Καταργούνται..... 6,6 εκ. επισκέψεις σε ΚΕΠ και Δημαρχεία για έκδοση πιστοποιητικών - Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται πλέον ψηφιακά μέσω του Η/Υ

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

Τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας και ο πολίτης από εχθές μπορεί να εκδίδει τα πιστοποιητικά ψηφιακά. Αυτό σημαίνει ότι 6,6 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως που γίνονταν με φυσική παρουσία στα Δημαρχεία και στα Ληξιαρχεία, τώρα θα γίνονται ψηφιακά μέσω των υπολογιστών ή των κινητών τηλεφώνων.

Την παρουσίαση έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑϊ.

Η επίδειξη για την έκδοση πιστοποιητικών έγινε πρώτη φορά εχθές μέσω τηλεδιάσκεψης στον Πρωθυπουργό από τους Υπουργούς κ. Θεοδωρικάκο και Πιερακάκη.

Η δυνατότητα online έκδοσης των πράξεων, ενεργοποιείται σταδιακά από χθες μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr. Παράλληλα, ενοποιούνται τα πιστοποιητικά που εκδίδουν δημοτικές υπηρεσίες και οι βεβαιώσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη «Ερμής».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως πολύ σημαντική τομή που θα αναβαθμίσει την ασφάλεια των πιστοποιητικών, καθώς προβλέπει ψηφιακή σφραγίδα, μοναδικό αριθμό, κωδικό με τη μορφή μωσαϊκού (QRcode) και μηχανισμό επαλήθευσης.

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες ξεκινούν με τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας για να ακολουθήσουν τα πιστοποιητικά, εγγυτέρων συγγενών, ληξιαρχικές πράξεις γάμου, συμφώνου συμβίωσης, γέννησης και θανάτου και θα λειτουργήσει και το ψηφιακό αποθετήριο, στο οποίο ο κάθε ‘Ελληνας πολίτης θα μπορεί πια να βρίσκει τα αιτήματα τα οποία έχει υποβάλει προς την Δημόσια Διοίκηση.

Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής».

Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης.

Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Η απόφαση για μεταφορά δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων στο gov.gr σηματοδοτεί, από σήμερα, τη δημιουργία της ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη, όπου θα αποθηκεύονται τα ψηφιακά πιστοποιητικά κάθε αιτούντα.

myota