Επίδομα θέρμανσης και τριπλή επιδότηση σε καταναλωτές για αμβλυνση των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια - Ποσά και δικαιούχοι

Καύσιμα
Tools

Μάχη με τη ραγδαία αύξηση στις τιμές της ενέργειας δίνει η κυβέ ρνηση και ετοιμάζει τριπλή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στόχος να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις από την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου είναι θέμα ημερών, ενώ βέβαιες θεωρούνται και οι παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης. 

Δεδομένη είναι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς την εξαγγελία έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Όπως έχει γίνει γνωστό η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα καταβληθεί σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα.

Ωστόσο, μετά την ξέφρενη κούρσα ανόδου που καταγράφουν οι τιμές χονδρικής, η κυβέρνηση αναζητά μεγαλύτερα κονδύλια προκειμένου να καλύψει τις εκρηκτικές αυξήσεις. Ήδη υπάρχουν εισηγήσεις το κονδύλι να αυξηθεί από τα 200 εκατ ευρώ που είναι ο σχεδιασμός, ενώ αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι εισηγούνται την άμεση μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Η ασταμάτητη άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου φαίνεται πως προκαλεί στην κυβέρνηση δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τον τρόπο που θα επιλέγει η ενίσχυση των καταναλωτών. Αρχικά η σκέψη του οικονομικού επιτελείου ήταν οι οικιακοί καταναλωτές να επιδοτηθούν με αντίστοιχο ποσό ανά μεγαβατώρα, όπως και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με κριτήρια όμως στην κατανάλωση και άλλα κοινωνικά κριτήρια. Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε πως η επιδότηση στο φυσικό αέριο δεν θα δοθεί με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Δεν θα αφήσουμε την αύξηση στην ενέργεια να επηρεάσει τους λογαριασμούς του καταναλωτή σε ρεύμα και φυσικό αέριο, η κυβέρνηση με μέτρα θα απορροφήσει τις αυξήσεις για το μέσο νοικοκυριό. Όσον αφορά στο ρεύμα και το φυσικό αέριο αυτό θα είναι για όλους».

Το πετρέλαιο θέρμανσης

«Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμάς στο πετρέλαια θέρμανσης. Πέρυσι τον Οκτώβριο το πετρέλαιο κόστιζε περί τα 0,8 ευρώ το λίτρο και πλέον οι εκτιμήσεις είναι ότι από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νόμων (που είναι όμως κοντά σε διυλιστήρια) θα αγγίξει το 1,15 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα στην περιφέρεια η τιμή θα ξεπέρασε το 1,20 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά θα ξεπεράσει το 1,30 ευρώ το λίτρο. 

Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται η αύξηση των περιουσιακών κριτηρίων εως και 30% σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος, εν όψει της έναρξης από τις 15 Οκτωβρίου της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης .

Η αύξηση θα οδηγήσει τα εισοδηματικά όρια για τους άγαμους από τις 12.000 ευρώ στις 16.000 ευρώ, για τους έγγαμους από τις 20.000 ευρώ θα φτάσει ως και τις 26.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες τα εισοδηματικά κριτήρια θα αυξηθούν από τις 22.000 στις 28.000 ευρώ. Αυξημένη θα είναι και η προσαύξηση για κάθε τέκνο μετά το πρώτο, καθώς αναμένεται από τις 2.000 να καείς στις 3.000 ή στις 4.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα βάσης αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 264 ευρώ από 220 ευρώ που ήταν πέρυσι καθώς το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από το προϋπολογισμό για τη σεζόν 2021-2022 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ. Έτσι το ύψος τους επιδόματος από 80 έως 650 ευρώ που ήταν πέρυσι φέτος θα κυμανθεί από 96 έως 780 ευρώ.

Δικαιούχοι

Το επίδομα από την περσινή περίοδο έχει αλλάξει από επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγινε επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι δεν είναι μόνο όσοι για να ζεσταθούν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Όσον αφορά τους δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης την περασμένη περίοδο ήταν:

1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

2. Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για φέτος είναι αμετάβλητα και είναι:
α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων θα πρέπει να ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επίσης, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ΚΦΕ, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.