psaria

Επειδή υπάρχουν πολλά είδη ψαριού τα οποία έχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και το σώμα σας δε μπορεί ν' απαλλαγεί από αυτό το μέταλλο, είναι σημαντικό να επιλέγετε πάντα τα πιο υγιεινά.

Τα ψάρια είναι από τις υγιεινότερες τροφές που μπορείτε να φάτε. Όμως, υπάρχουν κάποια ψάρια που είναι καλύτερο ν’ αποφεύγετε.

Σημειώστε τα και επιλέξτε κάτι υγιεινότερο.


1. Γατόψαρο

Τα γατόψαρα μπορούν ν’ αναπτυχθούν σε μεγάλα ψάρια. Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξής τους, οι ιχθυοκαλλιεργητές τα ταΐζουν με ορμόνες.

Πρόκειται κυρίως για ψάρια προερχόμενα από την Ασία. Σας προτείνουμε να επιλέξετε κάτι λιγότερο τοξικό.

2.  Σκουμπρί

Το σκουμπρί δεν είναι το πλέον συνιστώμενο ψάρι. Αυτό εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε υδράργυρο.

Δυστυχώς, το σώμα σας δεν μπορεί ν’ απαλλαγεί από τον υδράργυρο. Αντ’ αυτού, τον συσσωρεύει. Ο υδράργυρος είναι ένα ανθυγιεινό μέταλλο και μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

3. Μακρυπτέρυγος τόνος

Ο μακρυπτέρυγος τόνος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε τόνο ο οποίος να έχει μεγαλώσει στο φυσικό του περιβάλλον καθώς απειλείται με εξαφάνιση.

Το ψάρι που βλέπετε προς πώληση, προέρχεται από ειδικές ιχθυοκαλλιέργειες. Σε μέρη όπως αυτά, τα ψάρια ταΐζονται με αντιβιοτικά και ορμόνες.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Έτσι, η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, για έναν ενήλικα, ανά μήνα είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια.

Αυτό το ψάρι δεν συνιστάται ποτέ για παιδιά.

4. Τιλάπια

Η τιλάπια είναι ένα πολύ λιπαρό ψάρι. Έχει συγκέντρωση τοξικού λίπους το οποίο μπορεί ν’ ανταγωνιστεί το μπέικον.

Αν φάτε πολύ από αυτό το ψάρι, θ’ αυξηθούν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης σας (LDL). Επίσης, κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο σε αλλεργίες.

Αν υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή αρθρίτιδα, προσπαθήστε ν’ αποφύγετε την τιλάπια

5. Χέλι

Το χέλι είναι ένα ακόμη λιπαρό ψάρι. Τα χέλια απορροφούν πολύ εύκολα όλων των ειδών τα απόβλητα που βρίσκονται στο νερό. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα τοξινών στα Αμερικάνικα είδη είναι αρκετά υψηλά.

Όσο για τα Ευρωπαϊκά χέλια, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Δε συνιστάται να τρώτε πάνω από 283 γραμμάρια για ενήλικες και 198 γραμμάρια για τα παιδιά τον μήνα.

6. Παγκάσιους

Πρόκειται για ένα γατόψαρο που μοιάζει με καρχαρία και μεγαλώνει στο Βιετνάμ, στον ποταμό Μεκόνγκ. Ο ποταμός αυτός θεωρείται ως ένας από τους περισσότερο μολυσμένους ποταμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτό το είδος ψαριού έχει πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου, νιτροφουράνιου και πολυφωσφορικών αλάτων. Πέραν απ’ όσα έχουμε ήδη πει για τον υδράργυρο, οι τελευταίες ουσίες είναι καρκινογόνες.

Φυσικά, σας προτείνουμε ν’ αποφεύγετε πάντα την κατανάλωσή του.

7. Πλακολεπιδόψαρο

Το πλακολεπιδόψαρο είναι ένα ψάρι μολυσμένο με μεγάλη ποσότητα υδραργύρου. Λόγω αυτού, δε συνιστάται για γυναίκες ή παιδιά.

Για τους άνδρες, θα πρέπει να περιορίζεται σε έως 99 γραμμάρια τον μήνα.

8. Μαυρόψαρο (λευκός τόνος)

Το μαυρόψαρο περιέχει μια ουσία παρόμοια με το κερί η οποία δίνει στο κρέας την λιπαρή του γεύση.

Η ουσία αυτή δε μπορεί να χωνευθεί από το σώμα σας. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει πολύ κακή πέψη παρότι δεν είναι τόσο τοξική.

Για να μειώσετε την ποσότητα αυτής της τοξίνης, σας προτείνουμε είτε να το τηγανίσετε είτε να το μαγειρέψετε στο γκριλ. Ωστόσο, αν έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο.

9. Σεβαστός (σκορπίνα)

Ο σεβαστός, ή αλλιώς σκορπίνα, έχει πολύ υδράργυρο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε υγιεινότερα είδη και με λιγότερο υδράργυρο.
Το φρέσκο είναι πάντοτε καλύτερο

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα φρέσκα ψάρια έχουν διάφανα μάτια, σφιχτή ουρά και υγρά, γυαλιστερά λέπια. Αν νομίζετε πως αγοράζετε φρέσκο ψάρι και η ουρά είναι εύκαμπτη, τότε δεν είναι τόσο φρέσκο όσο νομίζετε.

Μπορείτε επίσης να δείτε αν είναι φρέσκο κοιτάζοντας τα πτερύγιά του. Αν είναι στεγνά και τα βράγχια είναι γκρι αντί για κόκκινα, τότε μάλλον δεν είναι φρέσκο.

meygeia

soupa ippokrati

Ιπποκράτης είναι ο πρώτος γιατρός στην ανθρώπινη ιστορία που έβαλε τα θεμέλια για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, ενώ οι «συνταγές» του διαπιστώθηκε πως βοηθούν στη θεραπεία ακόμα και νοσημάτων που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στο ανθρώπινο είδος.

Μεταξύ των διασημότερων «ανακαλύψεών» του είναι η περίφημη σούπα του, η οποία -όπως έλεγε- μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από ασθένειες, χάρη στα συστατικά που περιέχουν τα διάφορα τρόφιμα για την παρασκευή της. 

Εκτός όμως από τη θεραπευτική της δράση, η σούπα του Ιπποκράτη είναι αποτοξινωτική, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, που τα τρόφιμα αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι ό,τι πιο αγνό και καθαρό. 

Τη σούπα του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας «ανακάλυψε ξανά» ο Αμερικανός γιατρός Μαξ Γκέρσον, τροποποιώντας τη μόνο σε ό,τι αφορά την προσθήκη πατάτας, η οποία δεν υπήρχε στην αρχαιότητα. 

Ο Αμερικανός καθηγητής ξεκίνησε από τη δεκαετία του '20 να προτείνει τη «δίαιτα Gerson», συστήνοντάς την ως ιδανική για αποτοξίνωση αλλά και για αντιμετώπιση ασθενειών. 

Οπως έλεγε στα σχετικά βιβλία του αλλά και στους ασθενείς που τον επισκέπτονταν στο ιατρείο του, η διατροφή που σύστηνε μπορεί να αντιμετωπίσει ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, η φυματίωση, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες, τα έλκη, η καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ψυχικές νόσοι, ασθένειες των νεφρών, ακόμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας. 

Η συμβολή του Αμερικανού γιατρού στην εξέλιξη της επιστήμης του τον έκανε διάσημο ανά τον κόσμο, ενώ ινστιτούτο που δημιούργησαν οι δικοί του και συνεργάτες του έχει ακόμα και σήμερα ισχυρό ρόλο στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας. Οπως μάλιστα επισημαίνεται, δεν σχετίζεται με κανενός είδους παροχή υγείας με εμπορικό σκοπό. 

Πώς θα προετοιμάσετε και θα φτιάξετε σωστά τη μοναδική συνταγή

Στη σούπα του Ιπποκράτη, η οποία βασιζόταν στις ρίζες και τους βολβούς, βασίζεται η σούπα-φάρμακο του Αμερικανού δόκτορα Μαξ Γκέρσον που υπόσχεται την καταπολέμηση ανίατων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η φυματίωση ακόμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Η σύνθεση της σούπας, που διαφοροποιείται σε σύγκριση με την αρχαία συνταγή μόνο στο γεγονός ότι έχουν προστεθεί πατάτες, έχει όλες εκείνες τις ιδιότητες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τα νεφρά.

Συστατικά

*1 μέτρια σελινόριζα ή 3-4 κλωνάρια σέλινου

*1 μέτρια ρίζα μαϊντανού, αν υπάρχει

*σκόρδο, όσο επιθυμείτε

*2 μικρά πράσα (αν δεν έχετε, χρησιμοποιείστε δύο μέτρια κρεμμύδια)

*600 γραμμάρια ντομάτες ή περισσότερο

*δύο μέτρια κρεμμύδια

*μισό κιλό πατάτες

*Λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση

Μην ξεφλουδίσετε κανένα από αυτά τα λαχανικά. Απλώς πλύνετέ τα τρίβοντάς τα καλά. Κόψτε τα πρόχειρα σε χοντρά κομμάτια και σιγοβράστε τα για δύο ώρες. Περάστε τα από το μπλέντερ μικρές μικρές ποσότητες και κάντε τη σούπα όσο αραιή ή πηχτή προτιμάτε. Καλύψτε την καλά και διατηρήστε τη στο ψυγείο όχι περισσότερο από δύο μέρες. Προτού την καταναλώσετε, ζεστάνετε τη μερίδα σας, αν επιθυμείτε. Η συχνότητα κατανάλωσής της, σύμφωνα με τον δρα Gerson, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτοξίνωση είναι δύο φορές την ημέρα.

espressonews

karkinos

Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές:

30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. 

Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές απο τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον, είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:

Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος

Τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε από την αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου .Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με υδράργυρο. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα .Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.

Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς. Επισημαίνεται ότι τα ψάρια του Αιγαίου είναι απολύτως ασφαλή απο μετρήσεις που έχουν γίνει και είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για τα εισαγόμενα ψάρια αυτής της κατηγορίας, που δυστυχώς δεν γίνονται.

Χρωστικές

Πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες ή οποία ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο χρώμα. Η χρωστική Ε120 ή Red 2G παράγεται απο ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης απο την σκόνη της χρωστικής. Στην διάρκεια της θητείας στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως ύποπτη για καρκινογενέσεις που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος όπως και το χρώμα του κρέατος πιο αλανιάρικο, επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα.. Παρατηρούμαι τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και δεν καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Νιτρώδη, Νιτρικά

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης σε καπνιστά και ψεροξημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι.Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών επίσης λόγω του οτι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών. Κηπευτικά προϊόντα που αρδεύονται απο περιοχές που η γεώτρηση περιέχει νιτρικά ή είναι προϊόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά λιπάσματα, τότε είναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που είναι ύποπτα για καρκίνους στο πεπτικό σύστημα .Επίσης το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω από 50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.

Κονσέρβες

Στις κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) γι α να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο.Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται ΔιςΦαινόλη Α( ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού,διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Έχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .

Κρεατικά στα κάρβουνα

Κρέατα και προϊόντα κρέατος που υπερψήνωνται στα κάρβουνα το λίπος στην υψηλή θερμοκρασία της φλόγας λιώνει αντιδρά με ανθρακούχες ενώσεις και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες που απορροφώνται από το κρέας. Το ίδιο συμβαίνει και για το καρβουνιασμένο κρέας. Τα τμήματα του καρβουνιασμένου κρέατος πρέπει να αφαιρούνται και το κρέας πρέπει να ψήνεται σε απόσταση απο την φλόγα ή χρήση ηλεκτρικής συσκευής.

Αφλατοξίνες

Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κλπ, σπόροι, ξηροί καρποί εάν δεν παστεριοποιηθούν κατάλληλα ή οι ξηροί καρποί και σπόροι αποθηκευτούν σε χώρους υγρούς και θερμούς αναπτύσσονται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες τις αφλατοξίνες που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς εδώ ο καταναλωτής είναι εντελώς απροστάτευτος και επιτείνεται με την απουσία συστηματικών ελέγχων.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούν πρόβλημα λόγω της μη συμμόρφωσης των αγροτών και της απουσίας ελέγχων από την πολιτεία. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ύποπτα για βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και για καρκινογενέσεις. Τα αυξημένα ποσοστά καρκινογένεσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αγροτών οφείλεται στην χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς προφυλάξεις (γάντια, στολές, μάσκες κλπ). Η απουσία ελέγχων από την πολιτεία καθιστά τους καταναλωτές απροστάτευτους απο τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των οποίων οι επιπτώσεις εμφανίζονται αργότερα.Μια συμβουλή προς καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα τρόφιμα αυτά, να ξεφλουδίζουν όσα ξεφλουδίζονται, να καταναλώνουν προϊόντα εποχής οχι θερμοκηπίου και σε περιπτώσεις βιολογικά προϊόντα.

Ακρυλαμίδη

Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες οτι αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια ουσία την ακρυλαμίδη και μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα της παραγόμενης ακρυλαμίδης. Έτσι παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσίπς κάθε κατηγορίας, ποπ κόρν, κλπ κατά το ψήσιμο σχηματίζεται ακρυλαμίδη, η οποία θεωρείται ύποπτη καρκινογενέσεων. Η ακρυλαμίδη δεν υπάρχει στα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αλλά σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από αντίδραση αμυλούχων συστατικών με το αμινοξύ ασπαραγίνη. Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να περιορίσουν το ποσοστό ακρυλαμίδης στα τρόφιμα είτε μειώνοντας την θερμοκρασία είτε με διάφορες άλλες μεθόδους.

Το φαινόμενο παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τα τρόφιμα αυτά, δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά χρόνια αργότερα, καλό θα είναι όμως να περιορίζουμε την κατανάλωση των προϊόντων αυτών, να καταναλώνουμε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση ,και να καταναλώνουμε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες διότι διευκολύνουν τις κενώσεις και έτσι αποβάλλονται οι καρκινογόνες ουσίες πριν απορροφηθούν από το παχύ έντερο. Η αντικαρκινική δράση κατηγοριών τροφίμων θα δημοσιευθεί σε επόμενο κείμενο.

Dr. Νίκος Κατσαρός
Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Π.Πρόεδρος της Ενωσης Ελλή­νων Χημικών
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

trapesi greek diet

Αν καλούσαμε για δείπνο μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας, όπως τον Ηρόδοτο, τον Ηρακλή και τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους ξαφνιάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των τροφών που θα τους προσφέραμε. Κι αυτό γιατί πολλές από τις σημερινές τροφές ήταν εντελώς άγνωστες στην εποχή τους, ενώ οι συνήθειές μας όσον αφορά τη διατροφή διαφέρουν σημαντικά, αναφέρει το olivemagazine.

Πρώτα απ’ όλα σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι σύγχρονοι διατροφολόγοι σχετικά με τα οφέλη ενός πλουσιοπάροχου πρωινού, οι αρχαίοι Έλληνες, ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ λιτό γεύμα, το οποίο περιελάμβανε λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, μαζί με ελιές και σύκα. Ένα επίσης σύνηθες πρωινό ήταν ο «κυκεώνας», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Το μεσημέρι συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όπως τσιπούρες, μπαρμπούνια, σαρδέλες και χέλια, όσπρια και κυρίως φακές, φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και κουκιά, ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Μια ακόμα αντίθεση με τη σημερινή εποχή παρατηρείται και σε ό,τι αφορά το δείπνο, καθώς αν και σήμερα οι γιατροί συμβουλεύουν να είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, οι πρόγονοί μας το θεωρούσαν το πιο σημαντικό και μεγάλο γεύμα της ημέρας. Συνοδευόταν και από επιδόρπια, τα λεγόμενα “τραγήματα”, που μπορεί να ήταν φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια και σταφύλια ή γλυκά με μέλι.

Οι αρχαίοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό και το μοσχάρι, ενώ σπανιότερα έτρωγαν κατσίκι και αρνί. Επίσης αγαπούσαν πολύ και το κυνήγι, κυρίως τις τσίχλες, τα ορτύκια και τα ελάφια. Αγαπούσαν όμως και τα σαλιγκάρια, τα οποία οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα. Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό τους τραπέζι, ωστόσο δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ποικιλία όση σήμερα.

Μπορεί να μην υπήρχαν φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ροδάκινα και οι μπανάνες, αλλά μεγάλη ζήτηση είχαν τα αχλάδια, τα ρόδια, τα μήλα, τα σύκα, μούρα, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Όσον αφορά τα λαχανικά, οι Αθηναίοι τα καλλιεργούσαν στους κήπους τους και είχαν ιδιαίτερη αγάπη στους βολβούς, τα μαρούλια, τα αγγούρια, τον αρακά, τις αγκινάρες, τα βλίτα, το σέλινο, τον άνηθο και το δυόσμο. Άλλα πάλι, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και τα χωράφια.

Μεγάλη αγάπη είχαν και στο ψωμί, αφού συνήθιζαν μάλιστα να φτιάχνουν αρκετά είδη, από λαγάνες, σιμιγδαλένιους άρτους και ψωμί από χοντράλευρο, μέχρι ψωμί από κεχρί.

Τα ράφια της κουζίνας ενός αρχαίου ελληνικού σπιτιού έπρεπε να είναι πάντα εφοδιασμένα με διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη και σουσάμι, τα οποία συνήθιζαν να προσθέτουν για να κάνουν πιο γευστικά τα πιάτα τους. Τα περισσότερα φαγητά ήταν ιδιαίτερα ελαφριά, καθώς γίνονταν ψητά στο φούρνο και στη σούβλα, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τα γλυκά, καθώς, αφού δεν υπήρχε η ζάχαρη και το κακάο, παρασκευάζονταν από αλεύρι , φρούτα ξερά ή φρέσκα και μέλι.

Κάθε γεύμα φυσικά το συνόδευαν με κρασί, ενώ από το τραπέζι δεν έλειπε ποτέ το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρούσαν δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη τους.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι. Γι’ αυτό άλλωστε και είχαν αυτοχριστεί ‘μικροτράπεζοι’ και ‘φυλλοτρώγες’. Κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, καθώς θεωρούσαν ότι στόχος του φαγητού ήταν να τέρψει τον ουρανίσκο και όχι να χορτάσει το στομάχι.

Οι πιο σκληροπυρηνικοί των Ελλήνων ήταν οι Σπαρτιάτες που ακόμη και στη διατροφή τους ακολουθούσαν τη λακωνική λιτότητα με το καθημερινό τους διαιτολόγιο να περιλαμβάνει μια κούπα από «μέλανα ζωμό» και ένα κομμάτι ψωμί, ενώ σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές βραστό χοιρινό, λίγο κρασί και πίτα.

tsipouro

Οι υπάλληλοι του Τελωνείου Καλαμάτας, μόλις την προηγούμενη Τρίτη, αποκάλυψαν υπόθεση παράνομης κατοχής και διάθεσης τσίπουρου από άτομο που δεν διέθετε νόμιμη άδεια ποτοποιού.

Συνολικά, 14.223,48 λίτρα άνυδρου τσίπουρου ήταν έτοιμα να εμφιαλωθούν και να πουληθούν στην αγορά χωρίς να έχει γίνει κανένας έλεγχος ποιότητας και σύστασης.

Διαφυγόντα κέρδη από φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν χρεώθηκαν: 248.823,80 ευρώ. «Μικρό το κακό», λένε οι γνωρίζοντες. Τέτοιες υποθέσεις είναι πολύ συχνές ειδικά την εποχή της λειτουργίας των νόμιμων καζανιών απόσταξης τσίπουρου στα χωριά, από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 15 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

Εκτιμάται ότι πάνω από 15 εκατ. λίτρα χύμα τσίπουρου διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο χωρίς κανέναν έλεγχο ποιότητας και ασφάλειας. Παράλληλα, εφόσον το χύμα τσίπουρο φορολογείται ελάχιστα σε σχέση με το εμφιαλωμένο, προσφέρεται μια μεγάλη ευκαιρία για φοροδιαφυγή ειδικά στην παρούσα οικονομική κατάσταση.

Τα νόμιμα «σπιτικά» καζάνια απόσταξης σε όλη την Ελλάδα είναι 5.000, ενώ άδεια απόσταξης έχουν 30.000 άτομα. Πρόκειται για τους λεγόμενους διήμερους που μπορούν να αποστάζουν ποσότητα ανάλογη του αμπελώνα που έχουν, προκαταβάλλοντας ΕΦΚ 0,59 ευρώ ανά λίτρο και οι οποίοι παράγουν ετησίως 5-7 εκατ. λίτρα κατά δήλωση των ίδιων χωρίς να γίνεται έλεγχος. Παράλληλα, οι επίσημοι αποσταγματοποιοί παράγουν 3 εκατ. λίτρα εμφιαλωμένο επώνυμο τσίπουρο, φορολογούνται δεκαπλάσια (ΕΦΚ 5,10 ευρώ ανά λίτρο, δίχως δικαίωμα να διαθέτουν χύμα το προϊόν τους).

Ομως, η ετήσια παραγωγή τσίπουρου εκτιμάται ότι φθάνει τα 24 εκατ. λίτρα, (στοιχεία από το πόρισμα της ευκαιριακής επιτροπής του υπ.Οικονομικών το 2013), οπότε και προκύπτει ότι οι ποσότητες χύμα τσίπουρου που διακινούνται στην αγορά είναι σαφώς πολλαπλάσιες εκείνων που οι άδειες απόσταξης προβλέπουν.

Το «τσιπουράκι» από το τραπέζι του καφενείου στο χωριό τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στην προθήκη των προτάσεων γευσιγνωστών, με αποτέλεσμα να έχει ξεπεράσει σε κατανάλωση το εθνικό μας ούζο. Ομως, ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων αποσταγμάτων κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ως «τσίπουρο» χωρίς κανένα έλεγχο όσον αφορά τόσο τις πιθανές συνέπειες στην υγεία όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το 2016 εξετάστηκαν μόλις 332 δείγματα χύμα «τσίπουρου» από μικρούς αποσταγματοποιούς από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Οπως τονίζουν οι υπάλληλοι του ΓΧΚ είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλα τα καζάνια που βρίσκονται στα βουνά. Ακόμα κι έτσι, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, αφού μόνο τα 178 δείγματα βρέθηκαν κανονικά όσον αφορά τη σύσταση και τις υπόλοιπες προδιαγραφές. Παράλληλα, 19 δείγματα βρέθηκαν μη ασφαλή για την υγεία.

«Πολλές φορές υπάρχει αυξημένο ποσοστό μεθανόλης –κανονικά το ποσοστό πρέπει να είναι από ελάχιστο έως μηδενικό– η οποία είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία», λέει στην «Κ» ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν καθηγητής Χημείας, στο Εργαστήριο Φυσιολογίας, Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αλλες φορές πάλι εντοπίζονται αυξημένα ποσοστά χαλκού από τα καζάνια στα οποία γίνεται η απόσταξη και τα οποία δεν συντηρούνται σωστά.

«Συνήθως διακινούνται μέσα σε μπουκάλια νερού, τα οποία έχουν φθαλικές ενώσεις που δεν διαλύονται με το νερό. Ομως, το αλκοόλ τις επηρεάζει και έστω μια μικρή ποσότητα είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Κάθε φορά που βλέπω τα πλαστικά μπουκάλια με το τσίπουρο στις λαϊκές, αναλογίζομαι πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η τακτική», συμπληρώνει ο κ. Χαρουτουνιάν.

Οι διήμεροι

«Τα τελευταία χρόνια το θολό νομικό τοπίο και η απουσία ελέγχων έχουν οδηγήσει στην αγαπημένη παράδοση πολλών ελληνικών χωριών, την απόσταξη τσίπουρου, σε μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία επιχειρηματική δραστηριότητα» τονίζει στην «Κ» ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Οι διήμεροι αμβυκούχοι (ονομάζονται έτσι γιατί οι άδειες απόσταξης δίνονται για συγκεκριμένα διήμερα) για χρόνια μπορούσαν να αποστάζουν και να διαθέτουν το προϊόν τους στην περιοχή τους χύμα. Ηταν ένα επιπλέον εισόδημα για τους αμπελουργούς που μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να αξιοποιήσουν ό,τι δεν μπορούσε να οινοποιηθεί από την άποψη της ποιότητας της πρώτης ύλης.

Ομως, από το 1997 τους δόθηκε η δυνατότητα να πωλούν το τσίπουρο που παράγουν σε όλη την Ελλάδα. Το χύμα τσίπουρο, μάλιστα, τυπικά ονομάστηκε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών», εφόσον η παραγωγή τσίπουρου πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται από τη νομοθεσία.

«Η τεράστια διαφορά φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα στο χύμα και στο εμφιαλωμένο τσίπουρο έχει οδηγήσει ώστε να διακινούνται τεράστιες ποσότητες στην αγορά χύμα, οι οποίες βέβαια αντικειμενικά είναι αδύνατον να ελεγχθούν» λέει στην «Κ» η κ. Σούλα Παναγιώτου, οινολόγος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου που παράγει εμφιαλωμένο Τσίπουρο Ονομασίας Προέλευσης.

Καθημερινή

choco slim

Πρόκειται για το προϊόν «IASIS Σοκολατούχο Ρόφημα Choco Slim», σε συσκευασία των 175g ανά τεμάχιο, στο οποίο ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε ότι περιέχει τα μη εγκεκριμένα για τα τρόφιμα συστατικά «Rhodiola rosea» και «ρίζα Gonyak».

To προϊόν διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρία «AOS IASIS HELLAS ΜΟΝ. IKE» (Ερμού 18, Αθήνα).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση όλων των παρτίδων του ανωτέρω προϊόντος που περιέχουν τα μη εγκεκριμένα για τα τρόφιμα συστατικά «Rhodiola rosea» και «ρίζα Gonyak», ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν, το οποίο περιέχει τα μη εγκεκριμένα συστατικά, ανεξαρτήτου παρτίδας, να μην το καταναλώσουν.

cereal efet

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τη διακίνηση δημητριακών πρωινού, Γερμανικής προέλευσης, που ενδέχεται να περιέχουν σοκολάτα γάλακτος, της οποίας τα συστατικά, σκόνη πλήρους γάλακτος και λεκιθίνη σόγιας, δεν αναγράφονται στην ετικέτα των δημητριακών. Τα συστατικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία σε αυτά.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΜΟΥΣΛΙ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΒΙΟ (Beeren Müsli)», σε συσκευασία των 750 g ανά τεμάχιο, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 28.05.2018, το οποίο παρασκευάστηκε από τη Γερμανική εταιρεία "Rosengarten Minderleinsmühle GmbH & Co. KG" και διακινήθηκε στην Ελλάδα, από την επιχείρηση «ΒΙΟ-ΥΓΕΙΑ Ε.Π.Ε.» (Αργυρουπόλεως 5, Άγιος Στέφανος).

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος προκειμένου να διορθωθεί η επισήμανση ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (οι φωτογραφίες του οποίου φαίνονται κάτωθι), εφόσον έχουν ευαισθησία στο γάλα ή/και στη σόγια, να μην το καταναλώσουν.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...