Ρέγκλινγκ - Μοσκοβισί: Μεταμνημονιακή εποπτεία θα υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Tools

regling

Στην εποπτεία της Ελλάδας μετά το πέρας του προγράμματος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ESM δηλώνει ότι η ελληνική εποπτεία θα είναι όμοια με αυτή που είχαν και οι άλλες χώρες που δανείστηκαν. "Υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία, υπάρχει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον ESM και αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα", αναφέρει.

Όμως, αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της, τότε σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, "θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη μείωση των "κόκκινων" δανείων", αναφέρει χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι οι δανειστές θέλουν να δουν τα μέτρα να υλοποιούνται και ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει ότι τώρα οι συζητήσεις ξεκινάνε τώρα αλλά δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα τους.

Επίσης, ο επικεφαλής του ESM δίνει μεγάλη έμφαση στην κυριότητα του προγράμματος, την οποία χαρακτηρίζει "πολύ σημαντική", όπως σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να υποστηρίζουν το πρόγραμμα, "καθώς σκοπός του είναι να βοηθήσει την οικονομία και τους Έλληνες".

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν "ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά" εκτιμώντας ότι "είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι αγορές".

Ολοκληρώνοντας, σημειώνει ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο μαξιλάρι ρευστότητας θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό 8-10 δισ. ευρώ και πως "η προσδοκία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να προσθέσει στο εν λόγω αποθεματικό από την έκδοση ομολόγων".

Μοσκοβισί: Θα υπάρξει επιτροπεία μετά το πρόγραμμα

Ο Πιερ Μοσκοβισί σε άρθρο του στα Νέα περιγράφει την «επόμενη μέρα» της Ελλάδας, χωρίς μνημόνια, αλλά με αυστηρή επιτροπεία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναφέρει πως η Ελλάδα μετά από θυσίες του λαού της και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

Σημειώνει βέβαια πως το ζήτημα του χρέους παραμένει πρόβλημα, "το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά".  

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτηρίζει "άριστη" την συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα για την τρίτη αξιολόγηση και θεωρεί ότι θα τελειώσει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελική αξιολόγηση.

Περιγράφει δε τις εξελίξεις: "Το Eurogroup συμφώνησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους κατά τρόπο που θα συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας".   Συμπληρώνει ότι παράλληλα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το μελλοντικό πλαίσιο στήριξης της χώρας. Αποσαφηνίζει δε, ότι οι λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι μετά το πέρας του προγράμματος, οι οικονομικές πολιτικές θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζονται Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. "Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθούν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα", συμπληρώνει.

Και κλείνει αναφέροντας: "Ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρξουν πλέον μνημόνια – και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα".