Politico: Διθυραμβικό κείμενο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. ΟΑΣΑ: Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα στη χρήση ψηφιακών μέσων

Τεχνολογία
Tools

Ο νέος κορονοϊός είναι καταλύτης για μία μακρόχρονη τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας, αν και υπάρχουν θύλακες αντίστασης, αναφέρει το Pilitico, που βλέπει μία «ευκαιρία» για ψηφιακή αναβάθμιση στη χώρα μας, η οποία βρισκόταν στην 25η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Ο κορονοϊός δεσμεύει την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή» και υποσημειώνοντας πως υπάρχουν «θύλακες αντίστασης» σε αυτήν την αναβάθμιση, το Politico επισημαίνει ότι η πανδημία και η επακόλουθη απομόνωση, που επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, προκάλεσε επίσπευση των διαδικασιών έτσι ώστε να δοθούν ψηφιακές λύσεις, από τις συνεδριάσεις των Αρχών, μέχρι τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Καθώς η χώρα εισήλθε σε lock down για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε πλατφόρμες υπηρεσιών online, πολύ νωρίτερα από αυτό που είχε προγραμματίσει. Απαραίτητα έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις, αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων, πιστοποιητικά διαμονής, δηλώσεις οικογενειακής κατάστασης, ψηφιακές υπογραφές υπουργών, το σύστημα αποστολής μηνύματος SMS στο 13033 για τη μετακίνησή των πολιτών, μια εύχρηστη εναλλακτική λύση έναντι της έντυπης διαδικασίας, ξαφνικά έγιναν όλα διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

aade pc

Το Politico κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να λάβουν ιατρική συνταγή, αλλά θα μπορούν να την αποκτήσουν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Το Politico κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος είχε αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι "ψηφιακός πρωταγωνιστής" των εξελίξεων, αλλά όπως είπε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες λόγω της πανδημίας.

«Εν μέσω της κρίσης, επιταχύνουμε αυτό που ήδη σχεδιάσαμε και προχωρήσαμε με μια σειρά καινοτομιών που αποδεικνύουν τα γρήγορα αντανακλαστικά μας», σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός στο Politico.

«Αυτή η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με τον γενικό ψηφιακό αναλφαβητισμό της χώρας, καθιστά την επιχειρηματική δραστηριότητα ως μια προσπάθεια που προσκρούει σε ένα νομικό ναρκοπέδιο και παρεμποδίζονται σθεναρά προσπάθειες για την προσέλκυση απαραίτητων ξένων επενδύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Πιερρακάκης δήλωσε πως προσπαθεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το "υπουργείο απλούστευσης διαδικασιών" για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία. Η πρώτη κίνηση είναι να απλουστοποιηθεί η διαδικασία για "συμβάντα-κλειδιά" στη ζωή των πολιτών, με πιστοποιητικά γέννησης ή θανάτου.

«Η ανάγκη να καταπολεμήσουμε την εξάπλωση του ιού μας επέτρεψε να αλλάξουμε τη νοοτροπία» προσθέτει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν ταχύτερα είναι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι μαθητές. 

Εγκώμια ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: Παράδειγμα προς μίμηση στη χρήση ψηφιακών μέσων εν μέσω κοροναϊου

Ως παράδειγμα προς μίμηση στη χρήση ψηφιακών μέσων με σκοπό τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού, προβάλλει την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), λέγοντας χαρακτηριστικά πως αποτελεί «best practice». 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Ελλάδα προχώρησε άμεσα στην εφαρμογή ψηφιακών μέσων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και καλεί τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Στο σημείωμα του σχετικά με τις επιδόσεις των κρατών – μελών στη διαχείριση των κινδύνων της πανδημίας και την υποστήριξη της ανάκαμψης και συγκεκριμένα στην κατηγορία «εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση», ο ΟΟΣΑ αναφέρει την Ελλάδα και συγκεκριμένα το μέτρο της αποστολής SMS για μετακίνηση ως παράδειγμα λειτουργικότητας και αποδοτικότητας.

Όπως αναφέρεται επακριβώς στο σημείωμα, «οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφύγουν τις αχρείαστες επιβαρύνσεις σε πολίτες, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους, επιτρέποντας τη χρήση ψηφιακών μέσων, όπως οι εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων (όπως έγινε πχ εξαρχής στην Ελλάδα και πιο πρόσφατα υιοθετήθηκε από την Γαλλία) αντί της χρήσης εντύπων και αποφεύγοντας εντελώς διαδικασίες εάν αυτές δεν συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην αντιμετώπιση των κινδύνων μετάδοσης».

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων που δίνουν στην Ελλάδα τα εύσημα για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού

parapolitika