σει είναι 3.000 ευρώ και θα πρέπει να το καταβάλει σε τρεις δόσεις των 1.000 ευρώ μέχρι 31 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου έχει το δικαίωμα να ζητήσει η εξόφληση του ποσού να γινει σε 12 μηνιαίες δόσεις υποβάλλοντας αίτηση υπαγωής στην "πάγια ρύθμιση" πολύ πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

Μποερί για παράδειγμα να υποβάλει αίτηση στις 28 Ιουλίου ώστε μέχρι τις 31 Ιουλίου να πληρώσει το 1/12 της οφειλής του, δηλαδή 250 ευρώ, αντί το 1/3 που ισοδυναμεί με 1.000 ευρώ. Όμως το υπόλοιπο ποσό της κανονικής πρώτης δόσης, δηλαδή το ποσό των 750 ευρώ θα καταστεί αυτόματα από την 1η Αυγούστου ληξιπρόθεσμο και θα επιβαρύνεται με μηνιαίο τόκο 0,7% για όσο μένει ανεξόφλητο.

Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι αποφεύγουν τις κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου ενώ είναι φορολογικά ενήμεροι απέναντι στην εφορία.

Σημειώνεται ότι ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά στο Taxisnet (www.gsis.gr). Στην επιλογή «Εφαρμογές Taxisnet», περιλαμβάνεται η «Ρύθμιση Οφειλών», στην οποία υπάρχουν δύο διαφορετικές φόρμες αίτησης. Επιλέξτε τη φόρμα Ρ2 που αφορά τις τρέχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα στοιχεία των οφειλών και τα στοιχεία του οφειλέτη εμφανίζονται αυτόματα, ζητείται όμως από το φορολογούμενο να συμπληρώσει στοιχεία σχετικά με τα μηνιαία έσοδα και τα έξοδά του. Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση ρύθμισης, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

 
Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάζουν κάθε μήνα από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τον Δεκέμβριο 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι για να πληρώσουν μέχρι και έξι φόρους συνολικού ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ
 
Πρόκειται για εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων που ενσωματώνουν τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
 

Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις: τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
 
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. 
 
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, τα οποία υπολογίζονται σε 1,53 δισ. Ευρώ.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το φόρο εισοδήματος το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει να εισπράξει συνολικά 6,334 δισ. ευρώ, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1,178 δισ. ευρώ, από το τέλος επιτηδεύματος 227,7 εκ. ευρώ και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης 141 εκ. ευρώ.
 
Η είσπραξη 11 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους θεωρείται ένα ιδιαίτερα δύσκολος στόχος όταν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ ευρώ. 
 
Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προωθήσει άμεσα, στις συζητήσεις με την τρόικα τον Ιούλιο, το αίτημα για αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης έως 48 αντί 12, που ισχύει σήμερα, τη μείωση του επιτοκίου το οποίο χαρακτηρίζεται υψηλό, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης εμπράγματων εγγυήσεων. 
 
Σήμερα όσοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μπορούν να εξοφλήσουν όλους τους φόρους σε 12 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 15 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

newmoney

forolog dilos

Το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, αλλά και για την απαλλαγή από τα πρόστιμα των 100 ευρώ όσων φορολογουμένων υποβάλλουν το Ε9 μετά τις 30 Μαΐου, οπότε έληξε η επίσημη προθεσμία και δόθηκε άτυπη παράταση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε χθες ρητή εντολή στους συνεργάτες του να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τις φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος της εβδομάδας, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας προκειμένου να εκλείψει η σύγχυση σε φορολογούμενους και λογιστές.

Η απόφαση ότι θα δοθεί παράταση έχει ήδη ληφθεί. Η προθεσμία της 30ής Ιουνίου κρίνεται ανεπαρκής για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.391.945 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων. Μένουν επομένως περισσότερες από 3 εκατομμύρια δηλώσεις και για την εκπνοή της προθεσμίας μένουν μόλις 14 ημέρες.

Μέχρι πότε θα ισχύσει η παράταση είναι ακόμα ανοιχτό. Η πρόταση που είχε τεθεί για την προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου έχει ένα βασικό αδύναμο σημείο και μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ.

Κι αυτό γιατί παράλληλα με την απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έχει κλειδώσει και η απόφαση να μη δοθεί παράταση για την εξόφληση των φόρων. Όπως είναι γνωστό, φέτος για πρώτη φορά, ασχέτως με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Είναι σαφές επομένως ότι αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου, όποιος υποβάλει τη δήλωση στην καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να εξοφλήσει και την πρώτη δόση του φόρου εντός της ίδιας ημέρας. Η δήλωση εκκαθαρίζεται φέτος για πρώτη φορά την ίδια ώρα που υποβάλλεται. Αν δεν εξοφληθεί ο φόρος στην ώρα του, αρχίζουν να τρέχουν μηνιαίοι τόκοι και πρόστιμα.

Πόσοι φόροι θα μας πέσουν στο... κεφάλι

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό σε ό,τι αφορά τα φορολογικά. Τα εκκαθαριστικά είναι τετραπλά, καθώς ενσωματώνουν εκτός από τον φόρο εισοδήματος, κατά περίπτωση έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ο συνολικός λογαριασμός, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, φτάνει τα 6,880 δισ. ευρώ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 2,650 δισ. ευρώ των φόρων ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος έχει προγραμματιστεί να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις, με αρχή από τον Ιούλιο (αν έχουν εκκαθαριστεί οι φόροι ακινήτων, καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής).

Φόροι εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης (για όσους έχουν Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη) μαζί με τον ΕΝΦΙΑ σημαίνουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος του έτους 9,530 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και περίπου 1 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος της χρονιάς, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 10,530 δισ. ευρώ και οι φορολογούμενοι είναι πιθανόν να ανέβουν στα... βουνά.

Για να αποφευχθούν «πολιτικά εμφράγματα» λόγω ασήκωτων φόρων ή η υπερδιόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αυξάνονται ήδη κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, το υπουργείο Οικονομικών πιέζει την τρόικα για αύξηση των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις 12 σε τουλάχιστον 48.

Μέχρι σήμερα απάντηση των τροϊκανών δεν υπάρχει...

taxisnet

Παγώνει έως την Τρίτη 10/6 η έκδοση πιστοποιητικών για το φόρο ακινήτων, τη φορολογική ενημερότητα καθώς και της κατάθεσης δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μέχρι την πλήρωση της θέσης του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε., που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Taxisnet:

Αναστέλλεται έως την Τρίτη 10/6, η χορήγηση μέσω του συστήματος TAXISnet των πιστοποιητικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. και των Αποδεικτικών Φορολογικής Ενημερότητας καθώς και των αντιγράφων εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ετών 2010 - 2013 και Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικ. ετών 2012 - 2014, που φέρουν, κατά νόμο, μηχανική επιτύπωση της υπογραφής του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Για τις δηλώσεις Φ.Ε.Φ.Π. οικ. έτους 2014 που συνεχίζουν να υποβάλλονται κανονικά, αναστέλλεται η έκδοση Διοικητικής Πράξης Προσδιορισμού του Φόρου επίσης έως την Τρίτη 10/6. Το ίδιο ισχύει για τις εκκρεμείς πράξεις Διορθωτικού Προσδιορισμού ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων Φ.Α.Π. ετών 2011, 2012 & 2013.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των δηλώσεων που θα βρίσκονται εξ αυτού του λόγου σε εκκρεμότητα θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την αναπλήρωση των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, οπότε θα επαναλειτουργήσουν και οι υπηρεσίες χορήγησης πιστοποιητικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

akinita
 
Τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή, προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και αυτό καθώς σύμφωνα με τους νεότερους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών, η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων Ε9 θα γίνει στις 30 Ιουνίου, αντί για τις 18 Ιουνίου που ήταν η αρχική προθεσμία.

Τόσο η παράταση της προθεσμίας υποβολής των εντύπων Ε9 από τους ιδιοκτήτες, όσο και τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο TAXIS και σχετίζονται με τον μεγάλο αριθμό φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται τις τελευταίες μέρες, επέβαλαν την παράταση της ημερομηνίας εκκαθάρισης των δηλώσεων ακινήτων (Ε9), συνεπώς και της έναρξης της διαδικασίας αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρωμής του φόρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η ρύθμιση για την παράταση της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου αλλά θεωρείται αδύνατον να ολοκληρωθεί ως τότε η διαδικασία από το σύνολο των φορολογουμένων. Οπότε εξετάζεται η προθεσμία να παραταθεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Δεν έχουν υποβληθεί 3,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις...

Εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο στο Taxisnet, προκειμένου να αντέξει το φόρτο εργασίας, ωστόσο θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη η παράταση κατά έναν μήνα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αγώνα δρόμου κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και για την έγκαιρη εκκαθάριση του νέου Φόρου Ακινήτων, έχοντας ωστόσο να ξεπεράσουν πολλά τεχνικά εμπόδια λόγω των πολλών διαφορετικών συντελεστών, που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση των ακινήτων.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι δόθηκε παράταση έως τις 15 Ιουνίου για την υποβολή των Ε9 με όλες τις αλλαγές που έγιναν το 2013, γεννάται εύλογα το ερώτημα εάν η εκκαθάριση θα γίνει σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, παρά το ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών πήρε διαβεβαίωση από τις υπηρεσίες ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για πληρωμή του φόρου σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Ειδικά όσον αφορά στη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και απομένουν μόλις 15 ημέρες έως την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου, μένουν ακόμα να υποβληθούν πάνω από 3 εκατομμύρια 300 χιλιάδες Ε1!

Είναι ενδεικτικό ότι ως το Σάββατο είχαν υποβληθεί 2.178.761 δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι έως τις 30 του μήνα που εκπνέει η προθεσμία, θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε ημέρα, κατά μέσο όρο 223.735 δηλώσεις, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές του συστήματος, με αποτέλεσμα έμπειρα στελέχη του ΚΕΠΥΟ να σημειώνουν ότι το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλο φορτίο, ειδικά όσο θα πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία, όπου συνήθως είναι ο μεγαλύτερος όγκος δηλώσεων.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν, πάντως, ότι ακόμα κι αν δοθεί η δυνατότητα υποβολής φορολογικών δηλώσεων ως το τέλος Ιουλίου, η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου δεν θα πάει πιο πίσω, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος υποβάλει δήλωση την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, θα πρέπει να πληρώσει αυθημερόν και τον φόρο.

Πέρα από την πίεση του χρόνου και τις δυσλειτουργίες του συστήματος κυρίως στις ώρες αιχμής, οι φορολογούμενοι καλούνται να ξεπεράσουν και τις «παγίδες» που κρύβονται στο Ε1. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν έναρξη επαγγέλματος από 1/1/2013 και μετά, για να φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή 13% αντί 26% για τις πρώτες 10.000 ευρώ εισοδήματος, θα πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώσουν τους κωδικούς 017- 018.

Οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με «μπλοκάκι» για να φορολογηθούν ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες- δηλαδή από το πρώτο ευρώ- θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 019- 020. Όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει να τους δηλώσουν για πρώτη φορά, γνωρίζοντας ότι προσαυξάνεται το τεκμήριο διαβίωσης.

Οι δαπάνες για ενοίκια κύριας- φοιτητικής κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, φροντιστήρια- δίδακτρα, τόκους στεγαστικών δανείων αποτελούν πλέον τεκμήριο και όχι φοροαπαλλαγές. Όσον αφορά, δε, στις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνουν τον αναλογούντα φόρο μόνο εάν υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος...

iefimerida

athina
 
Έρχεται η λυπητερή για τα ακίνητα στο τέλος Ιουνίου. Πώς θα καταβληθεί ο φόρος, που δεν συνδέεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Το "φορολογικό τρικ", που δημιουργεί μεγάλες αδικίες
 
Οι εκλογές έγιναν, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι "πήρε το μήνυμα", ωστόσο οι φόροι δεν έχουν τελειωμό, καθώς έρχεται νέο χαράτσι στα ακίνητα για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Όπως αναφέρει η Real News, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει λογαριασμό 2,65 δισ. ευρώ με τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο φόρος αυτός θα καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5%, είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, καθώς και οι "τακτοποιημένοι" αυθαίρετοι χώροι.

Ο φόρος θα αποσταλεί αυτοτελώς και δεν θα συνδέεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Έτσι φορολογούνται και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία δεν διαθέτουν παροχή ρεύματος, είτε γιατί ακόμα δεν έχουν συνδεθεί, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους είχαν κόψει το ρεύμα, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους.

Παράγοντες της αγοράς, που μίλησαν στην εφημερίδα εκτιμούν ότι ο φόρος θα είναι υψηλός, καθώς διαμορφώνεται βάσει αντικειμενικών αξιών, που σήμερα δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές.

Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η επιβολή φόρου σε πλασματικές τιμές, αποτελεί το μεγαλύτερο φορολογικό τρικ των τελευταίων ετών, καθώς η ψαλίδα ανάμεσα στις εμπορικές και τις αντικειμενικές τιμές, φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 60%.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2 έως 13/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου και προσόψεων.

Περισσότερα Άρθρα...