trofes

Ο μεταβολισμός σας εξαρτάται εν μέρει από τη γενετική σας προδιάθεση, αλλά μπορείτε να τον αυξήσετε με φυσικό μέσω της κατάλληλης διατροφής.

Δείτε με ποιες τροφές θα αυξηθεί ο μεταβολισμός σας και θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να χάσει πιο εύκολα τα περιττά κιλά που ενδεχομένως έχετε:

Ασπράδια αυγών: Τα ασπράδια των αυγών είναι πλούσια σε καλής ποιότητας αμινοξέα, τα οποία διατηρούν τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα. Τα αυγά είναι επίσης τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνη D.

Άπαχο κρέας: Το άπαχο κρέας είναι γεμάτο σίδηρο. Οι τυχόν ελλείψεις που έχετε σε βασικά μέταλλα μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Πρέπει να καταναλώνετε 3-4 μερίδες τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κοτόπουλο ή τα εμπλουτισμένα με διάφορα μέταλλα δημητριακά.

Νερό: Αν είστε ακόμη ήπια αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά. Συμβουλή: πίνετε κρύο νερό, το οποίο αναγκάζει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει περισσότερες θερμίδες για να ζεσταθεί.

Πιπεριές τσίλι: Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο του μεταβολισμού σας. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι σε ένα γεύμα σας μία φορά την ημέρα. Επίσης, οι πιπεριές τσίλι είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C.

Καφεΐνη: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physiology & Behavior έδειξε ότι ο μέσος μεταβολικός ρυθμός των ατόμων που καταναλώνουν καφέ με καφεΐνη ήταν 16% υψηλότερος από εκείνων των ατόμων που καταναλώνουν καφέ χωρίς καφεΐνη.

Πράσινο τσάι: Περιέχει επιγαλλοκατεχίνη, μια ουσία που, σύμφωνα με πολλές έρευνες, αυξάνει τον ρυθμό καύσης του λίπους.

Δημητριακά ολικής άλεσης: Τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν το σώμα σας να κάψει περισσότερο λίπος επειδή απαιτούν επιπλέον προσπάθεια για να αφομοιωθούν από τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το άσπρο ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά. Επίσης, οι τροφές με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και το πλιγούρι βρώμης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Φακές: Περίπου το 20% των γυναικών έχει ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία επηρεάζει άμεσα το πόσο αποτελεσματικά μπορεί το σώμα σας να κάψει θερμίδες. Ένα φλιτζάνι φακές παρέχει το 35% των ημερήσιων αναγκών σας σε σίδηρο.

iatropedia

kapari

Η κάππαρη είναι ένα μικρό ανυπότακτο φυτό που σε πείσμα των συνθηκών φυτρώνει πάνω σε βραχώδη εδάφη, κυρίως δίπλα στη θάλασσα. Τα άνθη της, πριν ανοίξουν, στο στάδιο που είναι ακόμα μπουμπούκια, αποτελούν τη γνωστή κάππαρη του εμπορίου.

Στη χώρα μας εκτός από τα πεντανόστιμα μπουμπούκια καταναλώνουμε και τον καρπό της (αγγουράκι) αλλά και τα φύλλα του φυτού.

Εκτός από την ξεχωριστή της γεύση, διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά και σημαντική διατροφική αξία.

Κάππαρη και διαβήτης

Μετά από τρεις σημαντικές μελέτες σε πειραματόζωα που όντως έδειξαν μία εξαιρετική αντιδιαβητική δράση συγκεκριμένων εκχυλισμάτων κάππαρης, ήρθε και η σειρά της μελέτης σε ανθρώπους. Η συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, που έγινε σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι το εκχύλισμα κάππαρης σε αντίθεση με το ψευδοφάρμακο (placebo) που χορηγήθηκε, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αντί-υπεργλυκαιμικό και αντι-υπερτριγλυκεριδαιμικό παράγοντα στη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Δεν είναι το μόνο όφελος

Εργαστηριακές μελέτες αναδεικνύουν τη δράση της κάππαρης ενάντια σε βακτηρίδια και μύκητες. Ακόμα και οι ρίζες της κάππαρης φαίνεται να έχουν σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Επιστημονική μελέτη σε συγκεκριμένες κυτταρικές σειρές έδειξε ότι το εκχύλισμα των μπουμπουκιών της κάππαρης φαίνεται να έχει χονδροπροστατευτική δράση. Μάλιστα το συγκεκριμένο εκχύλισμα φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία απ’ ότι η ινδομεθακίνη, φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται σε παθήσεις των αρθρώσεων.

Έτσι, εκχύλισμα κάππαρης πιθανόν να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση βλαβών του χόνδρου σε περιπτώσεις φλεγμονωδών παθήσεων, όπως σε διάφορες μορφές αρθρίτιδας.

Για τους λάτρεις του κρέατος

Μελέτη Ιταλών επιστημόνων έδειξε πως ακόμα και μια μικρή ποσότητα κάππαρης είναι ικανή να καταστείλει τη δημιουργία παραπροϊόντων που προκύπτουν από την πέψη διαφόρων τύπων κρεάτων, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του ενδεχόμενου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Αυτή η δράση της κάππαρης δεν αποδίδεται από κάποιο συγκεκριμένο συστατικό, αλλά στη συνεργιστική δράση διαφόρων ουσιών.

Επιπρόσθετα, τα συστατικά της κάππαρης βοηθούν στην επαναδραστηριοποίηση της βιταμίνης Ε, κάνοντάς την περισσότερο διαθέσιμη για τον οργανισμό.

ygeiamou

trofes

Σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, εκδηλώσεις και άλλα, συναντάμε συχνά έναν απολαυστικό μπουφέ με πολλά εκλεκτά εδέσματα.

Είναι όμως όλες αυτές οι τροφές καλές και υγιεινές για εμάς; 

Ειδικοί και διατροφολόγοι αποκαλύπτουν τι πρέπει να αποφύγεις να φας από έναν μπουφέ και τι μπορείς να διαλέξεις αντ' αυτού.

Σούσι

Το ωμό ψάρι ειδικά όταν δεν είναι στη σωστή θερμοκρασία και δεν έχει επιμεληθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει διατροφικές συνήθειες. Πόσο μάλλον όταν είναι σε έναν μπουφέ, εκτός ψυγείου. Προτίμησε μαγειρεμένο ψάρι όπως σολομό.

Σαλάτα Caesar’s

Τα ωμά ή μη μαγειρεμένα καλά αυγά, που έχουν οι σος και τα dressing της σαλάτας έχουν υψηλό κίνδυνο για δηλητηρίασης από σαλμονέλα. Απέφυγε τα κρεμώδη dressings και προτίμησε ξίδι και λάδι.

Γλυκά

Έχουν ζάχαρη, θερμίδες, υδατάνθρακες. Ειδικά σε ένα μπουφέ με πολλές επιλογές, καλύτερα να προτιμήσεις τα φρούτα για να γλυκαθείς. 

Τηγανητό κοτόπουλο

Μπορεί το κοτόπουλο να είναι πρωτεΐνη αλλά το τηγανητό έχει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Προτίμησε ψητό κοτόπουλο και γλυκοπατάτες αντί για τις τηγανιτές.

Σαλάτες ζυμαρικών

Έχουν συνήθως μαγιονέζα που είναι υπεύθυνη για πολλές δηλητηριάσεις. Έχουν πολλές θερμίδες λόγω των υδατανθράκων. Προτίμησε τις κλασσικές σαλάτες με λαχανικά. 

Πουρές πατάτας

Συνήθως είναι από προπαρασκευασμένα γεύματα ή έτοιμα σε κουτιά, με πολύ νάτριο και πρόσθετη ζάχαρη. Δεν έχουν τις θρεπτικές ουσίες που έχει η ολόκληρη πατάτα. Προτίμησε ψητή η βρασμένη πατάτα.

Αλλαντικά

Απόφυγε τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά. Περιέχουν πολύ νάτριο και κορεσμένα λίπη αλλά και νιτρικά άλατα και συντηρητικά. Προτίμησε το φρέσκο κρέας.

Παγωτό

Το παγωτό μηχανής στο οποίο μπορείς να βάλεις ό, τι θέλεις έχει πολύ ζάχαρη και θερμίδες. Προτίμησε frozen yogurt ή κανονικό γιαούρτι που είναι πιο υγιεινό. Για topping προτίμησε φρούτα ή μέλι και ξηρούς καρπούς.

Scrambled eggs

Οι μπουφέδες πρωινού έχουν σίγουρα αυγά Scrambled. Μπορεί το αυγό να έχει πρωτεΐνη αλλά τα συγκεκριμένα συνήθως δεν φτιάχνονται από φρέσκα και περιέχουν πρόσθετες ουσίες. Το ότι δεν τα κρατούν αρκετά ζεστά, μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μια πιο ασφαλής επιλογή είναι μια ομελέτα.

Cottage cheese

Μπορεί το κάτω μέρος του μπολ να είναι στον πάγο, το πάνω όμως δεν είναι. Ο τρόπος που σερβίρονται το κάνει να έχει βακτήρια. Προτίμησε τυρί σε άλλη μορφή.

trofima

Καινούργια χρονιά και επειδή ήδη διανύσαμε τον πρώτο μήνα του 2019, ήρθε η ώρα να κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή στη διατροφή μας.

Zητήσαμε από τον διαιτολόγο- διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο να μας αναλύσει τις χειρότερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε, για να τις αποφεύγουμε από εδώ και στο εξής.

Καλό είναι να μη διαχωρίζουμε τα τρόφιμα σε καλά και καλά. Αλλά υπάρχουν κάποια από αυτά, που όταν υπερκαταναλώνονται είναι καταστροφικά για τον οργανισμό. Ποια είναι;

Ζάχαρη

Ο ένοχος: Καραμέλες, ζαχαρωτά και γλυκά

Όταν τρώμε ζάχαρη και γλυκά, εκκρίνεται η γνωστή πλέον «ορμόνη της ευτυχίας», σεροτονίνη. Αυτό είναι το ευχάριστο. Το δυσάρεστο είναι ότι η κατανάλωση γλυκών αυξάνει πολύ και την έκκριση ινσουλίνης, μιας ορμόνης που έχει στόχο να αφαιρέσει τη ζάχαρη από το αίμα, προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν η ινσουλίνη δρα, η ζάχαρη γρήγορα αφομοιώνεται, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν και ξεκινά η αποθήκευση λίπους. Η γρήγορη πτώση του σακχάρου ενδέχεται να σας αφήσει στραγγισμένους ενεργειακά και να σας αυξήσει τελικά την όρεξη.

Η λύση:

• Μην παραλείψετε το πρωινό. Στόχος είναι ένα πρωινό χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και πλούσιο σε πρωτεΐνες, ίνες και υγιεινά λιπαρά. Δοκιμάστε βραστά αυγά με φέτες αβοκάντο και ψωμί ολικής άλεσης. Τα συστατικά αυτά θα επιβραδύνουν την πέψη και θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
• Ενυδατωθείτε. Το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης τροφής, αφού τα κέντρα της δίψας και πείνας του εγκεφάλου φαίνεται να αλληλοεπηρεάζονται.

Αλκοόλ

Ο ένοχος: Τα πολλά κοκτέιλ

Η κατάχρηση αλκοόλ, εκτός από το γεγονός ότι απογειώνει την πρόσληψη θερμίδων (300-400 ανά κοκτέιλ), είναι και βλαβερή για το σώμα. Η είσοδος του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος ξεκινά 10 λεπτά μετά την κατανάλωσή του και φτάνει στη μέγιστη τιμή σε 40-75 λεπτά. Το αλκοόλ παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος μέχρι το ήπαρ (συκώτι) να το διασπάσει. Όμως, ο ρυθμός με τον οποίο το ήπαρ έχει τη δυνατότητα να διασπά το αλκοόλ είναι περιορισμένος (περίπου 1 ποτό ανά ώρα) και πέραν αυτού τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα συνεχώς αυξάνουν, με τοξικές συνέπειες για τον οργανισμό.

Η λύση:

Αν τελικά υποκύψετε, κάντε τα εξής:

• Πιείτε πολύ νερό και χυμούς. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και όσο περισσότερο καταναλώσετε τόσο περισσότερα υγρά θα χάσετε. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία, ξηροστομία και κόπωση.
• Καταναλώστε μήλα, μπανάνες και καρύδα (ή νερό καρύδας), καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά που θα μειώσουν τον πονοκέφαλο και είναι άριστες επιλογές για την αναπλήρωση καλίου.
• Για πρωινό, αυγά! Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται κυστεΐνη, η οποία αντιδρά με την ακεταλδεϋδη (το προϊόν του μεταβολισμού της αιθανόλης) μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Trans λιπαρά οξέα

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφική πρόσληψη τρανς (trans) λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, κυρίως επειδή σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα «κακής» LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, και ταυτόχρονα με χαμηλά επίπεδα της «καλής» HDL-χοληστερόλης.

Μεγάλα ποσά τρανς λιπαρών οξέων βρίσκονται σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, όπως συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα και γλυκίσματα (μπριός, μπισκότα, γκοφρέτες, κρουασάν, ντόνατς, κέικ, μίγματα για βάφλες, για κρέπες, μπάρες δημητριακών, δημητριακά πρωινού, παγωτά), κατεψυγμένα ή προτηγανισμένα τρόφιμα ή παναρισμένα κρεατικά (π.χ. κοτομπουκιές πανέ, κατεψυγμένες πίτσες, κατεψυγμένες πίτες, προτηγανισμένες πατάτες, κατεψυγμένα μπιφτέκια), τυριά σε κρέμα, πατατάκια, γαριδάκια και συναφή σνακ.

Η λύση:

• Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.
• Αποφεύγετε την κατανάλωση «έτοιμων» τροφίμων και προτιμάτε τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα προϊόντα που δηλώνουν ότι δεν περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα λίπη.
• Αποφεύγετε όσο το δυνατόν το τηγάνισμα των τροφίμων, ενώ σε περιπτώσεις που τηγανίζετε προτιμήστε το ελαιόλαδο, διότι τα λιπίδιά του «αντέχουν» περισσότερο.
• Όταν θέλετε να καταναλώσετε μαργαρίνη, προτιμήστε «μαλακού» τύπου, ελέγχοντας όμως πρώτα την ετικέτα.

trofes
Το περιττό λίπος στο σώμα μας είναι βλαβερό και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας 

Η άνοιξη έχει φτάσει και λίγοι μόνο μήνες μάς χωρίζουν από το καλοκαίρι, τα αναπόφευκτα αποκαλυπτικά ρούχα και τα μπάνια στη θάλασσα. Αν λοιπόν αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσετε να προσέχετε τη διατροφή σας, η απάντηση είναι «τώρα»! 

Τα παρακάτω πέντε τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας αυτή, αφού αυξάνουν τον μεταβολισμό ή τη δαπάνη ενέργειας και αποτρέπουν την απορρόφηση λίπους.

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα-σύμμαχοι στο κάψιμο λίπους.

Πιπεριές τσίλι

Η δραστική ουσία του τσίλι, δηλαδή της καυτερής κόκκινης πιπεριάς, ονομάζεται καψαϊκίνη και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, ως επί το πλείστον σε πειραματόζωα, συνδέουν την κατανάλωσή της με την αύξηση των καύσεων.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης όταν συνδυάζεται με μια διατροφή πλούσια σε λίπος, συνδέεται με αύξηση της οξείδωσης του λίπους από τον λιπώδη ιστό, καθώς και με μείωση του κοιλιακού λίπους.

Γκρέιπφρουτ

Από ό,τι φαίνεται η φήμη του γκρέιπφρουτ ως απαραίτητου τροφίμου στο πλαίσιο μιας δίαιτας δεν είναι άδικη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα αμερικανικής έρευνας σε παχύσαρκα άτομα, όσοι κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα (συνολικά ενάμισι φρούτο την ημέρα), μετά από 12 εβδομάδες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 2 κιλά.

Πράσινο τσάι

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμό του μεταβολισμού, αυξάνοντάς τον έως και κατά 3%. Οι κατεχίνες, τα βασικά αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, φαίνεται πως εμπλέκονται στις διαδικασίες της θερμογένεσης και της λιπόλυσης.

Μπορεί η επίδρασή του στον μεταβολισμό να είναι αρκετά μικρή για να μπορεί να επιφέρει σημαντική αλλαγή στο βάρος, αλλά η ένταξή του στη διατροφή σας μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία σας.

Αυγό

Το αυγό -ειδικά όταν καταναλώνεται πρωί- σας κρατάει χορτάτη για περισσότερες ώρες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα κινητοποιεί τις καύσεις του οργανισμού. Δοκιμάστε να ξεκινάτε την ημέρα σας συμπεριλαμβάνοντας ένα αυγό στο πρωινό σας έτσι ώστε να έχετε ενέργεια και να ενισχύετε τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Κανέλα

Έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης σε πειραματόζωα βρήκε ότι μια διατροφή πλούσια σε λίπος συνδυασμένη με κανέλα οδήγησε σε μικρότερη αύξηση του βάρους και πιο υγιή επίπεδα λίπους, σακχάρων και ινσουλίνης στο αίμα, συγκριτικά με μια διατροφή πλούσια σε λίπος χωρίς κανέλα,

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η κινναμαλδεΰδη, το αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα την χαρακτηριστική της γεύση, ενεργοποιεί θερμογενετικές και μεταβολικές αντιδράσεις στα λιποκύτταρα και έτσι συμβάλλει στο αδυνάτισμα.

*Σε κάθε περίπτωση, καμία τροφή δεν πρόκειται να κάνει από μόνη της τη διαφορά στο σώμα σας. Πάντα πρέπει να καταναλώνετε τις τροφές με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

ayga thganita

Το να μειώσει κανείς τους υδατάνθρακες στην διατροφή του μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη, αφού έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σημαντική μείωση στα επίπεδα της πείνας. Αυτό τείνει να οδηγεί σε “αυτόματη” απώλεια βάρους, χωρίς την ανάγκη για καταμέτρηση θερμίδων. 

Τουλάχιστον 23 επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα διατροφικά πλάνα με χαμηλούς υδατάνθρακες γενικά προκαλούν περισσότερη απώλεια βάρους από εκείνα που είναι απλά χαμηλά σε λιπαρά, μερικές φορές έως και 2-3 φορές περισσότερο.

Η μείωση στους υδατάνθρακες μπορεί επίσης να έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία του μεταβολισμού. Αυτό περιλαμβάνει μείωση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης.

Ευτυχώς, μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να την βασίσετε σε τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, για να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Δείτε ποιες τροφές έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες (δίπλα σε κάθε τροφή βλέπετε την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες):

  • Αυγά: Σχεδόν μηδέν

Κρεατικά

  • Βοδινό: Μηδέν
  • Κοτόπουλο: Μηδέν
  • Χοιρινό, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον: Σχεδόν μηδέν. Το μπέικον είναι επεξεργασμένο κρέας οπότε σαφώς και ΔΕΝ ανήκει στις υγιεινές τροφές, αλλά είναι αποδεκτό σε μικρές ποσότητες.

Θαλασσινά

  • Σολομός: Μηδέν
  • Πέστροφα: Μηδέν
  • Σαρδέλες: Μηδέν
  • Οστρακοειδή: 4-5%

Λαχανικά

  • Μπρόκολο: 7%
  • Τομάτες: 4%
  • Κρεμμύδια: 9%
  • Λαχανάκια Βρυξελλών: 7%
  • Κουνουπίδι: 5%
  • Λαχανίδα (kale): 10%
  • Μελιτζάνα: 6%
  • Αγγούρι: 4%
  • Πιπεριές: 6%
  • Σπαράγγια: 2%
  • Αρακάς: 7%
  • Μανιτάρια: 3%

Φρούτα

  • Αβοκάντο: 8,5%
  • Ελιές: 6%
  • Φράουλες: 8%
  • Γκρέιπφρουτ: 11%
  • Βερίκοκο: 11%

Ξηροί καρποί

  • Αμύγδαλα: 22%
  • Καρύδια: 14%
  • Φιστίκια: 16%
  • Σπόροι κία: 44%

Γαλακτοκομικά

  • Τυριά: 1,3%
  • Κρέμα γάλακτος: 3%
  • Γιαούρτι (πλήρες): 4-5%

Λιπαρά και λάδια

  • Βούτυρο: Μηδέν
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Μηδέν

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.healthline.com

kankusta duo forte

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές πως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση βάρους που πωλείται μέσω internet δεν έχει αξιολογηθεί από τον Οργανισμό. Πρόκειται για το KANKUSTA DUO, το οποίο τους καλεί να μην το χρησιμοποιήσουν.

Ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το KANKUSTA DUO, που πωλείται μέσω ίντερνετ και εμφανίζεται ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση του σωματικού βάρους, δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

«Διακινείται χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ» και «στις ιστοσελίδες μέσω των οποίων προωθείται το ανωτέρω προϊόν δεν υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου κυκλοφορίας του προϊόντος και ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας», επισημαίνει ο Οργανισμός.

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω αναφερθέντα χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Προειδοποιεί δε τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται προϊόντα αρμοδιότητάς του από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του Διαδικτύου που μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

Περισσότερα Άρθρα...