Η επικράτηση της νέας γενιάς στους Νότιους Δήμους γεννά αισιοδοξία για το μέλλον

ΝΟΤΙΟΙ ΔΗΜΟΙ
Tools

Η προσοντούχα και πολλά υποσχόμενη νέα γενιά των σαραντάρηδων πολιτικών-αυτοδιοικητικών εξασφάλισε στον 1ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών σε τρία μεγάλα Νότια Προάστια της Αθήνας, επιδιώκοντας με τη φρεσκάδα, τις γνώσεις και την ορμή της αποφασιστικότητας που διαθέτει, να ανατρέψει τα αποτελματωμένα κατεστημένα στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης, εμφυσώντας νέο άνεμο ελπίδας και αισιοδοξίας για την προοπτική και την ανάπτυξή τους.

To προεκλογικό κλίμα των δημοτικών εκλογών που ζήσαμε στους τρεις αυτούς δήμους, ήταν κλίμα πολέμου ανάμεσα στο χθες - που έδειξε να μάχεται «με νύχια και με δόντια» για να διατηρήσει το μακρόχρονο βολικό «σύστημα εξουσίας» του με τις καρέκλες και τα προνόμια του - και στο ελπιδοφόρο αύριο, που οραματίζονται νέοι άνθρωποι, ταλαντούχοι και εργατικοί, που διαθέτουν πυξίδα για το σήμερα και το αύριο του Δήμου τους.

Τόσο στο Ελληνικό-Αργυρούπολη, όσο και στην Γλυφάδα, οι Γιάννης Κωνσταντάτος και Γιώργος Παπανικολάου προηγούνται ήδη από τον 1ο γύρο των δημοτικών εκλογών με συντριπτικό ποσοστό, που δεν φαίνεται ότι μπορεί πια να ανατραπεί, ενώ ο Ανδρέας Κονδύλης στον Αλιμο, στηριζόμενος κυρίως στη νεολαία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή.

Οι τοπικές κοινωνίες της επομένη Κυριακή θα καταδικάσουν οριστικά τις δοκιμασμένες και αποτυχημένες διοικήσεις «παλαιάς κοπής» υπό την "επίβλεψη" μάλιστα κομματικών ανθρώπων, που δεν διαθέτουν τις αναγκαίες σύγχρονες διοικητικές ικανότητες και γνώσεις.

Αυτό το παλαιού τύπου δημαρχοκεντρικό μοντέλο που προσπαθούν ακόμη μάταια κάποιοι να προβάλουν - λόγω των καθαρά προσωπικών τους φιλοδοξιών και λόγω της συντηρητικής τους αγκύλωσης στο παρελθόν και στο κομματικό περιβάλλον που τους ποδηγετεί - δεν έχει πια καμία τύχη

Και τούτο διότι οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί, ότι η πολιτική επιταγή των καιρών μας απαιτεί ανοιχτόμυαλους άφθαρτους νέους και ικανούς νέους πολιτικούς με θέληση και διάθεση για δημιουργική συνεργασία, μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και έξωθεν υποβολές και επηρροές.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση οι όποιες ιδεολογικές διαφορές οφείλουν πλέον να παραγκωνίζονται μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και απαιτούν συγκροτημένες αποφάσεις και λύσεις.

Η επόμενη περίοδος θα είναι η περίοδος της δημιουργικής αξιοποίησης των γνώσεων, των ικανοτήτων και της ομαδικότητας στις δράσεις, για την ανασυγκρότηση των τελματωμένων δήμων της περιοχής και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου από την Περιφέρεια, την Ε.Ε. κ.α. για την ανάπλαση και ανάπτυξη των δήμων αυτών και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών στους δημότες .

Το ρόλο της τοπικής διοίκησης θα κληθεί να αναλάβει από την προσεχή Δευτέρα η ομάδα εκείνη, που συγκεντρώνει νομοτελειακά, μαζί με τον επικεφαλή της, το μυστικό της επιτυχίας και της αποτελεσματικότητας για να βγει ο δήμος της από το αναχρονισμό του και την οπισθοδρόμησή του και να προχωρήσει πλέον μπροστά.

Αλλιώς η τοπική κοινωνία θα είναι υποχρεωμένη να πορευτεί μέσα στο βάλτο των προβλημάτων της, χωρίς διέξοδο και προοπτική.

Γ. Τζωρτζίνης, Φυσικός, Τηλ. Μηχανικός, MSc