portugal demonstr
 
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, από το βορρά έως το νότο της Πορτογαλίας, κατά των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση, κάτω από την κηδεμονία των διεθνών πιστωτών.

«Αλλαγή πορείας, νέα πολιτική» ήταν μερικά από τα συνθήματα, που αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη Λισσαβόνα, όπου περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μετά από κάλεσμα του CGTP, του κύριου συνδικάτου της Πορτογαλίας.

«Οι θυσίες μας πάνε στα χέρια των τραπεζιτών και των πολιτικών» φώναζαν οι διαδηλωτές κυματίζοντας τις κόκκινες σημαίες του συνδικάτου. Ο γενικός γραμματέας του CGTP, Αρμένιο Κάρλος ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η συμμετοχή στη διαδήλωση διαμαρτυρίας έφτασε σε μερικές «δεκάδες χιλιάδες» σε είκοσι πόλεις της Πορτογαλίας

Το CGTP διαβεβαίωσε ότι στο Πόρτο, τη μεγαλύτερη πόλη στα βόρεια της χώρας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και αρκετές χιλιάδες στο νότο στις πόλεις Φάρο και Πορτιμάο.
 
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας αφορούσε τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με αύξηση των φόρων και ταυτόχρονη μείωση των μισθών και των συντάξεων. «Από τώρα και μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα υπάρξουν απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα», ανακοίνωσε ο Αρμένιο Κάρλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο τέλος της εκδήλωσης στη Λισσαβόνα.

Σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία τα μέτρα λιτότητας για την αποκατάσταση των οικονομικών της χώρας που επιδεινώνονται εξ αιτίας της ύφεσης. Η οικονομία της Πορτογαλίας υποχώρησε πέρυσι κατά 3,2% και το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα στο 16,9% του εργατικού δυναμικού και στο 40% των νέων.

Μετά από εκτεταμένες φορολογικές αυξήσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι το 2014 μια ολοκληρωμένη «μεταρρύθμιση του κράτους», η οποία θα επιτρέψει την εξοικονόμηση επιπλέον των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Φορέας κοινής δράσης για την ελληνο-ισραηλινή συμμαχία, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο κογκρέσο των ΗΠΑ. Η δημιουργία και οι σκοποί του ελληνο-ισραηλινού Caucus ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο.

Congressional Hellenic-Israel Alliance

Με την επωνυμία «Congressional Hellenic-Israel Alliance» (CHIA) και υπό τη συμπροεδρία των βουλευτών Gus Bilirakis (ομογενής Ρεπουμπλικάνος από την Φλόριντα) και Ted Deutch (Δημοκρατικός επίσης από την Φλόριντα), στο ελληνο-ισραηλινό Caucus συμμετέχουν ήδη ισχυρά μέλη και από τα δύο κόμματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, πέραν των συμμετεχόντων βουλευτών στο ελληνο-ισραηλινό Caucus, οι πρέσβεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, καθώς και ηγετικά στελέχη της ελληνικής και ισραηλινής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Ελλάδα - Ισραήλ - Κύπρος: Σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη

Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, τόνισε ότι «η δημιουργία του CHIA αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Έχοντας υπόψη τις ιστορικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεργασία αυτή» όπως είπε «χωρίς να στρέφεται εναντίον κανενός, στοχεύει στην εδραίωση της σταθερότητας και στην οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος ειρήνης και ασφάλειας, προωθώντας ευρύτερα το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας». Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που εμφανίζονται ιδιαίτερα στους τομείς ενέργειας και τουρισμού.

Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «το συνεργατικό αυτό σχήμα των μελών του Κογκρέσου αποτελεί απτό αποτέλεσμα των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και ισραηλινής διασποράς, αλλά δίνει και το έναυσμα για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους» αναφερόμενος στη «διαρκώς διευρυνόμενη συνεργασία» μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

on alert

paidia-ftoxeia

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία ζουν στα πρόθυρα της φτώχειας εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση χρέους, σύμφωνα με τη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση Caritas.

Στην Ιταλία και τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν προσφύγει σε διεθνή δανεισμό δημιουργείται μία γενιά υποσιτιζόμενων νέων ανθρώπων με χαμηλό ηθικό και λιγοστές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας, την ώρα που ο αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια εξακολουθεί να αυξάνεται, ανακοίνωσε η οργάνωση επικαλούμενη στατιστικές της Ε.Ε.

«Αυτό θα μπορούσε να ήταν μία συνταγή όχι απλώς για μία χαμένη γενιά στην Ευρώπη, αλλά για πολλές χαμένες γενιές», αναφέρει η Caritas.

Και στις πέντε αυτές χώρες, το αυξανόμενο ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας συμπίπτει με την έξαρση της κρίσης χρέους το 2008 και παρουσίασε αύξηση κάθε χρόνο μέχρι το 2011. Για το 2012 δεν υπήρχαν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η φιλανθρωπική οργάνωση αποδίδει το φαινόμενο αυτό στις μειώσεις των δαπανών στον τομέα της οικογενειακής πρόνοιας, στις μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας, στην αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και στην αύξηση των δασμών στα καύσιμα.

«Είναι δεδομένο πλέον ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα», δήλωσε η Ντέιρντρε ντε Μπούρκα της Caritas.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 2011, ποσοστό υψηλότερο του 30% των παιδιών στην Ισπανία και την Ελλάδα κινδύνευαν από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό – αύξηση τεσσάρων μονάδων από το 2005. Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 28,6%.

Στοιχεία του 2011 για την Ιρλανδία και την Ιταλία δεν ήταν διαθέσιμα. Το 2010, το 37,6% των παιδιών στην Ιρλανδία και το 28,9% των παιδιών στην Ιταλία κινδύνευαν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Τα παιδιά θεωρείται ότι απειλούνται από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό αν ζουν σε οικογένειες με εισόδημα στο 60% ή χαμηλότερο της διαμέσου ή έχουν γονείς με περιορισμένη ή καθόλου απασχόληση ή δεμ έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνες, σε θέρμανση και σε ρουχισμό.

Η Caritas ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλογιστούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προβλήματος για τα παιδιά.

Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά φτωχών οικογενειών είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και μεγάλη δυσκολία στο να βρουν και να διατηρήσουν την εργασία τους.

naftemporiki

 
Εφιαλτικές εικόνες ανθρώπων - και κυρίως παιδιών -  στο Νότιο Σουδάν, που ζουν σε βαθιά φτώχεια, χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα, περιέγραψε ο υπεύθυνος για τις ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Τζον Γκινγκς έκανε λόγο για μια τραγική ανθρωπιστική κρίση: ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, πεθαίνουν αβοήθητοι, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν να φτάσουν ως εκεί.

Όπως τόνισε, μόνη πηγή τροφής είναι οι ρίζες και τα φύλλα των δέντρων!!.
 
Ο πρώην επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, Μούκες Καπίλα, κατηγόρησε τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι καταδικάζουν σε θάνατο χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στα σύνορα Βόρειου και Νότιου Σουδάν, καθώς δεν τους βοηθούν για να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την επίσημη κυβέρνηση του Βόρειου Σουδάν.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, κατηγορούν την κυβέρνηση του Βόρειου Σουδάν ότι από το 2009 απελαύνει από τη χώρα οποιαδήποτε διεθνή ΜΚΟ παρέχει τρόφιμα στους αντάρτες του Νότου, ενώ εδώ και μήνες δεν επιτρέπει τη διέλευση γιατρών, τροφίμων και φαρμάκων από τα σύνορά της, αποκόπτοντας οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια προς το Νότο.

Το Νότιο Σουδάν θεωρείται η πιο φτωχή χώρα στον κόσμο, με ανθρώπους που δεν ζουν πάνω από το 42ο έτος της ηλικίας τους και με τα 3/4 του πληθυσμού να είναι αναλφάβητοι.

Το 2012 διεθνείς οργανώσεις κατάφεραν να παράσχουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και σκηνές, συνολική βοήθεια ύψους 700 εκατ. δολαρίων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος να ταΐσουν περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή.
 
soudan food crisis
 

Ακριβά κοστούμια και αυτοκίνητα, πολυτελή σπίτια, προνόμια και μισθοί που ξεκινούν από τα 2.654 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 18.371 ευρώ μηνιαίως χωρίς τις προσαυξήσεις...
 
Αυτή είναι η νομενκλατούρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προτείνει τις πολιτικές λιτότητας που... έχουν οδηγήσει στο απροχώρητο της χώρες του Νότου και την οποία έβαλε σε πρόσφατο δημοσίευμα στο στόχαστρό της η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Με τίτλο «Στις Βρυξέλλες, η μεγάλη παρακμή των ευρωκρατών» το άρθρο του Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος συνήθως μέσα από τη στήλη του αποκαλύπτει κάθε παρασκηνιακή δράση στα ευρωπαϊκά σαλόνια, τα βάζει αυτήν τη φορά με τους παχυλούς μισθούς και τα εξοργιστικά προνόμια των υπαλλήλων της ΕΕ, που έχουν μετατραπεί σε μία ελίτ στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει, ο μέσος μισθός στα όργανα της ΕΕ ανέρχεται σε 7.000 ευρώ, στο οποίο προστίθεται ένα πριμ αποδημίας 16% για τους μη Βέλγους, δίνεται επίδομα 365 ευρώ για κάθε παιδί έως 26 ετών, καθώς και επίδομα στέγης και εγκατάστασης, ενώ τα παιδιά τους πηγαίνουν στα καλύτερα σχολεία της βελγικής πρωτεύουσας, τα «ευρωπαϊκά», τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
 
Στα προνόμια συμπεριλαμβάνεται η μη καταβολή ΦΠΑ τον πρώτο χρόνο της εγκατάστασής τους στο Βέλγιο και εκπτώσεις έως 60% για αγορά αυτοκινήτου.

Είναι αδικαιολόγητο «ένας γραμματέας της Κομισιόν να βγάζει περισσότερα από έναν καθηγητή πανεπιστημίου και ο γενικός γραμματέας μίας πολιτικής ομάδας του Κοινοβουλίου να αγγίζει τα 12.000 και 13.000 ευρώ καθαρό μηνιαίο εισόδημα.



Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της γαλλικής εφημερίδας, οι Βρυξέλλες έχουν μετατραπεί σε μία πόλη δύο ταχυτήτων και είναι διάχυτο το αίσθημα της αδικίας.

«Από τη μία πλευρά είναι οι Βέλγοι και από την άλλοι οι ευρωκράτες», οι υπάλληλοι της ΕΕ και ελίτ των Βρυξελλών, που είναι εύκολα αναγνωρίσιμη: «Ακριβά ντυμένοι, φορούν στον λαιμό την κάρτα διαπίστευσης, κυκλοφορούν με ωραία αμάξια, κυρίως γερμανικά, στέλνουν τα παιδιά τους σε ξεχωριστά σχολεία τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι, συχνάζουν στα καλύτερα εστιατόρια και σε σικ μαγαζιά και, προπάντων, δεν προσπαθούν να ενσωματωθούν στη βελγική κοινωνία», γράφει ο Κατρεμέρ και προσθέτει ότι τους παρέχονται «τα καλύτερα σπίτια εκτοξεύοντας τις τιμές των ακινήτων».

Οι 56.000 «ευρωκράτες» αισθάνονται πλέον το μίσος των υπολοίπων, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, και από εκεί που στο παρελθόν κυκλοφορούσαν με ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας με την ένδειξη «EUR», βλέποντας τα αυτοκίνητά τους να γίνονται διαρκώς αντικείμενα βανδαλισμού, τοποθετούν πλέον βελγικές πινακίδες.

ethos

Στην θερινή του κατοικία στο Καστελ Γκαντόλφο θα αναπαύεται τις επόμενες ημέρες ο Ποντίφικας απορροφημένος στην συγγραφή, την ώρα που τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο εφιαλτικό σενάριο περί σχίσματος στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς ο Πάπας παραιτήθηκε από το αξίωμά του και δεν άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα καθήκοντος, στην Αγία Εδρα.

Το  γεγονός ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος επέλεξε να παραιτηθεί από το αξίωμά του τροφοδοτεί το δυσοίωνο σενάριο σύμφωνα με τα οποίο η ύπαρξη δύο Πάπων θα οδηγήσει σε μία διασπασμένη Καθολική  Εκκλησία, κάτι που είχε συμβεί το 1415 με το Πάπα Γρηγόριο XII.

Για να ενισχύσει τα «μαύρα» σενάρια, αλλά και να κάνει πλάκα, σήμερα η εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε μία φωτογραφία που δείχνει κεραυνό να χτυπάει την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Βενέδικτου. Οι ιταλοί έχουν τρομάξει και από τις προφητείες του Αγιου Μαλαχία που με αφορμή την παραίτηση έχουν γίνει πάλι επίκαιρες.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Telegraph, έως τις 28 Φεβρουαρίου ο Πάπας Βενέδικτος 16ος θα παραμείνει στην κωμόπολη Καστέλ Γκαντόλφο που ανήκει στην περιφέρεια Λάτσιο, 25 χλμ. νοτιοανατολικά της Ρώμης, έως ότου συγκληθεί το κονκλάβιο για να εκλέξει τον διάδοχό του.

Η κωμόπολη Καστελ Γκαντόλφο πήρε το όνομά της από ένα κάστρο του 12ου αιώνα που ανήκε στην οικογένεια του δούκα Γκαντόλφι . Περιήλθε στην κατοχή της Αγίας Εδρας το 1608 και έγινε θερινή κατοικία του Πάπα. Μάλιστα το παπικό ανάκτορο όπου βρίσκεται το αστεροσκοπείο του Βατικανού, είναι διακοσμημένο με έργα του Ναντέρνο και του Μπερνίνι.

 

Προφητεία Αγ. Μαλαχία: Ο επόμενος Πάπας θα είναι ο τελευταίος-Ερχεται το τέλος του κόσμου!

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε στο Βατικανό και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η είδηση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου 16ου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι για λόγους υγείας αποσύρεται από τον θρόνο της Ρώμης.

Αυτή είναι η πρώτη παραίτηση Πάπα από το θρόνο εδώ και αιώνες, για την ακρίβεια από το 1415, και στο Βατικανό επικρατεί ανησυχία και σκεπτικισμός, ενώ προετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στο φως μια αρχαία προφητεία που προκαλεί ερωτήματα, καθώς ο Ιρλανδός Αγιος Μαλαχίας είχε προβλέψει από τον 12ο αιώνα το τέλος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και την Τελική Κρίση, δηλαδή τη Δευτέρα Παρουσία.

Σύμφωνα με την προφητεία του ο επόμενος Πάπας θα είναι ο τελευταίος, εκείνος που θα οδηγήσει το ποίμνιο μέσα σε μια μεγάλη δοκιμασία και μετά θα έλθει το τέλος του κόσμου.

Ο Αγιος Μαλαχίας, Αρχιεπίσκοπος Ιρλανδίας, είχε βρεθεί στο 1139 στη Ρώμη για να δώσει έναν απολογισμό για τις υποθέσεις του και εκεί είδε ένα περίεργο όραμα όπου του αποκαλύφθηκε το όνομα του κάθε Πάπα έως το τέλος του κόσμου.

Η προφητεία του Αγιου Μαλαχία αναφέρει ότι ο διάδοχός του Βενέδικτου,ο Πέτρος ο Ρωμαίος, ο 268ος Πάπας, «Στον τελικό διωγμό της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας θα βασιλεύει ο Πέτρος ο Ρωμαίος ο οποίος θα βοσκήσει το ποίμνιό του μέσα σε μεγάλη δοκιμασία μετά την οποία η πόλη των επτά λόφων ( Ρώμη ) θα καταστραφεί και ο φοβερός Κριτής θα κρίνει τους ανθρώπους».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η λίστα του Αγίου Μαλαχία αριθμεί 268 Πάπες, δύο παραπάνω από εκείνη του Βατικανού, πιθανότατα επειδή ο «προφήτης» συμπεριλαμβάνει και δύο «Αντιπάπες» στη λίστα του.

Το κείμενο αυτό του Αγιου Μαλαχία αμφισβητείται έντονα από μεγάλο μέρος της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ το γεγονός ότι η καταγραφή των ονομάτων χάθηκε κάπου στα αρχεία του Βατικανού μέχρι την επάνεμφάνισή της το 1590 δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά.

Ορισμένοι θεωρούν ότι πρόκειται για πραγματική προφητεία και, μάλλον εδώ και μερικές ώρες προετοιμάζονται για το Τέλος του κόσμου, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για πλαστογραφημένο κείμενο του 1590 το οποίο δεν έχει καμία προφητική σημασία.

karfi, iefimerida

 

papas venediktos

Την πρόθεσή του να υποβάλλει παραίτηση από τα καθήκοντά του στις 28 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο πάπας Βενέδικτος καθώς δεν μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό. Είναι η πρώτη φορά που πάπας απαρνείται το αξίωμά του μετά το Μεσαίωνα.

"Γι' αυτό το λόγο και γνωρίζοντας καλά τη σημαντικότητα αυτής της πράξης με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι απαρνούμαι τη θέση του επισκόπου της Ρώμης, διαδόχου του Αγίου Πέτρου", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό.

Νέος πάπας θα εκλεγεί πιθανότατα πριν τα τέλη Μαρτίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού, αφότου η ανακοίνωση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας ξάφνιασε όλο τον κόσμο.

Όπως διευκρίνισε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι η απόφαση του ποντίφικα δεν ελήφθη εξαιτίας συγκεκριμένης ασθένειας ή κάποιας εξωτερικής πίεσης αλλά επειδή ο 85χρονος πάπας έχει χάσει τις φυσικές του δυνάμεις, όπως είναι λογικό για έναν άνδρα της ηλικίας του.

"Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρήσει μια πτώση στις δυνάμεις του τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα", είπε ακόμα ο Λομπάρντι και πρόσθεσε πως "ήταν μια προσωπική του απόφαση η οποία ελήφθη με πλήρη ελευθερία, η οποία αξίζει τον μέγιστο σεβασμό"

Ο ποντίφικας δήλωσε πως θα σταματήσει να ασκεί τα καθήκοντά του στις 28 Φεβρουαρίου και πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο κονκλάβιο που θα εκλέξει το νέο πάπα, είπε ο Λομπάρντι στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο Βατικανό.

Ο ίδιος ανέφερε πως μετά την παραίτησή του ο πρώην –πλέον- πάπας θα αποσυρθεί σε θερινή κατοικία κοντά στη Ρώμη και έπειτα θα ζήσει σε ένα πρώην μοναστήρι εντός του Βατικανού.

Στο αξίωμα του πάπα εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 σε ηλικία 78 ετών και ενώ ήταν κατά 20 χρόνια μεγαλύτερος κατά την εκλογή του από τον προκάτοχό του Ιωάννη Παύλο.

Ο τελευταίος πάπας που παραιτήθηκε οικειοθελώς ήταν ο Σελεστίνος ο πέμπτος το 1294, έπειτα από μόλις πέντε μήνες στο αξίωμα. Η παραίτησή του έμεινε γνωστή ως "η μεγάλη άρνηση" και καταδικάστηκε από τον ποιητή Δάντη στη "Θεία Κωμωδία". Ο Γρηγόριος ο 12ος αναγκάστηκε σε παραίτηση το 1415 προκειμένου να δώσει ένα τέλος σε μια διαμάχη με ένα αντίπαλο διεκδικητή του αξιώματος, αναφέρει το Reuters.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωή του δεν αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και τα πρώτα σημάδια της εξασθένησής του ήρθαν τον Οκτώβριο του 2011 όταν άρχισε να χρησιμοποιεί βοηθητικό μηχάνημα για να μετακινείται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Σε ένα βιβλίο του, που εκδόθηκε το 2010 έγραψε πως δεν θα δίσταζε να γίνει ο πρώτος ποντίφικας που θα παραιτηθεί οικειοθελώς σε περισσότερα από 700 χρόνια αν θα ένιωθε ότι δεν είναι πια ικανός "φυσικά, ψχολογικά και πνευματικά" να διευθύνει την Καθολική Εκκλησία.

Προτού εκλεγεί πάπας, ο πρώην καρδινάλιος Τζόζεφ Ρότσινγκερ, ήταν γνωστός σαν "το ροτβάιλερ του Θεού", γράφει το Reuters, εξαιτίας της αυστηρής στάσης του σε θεολογικά ζητήματα. Αλλά έγινε ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δεν δάγκωνε άλλά σπανίως γάβγιζε.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του στο αξίωμα του πάπα σκιάστηκε από σκάνδαλα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Διέταξε επίσημη έρευνα του θέματος στην Ιρλανδία, που οδήγησε σε παραίτηση αρκετούς επισκόπους. Αλλά οι σχέσεις του Βατικανού με την Καθολική Ιρλανδία κατρακύλησαν στο σημείο που το Δουβλίνο έκλεισε την πρεσβεία του στην Αγία Έδρα το 2011.

Τα θύματα απαίτησαν να ερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αλλά το Βατικανό απάντησε ότι δεν μπορεί να καταστεί υπεύθυνος για τα εγκλήματα άλλων.

Το σκάνδαλο που χτύπησε περισσότερο την Αγία Έδρα ήταν το 2012 όταν ο μπάτλερ του ποντίφικα αποκαλύφθηκε ότι ήταν η πηγή διαρροής εγγράφων για υποθέσεις διαφθοράς στις επιχειρηματικές συναλλαγές του Βατικανού.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως σέβεται πλήρως της απόφαση του γερμανικής καταγωγής πάπα Βενέδικτου.

"Αν ο ίδιος ο πάπας, ύστερα από ενδελεχή σκέψη κατέληξε στην απόφαση ότι δεν έχει πια τη δύναμη να βγάλει εις πέρας τα καθήκοντά του, τότε χαίρει του ύψιστου σεβασμού μου", είπε η Μέρκελ σε σύντομη ανακοίνωση από το Βερολίνο κια τόνισε πως "έπρεπε να λάβει μια δύσκολη απόφαση".

enet

Περισσότερα Άρθρα...