2/1 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Εκτακτο Δ.Σ. με συμμετοχή Δήμων Ελλην.-Αργυρούπ. και Αλίμου για δημόσια περιουσία

ΝΟΤΙΟΙ ΔΗΜΟΙ
Tools

ilioupoli dimarxeio

Με την συμμετοχή των Δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολη-Ελληνικού και Αλίμου με Θέμα: Εξελίξεις στη Δημόσια Περιουσία μετά την ψήφιση του Ν. 4321/2015 «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνησης της οικονομίας» από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ», την Πέμπτη 2 Απρίλιου 2015 στις 18.00 στην Αίθουσα του Δημαρχιακού Θεάτρου Ηλιούπολης.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4321/2015 «Η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. λύεται, τίθεται σε εκκαθάριση και η περιουσία της μεταβιβάζεται σε φορέα του Δημοσίου με υπουργική απόφαση, η ΕΤΑΔ απορροφάται από το υπό σύσταση νέο ΤΑΙΠΕΔ, που θα έχει σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»

Αναδιατυπώθηκε όμως η παράγραφος του άρθρου 24 που αφορά τα έσοδα και τις γενικότερες αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ και στην τελική μορφή της προστέθηκε η λέξη «κυρίως» και έχει ως εξής: «τα έσοδα θα αξιοποιούνται κυρίως για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης».

Η προσθήκη της λέξης «κυρίως» αφήνει… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ποσοστό από τα έσοδα να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει (τουλάχιστον) ένα βήμα πίσω ως προς τις αρχικές της προθέσεις και δηλώσεις.

Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011 ως ανεξάρτητη ΑΕ σύμφωνα με το νόμο 3986/11, ο οποίος στοχεύει στην απόδοση «επενδυτικής ταυτότητας» και στην «πολεοδομική ωρίμανση» των ακινήτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου και τα οποία μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ για να αξιοποιηθούν «αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας» (ν.3986/11 αρ.1 παρ.2).

Σύμφωνα μάλιστα με την παράγραφο 7 του άρθρου 2, «ό,τι ιδιωτικοποιείται δε μπορεί να αναμεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο». Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το ΤΑΙΠΕΔ δεν παίρνει «μεταρρυθμίσεις», αλλά πρέπει να καταργηθεί εντελώς προκειμένου να επιστρέψει η περιουσία στο δημόσιο.

vimaonline