skoupidia ergostasi

Την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και το χρονοδιάγραμμα δημοσιοποίησης του νέου ΠΕΣΔΑ το πολύ έως τον Σεπτέμβριο (ωστόσο οι πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι στόχος είναι τα τέλη Ιουνίου), περιγράφει το κείμενο των 15 συμπερασμάτων για τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» με το οποίο ολοκληρώθηκαν χθες οι τριήμερες εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ.

Βασικά του χαρακτηριστικά θα είναι η διαλογή στην πηγή με την ταυτόχρονη αποκεντρωμένη διαχείριση από τους δήμους μέσω μικρότερων ή μεγαλύτερων χώρων όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν μεταξύ άλλων, υλικά για κομποστ όπως για παράδειγμα κλαδιά ή ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα κλπ) τα οποία θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν, με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα οδηγηθεί στον ΧΥΤΑ κατά περίπου 50%. Ως προς αυτό πηγές της Περιφέρειας Αττικής αναφέρουν ότι με την καλή χρήση του μπλε κάδου (ανακύκλωση) είναι δυνατόν η μείωση να φτάσει στο20 με 25% , ενώ μέσω της διαδικασίας της κομποστοποίησης ακόμη ένα 30%.

Όσον αφορά τα εργοστάσια επεξεργασίας και τους ΧΥΤΑ στόχος είναι να είναι λιγότερα σε σχέση με τις τέσσερις μονάδες (Α. Λιόσια, Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό) που προέβλεπε ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ. Μάλιστα, η πρόταση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη ο οποίος διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την περιφέρεια για δημιουργία μονάδας στο Σχιστό, (σ.σ. όπου λειτουργεί ήδη Σταθμός Μεταφόρτωσης του ΕΔΣΝΑ) διευκολύνει το σχεδιασμό καθώς η Π. Αττικής θέλει η χωροθέτηση τόσο των εργοστασίων όσο και των ΧΥΤΑ να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων και των τοπικών κοινωνιών, πόσω μάλλον με βάση πρότασή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ένα εργοστάσιο θα γίνει στο Σχιστό και θα εξυπηρετεί τουλάχιστον τους δήμους του Πειραιά, ενώ οι ίδιες πηγές της Π. Αττικής έλεγαν ότι τις επόμενες ημέρες "θα δούμε εκπλήξεις", αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν ανάλογες προτάσεις και από άλλους δήμους.

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι πρόκειται για αλλαγή φιλοσοφίας στην κατεύθυνση μιας αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στο ρόλο των δήμων και των πολιτών, με δημόσιο έλεγχο, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης. Ενός μοντέλου διαχείρισης που θα εναρμονίζεται, μέσα από έναν ριζικά αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό, στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής, πλέον από το 2012, εθνικής νομοθεσίας, όπως επαναλαμβάνει η περιφερειακή αρχή.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), προσθέτοντας ότι με το συνέδριο τέθηκαν οι βάσεις για τον τελικό κύκλο της διαβούλευσης και το σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων. Τα τελικά 15 συμπεράσματα που διατυπώθηκαν και ανακοινώθηκαν στη λήξη του συνεδρίου από τον Σταύρο Ιατρού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και δημοτικό σύμβουλο Λαυρεωτικής, είναι τα εξής:

1) Βασική αρχή του νέου μοντέλου θα είναι να δίνεται έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε ένα ποσοστό. Επόμενες δράσεις θα αφορούν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Επιπλέον στοιχεία του νέου μοντέλου θα αποτελέσουν η ανακύκλωση στην πηγή και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα υπάρξουν, χωρίς ακόμη να μπορεί να διευκρινιστεί τι ποσοστό του μοντέλου θα κατέχουν.

2) Ο ΠΕΣΔΑ θα αναθεωρηθεί (όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος 4042 του 2012) και ο νέος σχεδιασμός θα προχωρήσει με επισπεύδοντα τον ΕΔΣΝΑ. Θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του ΠΕΣΔΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα και νωρίτερα, όπως υπολογίζουν στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.

3) Απαραίτηση προϋπόθεση να καταρτιστούν τα τοπικά σχέδια των δήμων, ώστε να διαπιστωθεί τι είδους τοπικά σχέδια πρέπει να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ, προϋπόθεση που κρίνεται αναγκαία. Μέσα στο μήνα θα διανεμηθεί στους δήμους πρότυπο τοπικό σχέδιο ώστε να αποκτήσουν μια εικόνα επί των σχεδίων.

4) Ευρύτατη αποδοχή συνάντησε η απόφαση κατάργησης των τεσσάρων ΣΔΙΤ. Απέναντι στο ερώτημα "μετά τι", θα ληφθούν υπόψη οι αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και του ισοζυγίου ανταλλαγής ποσοστήτων. Δεν ενοχοποιείται και δεν απενοχοποιείται καμία τεχνολογία γύρω από τα απορρίμματα. Ο σχεδιασμός θα πορευθεί με βάση στην κατεύθυνση της νομοθεσίας, της βιωσιμότητας και μιας οικονομικής λύσης, καθώς και στη λογική της ανεστραμμένης πυραμίδας του νόμου 4042/2012.

5) Παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα στρεβλώσεις στον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων. Επομένως επιζητείται ένα σταθερό πλαίσιο δράσης.

6) Δεν αμφιβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης απορριμμάτων.

7) Απαιτείται εξυγίανση της λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ, διαδικασία που θα κινείται παράλληλα με την εκπόνηση του νέου ΠΕΣΔΑ. Θα συγκροτηθεί αρμόδια επιτροπή που θα αποδεχθεί προτάσεις για τη λειτουργία του Συνδέσμου.

8) Περαιτέρω διαβούλευση για κατάλληλη τεκμηρίωση πάνω στις αντικρουόμενες προτάσεις που κατατέθηκαν.

9) Έμφαση στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση.

10) Εγκαταστάσεις των Εργοστασίων Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) θα αξιοποιηθούν μέσω των δράσεων του ΕΔΣΝΑ.

11) Έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ

12) Ειδική διαχείριση στα νησιά.

13) Αξιοποίηση διεθνούς εμπειρίας

14) Μέθοδος αξιοποίησης κυκλικής οικονομίας, και τέλος,

15) Θα απαιτηθούν συνεχείς διαβουλεύσεις και δράσεις, όπως συνεχώς παράγονται απορρίμματα και δημιουργούνται συνεχείς ανάγκες στην αξιοποίηση τους.

final 4 efiv volei

Ότι δεν κατάφεραν πέρυσι και πρόπερσι θα προσπαθήσουν φέτος ο ΑΟΝΣ Μίλων με τον ΑΟΝ Αργυρούπολης, στο τελικό των Εφήβων της ΕΣΠΕΔΑ που θα λάβει χώρα την Κυριακή 15/2 στο κλειστό του Μίλωνα.

Ο νικητής εκτός από τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στην Δυτική Αττική θα πάρει και το εισιτήριο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Ο Μίλωνας στον ημιτελικό νίκησε με 3-0 την Αρμενική, ενώ η Αργυρούπολη με 3-1 τον Ολυμπιακό που τα τελευταία 10 χρόνια είχε ισάριθμες κατακτήσεις.

Μετά το τέλος του μεγάλου τελικού θα ακολουθήσουν απονομές κυπέλλων μεταλλίων (1η-2η-3η θέση) και αναμνηστικών διπλωμάτων για την 4η θέση, καθώς και απονομές καλύτερων αθλητών των τελικών (πασαδόρος-επιθετικός-υποδοχέας-μπλοκέρ και MVP) ύστερα από ψηφοφορία των προπονητών.

Τα αποτελέσματα των ημιτελικών έχουν ως εξής:

ΑΟΝΣ Μίλων-ΑΕ Αρμενική 3-0 (25-11, 25-14, 25-12)

Ολυμπιακός ΣΦΠ-ΑΟΝ Αργυρούπολης 1-3 (25-21, 18-25, 23-25, 20-25)

Το πρόγραμμα:

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου

Μικρός τελικός 19.00, ΑΕ Αρμενική - Ολυμπιακός
Τελικός 21.00, ΑΟΝΣ Μίλων - ΑΟΝΣ Αργυρούπολης

ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΕΣΠΕΔΑ

1993: 1.Φίλια Ηλιούπολης, 2.ΠΟΚ Έσπερος, 3.ΓΣ Ηλιούπολης
1994: 1.Φίλια Ηλιούπολης, 2.ΓΝΟΝ Άρης, 3.ΠΟΚ Έσπερος
1995: 1.Φίλια Ηλιούπολης, 2.ΓΝΟΝ Άρης, 3.ΓΣ Ηλιούπολης
1996: 1.ΑΓΣ Ν. Περάμου, 2.Φίλια Ηλιούπολης, 3.Ολυμπιακός
1997: 1.ΓΝΟΝ Άρης, 2.Ολυμπιακός, 3.Φίλια Ηλιούπολης
1998: 1.ΓΝΟΝ Άρης, 2.Ολυμπιακός, 3.ΓΣ Ηλιούπολης
1999: 1.ΓΝΟΝ Άρης, 2.ΑΟ Μίλων, 3.ΓΣ Πετρούπολης
2000: 1.ΓΝΟΝ Άρης, 2.Ολυμπιακός, 3.Μέγας Αγ. Ελευθέριος
2001: 1.ΓΝΟΝ Άρης, 2.ΓΣ Πανιώνιος, 3.ΑΟ Προοδευτική
2002: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΟΝΣ Μίλων, 3.ΑΕ Νίκαια
2003: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΕ Νίκαια, 3.ΑΟΝΣ Μίλων
2004: 1.ΑΕ Νίκαια, 2.Ολυμπιακός, 3.ΠΟΚ Εσπερος
2005: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΕ Νίκαια, 3.ΑΟΝΣ Μίλων
2006: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΕ Νίκαια, 3.ΑΟ Γ.Ζώη
2007: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΕ Νίκαια, 3.ΑΟ Γ.Ζώη
2008: 1.Ολυμπιακός, 2.Πανιώνιος, 3.ΔΑΣ Δραπετσώνα
2009: 1.Ολυμπιακός, 2.Πανιώνιος, 3.ΔΑΣ Δραπετσώνα
2010: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΟΝΣ Μίλων, 3.ΔΑΣ Δραπετσώνα
2011: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΣ Περιστέρι, 3.Πανιώνιος ΓΣ
2012: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΟΝΣ Μίλων, 3.Πανιώνιος ΓΣ
2013: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΟΝΣ Μίλων, 3.ΑΟΝ Αργυρούπολης
2014: 1.Ολυμπιακός, 2.ΑΟΝΣ Μίλων, 3.ΑΟΝ Αργυρούπολης

volleynews

xioni man

Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων για την υποστήριξη των αστέγων, λόγω των προγνώσεων για σημαντική επιδείνωση των καιρικών φαινομένων την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοιχτό όλο το 24ωρο το Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς & Εχελιδών 69), προκειμένου να φιλοξενήσει άστεγους συμπολίτες μας και ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, ανοικτό όλο το 24ωρο θα είναι από την Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς 35).

Κλιμάκια του ΚΥΑΔΑ και των 16 συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ EXELIXIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, PRAKSIS, PROTEKTA, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΚΛΙΜΑΚΑ, Σύμμαχοι Υγείας, Γιατροί του Κόσμου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, EMFASIS, Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή, ΣΦΕΑ-ΕΜΕ κ.α) έχουν συγκροτηθεί προκειμένου, όπου χρειαστεί να προβούν σε επί τόπου παρεμβάσεις, μοιράζοντας κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους συμπολίτες μας και με τη συνοδεία γιατρών και κοινωνικών λειτουργών θα ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, να μεταφερθούν στον θερμαινόμενο χώρο του Ρουφ.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στον τηλεφωνικό αριθμό 1595.

ekpaid timi argyr

Οι τιμηθέντες εκπαιδευτικοί Ελληνικου - Αργυρούπολης μετά του Δημάρχου

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και η ΄Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων οργάνωσαν μια ιδιαίτερη  εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στα σχολεία του Δήμου και συνταξιοδοτήθηκαν  τα έτη 2013 και 2014.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, η μοναδική αυτή εκδήλωση, που πραγματοποιήκε πάλι μέτα από πάρα πολλά χρόνια, έγινε  ως ένδειξη της αναγνώρισης του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής θητείας τους στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ελληνικού και της Αργυρούπολης. 

H  εκδήλωση, στην οποία επεκράτησε συγκηνησιακή αττμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30/1) το απόγευμα, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης» ,  στην Αργυρούπολη.   

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Δημοσθένης Παπακωστόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος  Ιεράς Μητρόπολις Νέας Σμύρνης.

 Όπως δήλωσε  χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος :

«Για πρώτη φορά ο ενιαίος δήμος μας τίμησε τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν το 2013 και το 2014. Η συγκίνηση σε ορισμένους ήταν πολύ μεγάλη. Τους ευχαριστούμε δεν τους ξεχνάμε ποτέ.»

Στο τέλος της τιμητικής αυτής εκδήλωσης, ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε  ο Δήμος προς τιμήν τους με τη συμμετοχή και μουσικού σχήματος .

sapouni paraskevi

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης καλεί τους συνδημότες της να συμμετάσχουν σε μαθήματα παρασκευής υγρού σαπουνιού & φυσικών καθαριστικών απορρυπαντικών οικιακής χρήσης, παρασκευής βιολογικών προϊόντων από βότανα της ελληνικής φύσης, παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού και παραδοσιακής κεραλοιφής ελαιολάδου.

Τρία πρωτότυπα προγράμματα σε εργαστήρια που έχει φτιάξει ο δήμος 

Στα εργαστήρια παρουσιάζεται ο βασικός τρόπο παρασκευής υγρού σαπουνιού αναλύονται τα έλαια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να αλλάξουμε τις ιδιότητες του υγρού σαπουνιού ( σαπούνι χεριών, σαπούνι για πιάτα κ.α) και στη συνέχεια παρασκευάζονται παραδοσιακά χειροποίητα σαπούνια ελαιόλαδου και οικιακά καθαριστικά και απορρυπαντικά  απαλλαγμένα από επικίνδυνες χημικές ουσίες , με χαμηλό κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό  αλλά και με εξίσου χαμηλό κόστος για το περιβάλλον.

Επίσης το πρόγραμμα προβλέπει διδασκαλία για τις ιδιότητες των φυτικών και ζωικών λιπών αλλά και τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων που μπορούν να δώσουν χαρακτήρα στο κάθε σαπούνι ανάλογα με τις ανάγκες. Θα παρασκευαστούν από όλους που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα, αγνά υποαλλεργικά σαπούνια για όλες τις χρήσεις απολαμβάνοντας την χαρά της δημιουργίας.

Σε σχέση με την κεραλοιφή: Μαθαίνουν οι συμμετέχοντες να φτιάχνουν χειροποίητη μοναστηριακή κεραλοιφή με αγνά έλαια για σημάδια, έκζεμα, μυϊκούς πόνους, ακμή, χαλαρωτική για μωρά.

Τα μαθήματα θα έχουν 3ωρη διάρκεια.

vouli orkom

Oλοκληρώθηκε σήμερα Πέπμτη, στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, η ορκομωσία των νεοκλεγέντων βουλευτών. Πολλά τα νέα πρόσωπα και διαφορετικοί οι συσχετισμοί, ως εξής.  

Στο κομμάτι των μεταβολών:

  • ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές (+78),
  • ΝΔ 76(-53),
  • Χρυσή Αυγή 17(-1)
  • Το Ποτάμι 17,
  • ΚΚΕ 15 (+3),
  • ΑΝΕΛ 13 (-7)
  • ΠΑΣΟΚ 13 (-20).

Αναφορικά με τους βουλευτές κάθε κόμματος:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 61 επανεκλέγονται-88 νέοι
  • ΝΔ: 62 επανεκλέγονται-14 νέοι
  • Χρυσή Αυγή: 12 επανεκλέγονται-5 νέοι
  • Ποτάμι: 3 επανεκλέγονται-14 νέοι
  • ΚΚΕ: 10 επανεκλέγονται-5 νέοι
  • ΑΝΕΛ: 7 επανεκλέγονται-6 νέοι
  • ΠΑΣΟΚ: 10 επανεκλέγονται-3 νέοι

Περισσότεροι άνδρες στο Σώμα και ανανέωση

Σημαντική ανανέωση που φτάνει το 45% με 135 νέους βουλευτές σε σχέση με την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο έβγαλε η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η νέα Βουλή θα έχει 69 γυναίκες, μόλις πέντε περισσότερες από την προηγούμενη σύνθεσή της, όπως εκλέχθηκε τον Ιούνιο του 2012. Η νέα Βουλή είναι και πάλι επτακομματική με το «Ποτάμι» να παίρνει τη θέση της «Δημοκρατικής Αριστεράς», η οποία και έμεινε εκτός.

Στις φετινές εκλογές ψήφισαν 113.988 περισσότεροι πολίτες (σε σχέση με το '12), 16 πρώην Υπουργοί έμειναν εκτός Βουλής (11 από ΝΔ-5 από ΠΑΣΟΚ), ο πρώτος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 135.638 ψήφους στην στην Β' Αθηνών και ο τελευταίος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Χατζησάββας της Χρυσής Αυγής με 1.642 στο Κιλκίς.

Τα επόμενα βήματα

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τη στήριξή τους σε αυτήν την υποψηφιότητα αναμένεται να δώσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ύστερα από απόφαση της ΚΟ) και το Ποτάμι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου (αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς) μέσω τεσσάρων διαδοχικών ψηφοφοριών. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα εκδοθούν δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πέντε ημέρες.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

anastasiadis-mpainten

Πλήρη κατανόηση στις θέσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη έδειξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο αντρών με θέμα την απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση.

Σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της απαράδεκτης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) από την Τουρκία, όπως επίσης και τις προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για τερματισμό των προκλήσεων αυτών.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρεται στη δήλωση, «έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της».

Ο Κύπριος εκπρόσωπος σημειώνει στη δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έκανε σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών». Ο αντιπρόεδρος Μπάϊντεν, προστίθεται, «εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό, μακρά προκλήσεων και παράνομων ενεργειών, να επαναρχίσει ο διάλογος».

Οι δύο άντρες, καταλήγει η δήλωση, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων κατά τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

αμπε

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες