ispania euro niki

H Iσπανία επέστρεψε στην κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης, καθώς επικράτησε άνετα την Κυριακή στον μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ 2015, που διεξήχθη στο «Πιέρ Μορουά» της Γαλλίας με 80-63 της Λιθουανίας.

Οι «φούριας ρόχας» ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στη μονομαχία τους με το συγκρότημα του Καζλάουσκας και, έχοντας «χτίσει» μία διαφορά άνω των 10 πόντων από το πρώτο δεκάλεπτο, αναδείχθηκαν για τρίτη φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές Ευρώπης (2009, 2011, 2015), με τον Σκαριόλο να κάνει ρεκόρ με τα τρία αυτά χρυσά τρόπαια.

Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Πάου Γκασόλ πραγματοποίησε συγκλονιστική εμφάνιση με 25 πόντους και 12 ριμπάουντ.

Παράλληλα ο ΝΒΑερ των Ισπανών πέρασε στην πρώτη τριάδα των σκόρερ όλων εποχών σε Ευρωμπάσκετ, ξεπερνώντας τον Νίκο Γκάλη. 

Από τη «Lietuva», η οποία πραγματοποίησε αξιόλογη πορεία και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ξεχώρισαν οι Καλνιέτις και Σεϊμπούτις με 13 πόντους ο καθένας, ενώ ο Γιόνας Βαλαντσιούνας είχε 10 πόντους και 9 ριμπάουντ. 

Τα δεκάλεπτα: 19-8, 41-33, 60-43, 80-63

ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Γκασόλ 25 (1), Φερνάντεθ 11 (1), Ροντρίγκεθ 4, Ερνανγκόμεθ, Ρίμπας 5 (1), Ρέγιες 8, Κλαβέρ 7 (1), Σαν Εμετέριο, Γιούλ 12 (2), Αγκιλάρ, Μίροτιτς 8 (2), Βίβες

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 13 (3), Γκαΐλιους, Ματσιούλις 8 (1), Σεϊμπούτις 13 (2), Σαμπόνις, Καβαλιάουσκας 4, Γιανκούνας 3, Γιαφτόκας, Βαλαντσιούνας 10, Κουζμίνσκας 8, Μιλάκνις 3 (1), Λεκαβίτσιους

H κατάταξη

1. Ισπανία

2. Λιθουανία
3. Γαλλία
4. Σερβία
5. Ελλάδα
6. Ιταλία
7. Τσεχία
8. Λετονία

journal gia german podosf

Λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα που δέχθηκε η αστυνομία της Ελβετίας για τοποθέτηση βόμβας στο χώρο του Συνεδρίου της FIFA, ήρθε μια άλλη, νέα «βόμβα» μέσω δηλώσεων για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κονγκό, Κονστάν Ομάρι, ο οποίος ειναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, μίλησε στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL, λέγοντας ότι η γερμανική ομοσπονδία «αγόρασε» το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 το οποίο διοργάνωσε. « Η Γερμανία πλήρωσε για να εξαγοράσει την ψήφο της Ωκεανίας. Ηταν παράνομο.

Κατάφερε να κερδίσει την ανάθεση του Μουντιάλ του 2006 αλλά κανείς δεν μίλησε γι'αυτό. Οταν πρόκειται για τη Γερμανία, κανείς δεν μιλάει» ανέφερε χαρακτηριστικά χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αντιδράσεις.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι Γερμανοί αναδείχθηκαν τότε νικητές της με 12 ψήφους έναντι 11 της Ν.Αφρικής μετά από αποχή στην 3η ψηφοφορία του εκπροσώπου της Νέας Ζηλανδίας.

Τόλης Χριστοφοράκης

ferrari formula 1

Με μια επιβλητική εμφάνιση ο Sebastian Vettel αντίκρυσε πρώτος την καρό σημαία στην πίστα της Sepang στη Μαλαισία και οδήγησε τη Ferrari και πάλι στην κορυφή της Formula-1 μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Η θρυλική «κόκκινη» είχε να χαρεί το χρώμα της νίκης από την 12η Μαΐου του 2013, τότε που ο Fernando Alonso, είχε πανηγυρίσει την τελευταία του νίκη στην Catalunya, δηλώνοντας στο βάθρο το θεϊκό «Ισπανός πιλότος, νίκησε με ιταλική ομάδα και μονοθέσιο που σχεδίασε Έλληνας»!..

Mε απλή και σαφή στρατηγική, αρμονία και άψογο ομαδικό συντονισμό, η Ferrari έδειξε στη Μαλαισία ότι επιστρέφει δυναμικά στο παιχνίδι των τίτλων. Η επιτυχία του Vettel μόνο στην τύχη δεν οφείλεται. Στο τριήμερο των δοκιμών πριν από τον Σαββατιάτικο αγώνα, κέρδισε την αναγνώριση ακόμα και των αντιπάλων, καθώς ο ρυθμός του, ήταν θεαματικά σταθερός. Τόσο με τη μέση όσο και με τη σκληρή γόμα στα ελαστικά, η Ferrari γλιστρούσε με αέρινη ικμάδα στα όρια της τέχνης, στις στροφές της πίστας.

Για να είμαστε ακριβείς, πάντως, ευνοήθηκε αισθητά από την ανεξήγητη απόφαση της Mercedes να τραβήξει στα pits για αλλαγή ελαστικών τους Hamilton - Rosberg μόλις στον 4ο γύρο, όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του στην πίστα μέχρι να απομακρυνθεί το μονοθέσιο του Ericsson. Με το καλημέρα, και οι δύο πιλότοι επιβαρύνθηκαν με ένα επιπλέον pit stop, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να καταδιώκουν στη συνέχεια τον ιπτάμενο Γερμανό που έτρεξε με πρόβλεψη για δύο pit-stop πετυχαίνοντας την 40η νίκη της καριέρας του. Η 2η και η 3η θέση που κατέλαβαν, ήταν απολύτως δίκαιη...

Την εξαιρετική αγωνιστική εικόνα της Ferrari συνοψίζει και η εκπληκτική εμφάνιση του δεύτερου πιλότου της ομάδας Kimi Raikkonen με την 4η θέση που κατέλαβε. Σε έναν αγώνα μάλιστα, που ξεκίνησε δυσοίωνα για τον ίδιο καθώς πριν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος του έσκασε το ελαστικό και υποχρεώθηκε να μπει για αλλαγή στα pits.

Με ένα οδηγικό ρεσιτάλ ο Φιλανδός, που είχε ξεκινήσει από την 11η θέση, για να βρεθεί στα πατώματα της 18ης, και χάρη σε μια αντεπίθεση διαρκείας κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι την 4η, έχοντας μάλιστα σημαντική διαφορά από τις Williams των Bottas - Massa που τερμάτισαν στις θέσεις 5-6.

Ενθουσιώδης και ορμητικός ο Max Verstappen οδήγησε εκπληκτικά την Toro Rosso, φέρνοντάς την πανηγυρικά στην 7η θέση και γράφοντας ιστορία καθώς έγινε ο νεότερος σε ηλικία πιλότος που βαθμολογείται (17 χρόνων, 5 μηνών και 29 ημερών!). Εξίσου δυνατή εμφάνιση έκανε όμως και ο ομόσταβλός του, Carlos Sainz Jr που τερμάτισε στην 8η θέση. Ήταν ένα εμφατικό μήνυμα στην «μεγάλη αδελφή» και πανίσχυρη λίγα μόλις χρόνια πριν, Red Bull που είδε με στεναχώρια το άλλοτε αγαπημένο παιδί της, τον Vettel, να «ρίχνει γύρο» στους Kvyat – Ricciardo...

Θλίψη και κατήφεια στις δύο McLaren όπου καμία από τις δύο δεν κατάφερε να τερματίσει, με τον Fernando Alonso να εγκαταλείπει στον 23ο γύρο με πρόβλημα στο σύστημα ψύξης του ERS και τον Jenson Button να ακολουθεί στον 44ο γύρο με πρόβλημα στο turbo. Παρόλα αυτά η ομάδα, κρατάει την θετική διαπίστωση, ότι στο διάστημα που αγωνίστηκαν, είχαν σχετικά καλό ρυθμό, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτόν των Red Bull.

Επόμενος αγώνας το Grand Prix της Κίνας που διεξάγεται στις 12 Απριλίου, όταν στην Ελλάδα, ανήμερα της Ανάστασης, θα γυρνάμε τον οβελία...

reporter

 

MOUNDOBASKET SPAI USA

Οι ΗΠΑ διέλυσαν με 129-92 τη Σερβία, που έμεινε στο καλό της ξεκίνημα (7-15) κι εν συνεχεία πέταξε λευκή πετσέτα.

Ίρβινγκ (26π.) και Χάρντεν (23π.), ήταν αυτοί οι οποίοι πήραν από το χέρι τους Αμερικανούς και τους οδήγησαν στην κατάκτηση του 5ου τους τίτλου.

Οι νικητές άγγιξαν το ρεκόρ διαφοράς σε τελικό του θεσμού, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι έφτασαν ακόμη και στο +40.

Μάλιστα, κατάφεραν να φτάσουν τους 100 πόντους 12 λεπτά πριν το τέλος.

Το ματς:

Η Σερβία μπήκε να παίξει το μπάσκετ της και κατάφερε να προηγηθεί με 7-15 έπειτα από τέσσερα λεπτά αγώνα.

Αυτό ήταν αρκετό για να κάνουν τους Αμερικανούς να αγριέψουν και να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη. Αρχικά με τον Χάρντεν κι εν συνεχεία με τον Ίρβινγκ να οργιάζουν έφτασαν σε ένα επί μέρους σκορ 28-4 και στο 35-19 λίγο πριν τη λήξη του δεκαλέπτου.

Όλα αυτά, την ώρα που οι «Πλάβι» έδειχναν ανήμποροι να τους «χτυπήσουν».

Η Team USA δεν έδειξε οίκτο και συνέχισαν να παρασέρνει τους Σέρβους, οι οποίοι παραδόθηκαν από πολύ νωρίς. Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με το σκορ στο 67-41.

Οι Αμερικάνοι συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο και έφτασαν 103 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της 3ης περιόδου την κατοστάρα (100-65) με άλεϊ ουπ του Ίρβινγκ.

Το μόνο ζητούμενο εκείνη την ώρα για τους νικητές ήταν το να καταρρίψουν το ρεκόρ διαφοράς σε τελικό, το +46 από τον αγώνα των ΗΠΑ με τη Ρωσία το 1994 (137-91).

Πάντως, δεν καταγράφηκε νέο ρεκόρ, αφού το τελικό σκορ ήταν 129-92.

Δεκάλεπτα: 35-21, 67-41, 105-67, 129 92

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Κάρι 10, Τόμπσον 12, Ρόουζ, Φαρίντ 12 (7 ριμπ.), Γκέι 11, ΝτεΡόζαν 10, Ίρβινγκ 26, Πλάμλι 1, Κάζινς 11 ( ριμπ.), Χάρντεν 23, Ντέιβις 7, Ντράμοντ 7.

Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 10 (7 ασίστ), Σιμόνοβιτς, Γιόβιτς 6, Μπογκντάνοβιτς 15, Μπιέλιτσα 18, Μάρκοβιτς 3, Κάλινιτς 18, Μπίρτσεβιτς, Κρστιτς 4, Ραντούλιτσα 9, Κάτιτς 2, Στίματς 7.

ςοοπ

fifa

Η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες κατά εννέα εκλεγμένων μελών και πέντε υπαλλήλων της FIFA για διαφθορά, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος της FIFA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Τζέφρι Γουέμπ περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στη Ζυρίχη, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά προσώπων για κακοδιαχείριση και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι δεδομένα και έγγραφα κατασχέθηκαν από τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της FIFA.

Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι η ελβετική έρευνα, που άρχισε στις 10 Μαρτίου, είναι διαχωρισμένη από την ποινική έρευνα των αμερικανικών δικαστικών αρχών, η οποία αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων μετάδοσης σε μέσα ενημέρωσης, μάρκετινγκ και σπόνσορσιπ για ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Έξι υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA , ανάμεσά τους και δύο αντιπρόεδροι, συνελήφθησαν σήμερα από την ελβετική αστυνομία.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει στοιχεία για ατασθαλίες σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης της διοργάνωσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και στο Κατάρ αντίστοιχα και θεωρεί ότι τα αδικήματα έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον εν μέρει στην Ελβετία, όπου βρίσκεται και η έδρα της FIFA.

ape-mpe

diaititis karasef

Αντιδράσεις και στη Ρωσία για τον ρώσο διαιτητή του αγώνα Μάλμε-Ολυμπιακός

Έντονα παράπονα από τη διαιτησία του Σεργκέι Καράσεφ έχουν στον Ολυμπιακό, στον οποίο εκτιμούν ότι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα με τη Μάλμε για τη... 2η αγωνιστική του Champions League.

Ωστόσο, το θέμα είναι ότι ο Ρώσος διαιτητής είχε προκαλέσει πάλι έντονα παράπονα και την κριτική του Τύπου για την παρουσία που είχε στο παιχνίδι Σπαρτάκ Μόσχας-Τορπέντο Μόσχας.

Μάλιστα, στο παιχνίδι για την 9η αγωνιστική του ρωσικού πρωταθλήματος πάλι δεν είχε καταλογίσει πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων, αν κα έπρεπε να καταλογιστεί, και ο παρατηρητής είχε σημειώσει ως «ικανοποιητική» τη διαιτησία του.

Συγκεκριμένα, στη ρωσική ιστοσελίδα «Sport-Express» αναφέρουν ότι ο 35χρονος ρέφερι είχε πάλι προκαλέσει συζητήσεις με τα σφυρίγματά του στους αγώνες: Ζενίτ-Κρίλια Σοβέτοφ, Τομ Τομσκ-Κρίλια Σοβέτοφ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ρούμπιν Καζάν κατά τη διάρκεια την περσινή σεζόν.

Έτσι το ρεπορτάζ του εν λόγω σάιτ υποστηρίζει πώς είναι δυνατόν οι ιθύνοντες για θέματα διαιτησίας της FIFA και της UEFA, Μπουζάκα και Κολίνα, να του έχουν επιτρέψει να διαιτητεύει σε διεθνείς αγώνες, όπως ο χθεσινός του Ολυμπιακού με τη Μάλμε.

nonews

servia paiktiw basket

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, η Σερβία κατάφερε και «σκότωσε» τη Γαλλία με 85-90 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, ύστερα από αυτόν του 2002.

Αν και οι «πλάβι» είχαν πάρει διαφορά στο ματς, με το ημίχρονο να είναι 32-46, οι Γάλλοι δεν τα παράτησαν και προσπάθησαν να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Στην τρίτη περίοδο οι «τρικολόρ» ροκάνισαν τη διαφορά και στο 4ο δεκάλεπτο έκαναν την… επανάστασή τους.  

Όμως, εκεί οι Σέρβοι αποδείχτηκαν σκληρά καρύδια και πλέον ετοιμάζονται για τον τελικό με τις ΗΠΑ. 

Το ματς κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα.


Φινάλε ακατάλληλο για καρδιακούς

Οι βολές του Ερτέλ έκαναν το 81-84, ενώ ο ίδιος παίκτης και πάλι από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» έκανε το 82-84. 

Στη συνέχεια ήταν η σειρά του Κάλινιτς να πάει στις βολές και από εκεί αυτός δεν αστόχησε για το 82-86.

Στη συνέχεια ο Μπιέλιτσα έκανε το 82-88 αλλά ο Μπατούμ έδωσε νέο ενδιαφέρον στο ματς κάνοντας το 85-88 με «σκοτωμένο» τρίποντο 2,1’’ από το τέλος.

Οι βολές του Σιμάνοβιτς 1’’ από τέλος διαμόρφωσαν το τελικό 85-90 και έστειλαν τη Σερβία στον τελικό!

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 32-46, 46-61, 85-90

ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Ερτέλ 12 (1), Μπατούμ 35 (8), Α. Ντιό 2, Λοβέρν 4, Τζάκσον 3 (1), Φουρνιέ 10 (2), Πιετρούς, Γκομπέρ 4, Ντιό 13 (3), Ζελαμπάλ 2.

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 24 (5), Σιμόνοβιτς 2, Γιόβιτς, Μπογκντάνοβιτς 13 (2), Μπιέλιτσα 10, Μάρκοβιτς 11 (1), Κάλινιτς 8, Μπίρτσεβιτς, Κρστιτς 11, Ραντούλιτσα 11.

woop

Περισσότερα Άρθρα...