Λεωφορείο... η καινοτομία

Τεχνολογία
Tools

leoforeio kainotomia

Αυτό είναι το startup bus, το οποίο ξεκίνησε σήμερα από την Αθήνα με τελικό προορισμό τη Βιέννη, όπου διοργανώνεται το φεστιβάλ Pioneers, η εκδήλωση όπου η τεχνολογία και η επιστήμη συναντούν την επιχειρηματικότητα προσφέροντας ευκαιρίες δικτύωσης και πρόσβαση σε επενδυτές για τις startups που θα συμμετέχουν.

Στον θεσμό που εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργεί σε άλλες χώρες, φέτος θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι νέοι (μελλοντικοί) επιχειρηματίες να προσεγγίσουν χρηματοδοτικά σχήματα.

Στο ελληνικό λεωφορείο... επιχειρηματικότητας θα επιβιβαστούν συνολικά 22 νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες, δύο μέντορες και οι διοργανωτές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που ξεκινά σήμερα, θα σχηματιστούν πέντε νέες εταιρείες οι οποίες θα διαγωνιστούν με ομάδες άλλων λεωφορείων, που θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν αλλά καταφέραμε να ετοιμάσουμε και ένα ελληνικό λεωφορείο. Οι συμμετέχοντες θα περάσουν τον περισσότερο χρόνο ταξιδεύοντας. Ωστόσο θα έχουμε και στάσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Τιμισοάρα και στη Βουδαπέστη όπου οι ταξιδιώτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν κόμβους καινοτομίας και γραφεία εταιρειών» εξηγεί ο Σταύρος Τσομπανίδης, ένας εκ των διοργανωτών. Δίπλα τους καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα βρίσκεται ο Χάρης Νινιός σε ρόλο μέντορα. Αν και πολύ νεαρός σε ηλικία, έχει ήδη διοργανώσει δύο startup weekends στην Αθήνα, ενώ έχει πάρει μέρος στα περισσότερα events επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια: «Ο ρόλος του μέντορα είναι να δίνει άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις. Εχω δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με υλικό και εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Από βιβλία για τη μεθοδολογία των startups μέχρι και σημειώσεις και πρότυπα για το πώς να δομήσουν την τελική τους παρουσίαση.

Εχεις περιθώριο 72 ωρών...

Τελειόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου ο Θανάσης Σπηλιόπουλος, ένας από τους επιβάτες του startup bus, ξεκινά το ταξίδι του έχοντας στόχο να παρουσιάσει τη δική του ιδέα, μια εφαρμογή που συνδέει αθλητισμό και τεχνολογία: «Σίγουρα το ταξίδι θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Δεν έχεις περιθώρια για λάθη. Εχεις 72 ώρες για να περιγράψεις όσο το δυνατόν καλύτερα την ιδέα σου με την ελπίδα ότι αυτή θα υλοποιηθεί ή θα προκύψει κάτι καλύτερο. Αλλωστε τα startups αποτελούν μια πολύ καλή διέξοδο για τους νέους».

ethnos