elliniko twra

Πράσινο φως για την αξιοποίηση του Ελληνικού άναψε με ομόφωνη απόφαση του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η απόφαση της μείζονος σύνθεσης είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανένα ένδικο μέσο με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος «οριστικά και αμετάκλητα» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού με πλειοδότη την εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και εγγυητή την «Lamda Development Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων».

Οι δικαστές απέρριψαν ως απαράδεκτη την αίτηση αναθεώρησης της Περιφέρειας Αττικής - και όσων είχαν παρέμβει υπέρ της - ζητώντας την αναίρεση της απόφασης που έκρινε νόμιμο τον επίμαχο διαγωνισμό.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η Περιφέρεια Αττικής «δεν θεμελιώνει άμεσα σπουδαίο έννομο συμφέρον» επισημαίνοντας ότι «εν όψει της υφιστάμενης κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου 4062/2012 η παραδοχή της παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής, προς το σκοπό της μη υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών του Ελληνικού, δεν θα έχει οιαδήποτε έννομη συνέπεια» για την Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στην υπ΄ αριθμ. 1183/2015 απόφαση «η τυχόν ζημία» που θα υποστεί –όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια Αττικής - από την μεταβίβαση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ Ελληνικού που έχει στην κατοχή της και λειτουργεί υπό την επίβλεψή της, «δεν θα είναι αποτέλεσμα της υπογραφής της επίμαχης σύμβασης» αλλά από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 του νόμου 4062/2012 που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κ.λπ.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο μετά την αίτηση αναθεώρησης της Περιφέρεια Αττικής και των παρεμβάσεων υπέρ της Περιφέρειας του δικηγόρου Γιώργου Κόκκα ατομικά, αλλά και ως εκπρόσωπου της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας», της 'Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια» και δύο πολιτών. 

elliniko anat aer

"Κατόπιν των χθεσινών δηλώσεων του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βουλή, σχετικά με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και συγκεκριμένα την αναφορά του ότι «Η εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Εμείς θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της», η εταιρεία Lamda Development είναι υποχρεωμένη να προβεί στην ακόλουθη δήλωση:

Οι δηλώσεις του Υπουργού κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έγιναν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, και ειδικά, η αναφορά σε "σκανδαλώδη εξαγορά" αγνοούν μια καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία, που ακολουθήθηκε στη βάση του σχετικού νόμου, καθώς και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σύμβαση, που υπεγράφη τελεί υπό την αμετάκλητη απόφαση /έγκριση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία αναμένουμε και οφείλουμε να σεβαστούμε πλήρως. 

Επιφέρουν επίσης, την ενοχοποίηση μιας εισηγμένης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείας, της Lamda Development, που εργάσθηκε με απόλυτο σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία και στο πλαίσιο μιας διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διαμορφώσει και να υποβάλει μαζί με άλλους σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, ένα σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου συνεισφέροντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας και στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας. 

Οι δηλώσεις του κ. Υπουργού στέλνουν ένα αποθαρρυντικό μήνυμα προς τους μακροπρόθεσμους ιδιώτες διεθνείς επενδυτές, που τόσο χρειάζεται η χώρα μας. 

Η αναφορά επίσης του κ. Υπουργού σε ‘ακραία αντιπεριβαλλοντική αξιοποίηση’ εκ μέρους των επενδυτών, τείνει να αγνοεί τη σημασία του έργου στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της δημιουργίας ενός, από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, Μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής, που θα επαναπροσδιορίσει περιβαλλοντικά την Αθήνα. 

Και αυτό ύστερα από 13 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, μόλυνσης του περιβάλλοντος και του υπεδάφους, εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου και πληθώρα παράνομων χρήσεων, που αποτελούν δυστυχώς μέρος της υφιστάμενης κατάστασης.

Το δημοκρατικό πνεύμα, από το οποίο η νέα κυβέρνηση αναμφίβολα διαπνέεται θα επέβαλε τη συζήτηση και τη διαβούλευση και όχι μονομερείς τοποθετήσεις όπως αυτή. 

Η Lamda Development παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διαλόγου και γόνιμης συνεννόησης με το Ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με το έργο του Ελληνικού".

elliniko axiopoihsh

Το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδέχθηκε ότι έγιναν ουσιώδεις τροποποιήσεις όρων του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αναφέροντας μάλιστα ότι υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Δικαστική επανεξέταση της παραχώρησης του Ελληνικού αποφάσισε σήμερα (Παρασκευή) το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεπίτροπος πρότεινε να μη γίνουν δεκτές οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν έπρεπε να αποκλειστούν από τον διαγωνισμό τα φυσικά πρόσωπα.

Αποδέχθηκε όμως τη βασική παρατήρηση του Κλιμακίου ότι έγιναν ουσιώδεις τροποποιήσεις όρων του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αναφέροντας μάλιστα ότι υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση που οδηγείται σε δικαστική κρίση, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που δίνει αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο όλων των μεγάλων συμβάσεων του Δημοσίου.

Για πρώτη φορά είχαμε και την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής. Στη σημερινή (Παρασκευή) συνεδρίαση έδωσε το «παρών» ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου τομέα Χρήστος Καπάταης, που παρουσίασε τα επιχειρήματα της νέας διοίκησης. Επικαλέστηκε ειδικό έννομο συμφέρον και ζήτησε να μην προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης επειδή θα ζημιωθεί οικονομικά λόγω της μεταφοράς του ΚΤΕΟ.

Κατά της παραχώρησης και η γερμανική «Hellikon Global», η οποία τόνισε ότι αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός των φυσικών προσώπων θα συμμετείχε στον διαγωνισμό και θα υπέβαλλε προσφορά για το δημόσιο ακίνητο ύψους 31 δισ. ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε αναίρεση της αρχικής απόφασης.

Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, υποστήριξε ότι σωστά αποκλείστηκαν τα φυσικά πρόσωπα αφού δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μια σύμβαση μεγάλου προϋπολογισμού με διάρκεια 99 χρόνων. Διαφώνησε επίσης, όπως και ο νομικός σύμβουλος της Lamda Development, με την απόφαση του Κλιμακίου για αλλαγή βασικών όρων του διαγωνισμού.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να εξετάσει τα γραπτά έγγραφα και των δυο πλευρών. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα εκδοθεί το αργότερο στο τέλος Νοεμβρίου...

efsyn

skoupidia xyta

Τέσσερις μήνες μετά τις περιφερειακές εκλογές, και ένα μήνα μετά την εγκατάστασή της στην Περιφέρεια Αττικής η κα Δούρου, απέστειλε προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής, «αποκαλυπτική» των προθέσεών της επιστολή για ένα δήθεν νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στην επιστολή της η κα Δούρου καλεί ουσιαστικά τους δήμους της Αττικής σε ραντεβού στα ... τυφλά, αφού δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως πρόταση και κανένα απολύτως σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Την ίδια δε στιγμή που η πρότασή της δεν περιλαμβάνει τίποτα το χειροπιαστό, αλλά λόγια του αέρα, «ζητά» από τους ΟΤΑ α' βαθμού να συναινέσουν σε ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, σε σταδιακό κλείσιμο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Φυλή, σε ακύρωση των διαγωνισμών για την κατασκευή των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνει η Περιφέρεια Αττικής, η «Νάπολι» των Βαλκανίων.

Επιβεβαιώνει έτσι ότι στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά πιθανότατα και σε πολλά άλλα, οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής, θα ταλαιπωρηθούν τα επόμενα χρόνια από τους ασυνάρτητους, ακατάληπτους και ασύμβατους με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο σχεδιασμούς της παράταξής της.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «Δεν έχουμε καμία διάθεση να ασκήσουμε αυστηρή κριτική, από τον πρώτο μήνα κατά της νέας αρχής. Δεν ωθούμαστε από μικροπολιτικές ή άλλες ταπεινές επιδιώξεις. Η επιστολή όμως της κας Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής συνιστά ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Προτείνει τη μετάβαση σε ένα δήθεν νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, ξεχνά όμως να μας περιγράψει τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει μελέτη; Ας μας τα παρουσιάσει. Εάν δεν υπάρχουν, την ενημερώνουμε ότι το να ασκείς διοίκηση σημαίνει να καταθέτεις προτάσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και όχι να αραδιάζεις σε μια κόλλα χαρτί σκόρπιες και ανερμάτιστες σκέψεις. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Τώρα χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. Δεν μπορεί να παριστάνουν τους «Κινέζους» και να παίζουν παιχνίδια σε θέματα εν ου παικτοίς. Τους προειδοποιούμε, στην Αττική των 5 εκ. πολιτών δεν χωράνε λάθη και πειραματισμοί».

Και πρόσθεσε «Η Κεντρική Διοίκηση που έχει διαχρονικά σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οφείλει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη θέση της».

Αποδομώντας βήμα – βήμα τους θολούς και επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς που περιγράφονται στην επιστολή, επισημαίνονται τα εξής:

1) Υιοθέτηση αντιδημοκρατικών διαδικασιών

Η πλειοψηφούσα παράταξη στην Περιφέρεια Αττικής θεωρεί εαυτόν ως δήθεν υπερασπιστή των δημοκρατικών διαδικασιών. Σήμερα διερωτόμαστε, που και από ποιους συντάχθηκε το κείμενο που απεστάλη στους Δημάρχους, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Είναι δυνατόν να αποστέλλονται απόψεις δεξιά και αριστερά αντίθετες με διαδοχικές πολλών ετών αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης;

2) Σχετικά με το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Φυλή

Στην επιστολή αναφέρεται ως πρώτη προτεραιότητα το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Φυλή. Ρωτάμε, πού θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου από τη στιγμή που προτείνεται το σταδιακό κλείσιμο των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή και ενώ έχουν ήδη υπονομευτεί τα έργα υποδομών σε Κερατέα και Γραμματικό; Πως και με ποιο κόστος θα μεταφερθούν οι εργοστασιακές μονάδες της Φυλής (το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και ο Αποτεφρωτήρας) σε άλλες περιοχές; Τι θα γίνει με τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων κατά το διάστημα μεταφοράς του Αποτεφρωτήρα, η οποία είναι και η μοναδική εγκατάσταση τέτοιου είδους στην χώρα μας;
Κανείς δεν δικαιούται να παραπλανά πλέον τους πολίτες της Αττικής με «οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής» και δήθεν αυστηρά χρονοδιαγράμματα πριν προτείνει χώρους για εναλλακτικές λύσεις . Οι 2 εκ. περίπου τόνοι απορριμμάτων ετησίως δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας ...

3. Σχετικά με τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων

Προτείνεται να ακυρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική (Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα). Ρωτάμε, πώς θα μειωθούν δραστικά οι προς ταφή ποσότητες, εάν ακυρωθούν οι διαγωνισμοί για τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων; Σημειώνεται ότι στους διαγωνισμούς δεν είχαν προβλεφθεί εγγυημένες ποσότητες, όπως ψευδώς αναφέρεται, οι δυναμικότητες των εργοστασίων κακώς προεξοφλούνταν ως φαραωνικές αφού αποτελούν αντικείμενο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, ενώ τα δημοτικά τέλη δεν εκτοξεύονται, όπως αποδεικνύεται από αντίστοιχους διαγωνισμούς στη χώρα μας που έχουν ολοκληρωθεί. Η αυθαίρετη και επιζήμια απόφαση για την ανατροπή μιας προσπάθειας που κράτησε πολλά χρόνια και συνεργάστηκαν Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από τα «ωσαννά» στην αρχή έχει και την τιμωρία στο τέλος.

4. Σχετικά με τη ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού

Στην επιστολή προτείνεται η ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς προσδιορισμένο κόστος και πηγές χρηματοδότησης και σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ρωτάμε, μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα ευελπιστεί η νέα περιφερειακή αρχή να έχει ολοκληρώσει το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό, όταν ο υφιστάμενος για να διαμορφωθεί χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια διαβουλεύσεων, ενώ όπως είναι γνωστό, ακόμη και σήμερα μέρος μόνο αυτού εφαρμόστηκε στην πράξη; Πόσο χρόνο εκτιμά η νέα περιφερειακή αρχή ότι θα χρειαστεί η εφαρμογή των προβλέψεων του νέου ΠΕΣΔΑ, όταν και εφόσον αυτός προκύψει, και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής;

Ο κίνδυνος η Περιφέρεια Αττικής να μείνει εκτός ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την διαχείριση των απορριμμάτων και να υποβαθμιστεί σε χειρότερο επίπεδο διαχείρισης σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πιο ορατός παρά ποτέ.

airetos

skoupidia xyta

Με αφορμή την έκδοση των με αρ. 3561/2014 και 3562/2014 Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις οποίες ενημέρωσε το ΥΠΕΚΑ και σύμφωνα με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήματα ακύρωσης, που σχετίζονται με τα εκτελούμενα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή του Γραμματικού, ο τ. Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Π.Σ., Γιάννης Σγουρός, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η σκηνοθετημένη παράσταση του Γραμματικού έλαβε τέλος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις ηχηρές αποφάσεις του, έκρινε ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα σχετικά με την χωροθέτησή του και άρα το σημαντικό αυτό έργο, με το οποίο αποκεντρώνεται η διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής, μπορεί να ολοκληρωθεί. 

Θυμίζω ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού χωροθετήθηκε με νόμο του Κράτους το 2003, πριν δηλαδή από 11 ολόκληρα χρόνια. Επίσης θυμίζω ότι εμείς, ως πρώτη διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας Αττικής παραλάβαμε αυτό το έργο από την πρώην κρατική περιφέρεια εκτελεσμένο ήδη κατά 60% και συνεχίσαμε, σεβόμενοι τους νόμους του κράτους, την εκτέλεσή του, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ολοκληρωμένο κατά 90%. 

Εάν για τον οποιονδήποτε λόγο το ακυρώναμε, ένα σημαντικό έργο υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής θα τινασσόταν στον αέρα και η Περιφέρεια θα επιβαρυνόταν με αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ προς τους εργολάβους και με επιστροφές χρημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτά όμως για τους "τσάμπα μάγκες" της πολιτικής είναι ψιλά γράμματα. 

Τι έχει να πει άραγε τώρα ο κ. Χουντής, πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που ηγήθηκε της προσπάθειας ανάδειξης του ζητήματος σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο;

Τι έχει να πει η κα - κάντε ένα βήμα πίσω - Δούρου που προεκλογικά μοίραζε ευθύνες, μιλούσε με έπαρση για εγκλήματα και ανακάλυπτε δήθεν εργολαβικά συμφέροντα; 

Τώρα θα πρέπει να διαλέξει: Θα τηρήσει τις προεκλογικές της μεγαλοστομίες περί ακύρωσης του έργου ή θα μας "ταράξει στη νομιμότητα", εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ και άρα θα συνταχθεί με τα εργολαβικά συμφέροντα που η ίδια κατήγγειλε; 

Η κα Δούρου με την περίπτωση του Γραμματικού "έπαιξε και έχασε|. Υπονόμευσε άκριτα ένα αναγκαίο δημόσιο έργο υποδομής με μόνο γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον. Σήμερα λοιπόν προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Την καλωσορίζουμε, με μία υποσημείωση: "Όσοι προεκλογικά έσπευσαν να σπείρουν ανέμους, σήμερα θερίζουν θύελλες"»
.

plateia-sintagmato

Ένα νέο πρόσωπο έχει πλέον η πλατεία Συντάγματος, αφού επισκευάστηκε, μετά τους αλλεπάλληλους βανδαλισμούς που είχε κατά καιρούς υποστεί. Μάρμαρα ξηλώθηκαν, αγάλματα γέμισαν γκράφιτι, το πράσινο ταλαιπωρήθηκε, το συντριβάνι πέρασε σε παρακμή.

Τώρα, όμως πλέον, η πλατεία  έχει αποκτήσει την ομορφιά και την αίγλη που της αντιστοιχούν.

Ο Δήμος Αθηναίων με την χρηματική υποστήριξη ιδιώτη προχώρησε στην αντικατάσταση του συνόλου των κατεστραμμένων  μαρμάρων, στην επισκευή των καθισμάτων, στην αποκατάσταση της λειτουργίας του κεντρικού συντριβανιού αλλά και αυτών που βρίσκονται στις κάθετες πλευρές της πλατείας, καθώς και στον καλλωπισμό του χώρου πρασίνου. Μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάλληλος του δήμου πλένει τα μάρμαρα με πλυστικό μηχάνημα.

Ποιος είναι ο ιδιώτης χορηγός

Ο άνθρωπος που χρηματοδότησε τις εργασίες δεν είναι άλλος από τoν εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη που είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης των παρακείμενων ιστορικών ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετάνια και King George.

 

 skoupidia xyta

Έναν ακόμα «προβληματικό» κρίκο στην αλυσίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούν τα «απόβλητα-προϊόντα προς καταστροφή» που φτάνουν στο ΧΥΤΑ της Φυλής, συνήθως με ενδιάμεση στάση στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Έχει εντοπισθεί ότι πολλές φορές δεν γίνεται πλήρης καταστροφή προϊόντων που για διάφορους λόγους –κατασχέσεις, δικαστικές αποφάσεις κ.ά- επιβάλλεται να καταστούν τελείως ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση. Έτσι, αυτά φτάνουν στο ΧΥΤΑ και αποτελούν πόλο έλξης για ανθρώπους που σπεύδουν –συνήθως τσιγγάνοι και άτομα από χαμηλά οικονομικά στρώματα- να βρουν ρούχα, παπούτσια , αντικείμενα πάσης φύσεως σε «καλή» κατάσταση οικονομικό όφελος από την αξιοποίησή τους. Πολλές φορές, διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Χθες, αρμόδιοι υπάλληλοι τους ΕΔΣΝΑ έκαναν «μπλόκο» σε φορτίο υλικών που, αν και έπρεπε, δεν είχε καταστραφεί με τις απαραίτητες διαδικασίες, και είχε φτάσει στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό.
Η αρμόδια υπάλληλος του ΕΔΣΝΑ σταμάτησε ως όφειλε την διαδικασία καταστροφής. Και τούτο γιατί μετά από επιτόπιο οπτικό έλεγχο που έκανε -παρουσία της Περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ειδκού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κυρίας Ρένας Δούρου-, αποδείχτηκε πως τα υλικά δεν ήταν πλήρως κατεστραμμένα όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο, πριν από την απόθεσή τους στον σταθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εισερχόμενα απόβλητα στο ΣΜΑ Σχιστού περιλαμβάνονται τα «απόβλητα-προϊόντα προς καταστροφή'» ιδιωτών παραγωγών με έδρα των επιχειρήσεών τους εντός της Περιφέρειας Αττικής.
Τα απόβλητα υπόκεινται σε διαδικασίες μεταφόρτωσης ή/και προσωρινής αποθήκευσης στο χώρο, πριν τη μεταφορά τους σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, αξιοποίησης, ανακύκλωσης ή τελικής διάθεσης.

Η Περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε τους υπαλλήλους που συμβάλλουν σε αυτή την «αλυσίδα ευθύνης» για την εύρυθμη λειτουργία του ΣΜΑ. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού των ζητημάτων ασφαλείας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων.

Η οπτική της νέας περιφερειακής Αρχής για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ...ολιστική. Η κυρία Δούρου δεν θα προχωρήσει σε αποσπασματικές κινήσεις, αλλά ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πλάνο, «ελλείψει περιφερειακού σχεδιασμού», όπως σημειώνουν στελέχη του επιτελείου της.

Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα «όλα στον αέρα». Δεν έχει οριστεί η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, κάτι που θα γίνει μετά τις εκλογές οργάνων στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Έτσι, η κυρία Δούρου περιορίζεται προσώρας κυρίως σε έλεγχο νομιμότητας διαδικασιών.

Κι όλα αυτά ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «πέναλτι» από το ευρωδικαστήριο (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή, το Δεκέμβριο.

Περισσότερα Άρθρα...