Tομά Πικετί: Η Ευρώπη έφτιαξε ένα τέρας

Κόσμος
Tools

toma-piketi

Η Ευρώπη έχει φτιάξει ένα τέρας λέει ο οικονομολόγος Τομά Πικετί συγγραφέας του best seller «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα». Στη συνέντευξή του στο Spiegel, ο Γάλλος οικονομολόγος σημειώνει πως «ο τρόπος που η Ευρώπη συμπεριφέρθηκε κατά την περίοδο της κρίσης δεν ήταν τίποτα άλλο από καταστροφικός.

Πέντε χρόνια μετά, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ πέφτει. Το ΑΕΠ σε πάρα πολλές χώρες μειώνεται δραματικά – στην Ελλάδα η μείωση έχει αγγίξει το 25%». Σε ερώτηση αν ο Τσίπρας μπορεί να ανατάξει την ελληνική οικονομία, ο κ. Πικετί απαντάει: «Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Πρέπει να γίνει κάτι από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Ήδη, το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί πως τα προγράμματα λιτότητας τράβηξαν πολύ.

Οι χώρες που αναγκάστηκαν να κάνουν προσαρμογές έχασαν σε ανάπτυξη, καθώς έκαναν τα πάντα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εμείς οι Ευρωπαίοι, επειδή δεν είμαστε καλά οργανωμένοι, μετατρέψαμε τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, σε κρίση χρέους. Αυτό μετεξελίχθηκε στη συνέχεια σε κρίση εμπιστοσύνης σε όλη την Ευρώπη».

Ο Τομά Πικετί μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στις προβληματικές χώρες. «Δεν μπορούν να λειτουργήσουν» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Μπορεί να έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικό φορολογικό σύστημα και δεν υπάρχει εναρμόνιση στις δημοσιονομικές πολιτικές. Φτιάξαμε ένα τέρας εντός της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα επειδή ακριβώς ανήκει στο κοινό νόμισμα, δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Ο δημοσιογράφος του Spiegel του επισήμανε πως ακούγεται σαν τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Γάλλο οικονομολόγο να δίνει αφοπλιστική απάντηση: «Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υποστηρίζω το συγκεκριμένο κόμμα. Προσπαθώ να αναλύσω μια κατάσταση. Δεν μπορείς να προχωράς με μειώσεις, αν δεν έχεις ανάπτυξη. Απλώς δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το πράγμα. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία αποπλήρωσαν ποτέ τα χρέη τους. Και τώρα αυτές οι δύο χώρες λένε στο Νότο πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Είμαι μια ιστορική αμνησία, αλλά με σκληρές συνέπειες. 

Γιατί πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει τώρα για τα λάθη που έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις; «Αυτό είναι ένας εγωισμός που κινητοποιείται από τον εθνικισμό. Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα του χρέους με αυτόματους κανονισμούς. Ειδικά αν πρόκειται να επιβληθούν σε οικονομικές συνθήκες που είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα».

«Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να χρησιμεύσει ως θεραπεία-σοκ για όσους είναι στην εξουσία. Ξαφνικά θα καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν δεν δουλεύει και πως πρέπει να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Αλλά ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Podemos στην Ισπανία είναι πολύ πιο ακίνδυνο από την ακροδεξιά. 

Το Εθνικό Μέτωπο εδώ στη Γαλλία αυτήν τη στιγμή είναι πιο δημοφιλές από ποτέ. Για αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα κατεστημένα κόμματα να συνεχίσουν να θρέφουν τους εθνικιστές. Είναι ανεύθυνο να επιπλήττουν διαρκώς τους τεμπέληδες Έλληνες ή τους Πορτογάλους».

toc