Πάσχα 2015: Η τιμή και η αγορά του οβελία. Tι να προσέχουμε

Τρόφιμα
Tools

kreatagora

Να μην κοιτάνε οι καταναλωτές μόνο την τιμή του κρέατος που αγοράζουν για το Πάσχα, αλλά και την ποιότητα, έδωσε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Επίσης συμβουλεύει τους καταναλωτές, να μην αγοράσουν πολύ νωρίς το αρνί και να το βάλουν στην κατάψυξη «γιατί δεν αξίζει έτσι». Για τις τιμές επισήμανε την προσπάθεια να κρατηθούν στα περσινά επίπεδα παρότι πιέζουν οι παραγωγοί για μεγαλύτερες τιμές χονδρικής.

Πάντως παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, ότι η κίνηση είναι, ακόμη, πολύ χαμηλή και σε ό,τι αφορά στην τιμή του αρνιού αυτή φαίνεται ότι διαμορφώνεται υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς η προσφορά είναι περιορισμένη. Σε αυτό, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, συνέβαλε τόσο το πλήγμα από τον καταρροϊκό πυρετό, όσο και οι αυξημένες εξαγωγές προς την Ιταλία, δεδομένου, ότι το Πάσχα των Καθολικών εορτάστηκε φέτος μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.

Οι τιμές στην χονδρική διαμορφώνονται στα 6,50-7 ευρώ το κιλό για το αρνί και 7,50-8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι.

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα είδη, σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στα μοσχάρια και στα γάλακτος, ενώ ελαφρά πτωτική τάση καταγράφεται στα χοιρινά (λαιμούς, σπάλες και κόντρα), μετά την αύξηση που είχαν παρουσιάσει, λόγω της αυξημένης ζήτησης του καθολικού Πάσχα.

Αντίθετα, αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν οι τιμές του κοτόπουλου, μετά την απόφαση της Νοτίου Αφρικής για επανέναρξη των εισαγωγών από την Ευρώπη.

Αγορά του οβελία

Το αρνί είναι πιο παχύ από το κατσίκι και γίνεται καλύτερο στη σούβλα. Το ξεχωρίζουμε απ' την ουρά. Η ουρά στο κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρή, πιο στενή και οι τρίχες ίσιες και σκληρές.

-Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» χρώμα και ωοειδές σχήμα, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης "HELLAS" ή "EL" ή "GR" για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.

- Τα αμνοερίφια που εισάγονται από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής ή όχι, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό». Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό της σφραγίδας σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου.

- Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στον λαιμό και από τα εντόσθιά τους. Υπάρχει πρασίνισμα, αφυδάτωση και δυσάρεστη μυρωδιά στα αλλοιωμένα.

Μην τοποθετείτε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλες, αν πρόκειται να το διατηρήσετε για περισσότερες μέρες βάλτε το στην κατάψυξη.

- Τα έντερα πρέπει να είναι καθαρισμένα και πλυμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Προσοχή στις συκωταριές που πολύ εύκολα αλλοιώνονται.

- Τόσο τα έντερα όσο και οι συκωταριές κυκλοφορούν και κατεψυγμένα. - Να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης να μην είναι αποψυγμένα και να διατηρούνται σωστά στους καταψύκτες -18ο C. Τέλος, πρέπει να ξέρουμε ότι τα αμνοερίφια πωλούνται με το κεφαλάκι και την συκωταριά. Αν θέλουμε επί πλέον καλό είναι να τα παραγγείλουμε εκ των προτέρων ή να καταφύγουμε στα κατεψυγμένα.

- Το κρέας που θα αγοράσετε να είναι τοποθετημένο σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.

sknews