ladi barba xristos

Στα πλαίσια επίσημου προγράμματος Δειγματοληψίας και Ανάλυσης 2016 και τον επίσημο έλεγχο για την παρακολούθηση της ποιότητας – γνησιότητας ελαιολάδου, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Δυτικού Τομέα προέβη σε δειγματοληψία Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, με την εμπορική ονομασία «Μπάρμπα Χρήστος», με Lot 1730 και ημ.λήξεως 8/2017, bc 5200119692041, συσκευασμένο σε συσκευασίες του 1lt και διαπίστωσε ότι, κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση, το ελαιόλαδο εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ», κατηγορία ποιότητας ελαιολάδου, που δεν διατίθενται στην αγορά, ως έχει.

Το προϊόν τυποποιείται από την επιχείρηση (τυποποιητήριο ελαιολάδου) ΜΠΑΡΜΠΑ ΧΡΗΣΤΟΣ-GREEK FARM–ΣΙΔΕΡΗ Μ .ΕΠΕ, Κονδύλη 16 στους Αγίους Αναργύρους.

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Δυτικού Τομέα απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση.

Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στα καταστήματα από όπου το προμηθεύτηκαν.

feta basdras

Σε ανάκληση τυριού φέτας προχώρησε ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’).

Διαπιστώθηκε ότι το προϊόν με εμπορική επωνυμία «ΦΕΤΑ ΠΟΠ ΜΠΑΣΔΡΑΣ», συσκευασίας διακοσίων (200) γραμμαρίων, με ημ. παρασκευής 15/02/16, ημ. συσκευασίας 07/05/2016 και ημερομηνία λήξης 14/02/2017, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από την εταιρία ΜΠΑΣΔΡΑΣ ΟΕ, με έδρα το 68ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο Πολύκαστρο και το οποίο πωλείται με τις ενδείξεις «τυρί αποκλειστικά φτιαγμένο από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, καθ. βάρος 200g,

Συστατικά : παστερ. πρόβειο γάλα 70%, παστερ. κατσικίσιο γάλα 30%, αλάτι, πυτιά, καλλιέργεια τυρών, μεγ. υγρασία 56%, ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού 43%», βρέθηκε να έχει παραχθεί από 100% αγελαδινό γάλα.

ipokatastato diatrofis

Ανάκληση  της παρτίδας  15-0114W-1 και BK-A00215 1 του συμπληρώματος διατροφής «Organic Wheatgrass tablets», λόγω ανίχνευσης του παθογόνου μικροοργανισμού Escherichia coli- shigatoxin, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία HANOJU Deutschland GmbH και διακινείται από την ίδια εταιρεία σαν συμπλήρωμα διατροφής.

Επίσης ο ΕΟΦ προχώρησε και στην  ανάκληση του συμπληρώματος διατροφής Dexaprine XR, λόγω παρουσίας του μη εγκεκριμένου νεοφανούς τροφίμου (novel food) σαν συστατικό Acacia Rigidula. Το προϊόν παράγεται στις ΗΠΑ, εισήχθη στην Μεγάλη Βρετανία και διακινήθηκε από την εταιρεία Power Body Nutrition Ltd, Μεγ. Βρετανίας.

Οι παραπάνω αποφάσεις, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, αποτελούν  προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση των προϊόντων στην Ελλάδα, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να τα αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ.

macdonaltz

Το ξέρατε. Το φανταζόσασταν. Δεν έχει σημασία. Τώρα αποδεικνύεται. Διατροφικό σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους αποκάλυψε ο γνωστός Άγγλος σεφ, Τζέιμι Όλιβερ, όταν παρατήρησε μια «ροζ βλέννα» («pink slime») στο γνωστό ταχυφαγείο McDonald’s.

Η «ροζ βλέννα» δεν ήταν  διοξείδιο του αμμωνίου στο οποίο ξεπλένουν το μοσχαρίσιο λίπος.

Η αποκάλυψη αυτή, εκτός του ότι σόκαρε τους Αμερικανούς (γιατί άραγε;), σήκωσε και θύελλα διαμαρτυριών  από την επιστημονική κοινότητα.

macdolalds roz vlena

«Βασικά παίρνουμε ένα προϊόν το οποίο αρχικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια φτηνή σκυλοτροφή και προσθέτοντας αυτή την ουσία το δίνουμε σε ανθρώπους». Με την προσθήκη δηλαδή αυτής της ροζ βλέννας, του διοξειδίου του αμμωνίου, αυτή η «φτηνή σκυλοτροφή» απλώς μετατρέπεται σε βρώσιμη από τον άνθρωπο!» δήλωσε ο Τζέιμι Όλιβερ.

Η McDonald’s δήλωσε ότι θα αλλάξει τη συνταγή στις ΗΠΑ, ωστόσο δε διευκρίνισε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ αυτών και τη δική μας.

voicenews

lemonia
 
Σε είδος πολυτελείας φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια. Ιδίως κατά τους θερινούς μήνες και έως τον Οκτώβριο, οπότε δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά, καθώς τα εισαγόμενα Αργεντινής κοστίζουν ως και 3,30 ευρώ/κιλό, ενώ αυτά της Ισπανίας κυμαίνονται περίπου τρία ευρώ/κιλό.

«Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή λεμονιού», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος και εξήγησε ότι η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004, οπότε και "γκρεμίστηκε το μαγαζί" λόγω παγετού.

Παρότι στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες, ώστε η καλλιέργεια είχε μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, η θετική της πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω παγετού επίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα στην «καλή των περιπτώσεων ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους» υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος. Κι αυτό ενώ η εσωτερική αγορά απορροφά 40.000-50.000 τόνους. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 4,5 εκατ. λεμονιές, σε 100.000 στρέμματα (κυρίως σε Πελοπόννησο, Χανιά, Άρτα και Χίο).

Μετά το 2004, υπογράμμισε, έγιναν μεν κάποιες "γενναίες" προσπάθειες για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και για να γίνει ανασύσταση των κτημάτων, ωστόσο τα μέτρα στήριξης δεν ήταν επαρκή. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις έγιναν αλλαγές χρήσης γης για την υλοποίηση έργων υποδομής στις μεταφορές κυρίως, με αποτέλεσμα να "χαθούν" στρέμματα καλλιεργειών λεμονιάς. Για να αλλάξει η κατάσταση, «θα πρέπει οι παραγωγοί λεμονιού να τυγχάνουν γενναίας στήριξης από την πολιτεία και αυτό δεν συνάδει αποκλειστικά και μόνο σε οικονομική βοήθεια», υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Αναφορικά με τις τιμές διάθεσης του προϊόντος από τους παραγωγούς, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε ότι φέτος αναμένεται μεν ότι θα είναι ικανοποιητικές, αλλά όπως συμπλήρωσε «αυτό που δυσκολεύει τους λεμονοπαραγωγούς, είναι ότι ότι ενώ η τιμή εκκίνησης οριοθετείται στα 70-80 λεπτά/κιλό, τα Χριστούγεννα πέφτει έως και τα 25 λεπτά/κιλό. Μετά τις 20 Ιανουαρίου ανεβαίνει εκ νέου, στα 45-45 λεπτά/κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής, ξεκινά από 40 λεπτά/κιλό».

Κατά τον κ.Σωτηρόπουλο, Ρουμανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ ζητάνε λεμόνια, τα οποία και αγοράζουν από τη Θεσσαλονίκη. «Εξάγουμε μεγάλες ποσότητες της παραγωγής μας, ως αποτέλεσμα των καλών τιμών που λαμβάνουμε κι [...] αυτός είναι ένας βασικός λόγος που το καλοκαίρι έχουμε έλλειψη στην εσωτερική αγορά και έτσι φέρνουμε από άλλες αγορές, όπως Τουρκία και Αργεντινή».

Μάλιστα, ο κ. Σωτηρόπουλος συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές, όταν αγοράζουν λεμόνια εκτός εποχής να προτιμούν πάντα αυτά που πρασινίζουν, γιατί εκείνα που είναι κίτρινα, αποκτούν το συγκεκριμένο χρώμα με τεχνητά μέσα. «Νοέμβριο με Ιούνιο, τα λεμόνια είναι από μόνα τους κίτρινα, όλες τις άλλες εποχές, το πολυπόθητο αυτό χρώμα που χαρακτηρίζει τα λεμόνια, δεν είναι φυσικό», υπογράμμισε.

«Τα προληπτικά μέτρα για να σώσουμε τις λεμονιές από ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες είναι η φύτευση σε απάνεμη και νοτιο-ανατολική έκθεση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε στη βορινή πλευρά του δέντρου δημιουργούμε φυσικό φυτοφράχτη ή βάζουμε καλαμιές. Όταν περιμένουμε η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 1-2 βαθμούς Κελσίου κάνουμε τα εξής: ραντίζουμε με εκχύλισμα φυκιών (δυναμώνει τη φυσική άμυνα του φυτού) και σκεπάζουμε/καλύπτουμε όλο το δέντρο με πανί φλις παγοπροστασίας ή με το πλαστικό που τυλίγουμε τα έπιπλα όταν κάνουμε μετακόμιση.

Στην κορυφή της λεμονιάς ενώνουμε/δένουμε τις κομμάτια του πλαστικού με ταινία για να μη μπορεί να εισέλθει ο παγωμένος άνεμος ή το κρύο. Με τον ίδιο τρόπο ενώνουμε χαμηλά τα κομμάτια του πλαστικού, γύρω από τον κορμό. Αν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε μια αυστηρά ελεγχόμενη φωτιά κοντά στο δέντρο (π.χ. κάψιμο ξύλων), αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση κατά 1-2οC. Μόλις περάσει ο παγετός βγάζουμε το πλαστικό και ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού. Υπογραμμίζεται ότι οι ελαφριές ζημιές που προκαλεί ο παγετός φαίνονται στις 2-5 μέρες και οι πιο σοβαρές στις 20-30 μέρες (όλα τα υλικά τα βρίσκουμε στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων)

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος τόνισε ότι ο Έλληνας παραγωγός θα πρέπει να λάβει υπόψη του σοβαρά και να συμπεριλάβει στον προϋπολoγισμό του, την "απειλή" του παγετού. Χωρίς αντιπαγετική προστασία δεν μπορεί να υπάρξει λεμόνι», ξεκαθάρισε ο ίδιος και πρόσθεσε «μια λύση θα μπορούσε να είναι οι ανεμομίκτες, ήτοι ανεμογεννήτριες που κατεβάζουν το θερμό αέρα σε χαμηλότερα ύψη, κάτι που εφάρμοζε παλαιότερα ο ΕΛΓΑ, αλλά πλέον έχει ατονήσει ή και εγκαταλειφθεί ακόμη».

EKKEA

To Εθελοντικό Κοινωνικό Κίνημα  Ελληνικού - Αργυρούπολης ( Ε.Κ.Κ.Ε.Α).σε συνεργασία με τον Δήμο  Ελληνικού -Αργυρούπολης διοργανώνουν  το Σάββατο ι(27/8) δάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές και ειδικότερα :

Τα προϊόντα παραγωγού που διατίθενται είναι τα εξής:

1.    ΜΕΛΙ ΚΡΗΤΗΣ  θυμαρίσιο

2.   ΛΑΔΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  παρθένο 5λιτρα

3.    ΠΑΤΑΤΕΣ   

4.   ΑΛΕΥΡΙ   ΜΥΛΟΙ ΒΕΝΕΤΗ  Σκληρό Κίτρινο - Σικάλεως  - Μαλακό

       Άσπρο - Πολυτελείας–Ολικής  - Ζαχαροπλαστικής - Κριθάλευρο

       Καλαμποκάλευρο, -  Σιμιγδάλι  

5.    ΡΥΖΙ   Νυχάκι. – Γλασέ– Κίτρινο

6.   ΟΣΠΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ  Φασόλια γίγαντες - Φασόλια  μέτρια –

      Φασόλια μπαρμπούνια– Φασόλια μαυρομάτικα  - Φαρσάλων

      Φακή– Φάβα - Ρεβίθια

7.   ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΧΑΝΙΩΝ

      Φέτα– Μυζήθρα φρέσκια - Μυζήθρα ξερή  - Γραβιέρα  -  Γιαούρτι

8.    ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ : Καρυδόψιχα– Αμυγδαλόψιχα  –  Καρύδια –

       Κάστανα - Τσίπουρο -  Ρακόμελο -  Γλυκά του κουταλιού διάφορα  

9.   ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

10.  ΚΡΗΤΙΚΑ  ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ

11.  ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

12.  ΖΥΜΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

13.  ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

14.  ΧΑΡΤΙΚΑ                   

Κ Α Ι    Δ Ι Α Φ Ο Ρ Α    Α Λ Λ Α    Π Ρ Ο Ι Ο Ν Τ Α

Διάθεση :  ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ  ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

Ώρες  διάθεσης : 08:00  έως  14:00

Στο Δημοτικό parking έναντι   Κ ο λ υ μ β η τ ή ρ ι ο υ επί της Λ. Κύπρου

ekkea 1

 

 ekkea
Το Εθελοντικό Κοινωνικό Κίνημα Ελληνικού - Αργυρούπολης (Ε.Κ.Κ.Ε.Α).σε συνεργασία με τον Δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης διοργανώνουν το Σάββατο το πρωϊ, 30-7-2016, διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές και ειδικότερα :

1. ΜΕΛΙ ΚΡΗΤΗΣ θυμαρίσιο

2. ΛΑΔΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ παρθένο 5λιτρα

3. ΠΑΤΑΤΕΣ

4. ΑΛΕΥΡΙ ΜΥΛΟΙ ΒΕΝΕΤΗ Σκληρό Κίτρινο - Σικάλεως - Μαλακό

Άσπρο - Πολυτελείας–Ολικής - Ζαχαροπλαστικής - Κριθάλευρο

Καλαμποκάλευρο, - Σιμιγδάλι

5. ΡΥΖΙ Νυχάκι. – Γλασέ– Κίτρινο

6. ΟΣΠΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ Φασόλια γίγαντες - Φασόλια μέτρια –

Φασόλια μπαρμπούνια– Φασόλια μαυρομάτικα - Φαρσάλων

Φακή– Φάβα - Ρεβίθια

7. ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΧΑΝΙΩΝ

Φέτα– Μυζήθρα φρέσκια - Μυζήθρα ξερή - Γραβιέρα - Γιαούρτι

8. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ : Καρυδόψιχα– Αμυγδαλόψιχα – Καρύδια –

Κάστανα - Τσίπουρο - Ρακόμελο - Γλυκά του κουταλιού διάφορα

9. ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

10. ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ

11. ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

12. ΖΥΜΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

13. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

14. ΧΑΡΤΙΚΑ

Κ Α Ι Δ Ι Α Φ Ο Ρ Α Α Λ Λ Α Π Ρ Ο Ι Ο Ν Τ Α

Διάθεση : ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

Ώρες διάθεσης : 08:00 έως 14:00

Στο Δημοτικό parking έναντι Κ ο λ υ μ β η τ ή ρ ι ο υ επί της Λ. Κύπρου

Περισσότερα Άρθρα...