«Χαστούκι» στην Αγκυρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας: Ζητά ανάκληση της απόφαση για το Βαρώσι - Ρωσία: «Απαράδεκτες αποφάσεις» - Μπορέλ: Σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών

Κύπρος
Tools

Βαθιά ανησυχία για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, εκφράζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε δήλωση εκ μέρους όλων των μελών, την οποία ανέγνωσε εντός του Συμβουλίου ο Ρώσος προεδρεύων Βασίλι Νεμπενζια, το σώμα επαναβεβαιώνει τα ψηφίσματα 550 και 789 για το καθεστώς των Βαρωσίων, εκφράζει βαθιά ανησυχία για την ανακοίνωση της Άγκυρας για το άνοιγμα της ακτογραμμής στα Βαρώσια και ζητά αφενός την ανάκληση της την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προηγήθηκε ενημέρωση των μελών του - στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων – από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Οι αξιωματούχοι απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών, που επίσης τοποθετήθηκαν για το θέμα

Η Ρωσία καταδικάζει την τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο: «Απαράδεκτες αποφάσεις»

Ως «απαράδεκτη» απορρίπτει η Ρωσία τη νέα τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο και την απόφαση να ανοίξει τμήμα της περίκλειστης περιοχής στα Βαρώσια. 

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η κίνηση αυτή της Τουρκίας θα περιπλέξει περαιτέρω την διαδικασία πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού:

«Θεωρούμε απαράδεκτες τις αποφάσεις για το άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων. Μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 414 (1977), 482 (1980), 550 (1984), 789 (1992) και 2483 (2019) που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες περιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα της Κύπρου», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, παραμένει προσηλωμένη στα προαναφερθέντα ψηφίσματα και έτοιμη να διευκολύνει την εφαρμογή τους.

Παράλληλα - κι ενώ οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν τις εργασίες στα Βαρώσια - το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας για την εξεύρεση συμβιβασμών σε διάφορα σχετικά ζητήματα, περιλαμβανομένου και εκείνου της

Μπορέλ για Βαρώσια: Σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών - Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει

Η ΕΕ των 27 θα εκδώσει σήμερα και νέα ανακοίνωση για την Αμμόχωστο ζητώντας από την Τουρκία να σταματήσει το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής, δήλωσε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ανέφερε τα εξής:

«Σίγουρα αυτό το ζήτημα της Αμμοχώστου ελήφθη υπόψη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το άνοιγμα αυτής της περιοχής, η οποία είναι κλειστή περιοχή σύμφωνα με τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποτελεί σοβαρή παραβίαση αυτής της συμφωνίας. Χθες εκδώσαμε μια δήλωση και σήμερα οι ΕΕ27 θα εκδώσουν μια ακόμα που θα ζητά από την Τουρκία να σταματήσει να κάνει αυτή τη δραστηριότητα». 

«Γνωρίζετε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εκδώσει δήλωση σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα αυτό δεν θα βοηθήσει, αντίθετα θα αυξήσει τις εντάσεις και θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας για μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο Μπορέλ.