Τα μοντέλα των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα «καίνε» τα Χριστούγεννα

ΓΝΩΜΕΣ
Tools

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους συναδέλφους του ότι τα μοντέλα που είχαμε στη διάθεσή μας έδειχναν ταχύτερη αποκλιμάκωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, απ’ ό,τι συνέβη στην πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια, η πραγματικότητα είναι πίσω από το μοντέλο και αυτό αλλάζει τους σχεδιασμούς ενόψει Χριστουγέννων.

H κοινή συνισταμένη της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Πέμπτης ήταν ενδιαφέρουσα: κανείς στην Ευρώπη δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τα Χριστούγεννα που έρχονται. Και μπορεί σε ορισμένους να φαντάζει αστεία η συζήτηση για τις γιορτές εν μέσω θύελλας, για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όμως, τα Χριστούγεννα είναι ατμομηχανή της οικονομίας τους.

Τα δε lockdown επανήλθαν τον Νοέμβριο, προκειμένου οι χώρες να κερδίσουν χρόνο και να καταφέρουν να κάνουν γιορτές σε πιο κανονικές, έστω και όχι πλήρως κανονικές, συνθήκες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή τη Σύνοδο εμφανίστηκε εξίσου προβληματισμένος με τους συναδέλφους του.

Ένα σκέλος του προβληματισμού, όμως, ήταν άκρως ενδιαφέρον: ο Πρωθυπουργός φέρεται να τους είπε ότι τα μοντέλα που είχαμε στη διάθεσή μας έδειχναν ταχύτερη αποκλιμάκωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, απ’ ό,τι συνέβη στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, η πραγματικότητα είναι πίσω από το μοντέλο, το οποίο, με βάση τις προβλέψεις στις αρχές Νοεμβρίου, προέβλεπε αυτές τις ημέρες να δούμε μια σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμού κρουσμάτων, έστω και αν η πίεση στο σύστημα υγείας θα παρέμενε ισχυρή.

Αυτή η διαπίστωση είναι που τροποποιεί και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, κυβερνητικά στελέχη μετέδιδαν ότι οι συσκέψεις στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ήταν καθοριστικές για την αποκρυστάλλωση των βημάτων εξόδου και σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Είναι πλέον σαφές ότι οι συσκέψεις της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι σημαντικές, μεν, αλλά πιο κρίσιμη θα είναι αυτή της ερχόμενης Παρασκευής. Μέχρι τότε στην κυβέρνηση ελπίζουν να μην υπάρχει μόνο ένα φρενάρισμα του ρυθμού μετάδοσης που ήδη παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι πρώτες ενδείξεις καθοδικής κίνησης της επιδημικής καμπύλης.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί, δε, και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, το σοκ θα μετατοπίζεται: από το σοκ των κρουσμάτων, προοδευτικά θα πηγαίνουμε στο σοκ των διασωληνώσεων και των θανάτων. Αυτό θα διαρκέσει πιθανώς αρκετές εβδομάδες, καθώς, ακόμα και αν καμφθεί ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων μολύνσεων, η κάμψη των νοσηλειών και των θανάτων θα αργήσει.

Η διαφορά φάσης μεταξύ πρόβλεψης και πραγματικότητας, πάντως, οδηγεί αναπόδραστα και σε αναθεώρηση αποφάσεων για το lockdown. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση το πλέγμα περιορισμών να ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου.

Οι δύο ημερομηνίες στο τραπέζι είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Ρεαλιστικά, η επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι οι περιορισμοί να ξεκινήσουν να αίρονται από τις 7 Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από τα σχολεία. Κανείς, όμως, δεν ξέρει ποια ακριβώς θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων. Και, όπως είναι φυσικό, όσο και αν θέλει κανείς να σκεφτεί τα Χριστούγεννα, οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.

Συνεπώς και το άνοιγμα ενόψει εορτών θα είναι πολύ πιο διστακτικό.

Protagon