nosok

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από προσωπικό

Μετά τους φαρμακοποιούς τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Μαρτίου.

Η ΠΕΟΔΗΝ διαμαρτύρεται για την επικείμενη απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από προσωπικό, καθώς τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 15.000 αποχώρησαν, χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.

giattos kriti eyrokoin

Εκείνο που παραβλέπει ο υπουργός υγείας και δεν σκέφτηκαν να κάνουν οι θιγόμενοι από τη λεγόμενη "μεταρρύθμιση" στον τομέα της υγείας έπραξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου και μέλος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Νικολαράκης...

Συγκέντρωσε δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η υγεία στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις προβλήματος ανθρωπιστικής φύσεως (ανάμεσα τους και δημοσίευμα του εγκυρότερου ξένου ιατρικού περιοδικού Lancet που μιλάει για την Ελληνική κρίση στην υγεία) και μετέβη στις Βρυξέλλες όπου τα παρέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνοντας σχετικά και τον ίδιο τον Επίτροπο Υγείας.

Ο κ Νικολαράκης μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και το Νίκο Ψιλάκη τόνισε ότι η επίσκεψη του στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε εκείνο που φοβόταν, ότι δηλαδή εκεί γνωρίζουν τα τεχνοκρατικά στοιχεία της δήθεν μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας αλλά δεν έχουν ιδέα για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον άνθρωπο.

Όπως χαρακτηριστικά τους εξήγησε, «Εδώ χτυπά η καρδιά της Ευρώπης, 3000 χιλιόμετρα όμως από εδώ σπαράζει και ραγίζει η καρδιά του Έλληνα πολίτη. Εμείς οι Έλληνες γιατροί δεν ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε ελεημοσύνη...Ήρθαμε να σας ενημερώσουμε ότι όπως κάθε οικονομική κρίση αυτού του μεγέθους, σαν αυτή που πλήττει την πατρίδα μας σήμερα, συνοδεύτηκε από κρίση ανθρωπιστικής φύσεως. Τα ίδια έχουν γίνει στο παρελθόν, έτσι γίνεται και σ εμάς σήμερα. Το ζήτημα της υγείας στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα ανθρωπιστικής φύσεως".

Για να στηρίξει τις απόψεις του ο κ Νικολαράκης πήγε κρατώντας στα χέρια του συγκεκριμένα στοιχεία, που ουδείς στο Ευρωκοινοβούλιο αμφισβήτησε.

Μίλησε για τα 4 εκ Ελλήνων που βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας με ετήσια έσοδα λιγότερα των 4.000 ευρώ, για το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων , για τους 750.000 πολίτες που είναι ανασφάλιστοι χωρίς καμία πρόσβαση στο ΕΣΥ, (ανάμεσα τους και χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν καν εμβολιαστεί), για την αύξηση των κρουσμάτων AIDS , για την αύξηση κατά 30% των ασθενών που προσέρχονται στα κρατικά θεραπευτικά ιδρύματα τα τελευταία 4 χρόνια και πολλά άλλα.

Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου εργάζεται με τους 68 γιατρούς πριν το 2009 και τους 48 σήμερα, επίσης παρέθεσε στοιχεία του μεγαλύτερου Μαιευτηρίου της Αθήνας όπου μητέρες εγκαταλείπουν κρυφά τα βράδια τα παιδιά τους, μετά την αποθεραπεία τους, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος νοσηλείας τους.

Δεν αρκέστηκε όμως μόνο εκεί. Έκανε κι ένα βήμα παραπέρα και έδειξε σειρά φωτογραφιών με ανήμπορους κατάκοιτους ανθρώπους , ανθρώπους με παραπληγία 100% που η αρμόδια υγειονομική επιτροπή τους στερεί το σχετικό επίδομα χαρακτηρίζοντας τους ως μη παραπληγικούς.
Όπως τους εξήγησε ο κ Νικολαράκης ,80.000 άνθρωποι είναι σήμερα στην Ελλάδα στο κρεβάτι περιμένοντας τις ανύπαρκτες επιτροπές να αποφανθούν για την αδυναμία τους να λειτουργήσουν όπως όλοι εμείς ώστε να πάρουν το επίδομα που δικαιούνται.

Τα λεγόμενα του ψυχιάτρου στην ειδικότητα, από τον Άγιο Νικόλαο , φαίνεται να έγιναν κατανοητά από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και όπως ο ίδιος είπε διαπίστωσε πως σε δύο σημεία, τουλάχιστον, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την παρέμβαση τους. Το ένα έχει να κάνει με τα μη εμβολιασμένα παιδιά και το άλλο με τους κατάκοιτους ασθενείς που περιμένουν να περάσουν από επιτροπές.

Ο κ Νικολαράκης φέρεται αποφασισμένος να φτάσει το θέμα μέχρι και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς όπως είπε «ως γιατροί δεν θεραπεύουμε νούμερα αλλά ανθρώπους»

Εξάλλου ο ίδιος θεωρεί υποχρέωση της ΕΕ να παρέμβει και να δώσει λύση «Όταν με υποκριτικό τρόπο η Ευρώπη στηρίζει ανθρώπους στην υποσαχάρια Αφρική καλό είναι να βλέπει και τι γίνεται στην αυλή της» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δύο ακόμη άτομα προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων, ανεβάζοντας σε 67 τον αριθμό των θανάτων από τη γρίπη H1N1.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στην πλειοψηφία τους τα θύματα έπασχαν από υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 63 άτομα, ενώ συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 211 άτομα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν αντι-ιική αγωγή, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων...

gripi

"Θερίζει" το "κύμα" της γρίπης στη χώρα μας, όπου την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου 19 άνθρωποι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 51.

Την Πέμπτη έγιναν 9 νέες εισαγωγές ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα συνολικά 56 ασθενείς και οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 168 άτομα.

Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων...

tribune

gripi

Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης στη χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι νεκροί λόγω της γρίπης ανέρχονται πλέον στους 83, με τα θύματα να ανήκουν στην πλειονότητά τους σε ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά να μην έχουν εμβολιαστεί για τους ιούς της γρίπης.

Άλλοι 57 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δίνοντας μάχη για τη ζωή τους, καθώς οι επιπλοκές που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με τη γρίπη είναι πολύ σοβαρές.

Συνολικά από την αρχή του έτους, οπότε εμφανίστηκε με χαμηλή ταχύτητα το κύμα της γρίπης στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα έχουν καταγράφει 240 βαριά περιστατικά της εποχικής γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πανδημικος ιός Α(Η1Ν1) που κυριαρχεί φέτος στην εποχική γρίπη βρήκε χωρίς θωράκιση τους Έλληνες, είτε γιατί δεν είχαν πια φυσική ανοσία από την περίοδο της πανδημίας, είτε γιατί δεν εμβολιάστηκαν όπως έπρεπε, ιδίως οι χρόνιοι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι.

Μοναδικό "όπλο" των ασθενών με γρίπη είναι πλέον τα αντιικά φάρμακα τα οποία διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

giatroi eisod nosok

Κλειστά θα παραμείνουν, τουλάχιστον έως και τα μέσα Μαρτίου, τα πολυιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ και νυν ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), με τους ασφαλισμένους να εξυπηρετούνται από τους 5.000 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, σε δύο εβδομάδες τα πολυιατρεία θα ανοίξουν «τυπικά», με τη λήξη της διαθεσιμότητας του προσωπικού που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.ά.).

Σε ένα μήνα, όταν δηλαδή λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας-κινητικότητας του υπόλοιπου προσωπικού, τα πολυιατρεία θα επαναλειτουργήσουν. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι τα πολυιατρεία θα λειτουργήσουν κανονικά με όλες τις ιατρικές ειδικότητες, σε διάστημα περίπου δύο μηνών, καθώς θα χρειαστεί επιπλέον διάστημα για προσλήψεις επικουρικών ή συμβασιούχων γιατρών που θα καλύψουν τα κενά όσων γιατρών επιλέξουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Σταδιακά θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με την πρόσληψη -σε πρώτη φάση- 1.000 γιατρών που θα αναλάβουν τον ρόλο αυτό.

 

6 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

Στο διάστημα διαθεσιμότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς;

Εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας. Μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, το υπουργείο Υγείας αύξησε το πλαφόν των 200 επισκέψεων στους συμβεβλημένους ιατρούς στις 400. Παράλληλα ανέβασε κατά 10% το ποσοστό συνταγογράφησης των γιατρών ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με τη χορήγηση φαρμάκων.

Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετηθούν από γιατρούς οι οποίοι επικαλούνται το πλαφόν στις επισκέψεις ή στις συνταγές και τους ζητήσουν χρήματα, ο υπουργός Υγείας καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν αμέσως στον ΕΟΠΥΥ και να καταγγείλουν τον γιατρό. Επίσης μπορούν να στέλνουν τις καταγγελίες τους και στο προσωπικό e-mail του κ. Γεωργιάδη: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Τι γίνεται με τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων (π.χ. για καρκινοπαθείς) και με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας;

Η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Όσον αφορά τα ΚΕΠΑ, που δεν λειτουργούσαν λόγω της απεργίας των γιατρών, έχει ήδη υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών στις επιτροπές, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Σημειώνεται ότι και με νόμο του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση έχει εγκριθεί κανονικά η χορήγηση ως 30/4/2014 συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας και προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ, μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

 

Τι υπηρεσίες θα παρέχει το ΠΕΔΥ;

Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και επιπλέον υπηρεσίες όπως η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού.

Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει τη συνολική ευθύνη των ασφαλισμένων και στην πλήρη ανάπτυξη του θεσμού θα αποτελεί το «εισιτήριο» εισόδου των πολιτών στο σύστημα Υγείας, καθώς μόνον με το παραπεμπτικό του θα μπορούν να απευθύνονται σε ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία.

Επίσης, τα πολυ-ιατρεία, ενταγμένα στο νέο σύστημα, θα παρέχουν υπηρεσίες στο σύνολο των πολιτών και όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ, σε επόμενο χρόνο, κάποια από αυτά θα εφημερεύουν.

 

Στις μονάδες υγείας του νέου φορέα θα καταβάλουν χρήματα οι ασφαλισμένοι;

Οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν και σε αντίθεση με το τι ισχύει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου οι ανασφάλιστοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας τους, στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ (δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στα πολυ-ιατρεία), οι ανασφάλιστοι δεν θα πληρώνουν για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ισχύσει και στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας το εισιτήριο των πέντε ευρώ που καταβάλλουν σήμερα οι πολίτες για εξετάσεις σε εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ.

 

Θα γίνουν απολύσεις στον χώρο της Υγείας;

Απολύσεις δεν θα γίνουν, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποχωρήσεις ιατρών οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου. Σημειώνεται ότι εκείνοι που θα επιλέξουν την απασχόληση στο Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης -οι ίδιες που αξιολογούν το σύνολο των ιατρών του Δημοσίου- θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με το μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ.

Υπογραμμίζεται ότι, για όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των ιατρών, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εργασίας και σε νέους γιατρούς.

 

Μέχρι πότε μπορούν οι γιατροί να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ;

Μέχρι την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου έχει προθεσμία το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ. Ήδη από την Τετάρτη άρχισε η αποστολή των διαπιστωτικών πράξεων και ουσιαστικά άρχισε να «τρέχει» η προθεσμία των επτά ημερών, προκειμένου οι εργαζόμενοι να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Σε περίπτωση που δεν υποβάλουν αίτηση απολύονται αυτοδικαίως. Το ίδιο ισχύει και για όσους, ενώ έχουν κάνει αίτηση, δεν παρουσιαστούν όταν κληθούν να εργαστούν, καθώς και για τους γιατρούς που δεν προσκομίσουν εγκαίρως (όταν κληθούν να αναλάβουν υπηρεσία) βεβαίωση από την εφορία ότι έχουν κλείσει το ιδιωτικό τους ιατρείο, ή έστω αντίγραφο της σχετικής αίτησης.

Για όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των ιατρών, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εργασίας και σε νέους γιατρούς.

Ημερησία

eopyy logo

Με τον νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον νέο ΕΟΠΥΥ αλλάζει πλήρως η διαδικασία με την οποία θα πρέπει να προσέρχονται οι ασφαλισμένοι στους γιατρούς. Όπως επίσης αλλάζει και ο τρόπος εισαγωγής των ασθενών σε νοσοκομεία, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις που θα είναι υποχρεωτικές να γίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr αλλάζουν τα πάντα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αφορά πάνω από 9 εκατ. Έλληνες ασφαλισμένους και μη.
Πλέον ο ΕΟΠΥΥ παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.Ο νέος φορέας με την ονομασία ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) θα έχει μαζί του τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας.

Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο αλλά η σχετική απόφαση όμως λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν όμως τους ασφαλισμένους αφού καθώς επί σειρά ετών η άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία ακόμη και για μικρά περιστατικά ήταν εύκολη αλλά και ανεξέλεγκτη.

Η πρόσβαση στην δευτεροβάθμια Φροντίδα θα γίνεται μετά από την επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό. Τι όμως είναι ο οικογενειακός γιατρός πως θα γίνεται η επιλογή πόσες φορές θα μπορεί ο ασφαλισμένος να αλλάζει γιατρό τις ειδικότητες θα προβλέπονται. Στα παραπάνω ερωτήματα δίνονται απαντήσεις από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Τι αναφέρει ο νόμος για τον Οικογενειακό Γιατρό

Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρέχονται και από οικογενειακούς ιατρούς στα ιατρεία τους και κατ' οίκον.
Ο οικογενειακός ιατρός παρέχει όλες τις βασικές υπηρεσίες υγείας ώστε να διασφαλίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ειδικότερα ο Οικογενειακός Γιατρός:

Αναλαμβάνει τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων στην κοινότητα, των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και των εμβολιασμών, καθώς και των υπηρεσιών φροντίδας υγείας και αποκατάστασης,

Συμβουλεύει, υποστηρίζει, προσανατολίζει και καθοδηγεί υπεύθυνα τον ασθενή και την οικογένεια μέσα στο σύστημα υγείας.
Επιμελείται της παραπομπής των πολιτών στα άλλα επίπεδα περίθαλψης. Ο αριθμός και το είδος των παραπομπών, καθώς και το είδος των εξετάσεων αλλά και των δοκιμασιών που εξυπηρετούν προληπτικές δραστηριότητες οφείλουν να ακολουθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα διεθνή πρότυπα,

Επιμελείται της δημιουργίας και τήρησης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και το συντονισμό της φροντίδας, καθώς και την αποτελεσματικότητά της. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Καθήκοντα οικογενειακού ιατρού μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής.

Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον οικογενειακό του ιατρό από το σύνολο των οικογενειακών ιατρών της οικείας Δ.Υ.Πε. Η αλλαγή του προσώπου του οικογενειακού ιατρού του δικαιούχου είναι δυνατή μόνο μία φορά στη διάρκεια του έτους, όπως επίσης και κάθε άλλη φορά που συμφωνούν ο δικαιούχος και ο οικογενειακός ιατρός.

Ο ιατρός που έχει επιλεγεί από δικαιούχο, ως οικογενειακός ιατρός του, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επιλογή για σοβαρούς προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η επιλογή του οικογενειακού ιατρού των ανηλίκων και όσων τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση γίνεται από τα πρόσωπα που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο αριθμός των δικαιούχων που μπορούν να επιλέξουν τον ίδιο οικογενειακό ιατρό, ο αναγκαίος αριθμός των οικογενειακών ιατρών ανά Δ.Υ.Πε, ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής τους, η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων οικογενειακού ιατρού σε ιατρούς των Κέντρων Υγείας, ο τρόπος παροχής υπηρεσιών και το περιεχόμενο τους, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οικογενειακών ιατρών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών καθορίζονται τα ζητήματα που διέπουν έννομες σχέσεις των οικογενειακών ιατρών με τις Δ.Υ.Πε και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Επίσης στο νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ),οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση στο Δίκτυο του ΠΕΔΥ.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω όμως για τον ασφαλισμένο με τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Έως σήμερα ο ασφαλισμένος έκλεινε απευθείας ραντεβού ώστε επισκεφθεί είτε τον γιατρό του ΕΟΠΥΥ είτε να κλείσει ραντεβού σε συμβεβλημένο γιατρό του Ταμείου είτε να πάει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Τώρα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στον οικογενειακό γιατρό τους που θα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τον κάθε ασθενή . Αυτός λοιπόν θα είναι υπεύθυνος να εκτιμήσει την κατάσταση, να προσανατολίσει των ασθενή και κατ' αρχάς μπορεί αυτός να κάνει διάγνωση και να δώσει θεραπεία για το πρόβλημά του ασθενή ή να τον παραπέμψει σε άλλον γιατρό, για εξετάσεις σε κάποιο κέντρο ή νοσοκομείο κ.λπ.

Πώς οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν Οικογενειακό γιατρό

Σε περίπου σε δύο μήνες, θα ανακοινωθούν οι λίστες με τους γιατρούς ανά περιοχή αφού το υπουργείο Υγείας σήμερα ανακοίνωσε προσλήψεις 1000 οικογενειακών γιατρών. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι μέσα σε έναν χρόνο να πάρετε τηλέφωνο και να κλείσετε ραντεβού. Για να γίνει αυτό, το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει ειδικό κεντρικό τηλεφωνικό αριθμό.

Στο πρώτο ραντεβού με τον ασθενή ο οικογενειακός γιατρός θα κάνει καταγράψει όλο το ιατρικό ιστορικό. Ο γιατρός θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στον πολίτη, καθώς θα αμείβεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Με τον νέο νόμο για το ΠΕΔΥ θεσπίζεται και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) όπου θα περιέχει όλο το ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου. Οι οικογενειακοί γιατροί που θα στελεχώσουν το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα ενημερώνουν διαρκώς τον εν λόγω φάκελο, ο οποίος θα ακολουθεί τον ασθενή σε κάθε του βήμα. Σύμφωνα με τον νόμο, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) θα αποτελείται από ιατρικές πληροφορίες που παράγονται σε οποιονδήποτε φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Ασθενής με χρόνια προβλήματα που για παράδειγμα , πάσχουν από υπέρταση και έχουν ήδη δικό τους γιατρό θα πρέπει να πάνε και στον οικογενειακό γιατρό. Η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό είναι υποχρεωτική.

Ο γιατρός ειδικότητας απαραίτητης για το χρόνιο πρόβλημα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον ασθενή ενώ ο οικογενειακός γιατρός θα είναι υπεύθυνος για ολόκληρο τον ιατρικό φάκελο του ασθενή .
Ασθενής με χρόνιο νόσημα, για παράδειγμα διαβήτη τύπου 2 θα μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να του γράφει τα φάρμακα που παίρνει και τις εξετάσεις που κάνει κάθε μήνα .

Όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον οικογενειακό γιατρό χωρίς καμία εξαίρεση αφού θα είναι υπεύθυνος και για τις προληπτικές εξετάσεις του ασφαλισμένου . Έτσι για πρώτη φορά θεσπίζονται υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για όλους τους ασφαλισμένους.

Εάν ο ασφαλισμένος έχει ένα έκτακτο περιστατικό και π.χ. πρέπει να πάει σε γαστρεντερολόγο, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορεί να πάει απευθείας ή θα χρειάζεται να πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό;

Η απάντηση είναι ότι θα μπορεί να πάει απευθείας στον ειδικό του ΕΟΠΥΥ, αλλά ο ειδικός γιατρός που θα εξετάσει τον ασθενή θα ενημερώσει για τη διάγνωση τον οικογενειακό γιατρό.

Ο ασθενής με χρόνιο πρόβλημα δεν θα χρειάζεται να ενημερώνει τον οικογενειακό γιατρό εαν πήγε σε ειδικό γιατρό αφού ο ειδικό γιατρός θα ενημερώνεται αυτόματα από τον οικογενειακό γιατρό.

Με το νέο σύστημα αλλάζει η διαδικασία που θα μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στα νοσοκομεία που θεωρούνται δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες μονάδες Υγείας αφού θα χρειάζεται υποχρεωτικά παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό.

Αυτό όμως δεν θα ισχύει εάν για παράδειγμα ασθενής έχει ένα έκτακτο περιστατικό όπως ένα τροχαίο και θα χρειαστεί άμεσα πρώτες βοήθειες αφού η διακομιδή του θα γίνεται αμέσως στο νοσοκομείο .Αντίθετα όμως για μία προγραμματισμένη επέμβαση όμως θα πρέπει ο οικογενειακός γιατρός να έχει κανονίσει το ραντεβού.

Με το νέο σύστημα, ο ασθενής θα παίρνει τηλέφωνο τον οικογενειακό γιατρό του και θα του περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Εκείνος, βλέποντας παράλληλα το ιστορικό και έχοντας την πλήρη εικόνα του ασθενούς του θα μπορεί όχι απλώς να τον παραπέμψει στην κατάλληλη ειδικότητα αλλά και να κρίνει εάν και πόσο επείγον περιστατικό είναι, να κρίνει εάν θα τον δει ο ίδιος εκείνη τη στιγμή ή θα τον παραπέμψει σε κάποιο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου .

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και να μην πάνε στον οικογενειακό γιατρό τους

Ο ασθενής όπως αναφέρει και ο νόμος θα μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το χρόνο ενώ σε περίπτωση αλλαγής πόλης κατοικίας κτλ η αλλαγή του οικογενειακού γιατρού θα γίνεται άμεσα και χωρίς χρονικό περιορισμό

Για πρώτη φορά και οι ανασφάλιστοι θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους αφού θα έχουν και αυτοί υποχρέωση επιλογής οικογενειακού γιατρού αλλά δεν θα έχουν της ασφαλιστικής κάλυψης σε παροχές υγείας .

Οι ασφαλισμένοι των άλλων ταμείων που δεν εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ δεν θα έχουν οικογενειακό γιατρό αφού δεν αφορά μόνο τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Πολυιατρεία

Ο νόμος για το ΠΕΔΥ προβλέπει ότι τα πολυϊατρεία θα κλείσουν και θα τεθούν αυτόματα σε διαθεσιμότητα οι περίπου 8.000 γιατροί και το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό τους.

Αυτά θα ξανανοίξουν σ' ένα μήνα, όταν λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας όλου του προσωπικού.

Όμως, για να είναι πλήρως λειτουργικά, θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας για προσλήψεις επικουρικών γιατρών που θα «αντικαταστήσουν» όσους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ επιλέξουν να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Τα νέα πολυϊατρεία θα παρέχουν υπηρεσίες στο σύνολο των πολιτών και όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ, σε επόμενο χρόνο, κάποια από αυτά θα εφημερεύουν. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο, οι επισκέπτες των πολυϊατρείων να καταβάλλουν το εισιτήριο των 5 ευρώ, που ισχύει σήμερα για επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ.

Περισσότερα Άρθρα...