Ανασχηματισμός: Δεν τον προαναγγέλλει – θα τον… αναγγείλει;

ΓΝΩΜΕΣ
Tools

Αν υπάρχει κάτι που σίγουρα θα έκανε διαφορετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2020, αυτό θα ήταν ο ανασχηματισμός. Κανείς, βεβαίως, δεν μπορούσε να ξέρει τι θα περάσει η χώρα από τον Νοέμβριο και μετά, αλλά τότε, ακόμα, εθεωρείτο η περίοδος ως μεταβατική, πριν από ένα κρίσιμο στάδιο, το δεύτερο κύμα, οπότε απαιτείτο εμπειρία στη διαχείριση των καταστάσεων.

Κάπως έτσι, δύο υφυπουργοί έγιναν αναπληρωτές στα υπουργεία τους και διορίστηκαν τρεις νέοι υφυπουργοί. Με άλλα λόγια, πολύ κακό για το τίποτε, εκτός αν εξαιρέσει κανείς το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που κατατέθηκε έγκαιρα.

Τώρα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και ο ανασχηματισμός είναι θέμα χρόνου. Μάλλον λίγου χρόνου. Και μπορεί οι χθεσινές ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα για την αυστηροποίηση του "lockdown" να μετέστρεψαν το ενδιαφέρον εκ νέου στο πεδίο της διαχείρισης της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του, όμως, σταθμίζει όλες τις παραμέτρους.

Λίγοι, πολύ στενοί του συνεργάτες έχουν εικόνα των σκέψεων του. Και αυτοί, όμως, κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, όπως συνηθίζεται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, όταν επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις. Και πλέον ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, μιας και το 2021 είναι μια χρονιά καμπής, η οποία μπορεί και να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση.

Με άλλα λόγια, αυτή η «ουδέτερη περίοδος» για τις αλλαγές που έλεγε κάποτε ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έχει φτάσει. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν μείζονες αποφάσεις προς οριστικοποίηση, σε αυτό το στάδιο. Ο εμβολιασμός έχει πάρει τον δρόμο του, ενώ το όλο project χειρίζονται σχεδόν 25 τεχνοκράτες που συνεδριάζουν καθημερινά στην Πολιτική Προστασία, υπό την επιτήρηση του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα, στα ελληνοτουρκικά υπάρχει ύφεση στο πεδίο, παρά τη ρητορική όξυνση, ενώ αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επανέλθουμε στο περιβάλλον των διερευνητικών.

Κάπως έτσι, η περίοδος προσφέρεται για αλλαγές, καθώς κανείς δεν ξέρει πότε θα υπάρξει μια…τρίτη ευκαιρία. Ανθρωποι που γνωρίζουν εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές στον πυρήνα του Μαξίμου, πέραν ενός φρεσκαρίσματος στο επικοινωνιακό επιτελείο. Δεν θα σπάσουν υπουργεία, αλλά κορυφαίοι υπουργοί αναμένεται να μετακινηθούν από τις θέσεις που είχαν.

Για παράδειγμα, θεωρείται άκρως πιθανό υπουργός με κομβικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας να βρεθεί αλλού, ενώ και έτερος εκ των κορυφαίων υπουργών εκτιμάται πως βαίνει προς μετακόμιση, έχοντας παγωμένη σχέση με τον υφιστάμενο του υφυπουργό.

Σε άλλο νευραλγικό υπουργείο, παράλληλα, η σχέση υπουργού και υφυπουργού είναι πολιτικά προβληματική, αλλά σε αυτή την περίπτωση προς μετακίνηση (μάλλον όχι γενική έξοδο) είναι ο υφυπουργός. Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και σε τουλάχιστον δύο παραγωγικά υπουργεία, όπως και στα οικονομικά υπουργεία.

Πάντως, υπουργοί που ακουγόταν το τελευταίο διάστημα ότι «παίζουν» προς μετακίνηση, εν τελεί, μένουν αμετακίνητοι. Θεωρείται, ακόμα, εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν νέες αλλαγές στις θέσεις των υφυπουργών, όπου αρκετοί τεχνοκράτες δεν ανταποκρίθηκαν στις αντικειμενικές προσδοκίες, ενώ εξίσου πιθανή είναι και η ενίσχυση του πολιτικού στοιχείου της κυβέρνησης

Protagon