emfialomeno nero

Στον εισαγγελέα στέλνουν οι Επιθεωρητές Υγείας δύο εργοστάσια εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού που εδρεύουν στην Κρήτη και την Ηπειρο καθώς μετά από επιτόπιους ελέγχους διαπίστωσαν ότι εμφιαλώνουν νερό χωρίς να τηρoύν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής εντός των εργοστασίων, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ποιότητα του παρεχόμενου στο κοινό εμφιαλωμένου νερού, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Στα πορίσματά τους,που αποκαλύπτει το newpost.gr ,οι Επιθεωρητές Υγείας,οι οποίοι έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες σαρωτικούς ελέγχους σε πολλά εμφιαλωτήρια νερού σε όλη τη χώρα ,επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, για τα δύο εργοστάσια εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού ότι:

*Δεν διαθέτουν απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων

*Στο ένα από τα δύο δεν υπάρχει Υδρογεωλογική μελέτη της πηγής υδροληψίας η οποία να αποτυπώνει την υπόγεια ροή του νερού και τους πιθανούς κινδύνους ρύπανσης από το άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον.

*Δεν υπάρχει οριστική άδεια διάθεσης αποβλήτων.

*Στο ένα από τα εργοστάσια ο χώρος των αποδυτηρίων για την εξυπηρέτηση του προσωπικού ήταν ακάθαρτος, όπως και η αποθήκη ετοίμων προιόντων, με κινδύνους επιμόλυνσης των προιόντων της επιχείρησης.

*Οι εργαζόμενοι δεν διέθεταν βεβαιώσεις εκπαίδευσης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

*Το ένα από τα δύο εργοστάσια δεν διέθετε πλήρη χημική εξέταση σε δείγματα προιόντων.

*Το έτερο εργοστάσιο δεν διέθετε στο χώρο εμφιάλωσης σύστημα κατάλληλης επεξεργασίας (φίλτρανση)του αέρα για την κατακράτηση της σκόνης και των μικροοργανισμών ώστε να εξασφαλίζεται ένα πρακτικά στείρο περιβάλλον.

*Ο περιβάλλον χώρος των εργοστασίων ήταν ρυπαρός και ακατάστατος.

*Ο χώρος της αποθήκης ,σε ένα από τα εργοστάσια,δεν ήταν κατασκευασμένος από λείο και αδιαπότιστο υλικό με αποτέλεσμα να διευκολύνεται τυχόν είσοδος τρωκτικών η εντόμων υγειονομικής σημασίας.

*Στις ετικέτες των εμφιαλωμένων νερών αναγράφεται ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων των αναλύσεων του νερού του προηγούμενου έτους, ενώ δεν προσκομίστηκαν νέες ετικέτες. Στις προτάσεις τους οι Επιθεωρητές Υγείας ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ,ωστόσο όπως προκύπτει υπάρχει καθυστέρηση στη συμμόρφωση από τους υπευθύνους των εργοστασίων...

Θάνος Πασχάλης

kafes frpae

Κλείδωσε πριν από λίγο η αύξηση στην τιμή του καφέ.

Από 1/1/2017 τίθεται σε εφαρμογή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, η αύξηση στον ωμό καφέ θα είναι 2 ευρώ ανά κιλό, στον ψημένο καφέ 3 ευρώ και στον στιγμιαίο καφέ 4 ευρώ.  

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν στην χονδρική τιμή, καθώς στην λιανική τιμή θα πρέπει να προστεθεί περίπου ένα ευρώ.

Στο φλιτζάνι του καφέ ή στο φραπεδάκι, η αύξηση υπολογίζεται στα 0,20-0,30 ευρώ, τουλάχιστον.

 

opuntia

Η κρητική «τεκίλα» - το οινοπνευματώδες ποτό που προήλθε από την απόσταξη φραγκόσυκων- απέκτησε όνομα και κάνει από τις 2 Ιουνίου την πρώτη εμφάνισή της στο ευρύ καταναλωτικό κοινό το οποίο θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει.

Το όνομα αυτής Οπουντία Σπίριτ, «Opountia spirit» και θα παρουσιασθεί στην 5η έκθεση «Κρήτη - Η μεγάλη συνάντηση», που πραγματοποιείται από τις 2 και έως τις 5 Ιουνίου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα, στο περίπτερο του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αλόης Φραγκόσυκου και Αρωματικών «Μινωική Γη».

Η ονομασία στο απόσταγμα δόθηκε με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού, σημειώνοντας ότι η λέξη «οπουντία» είναι η λατινική ονομασία της φραγκοσυκιάς και προέρχεται απο την αρχαία ελληνική πόλη Οπούς (Opus) όπου, σύμφωνα με τον Θεόφραστο, φύτρωνε ένα εδώδιμο φυτό το οποίο μπορούσε να διαδοθεί με ριζοβολία από τα φύλλα του.

Στην ίδια έκθεση θα παρουσιασθούν και τα υπόλοιπα προϊόντα του συνεταιρισμού και συγκεκριμένα μαρμελάδες και σάλτσες με βάση την αλόη και το φραγκόσυκο, παγωτό και σορμπέ φραγκόσυκου - για τα περισσότερα εκ των οποίων ο συνεταιρισμός έχει υπογράψει συμβόλαιο εξαγωγής τους στο Ντουμπάι.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΓΗΣ εξετάζει αυτές τις μέρες τους όρους συμβολαίου για εξαγωγή των προϊόντων στην Αμερική. Εκτιμάται ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Το Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο στο απώγειό του!

verikok

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) προειδοποιεί αναφορικά με την κατανάλωση συγκεκριμένων κουκουτσιών, καθώς, βάσει των μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, περιέχουν μία ουσία η οποία μετατρέπεται σε κυάνιο.

Όπως ενημερώνουν οι επιστήμονες, η ουσία αυτή μετατρέπεται σε κυάνιο και μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή.Πρόκειται για τα κουκούτσια από τα γνωστά σε όλους βερίκοκα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση, η θανατηφόρος δόση κυανίου είναι 0,5 έως 3,5 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) ανά κιλό σωματικού βάρους.

Το όριο ασφαλείας έχει τεθεί στην έκθεση για μία και μόνο φορά σε 20 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους (η ποσότητα αυτή είναι 25 φορές μικρότερη από τη θανατηφόρο).

Πόσα κουκούτσια μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια;

Πρακτικά, τα παραπάνω όρια σημαίνουν ότι ένας ενήλικας εάν καταναλώσει μόλις τρία μικρά κουκούτσια ή μισό μεγάλο θα υπερβεί τα όρια ασφαλείας της κατανάλωσης αμυγδαλίνης όπως λέγεται η ουσία.

Την ίδια ώρα, τα νήπια υπερβαίνουν το όριο ασφαλείας εάν καταναλώσουν έστω και μισό μικρό κουκούτσι

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κυάνιο

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία τα συμπτώματα της δηλητηρίασης συνοψίζονται ως εξής:

– Ναυτία

– Πυρετός

– Πονοκέφαλος

– Αϋπνία

– Δίψα

– Λήθαργος

– Νευρικότητα

– Πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις

– Μείωση της αρτηριακής πίεσης

– Θανατηφόρα δηλητηρίαση

Όπως εξηγεί ο EFSA στη γνωμοδότησή του, η αμυγδαλίνη μετατρέπεται σε κυάνιο κατά τη μάσηση ή την κονιορτοποίηση του κουκουτσιού, επομένως πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση σκόνης από κουκούτσια βερίκοκου.

Φυσικά διευκρινίζεται ότι το πρόβλημα περιορίζεται στην κατανάλωση κουκουτσιών και δεν αφορά το φρούτο, καθώς η αμυγδαλίνη δεν έρχεται σε επαφή με τον καρπό του βερίκοκου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι μερικές ιστοσελίδες ενθαρρύνουν κατανάλωση της τάξης των 10 κουκουτσιών την ημέρα για τον γενικό πληθυσμό και των 60 κουκουτσιών ημερησίως για τους πάσχοντες από καρκίνο, αντιστοίχως.

Σύμφωνα με την EFSA, όμως, αυτό όχι μόνο δεν κάνει καλό στην υγεία, αλλά μπορεί κάλλιστα να επιφέρει θανατηφόρο δηλητηρίαση.

FETA elies

Την εξαίρεση της φέτας από τη δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση με την Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ και 15 κρατών της Νοτίου Αφρικής.

Εκτός από τη φέτα, το άλλο προϊόν που συνοδεύει αυτή την εξαίρεση είναι οι ελιές Καλαμών και η ονομασία Καλαμάτα.

Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), όσο και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με την δρομολογούμενη συμφωνία.

Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, μιλώντας στο CNN Greece κάνει λόγο μια μία ειδεχθή συμφωνία, που είναι αποτέλεσμα άγνοιας και κακής διπλωματίας όσων συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις της συμφωνίας αυτής.

“Για πρώτη φορά οι αγορές αυτές με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγουν και προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να το κάνει αυτό για να μπορέσει να διοχετεύσει την περίσσια των αγροτικών της προϊόντων και ιδιαίτερα των γαλακτοκομικών τα οποία έχει”, σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος και τονίζει ότι “είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας να μπορεί να δώσει ένα προϊόν το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο”.

Οι συνέπειες, ωστόσο, από την εξαίρεση της φέτας από την εν λόγω συμφωνία, θα είναι μη αναστρέψιμες. Όπως επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος η φέτα θα χάσει την ταυτότητά της και παράλληλα κάνει λόγο για παραπλάνηση του καταναλωτή.

“Πηγαίνοντας σ’αυτές τις αγορές με το καθεστώς που θα περάσει έχουμε τον ορισμό της παραπλάνησης του καταναλωτή. Δηλαδή θα έχουμε στην ίδια αγορά, δύο προϊόντα που θα έχουν μια τελείως διαφορετική ταυτότητα και ως προς τη σύνθεση και ως προς τον τρόπο παραγωγής.

Αυτό το πράγμα είναι πραγματικά απαράδεκτο από οποιαδήποτε μεριά το δει κανείς”, αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος και προσθέτει:

“Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι ο καταναλωτής των περιοχών αυτών θα εκτεθεί σε προϊόντα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φέτα. Θα συνηθίσει, θα ταυτίσει το όνομα φέτα με προϊόντα που δεν σχετίζονται με την πραγματική φέτα και έτσι θα χάσει το χαρακτήρα της η φέτα, θα χάσει την ταυτότητά της και αυτό είναι πολύ σημαντικό και μη αντιστρεπτό”.

“Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα δεδομένο γεγονός το οποίο θα αποτελέσει κείμενο εργασίας για τις επόμενες συμφωνίες. Δεν μπορούμε να συζητάμε με τους άλλους εταίρους ότι θα κάνουμε μια διαφορετική συμφωνία. Αν ζητήσει και η Αμερική το ίδιο, θα αναγκαστούμε να πούμε ναι “, λέει ο κ. Αποστολόπουλος, εκτιμώντας ότι έχουμε δημιουργήσει ένα κακώς δεδομένο.

Αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για την υιοθέτηση της συμφωνίας, καταλογίζοντας ευθύνες στους κ.κ. Σταθάκη και Κοτζιά που ενέδωσαν σε αυτή.

 

kebap aposyrsi

Στο πλαίσιο ελέγχων από τον ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε η  κυκλοφορία μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «EVIA FARM κεμπάπ πολίτικο ελληνικής επεξεργασίας», συσκευασμένο, με ημερομηνία παραγωγής: 23.11.2015, αριθμό παρτίδας Lot No: 327 και ημερομηνία λήξης: 22.11.2016. Η εταιρεία παραγωγής είναι η«EVIA FARM Α.Β.Ε.Ε.», Οξύλιθος Κύμης, Εύβοια.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Περισσότερα Άρθρα...