Δήμαρχοι Νότ. Τομέα: "Ζητάμε ξεκάθαρες θέσεις από κυβέρνηση για το π. αεροδρόμιο Ελληνικού"

ΝΟΤΙΟΙ ΔΗΜΟΙ
Tools
DIMARXOI NOTIOY TOMEA
 
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου  συναντήθηκαν χθες (20-04-2014) οι δήμαρχοι  των Νοτίων Προαστίων  προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους αναφορικά σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου με την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού πρόσφυγες. 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν  ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλοςκαι εκ μέρους του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου η αντιδήμαρχος Άννυ Καυκά. 

Οι δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στο θέμα αυτό που απασχολεί έντονα την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και έχει  προκαλέσει έντονο προβληματισμό ιδιαίτερα μετά από δημοσιεύματα που ουδέποτε διαψεύστηκαν  από την κυβέρνηση ότι πρόκειται να μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις του π. αεροδρομίου  Ελληνικού πρόσφυγες.

Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 5 ΔΗΜΑΑΡΧΩΝ

"Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε το τελευταίο καιρό δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει στο π. αεροδρόμιο χιλιάδες μετανάστες. Ο προβληματισμός μας δεν πηγάζει από  ξενοφοβική  ή ρατσιστική διάθεση απέναντι στους πρόσφυγες  που αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανθρωπιστική τραγωδία που βιώνουν αλλά  κυρίως μέσα από το θολό τοπίο που επικρατεί στο θέμα της διαχείρισης τους ως ένα Εθνικό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με όλους τους επίσημους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου είναι εντελώς ακατάλληλος να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς από κάθε έννοια κτιριακή και υγειονομική . Επιπλέον , είναι αδύνατον οι δήμοι μας να υποστηρίξουν την περίθαλψη και την φροντίδα των προσφύγων  δεδομένου ότι δεν διαθέτουμε προσωπικό αλλά ούτε και τους απαραίτητους πόρους  σε μια εποχή που η αυτοδιοίκηση έχει ήδη επιβαρυνθεί   με πλήθος υποχρεώσεων κοινωνικής παροχής με αποτέλεσμα να μην μπορεί σε μεγάλο πια βαθμό να ανταποκριθεί στις καθημερινές  λειτουργίες  της.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση στις «φήμες» για την επικείμενη εγκατάσταση μεταναστών στο π. αεροδρόμιο . Οφείλει να μας παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες  και πως εντάσσεται σε αυτό , αν εντάσσεται η περιοχή των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας και ιδιαίτερα του π. αεροδρομίου.

Δεν  θα επιτρέψουμε να μετατραπεί  το  πρώην αεροδρόμιο σε πρόχειρο χώρο εναπόθεσης ψυχών που ουδείς θα έχει την ευθύνη για την μέριμνα και φροντίδα τους αφού δηλώνουμε κατηγορηματικά πως οι δήμοι μας δεν θα εμπλακούν σε υποχρεώσεις που αφορούν αποκλειστικά την πολιτεία. Επιπλέον,15 χρόνια τώρα, οι τοπικές μας κοινωνίες περιμένουν να δουν ανάπτυξη στο πρώην αεροδρόμιο το οποίο  ευελπιστούν πως θα αποτελέσει ξανά πηγή ζωής, πρασίνου  αλλά και φορέας δημιουργία  χιλιάδων θέσεων εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η τοπική μας οικονομία μέσα από την αξιοποίηση του".’

Οι Δήμαρχοι

Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος

Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου

Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος

Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης  Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης