Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ για την απόσυρση / ανάκληση αλλαντικού, γαλλικής προέλευσης, λόγω παρουσίας σαλμονέλας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΦΕΤΕΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ROSETTE 10TΜΧ CARREFOUR 100G», με γραμμοκώδικα (bar code): 3245412452963 και ημερομηνίες λήξης 14, 15, 18 και 20/09/13. Η επιχείρηση έχει δρομολογήσει τόσο τη διαδικασία ανάκλησης / απόσυρσης του εν λόγω προϊόντος, όσο και την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Οι σχετικοί έλεγχοι από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, το οποίο απεικονίζεται να μην το καταναλώσουν.

estiasi

Ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση ήλθε πιλοτικά, όμως οι μειώσεις στις τιμές ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Μόνο ένας στους δέκα καταστηματάρχες έδειξε πρόθυμος να περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στον τιμοκατάλογό του, τουλάχιστον από την πρώτη ημέρα, με τους υπόλοιπους να γυρνούν την πλάτη στο μέτρο.

Σε σύνολο 100.000 εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών και καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν πανελλαδικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιώργο Καββαθά, μόνο οι 11.000 (11%) είχαν προμηθευτεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης το ειδικό θαλασσί σήμα που υποδεικνύει ότι πέρασαν στις τιμές τους σε ποσοστό τουλάχιστον 5% τη μείωση του ΦΠΑ. Υπάρχουν και εκείνοι που μείωσαν τις τιμές κατά 7%, 8% ή και 10%. Ο κ. Καββαθάς εκτιμά ότι εντός του μήνα οι επιχειρήσεις που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα δείχνουν ότι τα 11.000 σήματα μοιράστηκαν ως εξής: 700 σε αλυσίδες εστίασης, μόλις 200 σε ξενοδοχεία και περίπου 10.000 σε εστιατόρια. Με άλλα λόγια, τη μικρότερη ανταπόκριση έδειξαν μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τα ξενοδοχεία.

Στη Θεσσαλονίκη, περίπου 400 επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν το σχετικό έντυπο.

Το βασικό επιχείρημα που αρκετοί προέβαλλαν ήταν το γεγονός ότι είχαν ήδη απορροφήσει την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ, και δεν την είχαν μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Μιλώντας στο Έθνος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων της πόλης Παναγιώτης Γκόφας ανέφερε ότι ο κλάδος εμφανίζεται θετικός στο να ρίξει τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι για να πάρουν οι καταστηματάρχες το ειδικό σήμα, πρέπει να προσκομίσουν τους παλαιούς τιμοκαταλόγους και τα στοιχεία της ταμειακής μηχανής. Ακολουθεί διασταύρωση στοιχείων και χορηγείται το σήμα δωρεάν.

Πάντως, δεν λείπουν και οι επιτήδειοι από την αγορά. Όπως γράφει το Έθνος, απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν επιχειρηματίες στην Πορταριά Πηλίου, ζητώντας 50 ευρώ για την έκδοση του σήματος.

δολ

kotopoula  sfagmena

Από τον ιό της ψευδοπανώλης μολύνθηκε το 15% της κυπριακής πτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα αυτή να έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Συγκεκριμένα μολύνθηκαν τρεις πτηνοτροφικές μονάδες στο χωριό Μάμμαρι της Λευκωσίας, που γειτνιάζει με τις κατεχόμενες περιοχές.

Οι μονάδες αυτές θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν την παραγωγή πουλερικών. Τα μολυσμένα πουλερικά θανατώθηκαν και θα αποτεφρωθούν.

Ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία από την ψευδοπανώλη, συνέστησε, ωστόσο, προσοχή και πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνονται διαρκώς απολυμάνσεις.

 

Eνδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο και για την Ευρώπη!

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι ο ιός της ψευδοπανώλης, που εντοπίστηκε σε πτηνοτροφικές μονάδες στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο και για την Ευρώπη. Την ενημέρωση αυτή πήραν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Κύπρου, Γιώργο Κυριακίδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι πεπεισμένες ότι ο ιός της ψευδοπανώλης μεταφέρθηκε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.  Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι ο ιός προσομοιάζει με τον τουρκικό ιό, αν δεν είναι και ο ίδιος.

Επεσήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ενημέρωσαν την Ελληνοκυπριακή πλευρά στην αρμόδια Τεχνική Επιτροπή. Περιορίστηκαν απλώς να αναφέρουν ότι δεν έχει εντοπιστεί πρόβλημα στα κατεχόμενα. Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δήλωσε ότι συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις σε υποστατικά της περιοχής, όπου έχει εντοπιστεί ο ιός, για παρακολούθηση της κατάστασης.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ιός είναι πολύ ανθεκτικός και μεταφέρεται ακόμη και με τον αέρα. Ωστόσο, τονίζουν ότι δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

kreata

Τα βακτήρια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα κι εκτός από τους ασθενείς στα νοσοκομεία φαίνεται πως αρχίζουν να απειλούν και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Νέα έρευνα του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δείχνει τα κρέατα που μεγαλώνουν σε φάρμες και καταλήγουν στα τοπικά κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ είναι πολύ πιθανό να κουβαλούν βακτήρια.

Το πρόβλημα αυτό έχει προκληθεί λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών από τους παραγωγούς που χορηγούν αγωγές στα ζώα τους για να τα προστατεύσουν, αλλά και για να τα παχύνουν και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την FDA στα κρέατα είναι πιθανό να επωάζουν ενισχυμένες μορφές των βακτηρίων σαλμονέλα και καμπυλοβακτήριο.

Πόσο πιθανό; Κρατηθείτε. Τα ευρήματα της FDA το 2011 μιλούν για ποσοστό 81% στις γαλοπούλες, 69% στα παϊδάκια, 55% στο μοσχάρι και 39% στο κοτόπουλο (στήθος, φτερούγες, μπούτια).

Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, ενώ το καμπυλοβακτήριο είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ που οδηγεί σε παράλυση. Συνολικά, ο αμερικανικός οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων βρήκε πως το 87% των κρεάτων που κατέληξαν στα καταστήματα ήταν μολυσμένα με είτε κοινά είτε «ενισχυμένα» βακτήρια.

Για να μην σας πιάσει πανικός και γίνεται όλοι χορτοφάγοι, πρέπει να αναφέρουμε πως τα βακτήρια αυτά σκοτώνονται έπειτα από καλό ψήσιμο ή μαγείρεμα. Η πιο επικίνδυνη είναι η γαλοπούλα που αρκετά συχνά καταναλώνεται ωμή σε σάντουιτς, ενώ πιο προσεκτικοί στην κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να είναι οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

alantika

Την ανάκληση μη ασφαλών αλλαντικών ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Έλεγχου Τροφίμων.

Στο πλαίσιο εξέτασης καταγγελίας, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ διαπίστωσαν συγκεκριμένα την ύπαρξη μη ασφαλών προϊόντων τα οποία περιέχουν... τη χρωστική Ε120 (κοχενίλη, καρμινικό οξύ, καρμίνες), πρόσθετο μη επιτρεπόμενο στα συγκεκριμένα είδη τροφίμων.

Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:

-«Χοιρινή ωμοπλάτη για πίτσα σε φέτες» Aro, βάρους περίπου 1kg το οποίο παράγεται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΝΤΕΡΗ Ο.Ε.» για λογαριασμό της επιχείρησης «ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ» με αριθμό παρτίδας και ανάλωση:

lot 040713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 14.10.2013,

lot 040613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 04.09.2013,

lot 070613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 11.09.2013,

lot 180613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.09.2013,

lot 270613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 06.10.2013,

lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 09.10.2013,

lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 10.10.2013,

-«Μπέικον Catering φέτες Snack», Creta Farm, βάρους 1,5 kg, L01318502, «Μπέικον φιλικό», Creta Farm, βάρους 100 gr, L01320006 με ανάλωση μέχρι 16.12.2013, «Μπριζόλα καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2€), L01317606 με ανάλωση μέχρι 23.09.2013, «Ζαμπόν μπούτι», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2€) GR, L01316328 με ανάλωση μέχρι 10.09.2013, «Μπέικον ρολό σε φέτες», Creta Farm, βάρους 160 gr, L01317406, με ανάλωση μέχρι 21.09.2013, «Μπριζόλα Καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160gr, L01318406, L01319106, L01317006, L0131760, τα οποία παράγονται από την εταιρεία CRETA FARM A.E..

-«Γαλοπούλα Βραστή» ΠΑΣΣΙΑΣ, βάρους 180 gr, L77288, L77667, L77316, «Γαλοπούλα Καπνιστή», ΠΑΣΣΙΑΣ,, βάρους 180 gr, L77386, L77516, L77459, τα οποία παράγονται από την εταιρεία ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

Οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα παραπάνω προϊόντα καλούνται να μην τα καταναλώσουν

mandata

PARIZAKI

Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από έλεγχο βάσει καταγγελίας, προέβη σε δειγματοληψία βραστής πάριζας με την εμπορική ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας».

Το δείγμα, ήταν από συσκευασία βάρους 3,45 kg (μπαστούνι), έφερε ημερομηνία λήξης 21.6.2013, παρασκευάζεται / συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, 22ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Άγιο Στέφανο.

Στο εν λόγω προϊόν, βάσει Εργαστηριακής Ανάλυσης, ανιχνεύτηκε DNA αλόγου (στο σύνολο του DNA < 1% και > 0.1%).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την προστασία του καταναλωτή.

alogokreas

Στους 111 τόνους ανήλθαν οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφθασαν στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τα οποία ενημερώνεται η Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο, κατά το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία. Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τους ελέγχους στα τρόφιμα και, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time- PCR (Real- Time Polymerase Chain Reaction) απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.

zougla

Περισσότερα Άρθρα...