Επισήμως καλοκαίρι 2019!

Βρισκόμαστε εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και αρχικά ευχόμαστε αυτό το καλοκαίρι να έχουμε όσες λιγότερες δασικές πυρκαγιές γίνεται και κυρίως χωρίς θύματα.

Ομως: 

dasoprostasia afisa

pyrkagies apo ix proeidopoihsh

eksoikonomisi energeias

Αρχίζει στις 12 Ιουλίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με τον οδηγό εφαρμογής που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά υπαγωγής των νοικοκυριών να δημοσιεύεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως κάνει γνωστό στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος «οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβληθούν από τις 12 Ιουλίου με την πλατφόρμα που λειτούργησε και στον πρώτο κύκλο να ανοίγει τις πύλες της σταδιακά ανά ομάδα Περιφερειών της χώρας».

Ο ίδιος αναγγέλλει και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει «η έβδομη κατηγορία στην οποία είχαν τη δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου, όχι επιδότησης, φυσικά πρόσωπα και οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ θα ανέβει στα 80.000 ευρώ».

Το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ και θα αφορά περί τα 25.000 νοικοκυριά. Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης για τις υπόλοιπες έξι κατηγορίες θα κυμαίνεται από 50% έως 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Τα συγκεκριμένα όρια είναι προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:

Αντικατάσταση κουφωμάτων
Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται ξανά στον ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ.

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ). Βάσει αυτού και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου καταβάλλονται στους ωφελούμενους τα κίνητρα του προγράμματος.

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

xomateri
 
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού προειδοποιεί ότι σε έναν χρόνο η Φυλή θα κλείσει και «πρέπει να προσέξουμε πολύ».

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα κινδύνου διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική», υποστήριξε χθες,  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Στο περιθώριο παρουσίασης πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης σε έξι από τους 66 δήμους της Αττικής, ο κ. Φάμελλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων και ασφάλειας στην Αττική. Και είναι κακόβουλο αν αυτό μένει».

Όμως είναι γεγονός ότι σήμερα η Αττική εξακολουθεί να στηρίζεται στον ένα και μοναδικό εξαντλημένο μεν, αλλά με παράταση ζωής, ΧΥΤΑ της Φυλής.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης, μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε έναν χρόνο η Φυλή θα κλείσει και «εάν δεν προετοιμαστούμε κυρίως γι’ αυτόν τον λόγο, η Νάπολη (σ.σ. με τις παράνομες χωματερές της Μαφίας) θα είναι τόπος παραθερισμού, αυτό πρέπει να προσέξουμε».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «όταν γίνει πραγματικότητα η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων στην Αττική, δεν θα συζητά κανείς για Φυλή». Ωστόσο, σήμερα το ποσοστό της ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ελλάδα, μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια προσπαθειών, μετά βίας φτάνει το 21%.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει διαγωνισμός για τις δύο πρώτες μονάδες επεξεργασίας στην Αττική, ενώ ο προγραμματισμός αφορά σε έξι μονάδες και σε τρεις χώρους υγειονομικής ταφής, αποφεύγοντας να πει ότι ο ισχύον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) της Αττικής, που είχε εγκριθεί το 2016 ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Και από τα έργα που προέβλεπε ο σχεδιασμός, μόνο δύο μπορούν να θεωρηθούν ώριμα: οι σχεδιαζόμενες νέες μονάδες σε Σχιστό και Φυλή. Όσο για την περίφημη μονάδα στο Γραμματικό ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί (μόνο ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής ολοκληρώθηκε), ενώ το έργο αναβάθμισης του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) Ανω Λιοσίων πιθανώς θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
 
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη και οιυπόλοιπες υποδομές στην Αττική, όπως η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων των Δήμων Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Ραφήνας – Πικερμίου, Παιανίας και Σπάτων – Αρτέμιδας. Για τη ΜΕΒΑ Μεγάρων δεν υπάρχει συμφωνία για χωροθέτηση. Όσο για τις σκέψεις αξιοποίησης εξοφλημένων ανενεργών λατομείων Αττικής για εγκατάσταση Χώρων Υγειονομικής Ταφής (π.χ. λατομεία Σταμέλλου στα Μέγαρα και Κυριακού στο Κορωπί) ακόμη εκκρεμεί η λήψη απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε χθες ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για τις σχετικές υποδομές τόσο για την Αττική (150 εκατ. ευρώ), όσο και για τη Θεσσαλονίκη.

Νέο πιλοτικό πρόγραμμα σε έξι δήμους της Αττικής

Εχθές ο κ. Φάμελλος παρουσίασε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης των δήμων, προκειμένου να κινητοποιηθούν στον τομέα της ανακύκλωσης. Αφορά τους δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Νίκαιας-Ρέντη, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στο πλαίσιο της προσπάθειας μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSP) και του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU).

Οι έξι δήμοι της Αττικής που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα αποτελούν το 11,8% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, ενώ συμμετέχουν κατά 10,7% στη συνολική παραγωγή στερεών αποβλήτων. Στην περιοχή τους δραστηριοποιούνται μεγάλοι παραγωγοί αποβλήτων, όπως νοσοκομεία, η Κεντρική Λαχαναγορά στο Ρέντη, οι φυλακές Κορυδαλλού, στρατόπεδο και πλήθος βιοτεχνικών-εμπορικών επιχειρήσεων.

Γενικότερα, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι το υπουργείο κάνει προσπάθειες να κινητοποιήσει πόρους σε όλη την Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, όμως σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν μονάδες οι οποίες θα δέχονται τα βιοαπόβλητα. Όπως επεσήμανε σε κάποιες περιοχές έχει γίνει συμφωνία με τους ΦΟΣΔΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), να δέχονται τα βιοαποβλητα μέχρι να κατασκευαστούν οι μονάδες.

Στην Αττική τρεις δήμοι (Γλυφάδας, Αιγάλεω και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) έχουν ενταχθεί σε δράση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») για χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και «πράσινα σημεία».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό στην ουρά προς ένταξη (πιθανώς εντός του Μαΐου ή του Ιουνίου) βρίσκονται άλλοι 11 δήμοι (Ύδρα, το Κορωπί, η Καλλιθέα, η Πετρούπολη, το Λαύριο, η Νίκαια – Ρέντης, Ηράκλειο Αττικής, Μεταμόρφωση, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, Μοσχάτο, Ταύρος, Πειραιάς και Αθήνα). Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο υπουργός αναμένεται να προκηρυχθεί ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του ρεύματος των βιοαποβλήτων, από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

aftodioik

kadoi fotia

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά πολίτες να πετούν απρόσεκτα τη στάχτη από τα τζάκια στους κάδους απορριμμάτων, με την πράξη αυτή να εγκυμονεί πολλούς και μεγάλους κινδύνους. 

Ακόμα μεγαλύτερος όμως είναι ο κίνδυνος εάν οι συνοδοί των απορριμματοφόρων δεν αντιληφθούν έγκαιρα τις εστίες που σιγοκαίνε μέσα στους κάδους και προχωρήσουν στην αποκομιδή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος πυρκαγιάς και καταστροφής του ίδιου του απορριμματοφόρου είναι τεράστιος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό του.

Παράδειγμα, ο Δήμος Μαλεβιζίου, με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, να μην ρίχνουν την στάχτη από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες στους κάδους απορριμμάτων, με δύο κάδους να καίγονται τις τελευταίες ημέρες.

«Πρόκειται για μια πράξη που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα πληρώματα, τα οχήματα και τον δημοτικό εξοπλισμό. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν δυο πυρκαγιές σε κάδους απορριμμάτων, οι οποίες πιθανότατα προκλήθηκαν από στάχτη που δεν είχε σβήσει», παρατηρεί.

mati fotia
 
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η WWF για το γεγονός ότι δέκα μήνες μετά απλό την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ακόμη δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα πυροπροστασίας στην Ελλάδα και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε με μία νέα εθνική τραγωδία.

O Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, σχολιάζει: «Για ακόμα μια χρονιά εντοπίζουμε τα ίδια προβλήματα, που δεν αφορούν μόνο το σήμερα αλλά ταλαιπωρούν το σύστημα δασοπυροπροστασίας πάνω από μια δεκαετία. Για να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, πρέπει να ληφθούν άμεσα γενναίες πολιτικές αποφάσεις και μέτρα, τα οποία το WWF Ελλάς για μια ακόμα φορά επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο.

Θα πρέπει επιτέλους να φέρουμε την πρόληψη στο επίκεντρο, αλλάζοντας τη φιλοσοφία του ως τώρα κατασταλτικού μηχανισμού, η χρηματοδότηση οφείλει να είναι πιο στοχευμένη και έγκαιρη, θα πρέπει να εφαρμοστεί η Εθνική Στρατηγική για τα δάση μέσα από τη δασική διαχείριση πολλαπλών σκοπών και να σχεδιαστεί μια ενιαία εθνική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Με άλλα λόγια, να ληφθούν αυτονόητα μέτρα που θα μας «θωρακίσουν» από κάτι που τείνει να μετατραπεί σε σταθερή “καλοκαιρινή μάστιγα», τις δασικές πυρκαγιές»

Για μια ακόμα χρονιά, το WWF Ελλάς επισημαίνει τα πλέον κρίσιμα κενά και τις πιο επικίνδυνες ελλείψεις στο εθνικό σύστημα δασοπυροπροστασίας, που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων, καθώς το θέμα των δασικών πυρκαγιών αποτελεί εθνικό ζήτημα.

Ειδικότερα:

Εξακολουθεί να μη δίνεται καμιά πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα στην πρόληψη, μέσα από την έγκαιρη δασική διαχείριση.

Διαπιστώνεται παντελής απουσία τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που να περιλαμβάνουν μέτρα για τη διαχείριση καύσιμης ύλης, προτάσεις για αντιπυρικά έργα και υποδομές, αναγνώριση κινδύνων κτλ.

Καταγράφεται χρηματοδότηση περίπου 17 εκατ. ευρώ για γενικούς σκοπούς πυροπροστασίας για τους 332 Δήμους της χώρας χωρίς ωστόσο, να υπάρχει επαρκής έλεγχος χρήσης για τον σκοπό που προορίζονται. Αν κάτι μας δίδαξαν οι πυρκαγιές του 2018 ήταν ότι φέτος αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν αποκλειστικά και μόνο για τη σύνταξη σύγχρονων και λειτουργικών σχεδίων πυροπροστασίας σε όλους τους ΟΤΑ.

Συνεχίζεται η μείωση των πιστώσεων στη Δασική Υπηρεσία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (3 εκατ. ευρώ το 2012, 2,5 εκατ. ευρώ το 2013, 1,6 εκατ. ευρώ το 2019), που σήμερα μετά βίας καλύπτουν το 10% των αιτούμενων ετήσιων αναγκών και κατά κανόνα αποδίδονται αργοπορημένα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής (για φέτος στις 10 Απριλίου 2019).
 
Δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην πράξη η διαχείριση της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038 (Εθνική Στρατηγική για τα Δάση).

Δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο επανεκτίμηση/ επικαιροποίηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις, ώστε να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός δράσεων πρόληψης πυρκαγιών, αλλά και στρατηγική ιεράρχηση των δράσεων και ενεργειών πρόληψης. Οι επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών έχουν να επικαιροποιηθούν από το 1984, οπότε και είχαν θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά.

Δεν υπάρχει συστηματική διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών και ανάλυση των σχετικών δεδομένων και τάσεων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η απαραίτητη διαμόρφωση μέτρων για την αντιμετώπιση τους σε τοπικό επίπεδο.

Δεν έχουμε για ακόμα μια χρονιά την κατάρτιση μιας εθνικής, ενιαίας εκστρατείας για τη διαρκή ενημέρωση του κοινού και συγκεκριμένων ομάδων-στόχων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνέχειας και αναποτελεσματικότητας είναι η αδυναμία πλήρους αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

Παρότι είναι τεχνικά εφικτό, δεν έχει αξιοποιηθεί η δυνατότητα του 112 για την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών μιας περιοχής μέσω της κινητής τηλεφωνίας για επικείμενο κίνδυνο εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

ethel dasopr vrab 2

Άλλη μια σημαντική βράβευση, αυτή την φορά από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής. για την καταξιωμένη Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού -Αργυρούπολης, ως μία ακόμη αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς τους και την προστασία του Υμηττού κατά την αντιπυρική περίοδο 2018 

Η βραβευση πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 21-2-2018 σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών, στο Χολαργό.

ethel dasopr vrab 1

Το βραβείο απένειμε στον επικεφαλής της Ομάδας  Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κρητικό, ο  νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδας  Υποστράτηγος, Νίκος Σπαής,  ο οποίος εξήρε ιδιαίτερα την εργώδη προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και την προσφορά των Εθελοντών του για τον κοινό σκοπό.

ethel dasopr vrab 3

athens

Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την  ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη. Παραδόξως, διοργανώτρια Αρχή είναι η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και όχι το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός αφορά στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας, δηλαδή στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Σταδίου, Πειραιώς και Ερμού.
 
Το ζητούμενο είναι η ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Κέντρου σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής, αλλά και ο τρόπος για να επιστρέψει στην καρδιά της πρωτεύουσας η κατοικία, το εμπόριο, η παραδοσιακή βιοτεχνία. Κύριος στόχος είναι ο σχεδιασμός παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στην διασύνδεση του Κέντρου με την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Αθήνα. Είχαν προηγηθεί πολλές προσπάθειες, αλλά οι βραβευμένες προτάσεις που προέκυψαν έμειναν στα σχέδια.  Ιδιαίτερα προβεβλημένος ο διαγωνισμός «ΑΘΗΝΑ  Χ 4», πρότζεκτ της τότε υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, ο οποίος στόχευε  στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην υποβαθμισμένη πρωτεύουσα. Όμως, καμία πρόταση δεν υλοποιήθηκε και κάποια στιγμή ξεχάστηκε.

Χαρακτηριστικός, για τη δημοσιότητα που είχε πάρει το 2012, ήταν και ο διαγωνισμός «Rethink Athens» που αφορούσε την ανασυγκρότηση του Κέντρου, με άξονα την Πανεπιστημίου. Είχε γίνει με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, και πριν η βραβευμένη πρόταση κρυφτεί σε κάποιο συρτάρι, είχε καταφέρει να διχάσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας, εξαιτίας της ιδέας περί πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

Στα χαρτιά είχαν μείνει και τα σχέδια για την ανάπλαση της λεωφόρου Συγγρού που είχε προταθεί από τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ), καθηγητή κ. Γιάννη Πολύζο, πριν ο ΟΡΣΑ, ελέω μνημονίων, καταργηθεί.

Στον τρέχοντα διαγωνισμό οι συμμετέχοντες καλούνται να επικεντρώσουν τις προτάσεις των παρεμβάσεων τους στις εξής γειτονιές:

1. Κεραμεικός-Τεχνόπολη-Ιερά Οδός

2. Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Ψυρρή

3. Γεράνι – Πλατεία Θεάτρου- Αθηνάς

4. Κοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Άγιοι Θεόδωροι

5. Ερμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – Σύνταγμα

6. Δημαρχείο – Αθηνάς

7. Πλατεία Ομονοίας

8. Αγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό Θέατρο

9. Αθηνάς-Ερμού-Μοναστηράκι

Καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων του διαγωνισμού ορίζεται η 10η Ιουνίου 2019.

Το χρηματικό ποσό των τριών πρώτων βραβείων είναι 128.800 ευρώ (57.960 ευρώ στο πρώτο, 42.504 ευρώ στο δεύτερο και 28.336 ευρώ στο τρίτο), ενώ με υπόδειξη της Κριτικής Επιτροπής μπορεί να δοθούν και τρεις έπαινοι αντί 5.000 ευρώ έκαστος.

Για να εξασφαλιστεί δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα πρέπει ο διαγωνιζόμενος  (ή ομάδα διαγωνιζομένων) να εγγραφεί  ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα που έχει συσταθεί για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό (www.athensanaplasis-competition.gr), έως και τις 22 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα Άρθρα...