«Αυτά είναι πρωτοσέλιδα εφημερίδων, είναι φόβοι, εκτιμήσεις, αγωνίες, δεν είναι όμως αποφάσεις. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» σημείωσε σε συνέντευξη στο Mega η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, διαψεύδοντας τα περί «ξαφνικού θανάτου» του ΕΟΠΥΥ, όπως στην ΕΡΤ.

Η κ. Μακρή, ωστόσο επεσήμανε πως στόχος της ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι ο ΕΟΠΥΥ να έχει συμβεβλημμένους γιατρούς και να μην αποτελεί φορέα παροχής υπηρεσιών.

«Φαίνεται ότι θα καταλήξουμε -να μην πω ότι έχουμε καταλήξει, γιατί δεν είμαι η αρμόδια να κάνω την ανακοίνωση- ότι ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ξαφνικό θάνατο, ούτε απαραίτητα απολύσεις».

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενοποιείται. Διοικητικά θα είναι ενιαία. Οι γιατροί αυτοί θα παρέχουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εάν και εφόσον το επιτρέπει η ειδικότητά τους, οι γνώσεις τους και η διάθεσή τους» τόνισε αναφορικά με τους 1.000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Στα άκρα φτάνει η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο σκέφτεται μέχρι και το κλείσιμο των πολυϊατρείων και των εργαστηρίων του οργανισμού, ως τελευταία αντίδραση στις κινητοποιήσεις των γιατρών.

Το υπουργείο Υγείας απειλεί ότι εάν μέσα σε 30 μέρες δεν ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, τότε θα επέλθει ο… «ξαφνικός θάνατος» του ΕΟΠΥΥ και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τις αρχές του 2014 ως δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ, ενταγμένες στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Παράλληλα, στην πρώτη φάση θα απομακρυνθούν 1.000 συμβασιούχοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι το πρωί απασχολούνται στις δομές του Οργανισμού και το απόγευμα δέχονται ασθενείς, ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της ζήτησης προς τους συναδέλφους τους θα οριστεί μηνιαίο πλαφόν των 200 εξετάσεων για τους υπόλοιπους γιατρούς ή αύξηση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών.

Ο υπουργός Υγείας παραμένει ανένδοτος πάντως όσον αφορά στο θέμα της διακοπής των συμβάσεων.

«Το αίτημα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι να υπογράψει ο υπουργός ένα χαρτί που να λέει ότι ειδικά αυτοί θα εξαιρούνται από τον νόμο της κινητικότητας. Λες και σ’ αυτή τη χώρα μπορούμε να είμαστε πολίτες δύο κατηγοριών. Μία όλοι οι Έλληνες και μία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Εμείς τέτοια συμφωνία δεν κάνουμε. Δεν μπορεί να γίνει αυτό», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στη Βουλή. 

star

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε σήμερα την παράταση της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έως τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου.

Η παράταση της απεργίας αποφασίστηκε «μετά και την αδιάλλακτη στάση του υπουργού Υγείας ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

«Ο αγώνας των γιατρών- οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας με κοινωνική αναφορά που έχει σαν στόχο την αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες», προστίθεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι οι γιατροί των μονάδων του ΕΟΠΥΥ συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά στην απεργία.

Το "plan b" του Άδωνι  Γεωργιάδη

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του «ΣΚΑΙ», απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι το υπουργείο διαθέτει «plan B» που «δεν θα αρέσει» στου γιατρούς. Επίσης, ανέφερε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κρατήσει στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζεται. «Γιατί μετά θα πρέπει να κόψω συντάξεις και αυτό το θεωρώ ανήθικο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος υπογράμμισε ότι οι γιατροί δεν εκβιάζονται και διαθέτουν «plan C» που είναι αυτό της συνέχισης των απεργιών.

Επίσης, κατήγγελλε ότι ο υπουργός προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, μέσω της ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών και προσλαμβάνει ειδικότητες που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάνοντας λόγο για πρόσληψη πλαστικού χειρούργου και αγγειοχειρουργού στη Θεσσαλονίκη.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έξω από το υπ. Υγείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα γιατροί του ΕΟΠΥΥ, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ άλλων διακρίνονται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και γιατρός Παναγιώτης Μελάς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Τελικά, στη Βουλή έφτασε και ολοκληρώθηκε η πορεία των γιατρών και εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού θα πάρει μέρος την Παρασκευή 29/11/2013 και ώρα 12:00μμ στη διαμαρτυρία που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έξω από το Υπουργείο Υγείας, με αίτημα την ελεύθερη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας και καλεί όλους τους πολίτες να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

 

 

Tελεσίγραφο στους ιδιώτες γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου από τον Οργανισμό σε περίπτωση που δεν σταματήσουν την απεργία τους, έστειλε ο υφυπουργόςΥγείας Αντώνης Μπέζας.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης σε δήλωσή του τόνισε ότι όσοι γιατροί συνεχίσουν την απεργία τους και την Παρασκευή θα διακοπεί η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Με απλά λόγια θα απολυθούν.

Οπως σημείωσε ο υφυπουργός, οι ιδιώτες γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 1.000. Σε περίπτωση που διακοπεί η σύμβασή τους αυτό θα έχει σαν συνέπεια να μην του καταβάλλονται από τον Οργανισμό τα 20 ευρώ ανά επίσκεψη ασφαλισμένου, ενώ οι τελευταίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν μόνοι τους τα φάρμακά τους που θα τους τα έχει συνταγογραφήσει ο συγκεκριμένος γιατρός.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν αποδώσει το μέτρο αυτό, να προχωρήσουν ακόμη και σε πολιτική επιστράτευση...

iefimerida

Επεισοδιακή ήταν για ακόμη μια φορά η εμφάνιση του υπουργού Υγείας στο πρωινό του ΑΝΤ1. Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία για την μείωση των τιμών των φαρμάκων στην βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης βγήκε στην tv να δώσει τις τελευταίες προειδοποιήσεις!!!

«Αφού μειώνουμε την τιμή του φαρμάκου, μειώνουμε και τη συμμετοχή του ασθενούς» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως το 1 ευρώ ανά συνταγή είναι μέτρο για να μειωθούν οι υπερβολικές συνταγές στη χώρα μας.

«Δεν γίνεται. Είμαστε ακριβώς στο παρά πέντε. Αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία αυτή την εβδομάδα, δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε το δελτίο τιμών για το νέο έτος», είπε ο υπουργός, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα Ν.Παππά σε μια προσπάθεια να προστατεύσει  όπως είπε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ένα ιστορικό λάθος.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι είπε στους συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αν πρόβλημα είναι οι δηλώσεις του για τον ραδιοσταθμό του κόμματος, τότε να τις ανακαλέσει κι εκείνοι με τη σειρά τους να ανακαλέσουν δημοσίευμα της «Αυγής»  και «να δώσουμε» όπως είπε στη βουλή «την εικόνα μιας συμπαγούς συμμαχίας υπέρ του λαού και κατά των υπερκερδών κάποιων βιομηχανιών».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν του τηλεφώνησε τελικά ο κ.Τσίπρας απλά οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον ενημέρωσαν ότι το κόμμα επιμένει στη 10ημερη αναβολή.

Τα αίματα άναψαν ανάμεσα στον κ.Παπαδάκη και τον υπουργό όταν ο δεύτερος κατηγόρησε τον παρουσιαστή πως «χαϊδεύει τα αυτιά των συνδικαλιστών εδώ και χρόνια».

«Εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας, ο οποίος απάντησε: «Εγώ δεν κυβερνούσα. Εσείς κάθε πρωί υπερασπιζόσασταν από την τηλεόραση το αίτημα της κάθε συντεχνίας».

«Εγώ υπερασπιζόμουν την κοινωνία», ανταπάντησε ο παρουσιαστής, ενώ ο κ. Γεωργιάδης τόνισε «Άλλο η κοινωνία, άλλο οι συντεχνίες κύριε Παπαδάκη».

Τελικά, ο κύριος Γεωργιάδης αναφερόμενος στην συνολική ευθύνη της κοινωνίας για την οικονομική κρίση είπε:  «Λίγοι είναι αυτοί που δεν φταίνε» και υποστήριξε ότι ο ίδιος θα ήταν ευχαριστημένος και με 360 ευρώ σύνταξη το μήνα!!!

Κόντρα όμως είχε ο υπουργός και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Κουρουμπλή, με τον υπουργό να αποχωρεί αλλά …..dancing on ice από το πλατό, σέρνοντας την καρέκλα του!

Το θέμα ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «αν η Ελλάδα έχει υπουργούς ανθρωπάκια θα μείνει χωρίς φάρμακα» .Στο άκουσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Εγώ θα αποχωρήσω. Ας τα βρει ο κ. Κουρουμπλής με το κόμμα του».

Η αποχώρηση τελικά του υπουργού μετά και την έκκληση του παρουσιαστή, κράτησε μερικά δευτερόλεπτα, με τους καλεσμένους να συνεχίζουν σε έντονο ύφος την κουβέντα !

«Ο κ.Κουρουμπλής με διακόπτει συνέχεια, είπα ότι η πρόθεση που έθεσε αδειάστηκε από το κόμμα του και αυτός γύρισε στην προσωπική λίστα…. Αν ήθελα να του πω κάτι θα είχα πολλά να του πω για τα τόσα χρόνια που ήταν στο ΠΑΣΟΚ αλλά εγώ δεν κάνω  συζήτηση προσωπικά αλλά μόνο πολιτικά… Αν ο κ.Κουρουμπλής έχει πρόβλημα που το κόμμα του τον άδειασε δεν θα την πληρώσω εγώ»  είπε ο κ.Γεωργιάδης.

Όταν σε κάποια φάση, οι τόνοι έπεσαν ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως εξετάζεται η κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για εισαγωγή στο νοσοκομείο και σύντομα θα προβεί σε ανακοινώσεις.

star

Νέα ταλαιπωρία περιμένει από αύριο τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά την απόφαση των γιατρών του Οργανισμού για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, έως και την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο από την πλευρά των γιατρών να συνεχίσουν επ΄ αόριστον τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους.

Τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Οι γιατροί αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στις απολύσεις προσωπικού από τον Οργανισμό, και διαμηνύουν ότι αν το υπουργείο επιμείνει στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα και τις απολύσεις , θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας.

Επίσης, 48ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης (11 π.μ.).

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), στηρίζει την απεργία των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και δηλώνει ότι «η αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, με την διαθεσιμότητα - κινητικότητα και τις απολύσεις του προσωπικού του, θα οδηγήσει στην ταλαιπωρία των εκατομμυρίων συμπολιτών μας που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, την αδυναμία λήψης των παροχών που έχουν ανάγκη, την εγκατάλειψη της θεραπείας από πολλούς πάσχοντες και την περαιτέρω επιβάρυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα».

Ο ιατρικός κόσμος, σημειώνει ο ΠΙΣ «αντιδρά στα σχέδια των δανειστών μας για απολύσεις υγειονομικού προσωπικού από τις Δημόσιες Δομές Υγείας, που σήμερα είναι αναγκαίες παρά ποτέ, καθώς και στη μεγάλη μείωση των δαπανών Υγείας, που θα σημάνει την περιθωριοποίηση του ιατρού και την εξαθλίωση κάθε ασφαλισμένου».

npost

Περισσότερα Άρθρα...