Γαλλικά πυρά κατά Αγκυρας στο ΝΑΤΟ: Υπάρχει τουρκικό πρόβλημα, ας μην στρουθοκαμηλίζουμε - Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ

Σύντομα Νέα HOT
Tools

Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θάβει το κεφάλι του στην άμμο σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμύνης, κατηγορώντας το τουρκικό ναυτικό για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου κατά τη διάρκεια νατοϊκής αποστολής.

Από την πλευρά του ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας: «τέτοιο πράγμα δεν έχει συμβεί».

Οι Υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα έχουν τηλεδιάσκεψη μέσα στην εβδομάδα καθώς εντείνονται οι εντάσεις μεταξύ Παρισίων και Αγκυρας.

Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι είναι η ώρα για το ΝΑΤΟ να έχει μία έντιμη συζήτηση με τη Τουρκία, όχι μόνο σε αναφορά με τη Λιβύη αλλά και σε αναφορά με άλλα θέματα όπως την αγορά των S 400 και το μπλόκο στα σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Έχουμε συναντήσει περίπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στρουθοκάμηλοι και να προσποιούμεθα ότι δεν υπάρχει «τουρκικό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το λύσουμε», προσέθεσε.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπέτζαμιν Γκατζ υπέγραψαν συμφωνίες για μια σειρά θεμάτων πέρα από τις κοινές ασκήσεις μεταξύ των δυο χωρών.

*Επέκταση της ενοικίασης των ισραηλινών drones Heron, που είναι κρίσιμη η συμβολή τους στην επιτήρηση του Αιγαίου.

*Συμπαραγωγή οχημάτων μεταφοράς προσωπικού με τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ.

*Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών με τη συμμετοχή της ΕΑΒ.

*Ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.

*Συνεργασία στην κυβερνοάμυνα που το Ισραήλ πρωτοστατεί διεθνώς.

Reuters, newpost

«Φυσικοί σύμμαχοι» Ελλάδα και Ισραήλ - Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή