Η αριστερή κυβέρνηση που αγαπούν οι δανειστές

ΓΝΩΜΕΣ
Tools

tsipras troika

Η άνοδος του χρηματιστηρίου και η πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα είναι σαφείς ενδείξεις της πεποίθησης που εδραιώνουν οι ξένοι επενδυτές ότι -παρά τις όποιες παλινωδίες- τελικά οδεύουμε σε συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση.

Οι δανειστές πρέπει να είναι περιχαρείς με την ελληνική κυβέρνηση. Παρά τα όσα λέγονται για δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση και για τον αντίλογο που σηκώνει η αριστερή μας κυβέρνηση στους πιστωτές, είναι η πρώτη φορά που η χώρα φαίνεται να έχει μια κυβέρνηση που μπορεί εύκολα να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με το 3o και σκληρότερο μνημόνιο .

Όταν ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο, το ΠΑΣΟΚ έχασε σειρά στελεχών του (Κουρουπλή, Σακοράφα κλπ). Στη ψήφιση του δευτέρου μνημονίου εγκατέλειψαν τη ΝΔ ο Καμένος και άλλοι βουλευτές της. Αντίθετα στη ψήφιση του τρίτου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν άνοιξε ρουθούνι.

Κανείς βουλευτής δεν δίστασε, κανείς δεν αμφιταλαντεύτηκε. Ψηφίστηκε συντεταγμένα και καθολικά από όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης και πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και με την ψήφιση των προαπαιτούμενων που απομένουν σε εκκρεμότητα.

Ταυτόχρονα, οι διάφοροι ξένοι επενδυτές υποστηρίζουν -και όχι εντελώς άδικα- ότι ο περίφημος κόφτης είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα.

Η χώρα παραιτείται από την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και αποδέχεται σε αυτοματοποιημένη βάση την τήρηση των δεσμεύσεων. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αφήνει πίσω τα πολιτικά ρίσκα.

Οι εύθραυστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες περνούν σε δεύτερη μοίρα καθώς οι περικοπές στις δαπάνες θα γίνονται....... με προεδρικά διατάγματα.

Αλέξανδρος Κασιμάτης