Αδιανόητες και απαράδεκτες οι σημερινές εικόνες συνωστισμού στα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονικη - Ενταση στη Βουλή για τους υποκινητές τους

Νεολαια - Εκπαιδευση
Tools

Για «αδιανόητες εικόνες συνωστισμού» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, αναφορικά με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας

«Είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση σέβεται πλήρως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Είναι επίσης όμως αυτονόητο και δεδομένο ότι πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία», σημειώνει ο κ. Ταραντίλης και προσθέτει:

«Για τις σημερινές αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο φέρουν ευθύνη όσοι επενδύουν σε μια τεχνητή όξυνση, αδιαφορώντας προκλητικά για τους υγειονομικούς κινδύνους. Είναι οι ίδιοι άλλωστε που καταγγέλλουν συνέχεια την κυβέρνηση για κάθε μέτρο που λαμβάνει».

Πολλές εκατοντάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί φορώντας μάσκες, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενώ αντιδρούν στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ.:

Εκπαιδευτικοί και μέλη της ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων διεκδικούν την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων στα σχολεία, μαζικά τεστ κορωνοϊού και μικρότερα τμήματα.

Τα συλλαλητήρια έλαβαν χώρα παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα ξεκίνησε στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή των ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΔΠΤΕ.

Για αρκετές ώρες, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» παρέμεινε κλειστός, με τους συρμούς να διέρχονται δίχως να πραγματοποιούν στάσεις. 

Ένταση στη Βουλή για το συλλαλητήριο

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εξελίχθηκε τη στιγμή που συζητείτο στη Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας ζήτησε υπευθυνότητα και εγκράτεια από τις πολιτικές δυνάμεις να μην παρακινούν πολίτες σε συγκεντρώσεις ιδιαίτερα στη Αττική που η κατάσταση είναι επιβαρυμένη με την αντιπολίτευση σε υψηλότατους τόνους να χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απόφαση απαγόρευσης του συλλαλητηρίου.

Για «κατάφωρα αντισυνταγματική την πρακτική της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ να μην επιτρέψουν το συλλαλητήριο», έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε απόλυτα υποκριτική την απαγόρευση στο όνομα της πανδημίας, «τη στιγμή που 200 μέτρα από τα Προπύλαια που γίνεται το συλλαλητήριο, χιλιάδες πολίτες ψωνίζουν… Υποτίθεται προστατεύουμε από τη διάδοση του κορωνοϊού, όχι κύριοι της ΝΔ: Δημοκρατία φοβάστε μην πάθετε όχι κορωνοϊό».

Υποστήριξε δε, ότι εάν συμβεί το οτιδήποτε σήμερα στην Αθήνα, την ευθύνη θα έχει ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση.

Για ψέματα, κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ.

«Η στάθμιση της δημόσιας υγείας προβλέπει περιοριστικά μέτρα. Οι περιορισμοί και στις συναθροίσεις έχουν κριθεί συνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την συνταγματικότητα δεν θα την κρίνει ο κ. Σκουρλέτης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα καλέσατε να γίνουν επεισόδια για να επιρρίψετε την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Κανείς δεν είναι a priori υπερασπιστής της Δημοκρατίας. Εάν όμως ο κ. Σκουρλέτης θέλει να αναφερθεί σε ζητήματα Δημοκρατίας ας δει τι έστησε η δική του κυβέρνηση στην δικαιοσύνη και τους θεσμούς. Αρκετά με το θράσος», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πείτε ότι στη ζυγαριά δημόσια υγεία ή διαμαρτυρία εσείς επιλέγετε την διαμαρτυρία και ότι αποδέχεστε την αύξηση των κρουσμάτων και των ασθενών στις ΜΕΘ», είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει να ζει μέσα στο ψέμα.

«Εμείς λέμε ξεκάθαρα: θέλουμε τάξη και στα πανεπιστήμια. Δεν ανεχόμαστε καταστάσεις να έρχονται και να διαπομπεύουν πρυτάνεις ή να αναρτούν πανό και να λένε «που είναι ο πατέρας σου. Εσείς τα κάνατε αυτά», συνέχισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προχώρησε σε έξι μεταρρυθμίσεις υπέρ της 17Ν.

Μεταξύ αυτών, όπως είπε, ήταν η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ´, η μείωση της ποινής, η δυνατότητα να λαμβάνουν άδεια καταδικασμένα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς και η μετατροπή σε πλημμέλημα των κακουργημάτων της στρατολόγησης τρομοκρατών, της κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών.