Στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της αποκάλυψης αδήλωτων εσόδων από τις υψηλά εισοδηματικές τάξεις, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, διενήργησε κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, παράλληλα με τους ελέγχους των τουριστικών προορισμών, 3.180 στοχευμένους ελέγχους και 2.684 ελέγχους στη διακίνηση αγαθών και προέκυψε ότι:


1. Στην περιοχή Αττικής οι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι 35 επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ύψους 40.300.700€, με αποτέλεσμα να συμψηφίσουν ή να τους επιστραφεί Φ.Π.Α. ύψους 10.050.000€.

Επίσης, 25 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια 59.100.000€ προκειμένου να διευκολύνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων, ζημιώνοντας το Δημόσιο από διαφυγή Φ.Π.Α. με 13.600.000€. Πρόκειται για επιχειρήσεις εμπορίου οικοδομικών υλικών, λιανικού εμπορίου, διαφημιστική επιχείρηση, κατασκευαστική, ετοίμων ενδυμάτων, πωλήσεως φωτογραφικών ειδών, εμπορίου παλαιών μετάλλων κλπ.

Στην περιοχή Θεσσαλονίκης, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν και μετά από επεξεργασία των στοιχείων, προέκυψε ότι σε 19 περιπτώσεις έγιναν εικονικές συναλλαγές ύψους 19.500.000€, ζημιώνοντας το Δημόσιο από μη καταβολή Φ.Π.Α. ύψους 4.485.000€.

Πρόκειται για επιχειρήσεις εκτροφής πουλερικών, βιοτεχνία φωτιστικών, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, επιχείρηση εκσκαφών κλπ.

Περιπτώσεις, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, μεγάλης φοροδιαφυγής:

• Δικηγόρος στη Γλυφάδα δεν εξέδωσε 3 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ύψους 723.353€.

• Επιχείρηση εστίασης στην Αθήνα δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1.217.698€.

• Δικηγόρος στον Άγιο Δημήτριο δεν εξέδωσε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ύψους 1.100.000€.

• Δικηγόρος στην Αθήνα δεν εξέδωσε 1 απόδειξη παροχής υπηρεσιών ύψους 1.000.000€.

• Κρατικός φορέας μεταφορών δεν εξέδωσε 3 φορολογικά στοιχεία ύψους 143.173€.

• Γνωστή εταιρεία αγοραπωλησίας ακινήτων στη Γλυφάδα είχε ανακρίβεια σε 2 συναλλαγές ύψους 7.820.000€.

• Πλαστικός χειρουργός δεν δήλωσε έσοδα 2.318.198€.

• Δημόσιος υπάλληλος στο Αιγάλεω είχε προσαύξηση περιουσίας 195.352€ από άδηλη πηγή.

• Γνωστός τραγουδιστής δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία παροχής υπηρεσιών ύψους 2.793.955€.

• Στο πλαίσιο των Ειδικών Ελέγχων από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Αθηνών καταλογίσθηκαν πρόστιμα σε 2 τεχνικές εταιρείες στην Αθήνα και στην Πάτρα και σε 2 εμπόρους οικοδομικών υλικών στην Ανατολική Αττική ύψους 13.694.000€, γιατί εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά στοιχεία συναλλαγών.

2. Στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου και της προστασίας του περιβάλλοντος:

• Το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ απέστειλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Λαμίας εναντίον αγρότη γιατί διακίνησε 27.652 κιλά κομμένου καπνού κατά τρόπο λαθρεμπορικό, ζημιώνοντας το Δημόσιο με 3.289.620€.

• Το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ, στο πλαίσιο της προστασίας του δασικού πλούτου και της παράνομης υλοτόμησης, προέβη στην κατάσχεση 9 φορτηγών αυτοκινήτων με αλβανικές πινακίδες κυκλοφορίας, γιατί διακινούσαν φορτία καύσιμης ξυλείας με ανακριβή στοιχεία.

• Από το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη, ερευνάται πρατηριούχος υγρών καυσίμων, επειδή είχε τραπεζικό λογαριασμό 2.500.000€ χωρίς να έχει αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις. Ερευνάται η διάπραξη του αδικήματος της λαθρεμπορίας καυσίμων.

ρεαλ

Θησαυρός ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ έχει εντοπιστεί στις «κρύπτες» της φοροδιαφυγής, δηλαδή στα εμβάσματα Ελλήνων προς το εξωτερικό, στις offshore εταιρίες και στις διάφορες «λίστες Λαγκάρντ», την ίδια ώρα που ο συνδυασμός της κυβερνητικής ολιγωρίας του φορολογικού μηχανισμού συνεχίζει να έχει μόνιμο θύμα τους μισθούς και τις συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 54.000 που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 22 δισ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μόνο για... δύο φορολογούμενους, στους οποίους όμως βεβαιώθηκαν σημαντικά πρόστιμα ύψους 5 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά εισπράχθηκαν, διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Εχουν σταλεί επίσης επιστολές σε 24.710 για οικειοθελή συμμόρφωση ενώ έχουν επιλεγεί βάσει κριτηρίων 436 περιπτώσεις για έλεγχο, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Απατώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η οποία, όπως αποδεικνύεται διεξάγεται με ρυθμούς χελώνας, την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ελληνικής προέλευσης κάνουν... βόλτες σε φορολογικούς παραδείσους και αλλού. Αναφερόμενος στις χιλιάδες υπεράκτιες εταιρίες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν ελέγξει μόνο 34, αλλά παρ’όλα αυτά έχουν εισπράξει το εντυπωσιακό ποσό των 40 εκατ. 

Ακόμη και ό ίδιος ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ανοιχτά ότι «για κάθε offshore έχει βεβαιωθεί ένα εκατ., άρα αν είναι περίπου 10.000, αναλογικά το νούμερο είναι πολύ μεγάλο», δηλαδή 10 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από όλες τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Οσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και τη λίστα με τους Ελληνες καταθέτες στο Λουξεμβούργο, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι έχει ζητηθεί άνοιγμα όλων των λογαριασμών και ελέγχονται 150, με μηδενικό πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Από τη λίστα με τα ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ταυτοποιηθεί στοιχεία για 107, έχουν ελεγχθεί 20 και έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 162.000 ευρώ.

Από τους «σκαφάτους» με κότερα εγγεγραμμένα στο..ολλανδικό νηολόγιο, έχουν εντοπιστεί 136 «ύποπτοι», αλλά μόνο 8 με παραβάσεις και εισπράξεις..άγνωστες. Επίσης, από 1.800 διασταυρώσεις στοιχείων του TAXIS και των εφοριών έχουν γίνει 329 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί 36 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για «πολλά λεφτά που έφευγαν την ώρα που καιγόταν η χώρα» και επέκρινε την κυβέρνηση για την πρωτοφανή καθυστέρηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπήρχε η... τεχνογνωσία για να γίνουν νωρίτερα.

efsyn

 

Ετος λιτότητας και φόρων θα είναι και το επόμενο για τους Ελληνες πολίτες, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους, ενώ θα πέσει «ψαλίδι» σε δαπάνες σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Νέα άγρια μέτρα, ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου. Οι περικοπές στις συντάξεις, σε κοινωνικά επιδόματα, στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες θα φτάσουν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Το 2014 αναμένεται νέα φοροκαταιγίδα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τους υπάρχοντες φόρους το προσχέδιο προβλέπει επιπλέον φορολογικά μέτρα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Οι φόροι αυτοί, μεταξύ των άλλων, θα προέλθουν από: - τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων - την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά - την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και - την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια. Προβληματισμός υπάρχει για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Και αυτό γιατί υπάρχει απόσταση μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 2,8 δισ. ευρώ το 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η απόσταση από τον στόχο είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερη. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το κενό των 500 εκατ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί με κάποια μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως το κλείσιμο περισσότερων φορέων του Δημοσίου, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα -ίσως πιο σκληρά- που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου.

Το θέμα στο οποίο υπήρξε συμφωνία προτού διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν ο προϋπολογισμός του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Οπως ενημέρωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες 15 με 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ στην πρωτεύουσα παραμένουν τεχνικά κλιμάκια που θα συνεχίσουν τις επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες.

espresso

 

Επιτήδειοι κατάφεραν να κλέψουν και να φακελώσουν τα στοιχεία τουλάχιστον των μισών Ελλήνων φορολογουμένων!

Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποκλοπή φορολογικών και προσωπικών δεδομένων που έχει καταγραφεί στη χώρα!

Σύμφωνα με τις έρευνες η «υπεξαίρεση» , έγινε μέσα από το ΓΓΠΣ, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, την κύρια τράπεζα δεδομένων της χώρας. Όπου αποθηκεύονται οι φορολογικές δηλώσεις και πολλά άλλα στοιχεία όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ενώ οι πρώτες σημαντικές «ενδείξεις», ότι έχουν υπεξαιρεθεί μαζικά φορολογικά στοιχεία υπήρχαν ήδη από το 2010, οι έρευνες των αρμόδιων αρχών άρχισαν να αποδίδουν κάποιους καρπούς μετά από δύο ολόκληρα χρόνια από το τέλος του 2012 και την αρχή του 2013), ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρώσει η Αρχή τις έρευνές της και να συντάξει το πόρισμά της, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τους δύο μήνες για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες κατά «εταιριών εμπορίας προσωπικών δεδομένων», ώστε να δημοσιοποιηθούν οι ονομασίες τους. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα. Ακόμα και μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους και να υπεξαιρούν στοιχεία από τη ΓΓΠΣ.

Την αποκάλυψη γι’αυτήν την απίστευτου μεγέθους υποκλοπή έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), η οποία δεν άφησε να περάσει στο… ντούκου το γεγονός!

Επέβαλε στην ΓΓΠΣ το ανώτερο προβλεπόμενο από το νόμο πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.

Από τις έρευνες της ΑΠΠΔ και της ΕΛ.ΑΣ φαίνεται ότι τουλάχιστον πέντε εταιρίες «που δραστηροποιούνται στον τομές της εμπορίας προσωπικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» ήταν οι παραλήπτες αυτού του πρωτοφανούς όγκου πληροφοριών.

σταρ

Με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων απειλεί και πάλι ο γκαφατζής γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης όσους δεν πλήρωσαν τη δόση για τον φόρο εισοδήματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τους τρομοκρατεί μάλιστα και με e-mails με τα οποία τους καλεί να εξοφλήσουν εντός 15 ημερών της οφειλή τους, διαφορετικά οι έφοροι θα προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ο απίθανος κύριος Χάρης Θεοχάρης έχει βάλει στο στόχαστρο όσους δεν πλήρωσαν στις 30 Σεπτεμβρίου:

-Την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος

-Τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ του 2011

-Τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ του 2012

-Τη δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο απειλητικό e-mail που αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία» ο τρομερός Χάρης Θεοχάρης αναφέρει τα εξής:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την 30/09/2013, εκκρεμούν οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές».

Στην επόμενη παράγραφο έρχεται και το... τελεσίγραφο:

«Παρακαλούμε να φροντίσετε για την τακτοποίηση των οφειλών σας εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής.

Για την άμεση ενημέρωσή σας σχετικά με τις οφειλές σας, το είδος, το ποσό και τη ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στο myTAXISnet Προσωποποιημένη Πληροφόρηση και στη συνέχεια Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης από την αρχική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr ή να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση».

Ταλαιπωρία περιμένει όσους προσπαθήσουν να συμψηφίσουν τις οφειλές τους με τυχόν απαιτήσεις που έχουν από το Δημόσιο (π.χ. επιστροφή φόρου). Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «εφόσον έχετε ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσετε στην αρμόδια ΔΟΥ όλα τα σχετικά έγγραφα μέσα στην παραπάνω προθεσμία».

Και επειδή... λάθη γίνονται (!) ο κ. Θεοχάρης τονίζει στο e-mail: «Σε περίπτωση που έχετε ήδη τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα ειδοποίηση».

Στο... «υστερόγραφο» της επιστολής έρχεται και η απειλή των κατασχέσεων: «Προσοχή: Για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής ΔΟΥ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα».
Κατηγορίες: Οικονομία κατασχέσεις φορολογία Χάρης Θεοχάρης

 
 

Ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω του οποίου θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

Η υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι ήδη κατά 70% έτοιμη και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τα μέσα του 2014 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Στο περιουσιολόγιο εκτός από τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τις καταθέσεις των φορολογουμένων, θα καταγράφονται και στοιχεία για το καταναλωτικό τους προφίλ (λογαριασμούς τηλεφώνου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, κ.α..).

Παραλλήλως, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και την αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα, που θα βασιστεί στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Από την επόμενη χρονιά κάθε δαπάνη που κάνει ο φορολογούμενος θα καταγράφεται στο έντυπο του «Πόθεν Έσχες», το οποίο θα συνυποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Ο υπολογισμός του εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή, με βάση τις δαπάνες -μεταξύ άλλων- για κάθε είδους αγορές, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τυχόν καταβληθέντα ενοίκια κλπ.

Σε συνδυασμό με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που ήδη θα είναι καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα υπολογίζεται το εισόδημα, που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να το επικαλεστεί για να καλύψει το «πόθεν έσχες» του.

eforia den plirono

Όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και οδηγούνται σε στάση πληρωμών προς την εφορία.

Μόνο τον Φεβρουάριο το συνολικό "φέσι" που έβαλαν οι φορολογούμενοι στο δημόσιο ταμείο ανήλθε στο 1,3 δισ. ευρώ, σκορπώντας ρίγη ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και την ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα να ζητηθούν νέα μέτρα για τη διόρθωση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις φορολογικές εισπράξεις αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, τόσο μειώνεται και ο αριθμός των φορολογούμενων που μπορούν να τους πληρώσουν. Και μάλιστα αυτό ισχύει κατά κανόνα σε περιόδους λιτότητας στα εισοδήματα και γενικευμένης ύφεσης στην οικονομία.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 56,6 δισ. ευρώ ενώ μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους προστέθηκε στον «ωκεανό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το ποσό αυτό αφορά όλο το φάσμα των φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι φόροι ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία πληρωμής για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και για την εξόφληση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να αφήσουν τους παραπάνω φόρους να βγουν ληξιπρόθεσμοι και να προχωρήσουν στη συνέχεια στη ρύθμισή τους.

Από το συνολικό ποσό των 56,6 δισ. ευρώ, τα 9,013 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει και φυσικών προσώπων, ενώ άλλα 3,671 δισ. ευρώ είναι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, Δημοτικών Επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Από το «παλιό» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύτηκε έως το τέλος του 2012 μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους εισπράχθηκαν 432 εκατ. ευρώ, ενώ από το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύτηκε από τις αρχές του έτους εισπράχθηκαν μόλις 56 εκατ. ευρώ. Οι εισπρακτικές αυτές επιδόσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τους στόχους που έχουν τεθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού και του μνημονίου. Συγκεκριμένα αν και προβλέπεται η είσπραξη φέτος του 14% του «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους έως το τέλος Ιουνίου, το πρώτο δίμηνο του έτους έχει εισπραχθεί μόλις το 4,28%.

Στο μεταξύ απογοητευτικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τη φορολογική συμμόρφωση των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και των εισπράξεων από τους φορολογικούς ελέγχους. Ένας στους πέντε επαγγελματίες δεν υποβάλει την περιοδική δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και δεν καταβάλει το φόρο ενώ περιορισμένες είναι και οι εισπράξεις από τους ελέγχους.

Το Φεβρουάριο έπρεπε να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ συνολικά 1.066.489 φορολογούμενοι. Ωστόσο υποβλήθηκαν συνολικά 852.274 δηλώσεις. Με άλλα λόγια 214.194 δεν υπέβαλαν δήλωση. Στη συνέχεια το ΥΠΟΙΚ έστειλε ειδοποιήσεις με email και τηλεφωνικές οχλήσεις. Ανταποκρίθηκαν τελικά άλλοι 13.472.

Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο έγιναν 1.144 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν 27,4 εκατ. ευρώ σε φόρους και πρόστιμα. Οι εισπράξεις ανήλθαν σε μόλις 9,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 25 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι απέδωσαν στο Δημόσιο 520 χιλιάδες ευρώ από το σύνολο των 1,5 εκατ. που βεβαιώθηκαν.

Τέλος, τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκαν 215 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 16,55 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 3,4 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 324 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με εισπράξεις 1,5 εκατ. ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.

Σπ. Δημητρέλης

Περισσότερα Άρθρα...