Διανύουμε χρονιά "Ελ Νίνιο". Τι προβλέπεται για την Ελλάδα

Περιβάλλον
Tools

xionia kastoria

Χρονιά Ελ Νίνιο διανύουμε, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από έντονα καιρικά φαινόμενα, ακραίας εκδήλωσης.

Μάλιστα αυτήν τη φορά όπως έχουν προειδοποιήσει πολλά παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, από τα φαινόμενα δε θα εξαιρεθεί και η Ελλάδα. 

Έτσι σύμφωνα με ελληνικό καιρικό σάιτ και πιο συγκεκριμένα, το Νοέμβριο ο καιρός στη χώρα μας, αναμένεται να είναι ψυχρός, με τα πρώτα χιόνια, να κατεβαίνουν ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Αυτή είναι η πρόβλεψη, που οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι μακροπρόθεσμες καιρικές προβλέψεις είναι επισφαλείς.

Σύμφωνα με το Greek-Weather.Org, θα χιονίσει στις αρχές και προς τα μέσα του Νοεμβρίου, σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας ενώ μετά τα μέσα του μήνα αυτού και προς τα τέλη του, χιόνια ενδεχομένως να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Για κάποιους πιο παραδοσιακούς, που ακούν, μελετούν και φυσικά εμπιστεύονται την πρακτική των Mερομηνίων, παρόμοια είναι και εκεί τα πράγματα.

Έτσι,  τα μερομήνια, στην πρόβλεψη του καιρού για όλη την Ελλάδα, αναφέρουν πως ο Δεκέμβριος θα κυλίσει μέχρι περίπου και τις πρώτες 20 μέρες του με κρύο, βροχές αλλά και χιόνια. Ωστόσο θέλουν προς τα Χριστούγεννα ίσως και την Πρωτοχρονιά πιο καλό καιρό, χωρίς όμως να λείπουν κάποια φαινόμενα και σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας.

Τέλος, άλλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά προγνωστικά  μοντέλα, που τολμούν μακροπρόθεσμη πρόβλεψη καιρού, κάνουν επίσης λόγο για χειμώνα που αν και αναμένεται η μέση θερμοκρασιακή τιμή έτους, να είναι κατά τι υψηλότερη από πέρυσι, ωστόσο δε θα λείψουν από την Ελλάδα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά της τρέχουσας κακοκαιρίας.

Μάλιστα, κάνουν λόγο και για ανεμοστρόβιλους, φαινόμενο το οποίο, ολοένα και συχνότερα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας, κάτι που δε συνέβαινε παλαιότερα.