Πληθωρικός, υπερκινητικός, αμφιλεγόμενος. Για κάποιους χαρισματικός πολιτικός ηγέτης, για άλλους δικτάτορας. Ο Ούγκο Τσάβες που άφησε χθες την τελευταία του πνοή έπειτα από μάχη για δύο χρόνια με τον καρκίνο δεν μπορούσε να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο... Ηταν από τους ανθρώπους που είχε αφοσιωμένους θαυμαστές αλλά και ορκισμένους εχθρούς.

Ο πιθανότερος διαδοχός του στην προεδρία της Βενεζουέλας, τωρινός αντιπρόεδρος Νικόλας Μαντούρο με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Του ανθρώπου που ηγήθηκε της χώρας για περίπου 15 χρόνια. Είχε βγει πρόεδρος το 1998 και επανεξελέγη το 2006 και το 2012.

«Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 (20:55 GMT) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάντε Ούγκο Τσάβες», δήλωσε ο Μαντούρο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Με θλίψη στα πρόσωπα αλλά και έκπληξη, που υποδηλώνει ότι ουδείς περίμενε την τραγική είδηση, χιλιάδες υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι, να συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε ο ήρωας τους.

Με συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο έθνος των 29 εκατομμυρίων οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη φώναζαν, «Ο Τσάβες ζει για πάντα!» και «Ο αγώνας συνεχίζεται!».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Τζαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες και όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί με μια αίσθηση δυσπιστίας ότι ο ηγέτης τους έφυγε. «Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!» δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, ήρωα της ανεξαρτησίας και ίνδαλμα του Τσάβες. «Εγώ τον θαύμαζα. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος», δήλωσε η 50χρονη νοικοκυρά, Αλέιντα Ροντίγκεζ.

Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.

«Επιτέλους!» φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.

Μερικοί «γιόρτασαν» ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter. Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.

Ο Τσάβες επί δυο χρόνια έδινε μάχη με τη μυστηριώδη μορφή της ασθένειας που τον κατέβαλε, και έφυγε αφήνοντας έντονη την αίσθηση ότι οι διάδοχοί του θα είναι δύσκολο να ολοκληρώσουν το έργο του. Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε μέσα στην εβδομάδα πως κάποιος μπορεί να μόλυνε σκόπιμα τον Τσάβες με την ασθένεια του καρκίνου.

Ο Τσάβες έχασε τη μάχη σε ηλικία 58 ετών και πέθανε στο Καράκας, ενώ η είδηση του θανάτου του έχει βυθίσει στο πένθος τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του. Στη Βενεζουέλα έχει κηρυχθεί επταήμερο πένθος, ενώ η σορός του Τσάβες θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει την Τετάρτη. Η δημόσια κηδεία που θα γίνει πιθανότατα παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή.

Εκλογές θα διεξαχθούν σε 30 ημέρες, ενώ την προεδρία της χώρας θα αναλάβει μέχρι τότε ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο.

Εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες ο Τσάβες δεν είχε κάνει καμία δημόσια ή τηλεοπτική εμφάνιση, πυροδοτώντας τα σενάρια σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του. Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για την υγεία του προέδρου της χώρας και ότι σύντομα θα αναγκαστεί να πει στον λαό όλη την αλήθεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδόν μέχρι και την τελευταία στιγμή ισχυριζόταν πως η υγεία του βαίνει καλώς. Μόνο τις τελευταίες ημέρες πριν από το θάνατό του αποκάλυψε την κρισιμότητα της κατάστασης του. Όπως ο ίδιος σημείωσε, η ασθένεια του Τσάβες «οφείλεται σε επίθεση του εχθρού». Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού συνωμοτικού σχεδίου, ο Μαντούρο ανακοίνωσε πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ, Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, ως υποκινητής των συνωμοσιών αυτών.

«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαντούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Δεκέμβριο είχε ταξιδεύσει στην Αβάνα, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση. Ήταν η τέταρτη επέμβαση στους 18 μήνες από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο.

Ο Τσάβες κέρδισε τον Οκτώβριο του 2012 τις προεδρικές εκλογές, εντούτοις δεν κατέστη δυνατό, προφανώς, λόγω της ασθένειάς του, να ορκιστεί επίσημα στις 10 Ιανουαρίου.

Έπειτα από πολιτική διαμάχη το Ανώτατο Συμβούλιο της χώρας διέταξε την καθυστέρηση της ορκωμοσίας επικαλούμενο το Σύνταγμα.

"Όχι στο αντιδραστικό νομοσχέδιο" γράφει το πανό των διαδηλωτών

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις σημερινές διαδηλώσεις στο Παρίσι, την Τουλούζη, το Στρασβούργο και τη Ρουέν που εξήγγειλαν τα αριστερά συνδικαλιστικά σωματεία CGT και FO ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της εργασιακής νομοθεσίας με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία των επιχειρήσεων, στις οποίες συναίνεσαν τα κυρίαρχα σωματεία.

"Όχι στο αντιδραστικό νομοσχέδιο" γράφει το πανό των διαδηλωτών Οι σημερινές διαδηλώσεις, που έχουν προκαλέσει μικρά "εμφράγματα" στις συγκοινωνίες, τα λιμάνια και την ενέργεια, θεωρούνται βαρόμετρο της αντίστασης στη μεταρρύθμιση που ο  πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ θεωρεί κρίσιμη για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στη γαλλική βιομηχανία.

Το σύμφωνο "ευέλικτης ασφάλειας" (flexicurity), που υπογράφηκε από κυρίαρχα σωματεία τον Ιανουάριο μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά, μεταφράζεται σε, θεωρητικά, μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια για τους εργαζόμενους βάσει συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά διευκολύνει τη μείωση του ωραρίου τους, αν οι παραγγελίες μειωθούν, και δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να απολύουν όποιον αρνείται να δεχτεί τους όρους αυτούς. Παράλληλα απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία των εργαζομένων, αν τους ζητηθεί να μετατεθούν, βάσει της διακύμανσης της ζήτησης.

Τα σωματεία CGT και FO, με τη στήριξη δύο μικρότερων σωματείων, κάλεσαν σε κινητοποιήσεις σχεδόν σε 200 πόλεις, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο σύνολο του εργασιακού συμφώνου υποστηρίζοντας ότι απειλεί την εργασιακή ασφάλεια. Η διαδήλωση του Παρισιού έχει προγραμματιστεί να κατευθυνθεί στην ελεγχόμενη από τους σοσιαλιστές Βουλή, που αναμένεται να υπερψηφίσει τον επόμενο μήνα νέα νομοθεσία βάσει του συμφώνου "ευέλικτης ασφάλειας". Το νομοσχέδιο, που ο Ολάντ θέλει να τεθεί σε εφαρμογή από το Μάη, θα παρουσιαστεί αύριο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αριστεροί βουλευτές και τα δύο, παραδοσιακά εχθρικά μεταξύ τους, σωματεία αντιτίθενται ενώνοντας τις δυνάμεις τους στη μεταρρύθμιση, που ο Ολάντ ελπίζει ότι θα ανακόψει το κύμα απολύσεων στη βιομηχανία και θα ανακουφίσει το διπλό ποσοστό ανεργίας που πλήττει τη χώρα.

Η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα, σε σύγκριση με τις χαμηλόμισθες χώρες, έχει μειώσει τις γαλλικές εξαγωγές κι έχει προκαλέσει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας πάνω από 10%. Η οικονομική δυσπραγία συμπαρέσυρε τα ποσοστά αποδοχής του Ολάντ, ρίχνοντάς τα στο 30% από τον περασμένο Μάη που εξελέγη υποσχόμενος αποκατάσταση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης.

Reuters

Merkel profil

Αποφασισμένο να μην αφήσει περιθώρια στους Ιταλούς εμφανίζεται το Βερολίνο με το αποτέλεσμα που «έφερε» η Ιταλία στις εκλογές.

Το μήνυμα που έστειλε το Βερολίνο στη Ρώμη είναι να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

«Δεν είστε Ελλάδα, η ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία με νέες εκλογές», δήλωσε στην La Republica ο Φίλιπ Μίσφελντερ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική στο κυβερνών κόμμα.

«Η Ιταλία χρειάζεται μια λειτουργική κυβέρνηση που να ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων του Μάριο Μόντι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου στη γερμανική βουλή, Μάικλ Γκρόσσε-Μπρέμερ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλπ Ρέσλερ τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ιταλία. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στο ζήτημα των δομικών μεταρρυθμίσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Όλα τα ιταλικά κόμματα πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η οικονομία στο βαριά υπερχρεωμένο τους κράτος».

 

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο σε όλη την Ευρώπη αλλά και οι αγορές που έχουν καταποντιστεί "βλέποντας" στο αποτέλεσμα των εκλογών μία σαφή "ψήφο διαμαρτυρίας" κατά των πολιτικών λιτότητας που αποτελούν την "μόνη συνταγή" για έξοδο της ΕΕ από την κρίση, σύμφωνα με το δόγμα Μέρκελ.

Εκατομμύρια Ιταλοί επέλεξαν την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας εξοργισμένοι από την οικονομική δυσπραγία και την πολιτική διαφθορά που ώθησε τη χώρα προς το αδιέξοδο.

Δεδομένων των εκλογικών αποτελεσμάτων, υπάρχουν δύο σενάρια: Ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, κάτι που φαντάζει δύσκολο δοθέντων των οριακών διαφορών, ή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άνοιξε παράθυρο συνεργασίας με την κεντροαριστερά, διαμηνύοντας ότι "η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη (...) Όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν κάποια θυσία για το κοινό όφελος". Παράλληλα απέρριψε την συγκυβέρνηση με τον Μάριο Μόντι.

Όπως έγινε γνωστό ο "Καβαλιέρε" θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις προθέσεις του.

sofia diadiloseis

Η κυβέρνηση στην γειτονική Βουλγαρία παραιτήθηκε, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Είπαν ότι η αφορμή ήταν η αστυνομική βία απέναντι στους διαδηλωτές. Έλληνας, στέλεχος μεγάλης επιχείρησης, που ζει και εργάζεται στην Σόφια μας έστειλε αναλυτικό ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει. Μία άλλη οπτική που μπορεί και να μην διαβάσετε στα... δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. 

«Έχει ενδιαφέρον το θέμα με την εξέλιξη της κοινωνικής κατακραυγής στη Βουλγαρία σε σχέση με την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο του 2012.

Χθες το απόγευμα λοιπόν είχαμε τη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα την τελευταία δεκαετία που κατέληξε σε περιστασιακές, και όχι γενικευμένες, συγκρούσεις με την αστυνομία αργά το βράδυ. Μην φανταστείτε κάτι τεράστιο, το πολύ 4-5 χιλιάδες άνθρωποι ήτανε. Νωρίτερα οι αστυνομικοί υπάλληλοι είχανε εκδώσει ανακοίνωση, όπου λέγανε στους συγκεντρωμένους ότι συμφωνούνε με τα αιτήματά τους, υποστηρίζουνε τις εκδηλώσεις αλλά δεν θα ανεχτούν σε καμία περίπτωση καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας.

Έχει ενδιαφέρον ότι όταν μερικοί νεαροί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα σταθμευμένο αστυνομικό αυτοκίνητο (στη χώρα αυτοί χαρακτηρίζονται συλλήβδην από τα ΜΜΕ ως hooligans) η αστυνομία αντέδρασε άμεσα. Έπεσε λίγο ξύλο (9 άτομα προσήρθαν στο νοσοκομείο ατυχημάτων της πόλης, κυρίως με τραύματα από γκλομπς και πέτρες κι ένα σπασμένο πόδι από πτώση στο πεζοδρόμιο) και λίγο μετά οι hooligans (μπαχαλάκηδες νομίζω λέγονται στα ελληνικά) απομονώθηκαν από την κύρια μάζα των διαδηλωτών, οδηγήθηκαν σε ένα πιο απομονωμένο μέρος και αφού τους ξαπλώσανε στην άσφαλτο μέσα στη βροχή, τους πέρασαν σε έναν έναν χειροπέδες και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγραφούν και αφού αναγνωριστούν να τους απαγγελθούν κατηγορίες σε όσους έχουνε υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις. Ακριβώς όπως γίνεται στην Ελλάδα δηλαδή...

Πριν συνεχίσω θα ήθελα λίγο να σχολιάσω το θέμα με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία. Η τελευταία αύξηση έγινε τον Ιούλιο του 2012 και ήτανε περίπου 15%. Στη Βουλγαρία υπάρχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικό εργοστάσιο και αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος κατανάλωσης παρά την ύπαρξη θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών.

Το παράξενο για μένα είναι ότι οι αντιδράσεις ήρθανε τώρα και όχι όταν έγινε η ανακοίνωση της αύξησης. Η απάντηση είναι ακόμα πιο παράξενη. Μιλώντας με τον κόσμο μου μιλούσαν όλοι για αυξήσεις περίπου 100 με 150% και όχι 15%. Δυστυχώς ακόμα και ικανότατα άτομα μου έλεγαν ότι από 80 λέβα κατά μέσο όρο τους χειμερινούς μήνες κλήθηκαν να πληρώσουνε 200 και 220 λέβα.

Η μεγάλη διαφορά στο ύψος των λογαριασμών προήλθε από το γεγονός ότι λόγω των εκτεταμένων χριστουγεννιάτικων διακοπών οι μετρήσεις των ρολογιών δεν έγιναν σωστά ή καλύτερα πολλοί έλεγχοι δεν έγιναν καθόλου. Ως εκ τούτου στο τέλος Ιανουαρίου, μετρήθηκαν τα ρολόγια που δεν είχαν μετρηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου και ελήφθησαν οι ενδείξεις που αντιστοιχούσαν σε κατανάλωση δύο και όχι μίας περιόδου.

Αυτό αφαίρεσε τεράστια ρευστότητα από πολλά ούτως ή άλλως εξαθλιωμένα νοικοκυριά και η αγανάκτηση ξεχείλισε. Το γεγονός ότι πολλές οικογένειες χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα ως πηγή θέρμανσης κάνει το πρόβλημα ακόμα πιο εκρηκτικό. Αργότερα μιλώντας με ανθρώπους που γνωρίζουνε πολύ καλά τα θέματα, για παράδειγμα έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό που εργάζεται στην εταιρία μου, μου εξήγησε ότι η έκρηξη του κόσμου δεν έχει μία ή δύο συγκεκριμένες αιτίες για αυτό και οι διαδηλώσεις δεν είναι κατά των αυξήσεων αλλά κατά του μονοπωλιακού χαρακτήρα της παροχής ορισμένων αγαθών όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και η κεντρική θέρμανση του αστικού ιστού (τεράστιο θέμα αλλά δεν είναι της ώρας).

Στη Βουλγαρία υπάρχουνε 3-4 εταιρίες που διανέμουνε ρεύμα αλλά στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να υπάρχουνε εναλλακτικές πηγές προμήθειας παρά μόνο για τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Αυτό που αποτελεί πραγματικά κοινωνική αδικία είναι ότι η εταιρία δεν έχει φροντίσει να αντικαταστήσει τους παλιούς, παραδοσιακούς μετρητές με νέους ηλεκτρονικούς. Με αποτέλεσμα συνταξιούχοι και ανήμποροι να μην μπορούν να προστατευθούν και να πέφτουνε θύματα συμπολιτών τους οι οποίοι με απλές παρεμβάσεις στα ρολόγια τους φορτώνουνε τις δικές τους καταναλώσεις. Επίσης η εταιρία αδυνατεί να εντοπίσει αυτούς τους καταναλωτές οι οποίοι με παρόμοιους τρόπους εξαπατούν την εταιρία και γράφουνε μικρότερες ενδείξεις από τις κανονικές τους και απλώς αυξάνουνε τις τιμές του ρεύματος για να καλύψουνε τη χασούρα.

 

Για αυτό οι διαδηλώσεις έγιναν ενάντια στο μονοπωλιακό χαρακτήρα συγκεκριμένων αγαθών.

Κάποιοι λοιπόν εκμεταλλεύτηκαν την αφέλεια του κόσμου, έθεσαν σημαία τους αυτή την πρακτική αδυναμία του συστήματος η οποία έγινε αντικείμενο πολιτικής προπαγάνδας, παρουσίασαν τις αυξήσεις της τάξης του 150% και τελικά σήμερα το πρωί μετά την κυβερνητική κρίση, είχαμε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών δύο περίπου μήνες πριν από τις προγραμματισμένες.

Ακόμα πολλοί απλοί πολίτες λένε ότι θέλω να πληρώνω για αυτά που καταναλώνω και όχι για έμμεσες χρεώσεις. Δηλαδή κόστος κατασκευής και συντήρησης δικτύου διανομής, κόστος επιδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κόστος αγοράς δικαιωμάτων υδρογονανθράκων. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει διότι σίγουρα το ρεύμα δεν μπορεί να βγάλει πόδια και να έρθει στο σπίτι μας και από την άλλη οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλουνε μία συγκεκριμένη διαχείριση. Βεβαίως φήμες και έγκυρες πηγές διαβεβαίωναν τις τελευταίες ημέρες ότι το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα από το Κοζλοντούϊ προορίζεται για εξαγωγές ενώ το ακριβό από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά».

Θαν. Μαυρίδης, capital

Χρειάστηκε να χυθεί αίμα και να παραιτηθεί η κυβέρνηση Μπορίσοφ προκειμένου να ικανοποιηθεί τελικά το αίτημα των πολιτών για φθηνότερο ρεύμα. Μετά από σειρά οργισμένων διαδηλώσεων και συγκρούσεων στη Βουλγαρία οι πολίτες από σήμερα θα καταναλώνουν ρεύμα με φθηνότερα τιμολόγια κατά 6%-7%.

Χθες η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (SEWRC) να κατεβάσει τις τιμές, για τις οποίες διαμαρτύρονται επί μακρόν οι Βούλγαροι πολίτες.

Ενδεικτικό είναι ότι οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (του Ιανουαρίου 2013) ήταν αυξημένοι έως και 200% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την αναδιανομή της παραγόμενης ενέργειας από διάφορες πηγές. Από το ενεργειακό μίγμα (ηλεκτροπαραγωγής) που κατευθύνεται στην αγορά θα αφαιρεθούν οι σταθμοί που έχουν ως καύσιμο τον άνθρακα, διότι - σύμφωνα με το σκεπτικό της SEWRC - είναι πολύ ακριβοί και η ενέργεια που παράγεται από αυτούς θα αντικατασταθεί από ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι.

Η απερχόμενη πρόεδρος της SEWRC Γιουλιάνα Ιβάνοβα τόνισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή δεν προχωρά σε καμία αλλαγή στο ενεργειακό μίγμα που αφορά την αγορά και τόνισε ότι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε καμία από τις εταιρείες (διανομής ενέργειας).

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εταιρειών ανακοίνωσαν ότι οι επιχειρήσεις θα υποστούν τεράστιες ζημίες από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη μακρά παράδοση ότι στις ιταλικές εκλογές μπορούν να συμβούν τα πάντα επιβεβαιώνει η ροή των αποτελεσμάτων που ανέτρεψε τα exit poll και παραπέμπει σε ... ακυβερνησία.

Μοιρασμένες ανάμεσα στη συμμαχία της κεντροαριστεράς και την «αναστημένη» μπερλουσκονική δεξιά η Βουλή και η Γερουσία -εκεί όπου κρίνονται όλα και φαίνεται να μην επιτυγχάνεται αυτοδυναμία. Θριαμβευτής ο Μπέπε Γκρίλο που ίσως και να «στεφθεί» δεύτερο κόμμα στη Βουλή. Χαμηλή «πτήση» για τον κεντρώο πόλο του Μάριο Μόντι. Στο «κόκκινο» η αγωνία εντός και εκτός Ιταλίας...

Ανατροπές, σύγχυση και εκλογικό χάος συνθέτουν τη μακρά εκλογική βραδιά έπειτα από μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά μακριά από το δίπολο Μπερλουσκόνι εναντίον Αριστεράς, γράφοντας τους τίτλους τέλους του δικομματισμού. Όχι όμως και του μπερλουσκονισμού, όπως πολλοί περίμεναν...
Ο Καβαλιέρε ήλθε να επιβεβαιώσει ξανά τη φήμη του μεγάλου επιζώντα κάνοντας μαζί με την ξενόφοβη και αποσχιστικών τάσεων Λέγκα του Βορρά την ανατροπή στη Γερουσία, όπου διεξάγεται ένα πραγματικό θρίλερ και προκύπτει ότι δεν επιτυγχάνεται αυτοδυναμία τόσο σε περίπτωση τελικής επικράτησης του ιδίου ή της κεντροαριστεράς.

Ως αποτέλεσμα προβάλλουν ως πιθανότερα σενάρια μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής (που ήδη απορρίπτουν στελέχη της Κεντροαριστεράς μιλώντας στους δημοσιογράφους) ή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, πιθανώς αφού θα έχουν γίνει κινήσεις προς αλλαγή του εκλογικού νόμου και αφού θα έχει προηγηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ο Γενοβέζος κωμικός Μπέπε Γκρίλο με το αντισυστημικό μπλογκο-Κίνημα των 5 Αστέρων ήλθε από την πλευρά του να κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες την απογοήτευση και την οργή για το πολιτικό σύστημα. Είναι ο μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών με μία εκλογική επίδοση που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Το «πείραμα» Μόντι αντίθετα αποδεικνύεται ότι δεν πείθει τους Ιταλούς. Η Επιλογή Πολιτών του Προφεσόρε που πέταξε τα ρούχα του τεχνοκράτη κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, με τους κεντρώους εταίρους του να καταβαραθρώνονται στην κάλπη -Τζανφράνκο Φίνι του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία (Fli) και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι της Ένωσης Κέντρου (Udc).

Και ήλθε η ανατροπή - Η μεγάλη μάχη της Γερουσίας

Η ιταλική κεντροαριστερά επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η εκλογική μάχη, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ένα σκηνικό αμερικανικών εκλογών. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, χτυπά «κόκκινο» όσο εξελίσσεται η καταμέτρηση ανά περιφέρεια, με φόντο τις συνθήκες θρίλερ που καλλιεργεί ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος.

Η προσοχή είναι στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Στη Γερουσία (20 περιφέρειες, σύνολο 315 έδρες συν επτά ισόβιοι γερουσιαστές) ο «μαγικός αριθμός» εδρών είναι 158. Κατά τις εκτιμήσεις όμως, όποιος και αν βρεθεί μπροστά δεν κατακτά την αυτοδυναμία.
Οι περιφέρειες-κλειδιά στη μάχη της Γερουσίας

Με βάσει τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι προηγείται σε όλες τις καθοριστικής σημασίας περιφέρειες.

Στη Λομβαρδία ο συνασπισμός Μπερλουσκόνι είναι μπροστά με 38,22% και η Κεντροαριστερά ακολουθεί με 29,55%
Στην Καμπανία (πρωτεύουσα Νάπολη) προηγεται με 37% έναντι 29,36% της συμμαχίας Μπερσάνι
Στο Βένετο (πρωτεύουσα Βενετία) προηγείται με 32,88% έναντι 25,16%) της Κεντροαριστεράς
Στη Σικελία (Παλέρμο) προηγείται επίσης με 33,18%. Δεύτερος εμφανίζεται ο Γκρίλο με 29,62% και τρίτη η Κεντροαριστερά με 27,36%

Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum ('Γουρούνι')- που σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά περιφερειακό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας. Ένας συνασπισμός μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά τελικά μικρότερο αριθμό εδρών. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Η εικόνα σε Γερουσία και Βουλή

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 46.897 σε σύνολο 60.431 εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

Η συμμαχία Μπερσάνι 32,1% και 104 έδρες,
Ο συνασπισμός της μπερλουσκονικής δεξιάς 30,1% και 123 έδρες
Το Κίνημα 5 Αστέρων 23,19 και 57 έδρες
Ο κεντρώος πόλος Με τον Μόντι για την Ιταλία 9,2% και 17 έδρες

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 29.611 σε σύνολο 61.446 εκλογικών λαμβάνουν στη Βουλή:

Το «μέτωπο» Μπερσάνι συγκεντρώνει 31,3%
Ο συνασπισμός της δεξιάς 27,3%
Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 25,6%
Ο κεντρώος πόλος Μόντι 10,4%

Σε επίπεδο κομμάτων στη Βουλή πρώτο αναδεικνεύεται το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερλουίτζι Μπερσάνι με 26,56%. Δεύτερο κόμμα το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 25,58%. Τρίτος ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) με 20,51%.

Η κεντρώα συμμαχία του Μόντι συγκεντρώνει αθροιστικά 10,45%. Στο 8,39% βρίσκεται η Επιλογή Πολιτών του Μόντι. Ποσοστό 1,61% για την Ένωση Κέντρου του Καζίνι και 0,44% για το κόμμα του Τζανφράνο Φίνι.
Ως προς τις περιφερειακές εκλογές, στο Μολίζε επικρατεί η Κεντροαριστερά, ενώ μάχη στήθος με στήθος δίνεται στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) ανάμεσα στον Ουμπέρτο Αμπροσόλι της κεντροαριστεράς και τον υποψήφιο της δεξιάς Ρομπέρτο Μαρόνι, αρχηγό της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά που συμμαχεί στις εκλογές με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στη Βουλή της Ιταλίας δεν εισέρχονται ως φαίνεται η νεοσύστατη αριστερή Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστή Αντόνιο Ινγκρόια (που τάραξε τα νερά για το Δημοκρατικό Κόμμα μια ανάσα από τις εκλογές), καθώς το νεοφιλελεύθερο κίνημα Fare per Fermare il Declino (Πράξε για να Σταματήσεις την Παρακμή) του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Όσκαρ Τζανίνο, που προσέλκυσε πολλούς οικονομολόγους και διανοούμενους.

Οι πρώτες προβολές αποτελέσματος

Η προβολή εκλογικού αποτελέσματος της Rai (που βασίζεται σε πραγματικές ψήφους) ήλθε να ανατρέψει το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί με τα instant poll που δημοσιοποιήθηκαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες στις 16.00 (ώρα Ελλάδος). Οι προβλέψεις έδωσαν προβάδισμα στη συμμαχία του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) με την Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι με ποσοστό 31,6%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) με την σύμμαχο Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα ακολουθούσε με 29,4%. Στο 9,2% το ποσοστό της κεντρώας συμμαχίας υπό τον Μάριο Μόντι.

Η πρώτη εικόνα των exit poll που ανατράπηκαν

Υπεράνω κάθε προσδοκίας η εκλογική επίδοση του Κινήματος 5 Αστέρων (Μ5S) του Γενοβέζου αντισυστημικού κωμικού-ακτιβιστή μπλόγκερ, το οποίο στην πρώτη προβολή της Rai εμφανίστηκε πρώτο κόμμα στη Γερουσία (σ.σ. τα προαναφερθέντα ποσοστά αφορούν συμμαχίες δυνάμεων, όχι μεμονωμένα κόμματα), και στην ακόλουθη προβολή πέρασε στη δεύτερη θέση με οριακή όμως διαφορά από το Δημοκρατικό Κόμμα.

enet

Για θερμή υποδοχή που επιφύλαξε η Ελλάδα στον πρόεδρο της Γαλλίας και για την έκφραση της υποστήριξής του στη δοκιμασία που περνά η χώρα, καθώς και της... της εμπιστοσύνης του, κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος την επομένη της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.
 
Υπό τον τίτλο «Δεκτός ως «φίλος» στην Αθήνα, ο Ολάντ χαιρέτισε τις «σημαντικές προσπάθειες» των Ελλήνων, το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Le Monde επισημαίνει ότι «αντίθετα με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ που δέχθηκε τα σφυρίγματα του δρόμου, ο Φρανσουά Ολάντ έγινε δεκτός στην Αθήνα ως «φίλος».

Στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τις σημαντικές προσπάθειες των Ελλήνων για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τονίζοντας ότι "η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι δεδομένη", γράφει η Le Monde.

"Ο Φρανσουά Ολάντ δέχθηκε χθες θερμή υποδοχή στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε την υποστήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα του", γράφει η Liberation στην ηλεκτρονική της έκδοση επισημαίνοντας ότι "η ατμόσφαιρα της επίσκεψης του γάλλου προέδρου ήλθε σε αντίθεση με την ατμόσφαιρά που επικράτησε κατά την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, τον Νοέμβριο, όταν οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας αναγκάσθηκαν να συγκρατήσουν διαδηλώσεις εχθρικές προς την γερμανική αδιαλλαξία".

«Ελλάδα: ο Ολάντ στο σχολείο της λιτότητας», τιτλοφορεί το ρεπορτάζ από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Le Point. «Ο πρόεδρος έστειλε ένα μήνυμα «εμπιστοσύνης και ανάπτυξης» σε μία χώρα ρημαγμένη από την κρίση, την ώρα που Γαλλία θα ζήσει μία δύσκολη χρονιά», γράφει.

«Ο Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, στη χώρα της λιτότητας», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro. «Προφανώς δεν ήλθε για να αναζητήσει μαθήματα οικονομίας. Το ελληνικό πικρό φάρμακο δεν αποτελεί παράδειγμα για τη Γαλλία», σχολιάζει η εφημερίδα. «Δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, αυτό το γνωρίζει ο καθένας», σχολίασε ο Φρανσουά Ολάντ.
 
nonews

Περισσότερα Άρθρα...