Ξεπαγώνει η επένδυση της αξιοποίησης του αεροδρομίου Ελληνικού

Περιβάλλον
Tools
elliniko apopsi apo aera
 
Ανοίγει τις επόμενες ημέρες από το ΤΑΙΠΕΔ ο φάκελος των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού, μια ιδιωτικοποίηση - επένδυση που περιλαμβάνεται στα απαιτούμενα του 3ου Μνημονίου και έχει προκαλέσει αντιδράσεεις;από κόμματα και τις μειοψηφίες των όμορων δήμων.

Καταλύτης για να πάρει και πάλι μπροστά η παγωμένη εδώ κι έναν χρόνο υπόθεση αξιοποίησης του ακινήτου είναι ο επικείμενος διορισμός από το ΤΑΙΠΕΔ νέας διοίκησης στην Ελληνικόν ΑΕ, η οποία εδώ και δύο μήνες παραμένει ακέφαλη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Χωρίς διοίκηση η Ελληνικόν ΑΕ – το προηγούμενο ΔΣ επιλογής Νάντιας Βαλαβάνη παραιτήθηκε σύσσωμο με την υπογραφή του Μνημονίου – είναι αδύνατο να συντονίσει τη μετεγκατάσταση των 80 συνολικά φορέων, 44 του Δημοσίου και 36 του ιδιωτικού τομέα, που στεγάζονται στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου στον Αγιο Κοσμά.
 
Μιλώντας στη The Huffington Post, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι «στην κόντρα που γινόταν μέχρι τώρα, υπέρ και κατά του Ελληνικού, δεν υπήρξε ποτέ μια νηφάλια δυνατότητα για συζήτηση επί διαφόρων πλευρών του έργου... Δεν μπήκαν ποτέ σε μια συζήτηση με τους επενδυτές για προβλήματα που αφορούν τους όμορους δήμους και τα οποία πρέπει να λυθούν - συμφωνηθούν». 
 
Ο κ. Πιτσιόρλας αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού είπε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στην Ευρώπη το οποίο μπορεί από μόνο του ν' αλλάξει τους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας.
 
Κατά τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Σπίρτζη, η κυβέρνηση δεν.... πιστεύει σε αυτές τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά ότι είναι αναγκασμένη να τις προχωρήσει, λόγω της συμφωνίας - μνημονίου της 12ης Ιουλίου 2015.
 
«Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν προγραμματιστεί να προχωρήσουν είναι από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι διαγωνισμοί και οι όροι, δεν είναι ένα μοντέλο που το πιστεύουμε, είναι όμως μέσα στη συμφωνία της χώρας και είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι μέχρι κεραίας να την ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.
 
Πάντως και ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ υποστηρίζει πλέον ότι οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν, έτσι κι αλλιώς, καθώς δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αφού από αυτήν εξαρτώνται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και, κυρίως, η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.