Πότε θα πρέπει να κάνουν τα "self test" μαθητές και εκπαιδευτικοί - Τι θα γίνει με γυμνάσια, δημοτικά και φροντιστήρια

Νεολαια - Εκπαιδευση
Tools

Επιστρέφουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου στα Λύκεια μαθητές και εκπαιδευτικοί, με τη Νίκη Κεραμέως να ξεκαθαρίζει ότι τα self test δεν αφορούν μόνο τα παιδιά και τους καθηγητές τους, αλλά και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων (καθαριότητα, διοικητικοί υπάλληλοι). 

«Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν από τη Δευτέρα και την Πέμπτη κάθε εβδομάδα. Οι δηλώσεις στην πλατφόρμα ξεκινούν από αύριο Κυριακή 11 Απριλίου και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο», συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μετά το Πάσχα το υπουργείο Παιδείας θα συζητήσει με τους ειδικούς για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το γυμνάσιο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιος όρους θα επαναλειτουργήσουν.

«Προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα. Πάμε να υπηρετήσουμε δύο στόχους, την προστασία της υγείας και το πώς θα συνεχιστεί η εκπαίδευση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο», επισήμανε η υπουργός.

Σχετικά με τις εξετάσεις των ξένων γλωσσών, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι έχει τεθεί το ζήτημα στην Επιτροπή, αλλά δεν έχει δώσει ακόμα την εισήγησή της. «Θα περιμένουμε τις οδηγίες της Επιτροπής μετά το Πάσχα, ενδέχεται και νωρίτερα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα voucher των 200 ευρώ, για τα οποία οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι ήδη έχουν εγκριθεί πάνω από 200.000 αιτήσεις νέων για να πάρουν τεχνολογικό εξοπλισμό.

Μακρή για γυμνάσια, δημοτικά και φροντιστήρια

Στο MEGA μίλησε το πρωί του Σαββάτου η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή για τα self test που θα πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες.

«Οι γονείς δε θα συνδράμουν από ιατρικής άποψης, απλώς θα κάνουν το τεστ που έχει απλές διαδικασίες και στη συνέχεια θα συμπληρώνουν τα στοιχεία των παιδιών στην πλατφόρμα», σημείωσε η κα Μακρή.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα self test δεν αποτελούν το μόνο όπλο για την πανδημία αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση του ιού.

«Δε μπορεί το σύνολο των συνεργείων του ΕΟΔΥ να απασχοληθεί μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, γι’ αυτό προστέθηκαν και τα τεστ αυτοδιάγνωσης. Εάν βγει θετικό κρούσμα, θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Επιπλέον, τόνισε πως αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης μετά τη διενέργεια του τεστ, αρκεί μια χειρόγραφη βεβαίωση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παιδιού.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί δεν ανοίγουν και τα φροντιστήρια, υποστήριξε πως σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ασφαλή, καθώς συνυπάρχουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Αναφορικά με τα γυμνάσια και τα δημοτικά, η κα Μακρή είπε πως θα ανοίξουν όταν τους επιτραπεί από τους ειδικούς και θα υιοθετηθεί κι εκεί το μοντέλο των self test.

Στη συνέχεια υποστήριξε πως έχει δοθεί προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σε μαθητές άνω των 16 ετών στους εμβολιασμούς, ενώ είπε πως το λοιπό και το διοικητικό προσωπικό που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και των οποίων το ΑΜΚΑ υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα, θα συμμετέχει στη διαδικασία των self tests.

dikaiologit