Αττική: Σχέδιο € 1 δισ. για 3 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με ολοκλήρωσή τους μέχρι το 2025.

Περιβάλλον
Tools

aporrimata epexergasia

Περί το 1 δισ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει η ολοκλήρωση του σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση απορριμμάτων που παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ (250 εκατ. ευρώ), από της ΠΔΕ (150 εκατ. ευρώ) και αναζητούνται άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιο προβλέπει τρεις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μία στο χώρο της σημερινής χωματερής της Φυλής, μία στο Σχιστό και μία στο χώρο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Οι δύο πρώτες μονάδες θα «τρέξουν» ως έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ ο ΧΥΤΥ Γραμματικού θα γίνει ως δημόσιο έργο. Στόχος της Περιφέρειας είναι οι νέες μονάδες θα έχουν ολοκληρωθεί το 2025.

«Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας, η Φυλή θα πάψει να λειτουργεί ως χωματερή», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το Γραμματικό τόνισε ότι «δεν θα δημιουργηθεί μια νέα Φυλή στο Γραμματικό όπως φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής» και πως «δεν υφίσταται ζήτημα αξιοποίησης παλαιών λατομείων ως ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ».

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες μονάδες τα απορρίμματα της Αττικής θα εξακολουθούν να πηγαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στη Φυλή και για αυτό τον λόγο όπως είπε ο κ. Πατούλης η Περιφέρεια προχωράει σε σειρά πρωτοβουλιών για την ανακύκλωση ώστε να περιοριστεί ο όγκος των απορριμμάτων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) της Φυλής ώστε να επεξεργάζεται βιοαπόβλητα.

Μεταξύ των μέτρων για τη μείωση του όγκου απορριμμάτων στη Φυλή προβλέπονται και αντικίνητρα στους δήμους που δεν συμμορφώνονται με τους στόχους που έχουν οι ίδιοι θέσει στα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση στην Αττική σε σχέση με το ΧΥΤΑ Φυλής» σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν μπορούμε να γίνουμε ταχυδακτυλουργοί και να εξαφανίσουμε τα σκουπίδια. Πρέπει να γίνει ό,τι γίνεται στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τα απορρίμματα. «Στο τέλος της τετραετίας θα μπορούμε όλοι μαζί να πούμε πως δώσαμε μια μάχη και την κερδίσαμε», σημείωσε.

insider