tyrokayteri

Την ανάκληση της τυροκαυτερής «Ελληνική Γαστρονομία Παλτσίδη ΑΕ» ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, καθώς ο ΕΦΕΤ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου στην επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης τροφίμων-ορεκτικών, διαπίστωσε ότι η εν λόγω εταιρεία παρασκευάζει και συσκευάζει προϊόν με την ονομασία «τυροκαυτερή», για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιεί «άμυλο σίτου», το οποίο δεν δηλώνεται στον κατάλογο συστατικών.

Το άμυλο σίτου προέρχεται από το σιτάρι και μπορεί να προκαλέσει αλλεργία/δυσανεξία σε άτομα με ευαισθησία σε αυτό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν τυροκαυτερή, σε συσκευασίες: (α) των 450 γραμμαρίων, με ημερομηνίες λήξεως από 15-08-15 έως 17-11-15 και αριθμούς παρτίδας που ξεκινούν από LG1H2H10515 έως και LG1H2H19815 αντίστοιχα, (β) των 2 κιλών, με ημερομηνίες λήξεως από 16-08-15 έως 29-11-15 και αριθμούς παρτίδας που ξεκινούν από LG1H1E10615 έως και LG1H1E21015 αντίστοιχα.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εταιρεία «Ελληνική Γαστρονομία Παλτσίδη ΑΕ» την άμεση ανάκληση του συνόλου των επίμαχων παρτίδων του προϊόντος και ήδη η παρασκευάστρια εταιρεία έχει εκκινήσει την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, εφόσον έχουν ευαισθησία στο σιτάρι/γλουτένη, να μην το καταναλώσουν.

acrylamide in food1

Μία χημική ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα και κυρίως στα τηγανητά, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους καταναλωτές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων.

Πρόκειται για το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που βρίσκεται στο καπνό του τσιγάρου αλλά και σε πολυάριθμα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, το ψωμί, τα μπισκότα και ο καφές.

Η εν λόγω χημική ουσία παράγεται εκ φύσεως στα αμυλούχα τρόφιμα κατά το καθημερινό μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και κατά την βιομηχανική επεξεργασία σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας άνω των 120 βαθμών Κελσίου και χαμηλής υγρασίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τρόφιμα όπως οι τηγανητές πατάτες και οι κροκέτες πατάτας περιέχουν σε υψηλά επίπεδα την καρκινογόνο ουσία και πως όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του.

"Τα στοιχεία από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο. Δεδομένου ότι το ακρυλαμίδιο είναι παρόν σε ένα ευρύ φάσμα των καθημερινών τροφίμων, αυτή η ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών ισχύει για όλους, αλλά τα παιδιά είναι η πιο εκτεθειμένη ηλικιακή ομάδα με βάση το σωματικό τους βάρος”, επεσήμαναν οι ερευνητές. 

Η Επιτροπή για τις Προσμίξεις στην Τροφική Αλυσίδα (CONTAM) της EFSA αξιολόγησε τα ευρήματα από συνολικώς 43.419 δείγματα τροφίμων τα οποία συνελέγησαν και αναλύθηκαν από το 2010 σε 24 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και έξι οργανισμούς τροφίμων.

Τα δείγματα προέρχονται από βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως:

* Οι έτοιμες προς κατανάλωση τηγανητές πατάτες

* Τα τσιπς πατάτας και οι προτηγανισμένες τηγανητές πατάτες/προϊόντα πατάτας για μαγείρεμα στο σπίτι

* Το μαλακό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παρόμοια προϊόντα

* Ο καφές και τα υποκατάστατα καφέ

* Οι βρεφικές τροφές και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά με ή χωρίς βάση τα δημητριακά.

Τα συμπεράσματα της EFSA θα χρησιμοποιηθούν από σε ολόκληρη την Ευρώπη ως τη βάση της νέας συμβουλές ασφάλειας για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα τους γονείς.

kafes

Οι περισσότεροι γονείς απαγορεύουν στα παιδιά τους να πίνουν καφέ γιατί πιστεύουν ότι θα εμποδίσει την ανάπτυξή τους.

Πρόκειται για μύθο, υποστηρίζει σε άρθρο του στην «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Aaron E. Carroll, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, επικαλούμενος μελέτες που απέτυχαν να δείξουν ότι η κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σχετίζεται με μείωση της οστικής μάζας ή του ύψους ενός ανθρώπου.

Όπως λέει ο δρ Carroll, ο καφές επί δεκαετίες είχε την φήμη ενός ανθυγιεινού ροφήματος, αλλά η ιατρική έρευνα δείχνει ότι ο μαύρος, σκέτος καφές κάνει ακριβώς τα αντίθετα απ' ό,τι τον κατηγορούν.

Μόλις πέρυσι, η ανασκόπηση 36 μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 1,27 εκατομμύρια εθελοντές, έδειξαν πως όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ (3-5 φλιτζάνια την ημέρα) είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, η συνδυασμένη ανάλυση 11 μελετών που διεξήχθησαν σε σχεδόν 480.000 εθελοντές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 2-6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εύρημα που επιβεβαιώθηκε πέρυσι με μία νέα μετανάλυση.

Άλλη πρόσφατη μετανάλυση έδειξε πως η μέτρια κατανάλωση (4 φλιτζάνια την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Η κατανάλωση έπρεπε να φτάσει τα 10 φλιτζάνια την ημέρα για να αρχίσει να διαφαίνεται κάποια αρνητική συσχέτιση.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να πίνουμε καφέ για να είμαστε υγιείς. Ωστόσο οι μέτριες ποσότητες του καφέ σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά από κάθε είδους καρδιαγγειακή πάθηση, σε αντίθεση με ό,τι φοβάται πολύς κόσμος. Ακόμα, δε, και όσοι κάνουν υπερκατανάλωση καφέ, έχουν ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες, παρενέργειες.

«Το θέμα δεν είναι μόνο τα καρδιαγγειακά. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με άλλα νοσήματα, όπως ο καρκίνος», γράφει ο δρ Carroll.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές για πιθανές θετικές συσχετίσεις, αλλά οι περισσότερες από αυτές εξαφανίζονται μόλις οι μελέτες αξιολογηθούν συνολικά.

Το 2007 λ.χ. μία μετανάλυση έδειξε ότι 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζονται με μείωση κατά 40% του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος, ενώ στη συνέχεια δύο άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν αυτή την προστασία.

Στον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού, οι μελέτες έδειξαν πως δεν υπάρχουν αρνητικές εκβάσεις, ενώ στον καρκίνο του πνεύμονα τα δεδομένα που δείχνουν ότι ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αφορούν μόνο τους.

Μία μελέτη, εξάλλου, που κοίταξε όλες τις μορφές καρκίνου αδιακρίτως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές μειώνει γενικώς τον κίνδυνο καρκίνου και ότι όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο πιο προστατευμένος είναι.

Άλλες παθήσεις

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τους δείκτες της ηπατικής λειτουργίας, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της κιρρώσεως του ήπατος, βελτιώνει την ανταπόκριση στην αντιϊική θεραπεία για ηπατίτιδα C και ωφελεί τους ασθενείς με λίπος στο ήπαρ.
Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον και εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών, ενώ σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως τύπου 2 διαβήτη.

Δύο μεταναλύσεις, τέλος, που αφορούν συνολικά 37 μελέτες και πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

«Όλ' αυτά δεν σημαίνουν πως θα πάμε στο άλλο άκρο και θα δίνουμε καφέ στα παιδιά ή στις εγκύους, ούτε ότι θα αρχίσουμε να πίνουμε καφέ με τον τόνο. Οι υπερβολές σε οτιδήποτε βλάπτουν», τονίζει ο δρ Carroll. «Απλώς, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον καφέ ως κάτι που πρέπει να περιορίσουμε. Όταν είναι σκέτος, μπορεί να αποτελεί τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, πιθανώς παρέχοντας περισσότερα οφέλη από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καταναλώνουμε».

 
 

allantika

Οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι νεκροί από τη λιστερίωση που συνδέεται με την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων κρέατος έφτασαν τους 13 μέσα σε ένα χρόνο.

Συνολικά 24 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη βακτηριακή λοίμωξη από τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες. Άλλοι τέσσερις ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας και υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν πάσχουν όντως από λιστερίωση.

Οι ασθενείς, που είναι ηλικίας από 43 έως 89 ετών, έπασχαν όλοι τους από υποκείμενα νοσήματα.

Την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας διέταξε την απόσυρση ενός αλλαντικού που παρασκευάζεται από την εταιρεία Jorn A. Rullepolser A/S, κοντά στην Κοπεγχάγη. Πιστεύεται ότι τα προϊόντα της εταιρείας αυτής ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την επιδημία της λιστερίωσης.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα μικρόβια, το βακτήριο της λιστερίωσης μπορεί να αντέξει ακόμη και στις χαμηλές θερμοκρασίες ενός ψυγείου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι ασθενείς με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κυριότερα συμπτώματα της λιστερίωσης είναι υψηλός πυρετός, διάρροια και μυικοί πόνοι.

ΑΠΕ

 

unesco imerid diatrof
 
Πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης"  του Δήμου Ελληνικού -Αργυρούπολης η ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Η Μεσογειακή Γαστρονομία στην παιδική ηλικία» από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ελληνικού –Αργυρούπολης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Φώτη Ιασωνίδη ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο της ημερίδας για ενημέρωση των  δημοτών μας και ιδιαίτερα των μαθητών για την σωστή διατροφή από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Στην ημερίδα   έλαβαν μέρος  ως εισηγητές εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο των Επιστημών, της Γαστρονομίας καθώς και του Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων τηςUNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.

Η Ημερίδα ξεκίνησε  με την ομιλία της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Πτυχιούχου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Συγγραφέως του βιβλίου «STOPστην παιδική παχυσαρκία» κ. Χριστίνα Φορντόρ με θέμα «Πώς να προσαρμόσω τη Μεσογειακή Διατροφή στο διαιτολόγιο του παιδιού μου».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Διευθυντών Γαστρονομίας, Υπευθύνων Δράσεων Επισιτισμού των μόνιμων Κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας του Ομίλου για την UNESCOΠειραιώς και Νήσων καθώς και Αρχιμαγείρων κ. Ηλία Ιωσηφέλη με θέμα «Πρότυπο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, τα Ναι & Όχι της παιδικής ηλικίας» καθώς και του κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη με θέμα «Σύγχρονος καταναλωτής, Πολιτισμός Υγεία, Παιδεία στην διατροφή στην παιδική ηλικία».

Τέλος ο Δρ Αθανάσιος Νακάσης, Msc ΕΜΠ, Προεδρος  του Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS, Α' Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (ΕΟΠΑ), Πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορικής Έρευνας Παγκρατίου Αθλήματος της ΕΟΠΑ και Γραμματέας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (ΠΟΠΑ) τοποθετήθηκε στην ημερίδα με θέμα «Διατροφικές συνήθειες αθλητών κατά την αρχαιότητα».

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιστρέψουμε στην μεσογειακή διατροφή με την οποία μας μεγάλωσαν οι γονείς μας. Συνεχάρη τους ομιλητές για την προσπάθεια ενημέρωσης των παιδιών και των γονέων για τον σωστό τρόπο διατροφής και συγκεκριμένα για  την αξία και τα οφέλη της εφαρμογής της από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. και εξέφρασε την ελπίδα να μας δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας και ενημέρωσης όλων των μαθητών μέσα από τα σχολεία του Δήμου.

Ακολούθησε τιμητική διάκριση του Ομίλου για την UNESCO στον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο για την προσφορά του και το έργο του η οποία απενεμήθη από τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Γιάννη Μαρωνίτη

Τιμήθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Παιδείας οι ομιλητές και οι συντελεστές της εκδήλωσης.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Δήμαρχο Ελληνικού- Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Φ. Ιασωνίδη και τις υπηρεσίες του Δήμου για την οργάνωση της ημερίδας.

ypertrofes

Υπάρχουν άπειρες τροφές που είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων!

Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να τις μάθουμε και να τις εντάξουμε στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα, προκειμένου να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από τις ασθένειες.

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις 8 υπερ-τροφές του χειμώνα που θα πρέπει να κατέχουν περίοπτη θέση στην κουζίνα σας όλο το χρόνο!

Μαύρη σοκολάτα!

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδάργυρου, στοιχείο απαραίτητο για δυνατό ανοσοποιητικό. Μην θεωρείτε πως η σοκολάτα γάλακτος θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, καθώς το ποσοστό κακάου είναι αυτό που κάνει την ουσιαστική διαφορά.

Μπρόκολο!

Μπορεί να μη θέλετε ούτε να το βλέπετε, αλλά ίσως αλλάξετε γνώμη αν μάθετε ότι μία μερίδα προσφέρει παραπάνω από την ημερήσια προτεινόμενη δόση βιταμίνης C, μαζί με τις βιταμίνες A, D, B6, K, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Παράλληλα, το μπρόκολο βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εξουδετερώνοντας τα περιττά στοιχεία που έχουν εισέλθει σε αυτόν.

Κινόα!

Οι μαγικοί σπόροι της είναι τράπεζες αμινοξέων, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου. Ανάλογα με τον τρόπο που θα τους μαγειρέψετε τρώγονται είτε για πρωινό είτε για συνοδευτικό στο δείπνο.

Αβοκάντο!

Δεν επωφελείται μόνο η καρδιά σας, αλλά ολόκληρο το σώμα από τις φυτικές ίνες, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα υγιή λιπαρά του. Σύμφωνα με έρευνες, το αβοκάντο έχει αντικαρκινική δράση, ενώ έχει την ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη και την πίεση.

Καρότα!

Αποτελεί «τράπεζα» βήτα-καροτένιου, που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη Α είναι βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ ειδικά το χειμώνα μας προστατεύει από ιούς και αναπνευστικά προβλήματα.

Σολομός!

Η έλλειψη ήλιου το χειμώνα είναι δυνατό να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Καλό θα είναι λοιπόν να φροντίζετε να την προσλαμβάνετε από τροφές πλούσιες σε αυτή, όπως είναι ο σολομός. Να θυμάστε ότι 120 γραμμάρια σολομού την ημέρα, αντιστοιχούν σε 10-15 λεπτά ηλιοθεραπεία το χειμώνα!

Παντζάρι!

Είναι πλούσια σε φωτοχημικά και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Μην πετάτε ατ πράσινα φύλλα, καθώς είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βήτα-καροτενίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Ρόδι!

Από πού να ξεκινήσουμε; Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες με αντιοξειδωτική δράση, ενώ μας προσφέρουν επίσης φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες Ε και Β6.Τα θρεπτικά συστατικά τους δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα καθιστά σημαντικά για ένα υγιές σώμα που πάντα έχει ανάγκη από το συνήθως ελλειμματικό κάλιο.

newsitamea

 

fistikia

Η κατανάλωση ξηρών καρπών με κέλυφος φαίνεται να μειώνει και να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, έδειξε νέα έρευνα.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από 12 κλινικές δοκιμές με 450 συμμετέχοντες και τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, διαπιστώθηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση περίπου δύο μερίδων ξηρών καρπών με κέλυφος βελτιώνει δύο βασικούς δείκτες σακχάρου στο αίμα.

Ο πρώτος δείκτης αφορά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), η οποία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για ένα διάστημα 3 μηνών.

Ο δεύτερος δείκτης σχετίζεται με τις τιμές της γλυκόζης νηστείας, για τον ακριβή έλεγχο της οποίας απαιτείται οι ασθενείς να μην έχουν φάει ή πιει τίποτα, εκτός από νερό για τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν την εξέταση.

Όπως ισχυρίστηκε ο δρ. John Sievenpiper, ερευνητής από το Νοσοκομείο «St. Michael’s Hospital», τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν όταν οι καρποί με κέλυφος αντικατέστησαν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αντί για τα κορεσμένα λίπη.

Οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές έτρωγαν ημερησίως 56 γραμμάρια ξηρούς καρπούς με κέλυφος, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σχεδόν σε 2 μερίδες. Η κάθε μερίδα ξηρών καρπών ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια ή το ¼ ενός φλιτζανιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Sievenpiper, οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα.

Στους ξηρούς καρπούς με κέλυφος συμπεριλαμβάνονται τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, τα κάστανα, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα μακαντέμια, οι κουκουναρόσποροι και τα φιστίκια Αιγίνης. Από τη σχετική λίστα εξαιρούνται τα αράπικα φιστίκια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, τα οποία όμως είναι ακόρεστα (καλά) και επομένως κάνουν καλό στην υγεία μας. Όσο για τη θερμιδική τους αξία, παρόλο που είναι υψηλή, δεν οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους, γεγονός που διαπιστώθηκε και στις κλινικές δοκιμές.

ourlife

Περισσότερα Άρθρα...