Πράξη το όραμα του αείμνηστου Αντ. Τρίτση: "Ήρθε η ώρα του νέου Δήμου επιχειρηματία -Και μεταφορά αρμοδιοτήτων υγείας"

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

Με το όραμα του για το «νέο δήμο» όπως το είχε εκφράσει πριν από 30 χρόνια ο Αντώνης Τρίτσης, έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κατά την παρουσίαση του ομώνυμου προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση ο πρωθυπουργός. :

«Πριν από 30 χρόνια, ως υποψήφιος ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης παρουσίαζε το πρόγραμμά του με αιχμή την ίδρυση δημοτικού αναπτυξιακού ταμείου για την αναβάθμιση της ζωής, της πόλης και των πολιτών. Αυτό το όραμα κάνουμε πράξη αγκαλιάζοντας μάλιστα ολόκληρη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Εκείνος έλεγε: Σήμανε η ώρα του δήμου πολεοδόμου, του δήμου τεχνολόγου του δήμου μάνατζερ και πετυχημένου επιχειρηματία. Διακινύδευε να κατηγορηθεί ως νεοφιλελεύθερος. Η ώρα του νέου δήμου. Αυτός ο νέος δήμος, σε ένα βαθμό άργησε 30 ολόκληρα χρόνια. Αλλά τώρα ήρθε πια για να μείνει», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στους δήμους αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Νωρίτερα μιλώντας για 2+1 μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουν στην Αυτοδιοίκηση, είχε προανήγγειλε, στο πλαίσιο της μεταφοράς και του ξεκαθαρίσματος αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους,

την μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους. «Θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι σχετική προαναγγελία είχε κάνει κατά τον περασμένο Φεβρουάριο στην ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους Ξενοφών Κοντιάδης.

Τότε ο κ. Κοντιάδης είχε μιλήσει για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκπαίδευση, πολιτισμό και περιβάλλον ως τους τέσσερις τομείς τους οποίους σκέφτεται η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση.

«Στόχος είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από κράτος στην Αυτοδιοίκηση που άπτονται της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντιάδης, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους τέσσερις παραπάνω τομείς.

Μάλιστα, στην δευτερολογία του, υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του εισηγήσεις από εμπειρογνώμονες για μεταφορά Κέντρων Υγείας, σχολείων, νηπιαγωγείων αλλά και χωροθέτηση χώρων απορριμμάτων.

«Εμείς θέλουμε να νομοθετήσουμε την μεταφορά των Κέντρων Υγείας αλλά στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπάρχουν εννιά διαφορετικά μορφώματα όπως τα τοπικά ιατρεία, οι τοπικοί γιατροί, τα ΤΟΜΥ κλπ. Γι’ αυτό περιμένουμε τις προτάσεις σας», είχε πει χαρακτηριστικά.

aftodioikisi