tsigaro

Τα κρεμμύδια, αλλά και τα μήλα, τα μούρα, το σπανάκι, τα λάχανα και το μπρόκολο παρέχουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του παγκρέατος, ιδίως στους καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το όφελος αποδίδεται σε μία ομάδα ουσιών που περιέχουν αυτά και άλλα φυτικά τρόφιμα – τις φλαβονόλες.

Ερευνητές από το Γερμανικό Ίδρυμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, στο Ρέεμπρουκε, παρουσίασαν μελέτη με 183.518 κατοίκους της Καλιφόρνια και της Χαβάι, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR) το οποίο διεξάγεται στο Λος Άντζελες.

Όπως είπαν, η πορεία της υγείας των εθελοντών παρακολουθήθηκε επί 8 χρόνια κατά μέσον όρο. Οι 529 από αυτούς ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος. Όσοι εθελοντές κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.

Ειδικά στους καπνιστές, όμως, παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου, ίσως διότι ούτως ή άλλως κινδυνεύουν περισσότερο από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, οι καπνιστές που κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες φλαβονόλες.

Το κάπνισμα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μοναδικό γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος ...

ios dytikou neilou

Ακόμη δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών σε δέκα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πρόκειται για δύο ηλικιωμένους σε Παλλήνη και Μελίσσια, ενώ μία γυναίκα 90 ετών νοσηλεύεται στην εντατική με εγκεφαλίτιδα.

ios dytikou neilou

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ιδιαίτερα μετά και την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Αττική, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου από τα αρμόδια κέντρα αιμοδοσίας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προς μετάγγιση αίματος.

Τα παραπάνω δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την πορεία της αντιμετώπισης του ιού.

«Το υπουργείο Υγείας έχει καλύψει απολύτως τον τομέα ευθύνης του, τόσο σε επίπεδο επιστημονικό (μέσω της συστηματικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο» δήλωσε η κ. Μακρή, προσθέτοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδίδει οδηγίες για πρόσθετα μέτρα προστασίας τα οποία μπορούν να λάβουν τόσο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι πολίτες.

tsigaro

Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται η Επιτροπή Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωβουλής ψήφισε την Τετάρτη την απαγόρευση των τσιγάρων slim σε όλη την Ευρώπη ενώ επέβαλε νέους κανόνες για τη συσκευασία των τσιγάρων!

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή του Κοινοβουλίου πρότεινε να καταστεί υποχρεωτική η εικονογραφημένη προειδοποίηση για την υγεία που θα καλύπτει το 75% του πακέτου τσιγάρων, μπροστά και πίσω. Θα θες να καπνίσεις δηλαδή και θα το σκέφτεσαι καθώς το εικονίδιο θα κάνει μπαμ!

Επίσης, οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να ρυθμίσουν τα διάσημα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να απαγορέψουν τα τσιγάρα slim που έχουν ως στόχο τις νεαρές γυναίκες.

Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Nessa Childers δήλωσε ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μετά το «μαζικό λόμπινγκ» από τη βιομηχανία καπνού ενάντια στη νέα νομοθεσία.

«Είμαι χαρούμενη που σήμερα ψηφίσαμε εναντίον του αρνητικού λόμπινγκ της βιομηχανίας καπνού, που προσπάθησε να καθυστερήσει και να μπλοκάρει αυτή τη νομοθεσία», είπε.

kounoupi neilou

Το μείζον και άκρως επικίνδυνο για την δημόσια υγεία θέμα των κουνουπιών  επανέφεραν με ερώτησή τους στην βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, Ανδρέας Ξανθός, Νικόλαος Μιχαλάκης, Σοφία Σακοράφα, Αϊχάν Καραγιουσούφ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αφροδίτη Σταμπουλή επισημαίνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην υλοποίηση των ολοκληρωμένων σχεδίων καταπολέμησης κουνουπιών και βέβαια στους έγκαιρους ψεκασμούς.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι με την υπ’ αριθμ. 6778/06.02.2013 ερώτησή τους επισημαίνανε, αλλά και ζητήσανε απαντήσεις για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησής τους.

Με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και για το χρονικό διάστημα έως 15 Μαρτίου 2013, όλες οι διαδικασίες «έβαιναν καλώς» και βρίσκονταν σε εξέλιξη οι περισσότεροι προγραμματισμένοι διαγωνισμοί των Περιφερειών, εκτός της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, η οποία έχει δυσκολία ανεύρεσης πιστώσεων. Επίσης, το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία οι ψεκασμοί έπρεπε να ολοκληρωθούν στο διάστημα από τα μέσα Μαρτίου έως μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και με όσες από τις Περιφέρειες απάντησαν στο ερώτημα (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας Θράκης), ενώ όλες οι Περιφέρειες έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένα σχέδια καταπολέμησης κουνουπιών από τα προηγούμενα έτη και ήδη από το τέλος του 2012 προγραμμάτιζαν την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στους βουλευτές, όλοι οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιούνταν το νωρίτερο το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου με την ελπίδα, η εφαρμογή του προγράμματος να αρχίσει στα τέλη Απριλίου (ημερομηνίες εκτός της κατεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας).

Δημοσιεύματα του τύπου όμως, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στους ψεκασμούς των κουνουπιών, λόγω έλλειψης κονδυλίων και καθυστερήσεων στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για ανάθεση σε μειοδότες από τις Περιφέρειες για τα αντίστοιχα έργα.

Ειδικότερα, στην Ξάνθη (Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης) πριν από μερικές μέρες (Δευτέρα, 10/06/2013) το φαινόμενο της επιδρομής των κουνουπιών παρουσιάστηκε ιδιαίτερα έντονο, προκαλώντας δυσφορία στους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προφυλαχτούν. Σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα, ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των κουνουπιών καθιστούσε αδύνατον το να σταθεί κανείς για μερικά λεπτά σε κάποιο σημείο του κέντρου της Ξάνθης, χωρίς να υποστεί το βάσανο των πολλαπλών τσιμπημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών τόσο στην Ξάνθη όσο και σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ, έχει παγώσει, μετά το φρένο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη διαδικασία επιλογής αναδόχου του σχετικού έργου. Αποτέλεσμα, η καταπολέμηση των κουνουπιών να καθυστερεί πάνω από 3 μήνες.

Ανάλογα δημοσιεύματα, περί καθυστέρησης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, υπάρχουν καθημερινά στον τύπο και ως αιτία σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρεται η έλλειψη κονδυλίων.

Ως γνωστόν, τα προηγούμενα χρόνια, και ειδικότερα το 2010-2012, είχαμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε πολλές περιοχές της χώρας. Στον ιστότοπό του, το ΚΕΕΛΠNΟ ενημερώνει την Πολιτεία, τους φορείς και τους πολίτες ότι αναμένει την εμφάνισή του και φέτος τόσο σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες, αφού δεδομένα από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2013.

Σύμφωνα με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης υβριδικοί πληθυσμοί κουνουπιών του γένους Culex ταυτοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκτός των περιοχών που είχαν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι επιδημιολογικά, ενώ η αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών και των ασθενειών, που μεταφέρουν (μεταξύ των οποίων και η ελονοσία) γίνεται κυρίως με εντομοκτόνα αλλά η χρήση τους πρέπει να γίνεται με προσοχή, αφενός με εστιασμένες επεμβάσεις ενάντια στους πραγματικούς φορείς, και αφετέρου με τα κατάλληλα κατά περίπτωση εντομοκτόνα.

Ετσι καταλήγοντας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάνε:
•    Γνωρίζουν τους λόγους της καθυστέρησης των αντίστοιχων κονδυλίων προς τις Περιφέρειες, για μια εργασία προγραμματισμένη από το Σεπτέμβρη του 2012; Εάν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;
•    Ποιος έχει τις ευθύνες για τη μη έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών; Γιατί η Πολιτεία δεν μερίμνησε για την έγκαιρη εφαρμογή του;
•    Γιατί δεν ελήφθησαν νωρίτερα τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών, αφού οι κίνδυνοι, σύμφωνα και με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι πολύ μεγάλοι για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου;
•    Έστω και τώρα, ποια επιπρόσθετα μέτρα, για την καταπολέμηση των κουνουπιών και των ασθενειών που μεταφέρουν, πρόκειται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση;
•    Τι στοιχεία έχουν τα Υπουργεία από τους αρμόδιους ερευνητικούς φορείς σχετικά με την αύξηση των πληθυσμών κουνουπιών και των ασθενειών που μεταδίδουν; Απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισής τους;

Επιπλέον, οι βουλευτές αιτούνται την κατάθεση του συνόλου των εγγράφων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν για την καταπολέμηση των κουνουπιών και πιο συγκεκριμένα ο,τιδήποτε αφορά σε: Χρόνο διεξαγωγής, χρόνο έγκρισης πιστώσεων, χρόνο υλοποίησης, κόστος υλοποίησης.

 

 

NOSOKOMEIO ASTHENIS

Ο ΕΟΠΥΥ έγινε πολύ βιαστικά, υπό την πίεση της ανάγκης, δεν έγινε με σχέδιο», είπε ο υπουργός Υγείας, ξεκαθαρίζοντας πως ήταν σωστή η κίνηση, αλλά επισήμανε τις αδυναμίες του συστήματος.

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για ένα επιχειρηματικό σχέδιο, γιγαντιαίο. Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Μιλάμε για έναν γίγαντα. Φτιάξαμε έναν γίγαντα σε πήλινα πόδια», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega και πρόσθεσε: «Εάν αρχίσουμε, τώρα, να δούμε πώς ακριβώς τον φτιάξαμε και πώς ακριβώς λειτουργεί, είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι όντως κάναμε αυτό το πράγμα. Δηλαδή, βάλαμε όλα τα ταμεία που θέλαμε να συγχωνεύσουμε στον ΕΟΠΥΥ. Πολύ ωραία. Τα πληροφοριακά συστήματα των ταμείων, το ένα δεν βλέπει το άλλο. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να έχει συνολική εικόνα των δαπανών, των εσόδων σε καθημερινή βάση. Κατά βάση, με μεγάλο κόπο μπορεί να συγκεντρώσει τα στοιχεία που χρειάζεται».

Σκέψεις να δοθεί σε ιδιώτες ο έλεγχος της αναγκαιότητας επεμβάσεων

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το Δημόσιο προσανατολίζεται να αναθέσει σε ιδιώτες τον έλεγχο της αναγκαιότητας των επεμβάσεων και της ορθής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως είπε, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες πρώτα ελέγχουν και μετά αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς από το χώρο της Υγείας, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν μεγάλα κενά». Ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας 1.250 υπάλληλοι, πλην γιατρών, και δεσμεύτηκε ότι η μετακίνηση του κάθε υπαλλήλου θα γίνει εντός της εκάστοτε υγειονομικής περιφέρειας. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «όσοι βγουν σε καθεστώς κινητικότητας δεν θα χρειαστεί να περιμένουν 8 μήνες για τη νέα τοποθέτηση».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανέναν και πρόσθεσε ότι, αφού επισκεφθεί όλους τους εμπλεκόμενους, θα έχει εντός της εβδομάδας συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να «συνεννοηθούν πλήρως».

Σχετικά με τις αλλαγές στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «υπάρχουν νοσοκομεία, στα οποία θα επέλθουν αλλαγές, τόσο για καλύτερες παροχές υγείας, όσο και για εξοικονόμηση χρημάτων» και αναφέρθηκε στην αλλαγή χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων. Όπως είπε, τα νοσοκομεία που δεν έχουν πληρότητα θα αλλάξουν χαρακτήρα και θα μετατραπούν σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας αστικού τύπου.

real

ereuna iatrik

Εντείνονται οι φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση από το φθινόπωρο του νέου, φονικού ιού του αναπνευστικού, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Σαουδική Αραβία.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας προετοιμάζονται για το ετήσιο προσκύνημα (Hajj) στην Μέκκα τον προσεχή Οκτώβριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους από τον νέο ιό: έως τις 26 Ιουνίου είχαν καταγραφεί 62, με τους 34 από τους ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Βρετανία ανέρχεται σε 77, εκ των οποίων 40 κατέληξαν, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εν όψει του προσκυνήματος έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, που εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εντοπίσουν όλα τα πιθανά κρούσματα και να αποτρέψουν την εξάπλωση του φονικού ιού στους προσκυνητές, γράφει η εφημερίδα «Daily Mail».

Πέρυσι, σχεδόν 6 εκατομμύρια πιστοί από 160 χώρες του κόσμου ταξίδεψαν στην Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα στην ιερότερη πόλη τους.

Το προσκύνημα στη Μέκκα είναι ο πέμπτος πυλώνας του Ισλάμ και αποτελεί ένα θρησκευτικό καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει κάθε μουσουλμάνος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, εφ’ όσον αντέχει το κόστος.

 

Ο νέος ιός

Ο νέος ιός ανήκει στους κοροναϊούς (CoV) - μία οικογένεια στην οποία ανήκουν οι ιοί του απλού κρυολογήματος αλλά και ο SARS, ο οποίος το 2003 μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κόστισε τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Αν και ο νέος ιός επίσης προσβάλλει το αναπνευστικό, προκαλώντας παρόμοια συμπτώματα με αυτά του SARS (ουσιαστικά προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια), έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ο SARS κόστισε τελικά τη ζωή στο 8% των ανθρώπων που μόλυνε, ενώ έως στιγμής το ποσοστό θνησιμότητας του νέου ιού που ονομάσθηκε MERSCoV (από τα αρχικά των λέξεων Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) πλησιάζει το 52%.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ο ιός έχει ικανότητα να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων, καθώς ορισμένα από τα κρούσματα καταγράφηκαν μεταξύ συγγενών και άλλα σε εργαζόμενους Υγεία που φρόντιζαν ασθενείς.

Ο ΠΟΥ έχει προγραμματίσει συνάντηση στο Κάιρο τον Ιούλιο, για να συζητηθεί το όλο θέμα και να αξιολογηθεί η απειλή που θέτει εν όψει του προσκυνήματος.

 

Επιδημίες

Όπως εξηγούσε πέρυσι τον Μάρτιο το Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ενημερωτικό δελτίο του για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, οι συνθήκες συγχρωτισμού και η στενή επαφή με άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου είναι παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση ασθενειών.

Το 1987, το 2000 και το 2001, λ.χ., υπήρξαν επιδημίες μηνιγγιτιδόκοκκου στους προσκυνητές στη Μέκκα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα εκείνη του 1987 οδήγησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με το διδύναμο εμβόλιο (A, C), ώστε να επιτρέπεται η είσοδος στη Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα.

Στην επιδημία του 2000 αναφέρθηκαν περισσότερα από 400 κρούσματα μηγγιτιδοκοκκικής νόσου σε προσκυνητές και σε στενές επαφές τους σε 16 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, ΗΠΑ, Γαλλία, Μαρόκο, Κουβέιτ, Ομάν, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία και Ολλανδία).

Και στην επιδημία του 2001, η οποία ήταν μικρότερη, αναφέρθηκαν στη Σαουδική Αραβία και παγκοσμίως 200 κρούσματα, από τα οποία 55 κατέληξαν.

Ο νέος ιός προσβάλλει αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους (τέσσερα από τα πιο πρόσφατα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία αφορούσαν παιδιά και εφήβους, ηλικίας 7 έως 15 ετών).

σταρ

 

Περισσότερα Άρθρα...