Τα αδιέξοδα Τσίπρα, η άνοδος Ανδρουλάκη, οι αντοχές Μητσοτάκη στις συμπληγάδες της πανδημίας - Η ακύρωση της ανοσίας αγέλης και το Πάσχα στο χωριό

Άρθρα
Tools

Εκεί που επί μήνες υποστήριζαν ότι θα μας σώσει η ανοσία της αγέλης, με τους πλήρως εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν αφού είναι αθωράκιστοι στον κορωνοϊό, τώρα αλλάζουν το τροπάρι. Βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον για να υποστηρίξουν ότι οι επαναμολύνσεις δείχνουν ότι η ανοσία της αγέλης είναι εν κενώ. 

Με μια σειρά από τολμηρές προτάσεις για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ που οι περισσότερες δοκιμάστηκαν από άλλα κόμματα μέχρι και δύο δεκαετίες πριν, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί στην ουσία μια επανεκκίνηση με το βλέμμα στραμμένο στο ανερχόμενο Νίκο Ανδρουλάκη.

Στοχοποιεί την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται είναι από το ΚΙΝ.ΑΛ - ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις του 2022 επιβεβαιώνουν τις τελευταίες του 2021.

Αντέχει!

Η ΝΔ, 31 μήνες μετά τις εκλογές, αντέχει και είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη παρά την πανδημία που συνεχίζει να καταγράφει εφιαλτικά νούμερα σε νοσηλείες και θανάτους, την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και την ακρίβεια που χτυπάει τα νοικοκυριά. Η ΝΔ στην δημοσκόπηση της Merton Analysis για το Mega, έχει χάσει 3 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 και βρίσκεται στο 36% με βάση την εκτίμηση ψήφου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει διψήφιο προβάδισμα συγκριτικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Το 40% κρίνει θετικά την κυβέρνηση έναντι 16% την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ οι θετικές αξιολογήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέρχονται στο 44%, έναντι 21% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Μονοψήφια διαφορά

Μικραίνει και η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ / ΚΙΝ.ΑΛ - ΠΑΣΟΚ. Η κριτική που γίνεται για το νέο πρόεδρο του κινήματος ότι καθαρές θέσεις συνεχίζει να μην έχει, δεν επηρεάζει επί του παρόντος αυτούς που επενδύουν τις προσδοκίες τους πάνω του. Του δίνουν αέρα και χρόνο. Παρουσίασε την βασική του ομάδα στέλνοντας το μήνυμα ότι θέλει να πάει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη μέρα με την δική του γενιά των 40άρηδων. Όλοι θα δοκιμαστούν στην πράξη.

Εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά την δημοσκοπική του πίεση επιμένει στο αίτημα του για εκλογές. «Το μεγάλο και το επείγον ζήτημα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση γιατί έχει αποτύχει και γιατί είναι επικίνδυνη», ανέφερε στη συνέντευξη στο Kontra Channel. «Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας» τόνισε.

«Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη κυβερνητική πρόταση στο τραπέζι και όσο πλησιάζουν οι κάλπες αυτό θα γίνεται όλο και πιο φανερό» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές. 

Ο κ.Μητσοτάκης επιμένει στις διπλές εκλογές εάν δεν πάρει την αυτοδυναμία η ΝΔ με την απλή αναλογική που είναι και το πιο πιθανό σενάριο αφού θα απαιτηθεί ένα τουλάχιστον 45%.

Από τη βάση

Ο κ.Τσίπρας εκκίνησε την διαδικασία και για αλλαγές στο κόμμα του. Η εκλογή του αρχηγού από τη βάση που πρότεινε βέβαια είναι περίπου μονόδρομος εάν λάβουμε υπόψη ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου άνοιξε την εκλογική διαδικασία στα μεγάλα εκλογικά ακροατήρια και ακολούθησε και η ΝΔ.

Πρότεινε και τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής να εκλέγονται από την βάση που δύσκολα όμως θα προχωρήσει. Υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις από συνιστώσες και όχι μόνο. Τον κατηγορούν ότι πάει να φτιάξει ένα αρχηγικό κόμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία και στον κόσμο που τον στηρίζει» δήλωσε ο κ.Τσίπρας. «Δεν απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ανοιχτεί στην κοινωνία, στον λαό της προόδου και της δημοκρατίας. Απειλείται αν μείνει κλεισμένος μέσα σε μια γυάλα και αν αποκοπεί από τις ρίζες της παραγωγής πολιτικής».

«Η παγιωμένη εικόνα και το φάσμα της ήττας εξηγεί και την αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά την εκλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη: επιδιώκει να παραμείνει στη θέση του ύστερα από την νέα, προδιαγραφόμενη εκλογική ήττα» ήταν το σχόλιο της ΝΔ. «Προφανώς δεν είναι η πρώτη κυβίστηση από πλευράς του κ. Τσίπρα, όμως πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο» συνέχισε.

Στον αέρα η ανοσία
Η πανδημία θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το χρόνο των εκλογών.
Σε νέα αναδίπλωση προχώρησαν οι επιστήμονες. Εκεί που επί μήνες υποστήριζαν ότι θα μας σώσει η ανοσία της αγέλης, με τους πλήρως εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν αφού είναι αθωράκιστοι στον κορωνοϊό, τώρα αλλάζουν το τροπάρι. Βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον για να υποστηρίξουν ότι οι επαναμολύνσεις δείχνουν ότι η ανοσία της αγέλης είναι εν κενώ. Επιπλέον δεν είναι «μια απλή γριπούλα» η Όμικρον. Είναι αρκετά ήπια τα συμπτώματα στους εμβολιασμένους αλλά ανεμβολίαστοι που νοσούν μπαίνουν και στις ΜΕΘ και σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα καλόν θα ήταν κάποιοι αισιόδοξοι επιστήμονες και κυρίως η κυβέρνηση μέσω υπουργών να καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για το «Πάσχα στο χωριό». Κι άλλες φορές ο πήχης μπήκε ψηλά και μετά πέρασαν από κάτω. Καλύτερα το καλό νέο να έρθει ξαφνικά παρά να καλλιεργούνται ελπίδες που διαψεύδονται.

 Χριστίνα Κοραή, newpost