Κοινό μέτωπο συνεργασίας από πέντε δημάρχους του παραλιακού μετώπου

ΝΟΤΙΟΙ ΔΗΜΟΙ
Tools

paraliako metopo

Oπως αναφέρει το vimaonline.gr, mε πρωτοβουλία του δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλουσυναντήθηκαν στο δημαρχείο στη Βούλα τέσσερις δήμαρχοι παραλιακών δήμων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε αυτοδιοικητικά θέματα (οικονομικά, διαχείριση απορριμμάτων, Ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α.) και την εξεύρεση κοινής γραμμής σε θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου των Δήμων τους. 

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας Γιώργος Pαπανικολάου, Σαρωνικού Γιώργος Σοφρώνης και ο ίδιος φυσικά. Προσκεκλημένος ήταν και ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, χαιρέτησε τη συνάντηση όμως, και δήλωσε "παρών" για την επόμενη. 

Η συζήτηση και η πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα χρήσιμη απ’ όλους, και συμφωνήθηκε ότι θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με την υποχρέωση της εκ περιτροπής φιλοξενίας της συνάντησης. 

Στην παραλιακή ζώνη υπάρχουν ανοιχτά μεγάλα ζητήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο "ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε", την εταιρεία που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με σκοπό την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Νοτιοανατολικής Αττικής, με ΚΥΑ σε λίγες μέρες, θα παραχωρηθούν 45 ακίνητα και πολλές εκτάσεις του παραλιακού μετώπου.

Η εταιρεία ανέλαβε να αξιοποιήσει και να διαχειριστεί τη μεγάλη παραθαλάσσια έκταση από το Φαληρικό Δέλτα έως και το Σούνιο. Χάρη σε μια σειρά προσπαθειών προσωπικά του προέδρου της κ. Αρη Ματιάτου, η εταιρεία, με δύο διαδοχικές ΚΥΑ του υπουργείου Οικονομικών, κατορθώνει να εντάξει άμεσα πάνω από 45 κρατικά ακίνητα. Πρόκειται για δύο ομάδες ακινήτων που θα μεταβιβαστούν, και σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν 22 ακίνητα του Δημοσίου και σε δεύτερη περί τα 23.  

Αυτή η εξέλιξη όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους νεοεκλεγέντες δημάρχους αφού τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των παραλιακών μετώπων αποτελούν τις "καυτές πατάτες" της δημοτικής ατζέντας. 

Συγκεκριμένα ο δήμος Αλίμου έχει να αντιμετωπίσει την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας του, της μεγαλύτερης Μαρίνας της Μεσογείου, και τη συνολική διαχείρηση του παραλιακού του μετώπου, ο δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης, τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, το Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο νέος δήμαρχος Γλυφάδας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα σχέδια αξιοποίησης στο δικό του παραλιακό μέτωπο, η εικόνα του οποίου παραπέμπει πολλές φορές σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης έχει να αντιμετωπίσει την αξιοποίηση της για πολλά χρόνια εγκαταλελειμένης Β' πλαζ η οποία περιήλθε και πάλι στο δημόσιο μετά την αποχώρηση του ιδιώτη, το πρώην κάμπινγκ Βούλας και το παραλιακό μέτωπο της Βάρης - Βάρκιζας. 

Όπως δηλώθηκε από τους ίδιους και προεκλογικά δεν είναι κατά της αξιοποίησης αρκεί αυτή να γίνεται με σωστούς όρους ανάπτυξης και να είναι φιλική προς τις κοινωνίες. 

Στο σημείο αυτό τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε την  αποφασιστική παρέμβαση του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη στο σχέδιο δημοπράτησης της Μαρίνας Αλίμου που ουσιαστικά δεν έλαβε υπ' όψιν τις επιπτώσεις που θα είχε αυτή στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης αλλά και των επισκεπτών. 

vimaonline